Sta je quotas vidis da je ignorisu svi, sad ce se upaliti i ode ova zanimljiva tema u helacdr_Evil wrote: ↑03/05/2024 08:22Sve do pite sam ti povjerovao. Naravno da kuham, i to "sve zivo", osim pite. Zimnicu ne znam, vise sam za paprike ogulit i napravit rupu u kupusu da se ubaci kukuruz i biber.moimoi wrote: ↑02/05/2024 18:15 A zasto vi ne pravite?
Jest da je ovo pitanje za neke druge teme.. al primjetih da vecina bosanaca/bosnjaka uopste ne kuha?? Zasto?
U mojoj famEliji svi muski kuhaju.. vole kuhati. Dakle ne samo rostilj, nego pite, sarme, dzemovi, riba… sve zivo.
Moj suprug pravi dzemove, kiseli povrce, ajvar, susi meso..etc.. jer voli to. Ja sam “mala od kuzine” tj gulim, cistim, perem
Otac mi kuha, dida i deda su kuhali, brat kuha, muz kuha…I kuhaju bolje od svih zena dzuture.
Ovaj feministicki napad je najbolja odbrana stil nazalost ne prolazi. Eto te ko wanna be tuzlak![]()
Relikti kokuzluka
-
zigson
#176 Re: Relikti kokuzluka
- muha_sa
#177 Re: Relikti kokuzluka
Tvoj punac moj brat blizanac a možda sam ti i ja punac al ne znam po nickunepass1 wrote: ↑03/05/2024 09:28Kod mene punac cim nacne vrecu od 50kg brasna druga se kupuje. Secera ima sigurno 10kg, ulja boga pitaj koliko litara, kafe ima 10kg kuci 10kg na vikendici. Nedo bog sta baciti. On ce pojesti kad bi izdahnuo. Sve rat i neimastina u ratu.jeza u ledja wrote: ↑03/05/2024 05:33 Jedan relikt kokuzluka, eli neke traume iz rata, mi je skupljanje hrane ko hrcak. Mislim, hrana koja dugo traje, zamrznuta, suha...volim otvoriti zamrzivac ili spajz i ono SVEGA.
![]()
Zena mi kaze ovo je neka posljedica neimastine tokom rata. Sjecam se kraja 92-e, pocetka 93-e, zadnja kila brasna. Nigdje nista u kuci. Taman tad je pocela negdje humanitarna pomoc. Onda sam svaku konvervu, kilu brasna, rize, lece, pazljivo mjerio i cuvao, tacno znao gdje je sta.
Danas koristim aplikacije u kojim znam tacno koliko cega ima, u istoj aplikaciji recepti i spisak za supermarket sta treba uzeti.![]()
![]()
(Posto je bila ranije prica, ja uglavnom u kuci kuham, pogotovo komplikovanije recepte. Komandujem kuhinjom, znam tacno gdje sta ide, koliko cega ima i sve je pod konac. Zena se brine o ostatku kuce, al dobro, i ona voli kuhat.)
A uopste nije stedljiv tip, potrosi u kafani, na djecu, unuce, familiju. Nema sanse da se sta plati sve to on.
Kad dodju i vide da mi imamo 1,5l ulja u kuci razboli se
- muha_sa
#178 Re: Relikti kokuzluka
U mojoj kuci još kad sam djete bio svaki mjesec se fasunga kupovala--bio spisak potrebština i taj spisak se cuvo te svaki put sve što je na spisku. Nema veze što je bilo ulja, brašna, riže il šecera vazda se ista kolicina kupovala
ja sam bio hamal koji je u granap sa tim spiskom išo i donosio iz par tura

-
moimoi
#179 Re: Relikti kokuzluka
Imamo u kuci zaliha da komotno 3mj mozes prezivjeti bez da ista kupujes.Uvijek ima 6l ulja, 10kg brasna, secera, soli, rize, tjestenine i njakih konzervi…
I litre alkohola
I litre alkohola
-
Naslovnica
#180 Re: Relikti kokuzluka
Jebo kuću bez 250 kila brašna i 10 kila soli.

- dječak sa šibicama
#181 Re: Relikti kokuzluka
Kakvi ste sa napojnicama konobarima 
Jel po % ko amerikanci, placa li svako sebi u drustvu ili je hadzijanje "ja cu platiti", i odete li na wc kad dodje racun u drustvo
Jel po % ko amerikanci, placa li svako sebi u drustvu ili je hadzijanje "ja cu platiti", i odete li na wc kad dodje racun u drustvo
- dječak sa šibicama
#182 Re: Relikti kokuzluka
Zimi na sankama, kaze nana djeco vi idete a pun tavan brasna, sta sam samo vreca brasna i secera svukao na sankama iz samoposlugemuha_sa wrote: ↑03/05/2024 10:39 U mojoj kuci još kad sam djete bio svaki mjesec se fasunga kupovala--bio spisak potrebština i taj spisak se cuvo te svaki put sve što je na spisku. Nema veze što je bilo ulja, brašna, riže il šecera vazda se ista kolicina kupovalaja sam bio hamal koji je u granap sa tim spiskom išo i donosio iz par tura
![]()
![]()
Dosao rat, kod moje pametne "ma jasta cu skupljat brasno po kuci" mame nista u zalihama, kupujemo neke konzerve zadnje sa rafe, kod nane logisticka baza bilo brasna do 93. Pukne granata u krov, nista brasnu, zastitila ga daskama i metalnim plocama. Svi mogu poginuti ali brasnu nista ne smije biti
-
broj dva
#183 Re: Relikti kokuzluka
Djelim napojnice & baksis onako kako ih dobijam, sto znaci nikako.dječak sa šibicama wrote: ↑03/05/2024 12:17 Kakvi ste sa napojnicama konobarima
Jel po % ko amerikanci, placa li svako sebi u drustvu ili je hadzijanje "ja cu platiti", i odete li na wc kad dodje racun u drustvo![]()
Doduse nisam u americi i predpostavljam da kurd koji mi pravi kebab ima radnu dozlovlu i normalnu platu...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#184 Re: Relikti kokuzluka
placam karticom i nemam tih problema
mozda nekad marku ostavim
al urijetko jedem vani
mozda nekad marku ostavim
al urijetko jedem vani
-
Naslovnica
#185 Re: Relikti kokuzluka
Ostavljam napojnicu prema zaslugama.dječak sa šibicama wrote: ↑03/05/2024 12:17 Kakvi ste sa napojnicama konobarima
Jel po % ko amerikanci, placa li svako sebi u drustvu ili je hadzijanje "ja cu platiti", i odete li na wc kad dodje racun u drustvo![]()
Ako je usluga uredna i kako treba da bude ostavim 10-20%.
A ako je preko Q, onda i dobije Q.
I kada plaćam karticom uvijek ima nešto u šlajpeku za napojnice.
Radio sam u ugostiteljstvu, ima to svoje...
-
zigson
#186 Re: Relikti kokuzluka
Ako me pita štaš ti, dobije kurkudječak sa šibicama wrote: ↑03/05/2024 12:17 Kakvi ste sa napojnicama konobarima
Salu na stranu, ne volim nekulturu, ako ko covjek pridje, upita fino, saceka da kazem sta cu piti a ne da u pola moje recenice krene da ide od stola dobice svaki put.
Uglavnom u drustvu 1 sve placa, nisam nikad volio ono svako sebi, pa ko pacovi prebiru po novcanicima svi
A zavisi od cijene za baksis, bas rijetko se desi da ne ostavim nista, mora bas biti kreten/kretenusa
-
moimoi
#187 Re: Relikti kokuzluka
Upravo.Naslovnica wrote: ↑03/05/2024 13:09Ostavljam napojnicu prema zaslugama.dječak sa šibicama wrote: ↑03/05/2024 12:17 Kakvi ste sa napojnicama konobarima
Ako je usluga uredna i kako treba da bude ostavim 10-20%.
A ako je preko Q, onda i dobije Q.
I kada plaćam karticom uvijek ima nešto u šlajpeku za napojnice.
Radio sam u ugostiteljstvu, ima to svoje...
Sto se placanja tice to ovisi od situacije…. Ako recimo ja zovem, podrazumjeva se da placam. Isto kao sto podrazumjevam da ce drugi platiti ako je zvao.
A ako se skupi vise raje onda se najcesce dijeli racun.
-
Hakiz
#188 Re: Relikti kokuzluka
Kako se odredi koji radnik ima pravo na napojnicu, a koji ne?
Svaki rad (OK, skoro svaki) na kraju meni donese neku korist. Bio to konobar ili neko ko mi na šalteru izdaje potvrdu. Zašto konobar ima pravo na bakšiš, dok radnik na šalteru bi zbog bakšiša mogao biti optužen da prima mito?
Valjda je poenta u tome da svako bude pošteno plaćen za svoj rad, a onaj kojem se ne sviđa da uslužuje ljude, neka taj posao ne radi.
Nastranu to da neko bakšišem moža želi sebi obezbijediti više od standarda. Tada je bakšiš sredstvo kupovine ljudi. Baš kao mito.
O temi: Relikti kokuzluka su smisao za improvizaciju, dobijanje što više sa malim i ograničenim resursima, snalažljivost.
Svaki rad (OK, skoro svaki) na kraju meni donese neku korist. Bio to konobar ili neko ko mi na šalteru izdaje potvrdu. Zašto konobar ima pravo na bakšiš, dok radnik na šalteru bi zbog bakšiša mogao biti optužen da prima mito?
Valjda je poenta u tome da svako bude pošteno plaćen za svoj rad, a onaj kojem se ne sviđa da uslužuje ljude, neka taj posao ne radi.
Nastranu to da neko bakšišem moža želi sebi obezbijediti više od standarda. Tada je bakšiš sredstvo kupovine ljudi. Baš kao mito.
O temi: Relikti kokuzluka su smisao za improvizaciju, dobijanje što više sa malim i ograničenim resursima, snalažljivost.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#189 Re: Relikti kokuzluka
oče kolegica NDH novčanicu od 5000 kuna
ja tražim 7 km
na pik je 10
ali ona mislila da će dobiti dzaba
na kraju je uslikala i svi zadvoljni
je li ovo pošteno s moje strane?
ja sam to skupljao i brinuo se o novčanicama desetljećima
ne mogu to dijeliti unaokolo
cijena na pik je i 20
ja tražim 7 km
na pik je 10
ali ona mislila da će dobiti dzaba
na kraju je uslikala i svi zadvoljni
je li ovo pošteno s moje strane?
ja sam to skupljao i brinuo se o novčanicama desetljećima
ne mogu to dijeliti unaokolo
cijena na pik je i 20
- JohnnyS
#190 Re: Relikti kokuzluka
Odredi se tako da svaka osoba procijeni hoće li nekoj drugoj ostaviti bakšiš ili ne
-
Naslovnica
#191 Re: Relikti kokuzluka
Sve OK jarane, niko te ne tjera da daješ bakšiš.Hakiz wrote: ↑03/05/2024 13:28 Kako se odredi koji radnik ima pravo na napojnicu, a koji ne?
Čitav svijet daje napojnicu konobarima, samo mi vazda najpametniji.
Ja dam napojnicu nakon usluge, a ne kitim nikoga prije da me pripazi.
- dale cooper
#192 Re: Relikti kokuzluka
Uvijek ostavim nešto bakšiša konobarima, rijetko kada je usluga toliko loša da mi se ne ostavlja. Svakako su im plate niske i zavise
od tih napojnica za nešto dodatne zarade, iako sumnjam da se mogu obogatiti od toga gledajući naš standard. Ostavim bakšiš i frizerima
iako oko mene imaju bukvalno pet minuta posla.
od tih napojnica za nešto dodatne zarade, iako sumnjam da se mogu obogatiti od toga gledajući naš standard. Ostavim bakšiš i frizerima
iako oko mene imaju bukvalno pet minuta posla.
-
Hakiz
#193 Re: Relikti kokuzluka
Kao što vidimo i na temi, nije baš tako.
Raspon odnosa prema bakšišu je od obaveznog kao u SAD, preko trčanja, vikanja i pljuvanja za onima koji ne ostave kao u Francuskoj, do omalovažavanja kao na temi.
A to su sve oblici pritiska, ne ostavljanje na izbor.
-
Hakiz
#194 Re: Relikti kokuzluka
Ne daje čitav svijet.Naslovnica wrote: ↑03/05/2024 13:38Sve OK jarane, niko te ne tjera da daješ bakšiš.Hakiz wrote: ↑03/05/2024 13:28 Kako se odredi koji radnik ima pravo na napojnicu, a koji ne?
- JohnnyS
#195 Re: Relikti kokuzluka
Kao što vidimo na temi, ima ljudi koji ne ostavljaju nikom, koji ostavljaju konobarima, a ja ostavim nekad konobarima i nekim drugim uslužnim radnicima, poput onih koji mi peru auto. A nekad ne ostavim nikom. Vrlo proizvoljno i bez ikakvih pravila, kako kod mene, tako i kod drugih, očito se ostavlja izbor svima
-
Naslovnica
#196 Re: Relikti kokuzluka
OK.Hakiz wrote: ↑03/05/2024 13:40Ne daje čitav svijet.Naslovnica wrote: ↑03/05/2024 13:38Sve OK jarane, niko te ne tjera da daješ bakšiš.Hakiz wrote: ↑03/05/2024 13:28 Kako se odredi koji radnik ima pravo na napojnicu, a koji ne?
Pretpostavljam da ne daš ni frizeru kada te ošiša, nego čekaš 2KM kusura od novčanice od 10KM?
-
Naslovnica
#197 Re: Relikti kokuzluka
https://worldpopulationreview.com/count ... s-that-tipHakiz wrote: ↑03/05/2024 13:40Ne daje čitav svijet.Naslovnica wrote: ↑03/05/2024 13:38Sve OK jarane, niko te ne tjera da daješ bakšiš.Hakiz wrote: ↑03/05/2024 13:28 Kako se odredi koji radnik ima pravo na napojnicu, a koji ne?
-
moimoi
#198 Re: Relikti kokuzluka
Pa jebiga, ako te neko preko krca usluzuje, bez osmjeha na licu… cekas vise nego normalno… logicno da taj neko ne zasluzuje baksis.
Ako se neko trudi, radi svoj posao profesionalno… logicno da ces ga nagraditi.
Pa i salterusi mozes odnjeti cokoladu ako se potrudila oko tebe tj uradila vise nego sto je morala.
Ako se neko trudi, radi svoj posao profesionalno… logicno da ces ga nagraditi.
Pa i salterusi mozes odnjeti cokoladu ako se potrudila oko tebe tj uradila vise nego sto je morala.
- jeza u ledja
#199 Re: Relikti kokuzluka
U Japanu trce za tobom ako ostavis kakve pare viska. Da ti vrate. Ostavljanje napojnice je uvreda.
U Fra se takodje ne ocekuje napojnica. Mozda negdje gdje turisti iz Amerike dolaze.
Nisam znao da ni kod nas ovoliko raje (sudeci po temi) ostavlja napojnice.
- jeza u ledja
#200 Re: Relikti kokuzluka
Ma u pravu si. Pocinjem trositi previse na popravke.dr_Evil wrote: ↑03/05/2024 08:31Pokusao stediti na racun raspadnih auta, na kraju me izlazilo svake godine skuplje nego da sam dobra voziojeza u ledja wrote: ↑03/05/2024 04:27Tako nekako.
Doduse nasa oba auta se doslovce raspadaju.(tako mi stedimo
)
Sto se tice nekretnine, imaju neka pravila lafo koliko mozes najvise trosit, ne sjecam se vise koji postotak od plate “smije” biti. Znam samo da mi se taj postotak uvijek cinio prevelikim, tacno da navlace ljude da se zaduzuju.
Znam ljude koji su kupovali kuce daleko iznad svojih mogucnosti. Ja ne kontam zasto. Al eto. Zato im je godisnji odmor vrhunac 5 dana negdje tu na americkom moru.
Isto znam ljude koji stedili i zivjeli u jeftinim garsonjerama, a sa visokim zaradama, a zaradjivali pofino odmah nakon fakulteta. Stedjeli tako 10+ godina. Kupili onda 2 nekretnine za kes (jednu pa onda drugu nakon prodaje prve za drastican dobitak). Sad zive u milionskim kucama.
Na neki nacin mi glupo zivjeti s tako drasticnim razlikama. Imam osjecaj nit su sad komotni nit su onda u garsonjeri bili naravno komotni.
Ili hoce zivjeti u NYC pa trositi pola plate na rezije.
Al opet se vracamo na to ko sam ja da sudim.Ebi ga, nemam gdje sam popravit, a i ne znam mnogo tog sam na autu popravit. Zamijenit kocnice, diskove, ulje, filtere, koji senzor i tu vecinom stajem.
Zato sam sad presao na novo, ali u nizoj klasi, nisam radionice posjetio ne pamtim.
Probao i na crno majstore, ali Bosnjo uvijek isti, dusa prevarit i slagat
To je recim ljepota Bosne, imam starije auto redovno odrzavam i tu se moze ustediti. Na mrskom zapadu to ne ide.
Mrsko mi sopingovati za novo auto pravo da ti kazem, pa sve odlazem. Tjesim sebe da “stedim”.