Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
Sanjarko

#25101 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Sanjarko »

Athlon64 wrote: 11/04/2024 17:42
BHCluster wrote: 11/04/2024 17:39
Athlon64 wrote: 11/04/2024 17:23

Nisu zbog toga izdajice, nego podkapacitirani zapravo.

Trgovati s tim šta bi bilo kad bi bilo, šta je mogao Alija u Daytonu, u kontekstu izražavanja svoje nemoći sadašnjom situaciju je vrlo jeftino i nadasve opasno.
Ima i onda da su radi imena Srbi izgubili pravo na odcjepljenje. A ime manjeg bosanskohercegovackog entiteta se moze osporiti, Ustavni sud pa dalje.
Bezveze spika ba, treba u trenutnoj situaciji uraditi bolje onda nego što je Alija tada uradio. :D

Ja sam više puta i na više tema ponovio, Aliji u Daytonu ne zamjerim ništa, mislim da je izvukao maksimum, možda i 102% u datim okolnostima.
Njemu zamjerim najviše za 92 god., pa onda i za 91 i 93.

Tj. mogao je puno toga uraditi ranije da bude u boljoj poziciji, u Daytonu je dobio maksimum koji je mogao tada.
S HR i HDZ i Franjom, teško.
BHCluster

#25102 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BHCluster »

Athlon64 wrote: 11/04/2024 17:23

Nisu zbog toga izdajice, nego podkapacitirani zapravo.

Trgovati s tim šta bi bilo kad bi bilo, šta je mogao Alija u Daytonu, u kontekstu izražavanja svoje nemoći sadašnjom situaciju je vrlo jeftino i nadasve opasno.
Ima i onda da su radi imena Srbi izgubili pravo na odcjepljenje. A ime manjeg bosanskohercegovackog entiteta se moze osporiti, Ustavni sud pa dalje.
Bezveze spika ba, treba u trenutnoj situaciji uraditi bolje onda nego što je Alija tada uradio. :D

Ja sam više puta i na više tema ponovio, Aliji u Daytonu ne zamjerim ništa, mislim da je izvukao maksimum, možda i 102% u datim okolnostima.

Tj. mogao je puno toga uraditi ranije da bude u boljoj poziciji, u Daytonu je dobio maksimum koji je mogao tada.
Koliko je glava je glava palo u Bosni i Hercegovini prije pocetka rata, a u Rajvosa Yutel za mir, nisi likove mogao uvjeriti da ce biti rat. Anyway kako onog bota banovase na heftu forum je pravo prodisao.
Bossona

#25103 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Bossona »

haris0032 wrote: 11/04/2024 17:07 Da se ušlo kojim slučajem u Banjaluku, Sarajevo bi bilo sravnjeno sa zemljom. Rat se ne posmatra kroz selektivne teritorije već kroz teritoriju čitave države. Najbolji primjer je Hrvatska i akcija Oluja koja se provela na svim okupiranim područjima. Zato je Dejton jedina razumna opcija u tom momentu. Da valja, ne valja, da je zaustavila daljne krvoproliće i ratnu patnju, jeste. Sve ostalo su pusti snovi i politički mitovi koji se upotrebljavaju kada kome odgovara.
Nije tačno da je Banja-Luka oslobođena da bi Sarajevo bilo sravnjeno više nego je ravnjano do tada. Oslobađanje RBiH bi se desilo brzo jer bi se Peti Korpus ARBiH spojio sa ostalim korpusima i nastala bio opšta bježanija i predaja Karadžićevih genocidaša. Agresorka Srbija je zbog sancija bila na koljenima u vrijeme kada su četnici bili pred vojnim porazom od čega ih je upravo spasio Alija.
"Dobrica Ćosić u svojoj knjizi "Bosanski rat" opisao je ovako:
- Srpski narod je u agoniji zbog niza vojnih poraza i egzodusa, defetizama.
-Večeras javljaju da je i Banja Luka ugrožena.
-Ja dvije godine strahujem od poraza u Bosni.
-Republika Srpska je iscrpila svoje borilačke snage i nalazila se pred porazom.
-Srpski narod je dvadeseti vijek započeo oslobodilačkim ratovima s pobjedničkim ishodima, a dogodit će se da ovaj vijek okonča vojnim porazom od bosanskih muslimana i Hrvata.
-Ljuti Krajišnici su danas bijedni Krajišnici.
-Pokušavao sam bezuspješno da pronađem Mladića, on je u teškom psihičkom stanju.
-Nije izdržao poraze u zapadnoj Bosni." https://www.youtube.com/watch?v=1Tqc85DF09k
Nije tačno ni da je Hrvatska sprovela Oluju na svim okupiranom područijma. Zapadni dio okupirane Hrvatske sa Vukovarom je bio dio dogovora u Daytonu u kojem se trgovalo na račun RBiH između Tuđmana i Miloševića u realizaciji ciljeva dogovorenih u Karađorđevu i ranije dogovorenoj 51-49 podjeli RBiH od strane veleizdajnika i SANU podvale Alije koji je tada legalizovao Karađorđevo i ukino Armiju RBiH.

Image

Imaš ovdje sve lijepo zapisano kakao se trgovalo i vraćali dijelovi oslobođenih opština od strane ARBiH u Daytonu jer je oslobođen veći procenat od dogovorenog prije Daytona,.....
Dokumenti daytonske izdaje i podjele RBiH u PDF-u

Dokument-1 dio http://nsarchive.gwu.edu/NSAEBB/NSAEBB171/ch08.pdf
Dokument-2 dio http://nsarchive.gwu.edu/NSAEBB/NSAEBB171/ch09.pdf
Athlon64

#25104 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Athlon64 »

BHCluster wrote: 11/04/2024 17:50

Koliko je glava je glava palo u Bosni i Hercegovini prije pocetka rata, a u Rajvosa Yutel za mir, nisi likove mogao uvjeriti da ce biti rat. Anyway kako onog bota banovase na heftu forum je pravo prodisao.
Kojeg, sumira?
Styling

#25105 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Styling »

Point. wrote: 11/04/2024 17:28
Styling wrote: 11/04/2024 17:02
Skijaš wrote: 11/04/2024 16:13

“Moja kćerka sa sedam i po godina je nekoliko puta silovana. Moj sin od 13 i po godina silovan je mjesecima. Silovali su i mene, ali to sam progutao, za djecu najviše boli... Još nisam pitao suprugu da li je ona silovana jer nemam snage, a ni prava vjerovatno. I nju su odvodili ali nikada nismo pričali o tome”, posvjedočio je zaštićeni svjedok KDZ-051, plačući u sudnici Haškog tribunala.

Pitam te s razlogom ima li razlike izmedju velikosrpske ekipe i nacista, a ti, sigurno s nekim razlogom, odbijas odgovoriti. Da bi velikosrpstvo imalo sansu za uspjeh, neophodna je institucionalizovana dehumanizacija ciljanog naroda (Bosnjaka, Hrvata, Albanaca...). Velikosrpstvo nema sanse ako se Bosnjake uvazava kao narod jer im se tada mora dati i prava, pa zato maltretiranje povratnika, zato osporavanje bosanskog jezika i nametanje krsnih slava. Zato vas Dodik vrijedja i ponizava, psuje vam genocid, zato ste u ocima velikosrba narod koji nije narod, podanicka masa i otpad. Njih nije briga hoces li im ti oprostiti jer oni tvoj oprost i ne traze, oni cekaju da jos koja evropska drzave dobije desnicarsku vladu kako bi jos vise zakopitili po pitanju razvaljivanja Ustavnog suda i drugih mehanizama drzave. Oni te mrze i vide u tebi neprijatelja i evo skoro trideset godina nakon rata. Kad su zaprijetili da ce biti nemira zbog rezolucije u Srebrenici ? Prije nekoliko dana. Kad je Rajko Vasic rekao da bi vas pobio jos i vise da je mogao ? Prije nekoliko dana. Oni ne vracaju noz za pojas, oni cekaju novu sansu.

Naravno, ti mozes nastaviti gurati glavu u pijesak, ignorisati ponizavanja i uskracivanje prava povratnicima, mozes zbog neke iluzije o pripitomljavanju krvozednih zvijeri lagati sebe kako ces druzenjem sa Dodikom izgraditi most razumijevanja i medjusobnog uvazavanja. Ja mislim da je to glupa ideja jer oni i govore i razumiju samo jezik nametanja rjesenja ali ti si slobodna da zivis u toj izgubljenosti u vremenu i prostoru.

Ono sto nemas pravo raditi je pozivati i druge da praktikuju tu tvoju izgubljenost jer je to opasno i po najslabije clanove drustva a i generalno po drzavu. Pogotovo je pogresno uci u politiku s ciljem slabljenja pritiska na velikosrpsku ekipu. Sve sto se izlobira na njihovu stetu, izlobira se teskom mukom jer je izazov strance animirati da se uvlace u bosanskohercegovacko blato. Najgore sto se moze desiti u takvoj atmosferi je ici uokolo i kao sto su to radili Tihic i Bakir, a sad Konakovic i Niksic, petljati kako je dogovor domacih aktera na vidiku, efektivno sabotirajuci uplitanje medjunarodne zajednice.

Dakle, ako zaista mislis da ti Dodik, Rajko Vasic i sva ta ekipa koja je nasiljem uzela citav srpski narod za taoce, nisu neprijatelji, u redu. Jako je pogresno i druge uvjeravati u to, pogotovo ako jos i otvoreno podrzavas politicku opciju koja trenutno sa velikosrpskom ekipom poput hijena cereci budzet kroz talove, pausale, naknade ove, naknade one, imenovanja za ovo i imenovanja za ono.
Ja kada želim čitati eseje onda čitam renomirane i priznate analitičare kojima znam pravo ime. Nisam na forumu da bih gubila vrijeme čitajući nečije beskonačne traktate.
Drugim riječima povlačiš se iz diskusije podvijena repa. :thumbup:
Fakat nemam vremena za nabilavanje.
BHCluster

#25106 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BHCluster »

Athlon64 wrote: 11/04/2024 18:10

Kojeg, sumira?
Ko je ta?
Skijaš

#25107 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Skijaš »

Styling wrote: 10/04/2024 21:34

To što jedni druge gledamo kao neprijatelje i jeste razlog stagnaciji sve ovo vrijeme.
“Moja kćerka sa sedam i po godina je nekoliko puta silovana. Moj sin od 13 i po godina silovan je mjesecima. Silovali su i mene, ali to sam progutao, za djecu najviše boli... Još nisam pitao suprugu da li je ona silovana jer nemam snage, a ni prava vjerovatno. I nju su odvodili ali nikada nismo pričali o tome”, posvjedočio je zaštićeni svjedok KDZ-051, plačući u sudnici Haškog tribunala.

Pitam te s razlogom ima li razlike izmedju velikosrpske ekipe i nacista, a ti, sigurno s nekim razlogom, odbijas odgovoriti. Da bi velikosrpstvo imalo sansu za uspjeh, neophodna je institucionalizovana dehumanizacija ciljanog naroda (Bosnjaka, Hrvata, Albanaca...). Velikosrpstvo nema sanse ako se Bosnjake uvazava kao narod jer im se tada mora dati i prava, pa zato maltretiranje povratnika, zato osporavanje bosanskog jezika i nametanje krsnih slava. Zato vas Dodik vrijedja i ponizava, psuje vam genocid, zato ste u ocima velikosrba narod koji nije narod, podanicka masa i otpad. Njih nije briga hoces li im ti oprostiti jer oni tvoj oprost i ne traze, oni cekaju da jos koja evropska drzave dobije desnicarsku vladu kako bi jos vise zakopitili po pitanju razvaljivanja Ustavnog suda i drugih mehanizama drzave. Oni te mrze i vide u tebi neprijatelja i evo skoro trideset godina nakon rata. Kad su zaprijetili da ce biti nemira zbog rezolucije u Srebrenici ? Prije nekoliko dana. Kad je Rajko Vasic rekao da bi vas pobio jos i vise da je mogao ? Prije nekoliko dana. Oni ne vracaju noz za pojas, oni cekaju novu sansu.

Naravno, ti mozes nastaviti gurati glavu u pijesak, ignorisati ponizavanja i uskracivanje prava povratnicima, mozes zbog neke iluzije o pripitomljavanju krvozednih zvijeri lagati sebe kako ces druzenjem sa Dodikom izgraditi most razumijevanja i medjusobnog uvazavanja. Ja mislim da je to glupa ideja jer oni i govore i razumiju samo jezik nametanja rjesenja ali ti si slobodna da zivis u toj izgubljenosti u vremenu i prostoru.

Ono sto nemas pravo raditi je pozivati i druge da praktikuju tu tvoju izgubljenost jer je to opasno i po najslabije clanove drustva a i generalno po drzavu. Pogotovo je pogresno uci u politiku s ciljem slabljenja pritiska na velikosrpsku ekipu. Sve sto se izlobira na njihovu stetu, izlobira se teskom mukom jer je izazov strance animirati da se uvlace u bosanskohercegovacko blato. Najgore sto se moze desiti u takvoj atmosferi je ici uokolo i kao sto su to radili Tihic i Bakir, a sad Konakovic i Niksic, petljati kako je dogovor domacih aktera na vidiku, efektivno sabotirajuci uplitanje medjunarodne zajednice.

Dakle, ako zaista mislis da ti Dodik, Rajko Vasic i sva ta ekipa koja je nasiljem uzela citav srpski narod za taoce, nisu neprijatelji, u redu. Jako je pogresno i druge uvjeravati u to, pogotovo ako jos i otvoreno podrzavas politicku opciju koja trenutno sa velikosrpskom ekipom poput hijena cereci budzet kroz talove, pausale, naknade ove, naknade one, imenovanja za ovo i imenovanja za ono.

Ja kada želim čitati eseje onda čitam renomirane i priznate analitičare kojima znam pravo ime. Nisam na forumu da bih gubila vrijeme čitajući nečije beskonačne traktate.
Evo nesto jednostavnije ...
Lisica videvsi grozdje na jednoj visokoj lozi pokusa na sve nacine da ga dohvati.
Ali nikako nije mogla da dodje do njega...
Kada je sve probala ona se okrete i ode govoreci:
- Jos je kiselo. Nista ne valja. Trnu zubi od njega.
JovicSA

#25108 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JovicSA »

Styling wrote: 11/04/2024 18:12 Fakat nemam vremena za nabilavanje.
Nikakvo nabilavanje već čovjek posložio sve za 10, ja pročitao za 2 minuta.
Sanjarko

#25109 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Sanjarko »

JovicSA wrote: 11/04/2024 20:26
Skijas jedan od forumasa par ekselans, ali jbga nije po nekima, a nije ni strucan tj analiticar i sl, znas onu.....
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#25110 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Slo Burner »

Mora nam biti jasno da ako sranje treba da bude, nema kalkulacija, u to moramo uci 100%.
Full speed ahead
Nano22

#25111 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Nano22 »

Slo Burner wrote: 11/04/2024 21:03 Mora nam biti jasno da ako sranje treba da bude, nema kalkulacija, u to moramo uci 100%.
Full speed ahead
Sumnjam bit ce to 2 do 3 dana galame tamo vamo i tjt. Malo Vucic malo Dodo i eto.
A kada ce biti ovo o rezoluciji sad pri kraj mjeseca?
vee-jay

#25112 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by vee-jay »

Bossona wrote: 11/04/2024 18:06
haris0032 wrote: 11/04/2024 17:07 Da se ušlo kojim slučajem u Banjaluku, Sarajevo bi bilo sravnjeno sa zemljom. Rat se ne posmatra kroz selektivne teritorije već kroz teritoriju čitave države. Najbolji primjer je Hrvatska i akcija Oluja koja se provela na svim okupiranim područjima. Zato je Dejton jedina razumna opcija u tom momentu. Da valja, ne valja, da je zaustavila daljne krvoproliće i ratnu patnju, jeste. Sve ostalo su pusti snovi i politički mitovi koji se upotrebljavaju kada kome odgovara.
Nije tačno da je Banja-Luka oslobođena da bi Sarajevo bilo sravnjeno više nego je ravnjano do tada. Oslobađanje RBiH bi se desilo brzo jer bi se Peti Korpus ARBiH spojio sa ostalim korpusima i nastala bio opšta bježanija i predaja Karadžićevih genocidaša. Agresorka Srbija je zbog sancija bila na koljenima u vrijeme kada su četnici bili pred vojnim porazom od čega ih je upravo spasio Alija.
"Dobrica Ćosić u svojoj knjizi "Bosanski rat" opisao je ovako:
- Srpski narod je u agoniji zbog niza vojnih poraza i egzodusa, defetizama.
-Večeras javljaju da je i Banja Luka ugrožena.
-Ja dvije godine strahujem od poraza u Bosni.
-Republika Srpska je iscrpila svoje borilačke snage i nalazila se pred porazom.
-Srpski narod je dvadeseti vijek započeo oslobodilačkim ratovima s pobjedničkim ishodima, a dogodit će se da ovaj vijek okonča vojnim porazom od bosanskih muslimana i Hrvata.
-Ljuti Krajišnici su danas bijedni Krajišnici.
-Pokušavao sam bezuspješno da pronađem Mladića, on je u teškom psihičkom stanju.
-Nije izdržao poraze u zapadnoj Bosni." https://www.youtube.com/watch?v=1Tqc85DF09k
Nije tačno ni da je Hrvatska sprovela Oluju na svim okupiranom područijma. Zapadni dio okupirane Hrvatske sa Vukovarom je bio dio dogovora u Daytonu u kojem se trgovalo na račun RBiH između Tuđmana i Miloševića u realizaciji ciljeva dogovorenih u Karađorđevu i ranije dogovorenoj 51-49 podjeli RBiH od strane veleizdajnika i SANU podvale Alije koji je tada legalizovao Karađorđevo i ukino Armiju RBiH.

Image

Imaš ovdje sve lijepo zapisano kakao se trgovalo i vraćali dijelovi oslobođenih opština od strane ARBiH u Daytonu jer je oslobođen veći procenat od dogovorenog prije Daytona,.....
Dokumenti daytonske izdaje i podjele RBiH u PDF-u

Dokument-1 dio http://nsarchive.gwu.edu/NSAEBB/NSAEBB171/ch08.pdf
Dokument-2 dio http://nsarchive.gwu.edu/NSAEBB/NSAEBB171/ch09.pdf
Ivo Komsic je 100 puta ponovio: u Dejtonu se citavo vrijeme pricalo samo o kartama.
Ostalo je dogovoreno u kontakt grupi.
A masa stvari nije dogovorena jer se svima zurilo.
I to je razlog svih frustracija na svim stranama - jer svi svojataju ono sto nije dogovoreno.
Zato je pozicija oko tog nedogovorenog: "sve je zajednicko" - puno bolja od: "to je nase jer su oni nacisti".

I u Dejtonu se znalo sta su Milosevic i njegovi ljudi radili po HR i BiH.
Ali niko od velikih sila nije htio pravednost - nego balans koji se trazio od pocetka rata - kao da se zlocini nisu desavali.
Zasto je to bilo tako: radi islama? istorijske uloge Srba na Balkanu? Oluje? ZavnoBiHa? Ljubavi izmedju Alije i Cosica?
Naravno da je odgovor vazan, ali sta god da je odgovor - taj odgovor nece promijeniti realnost.

Jedino sto mozda moze pomoci ka jacanju drzave je dokaz da Bosnjaci nisu kao Srbi u YU
a) jer oni to nisu i
b) i pored toga sto ih Srbi (i Hrvati) zudno zele takvim napraviti.

A SDFA je upravo to postala: ekstremno krilo koja je pod okriljem borbe za "gradjanske Bosnjake" postala isto sto su Dodik i Covic i njihovi ljudi:
kriminalci koji tu borbu, uz pomoc svojih medija i religije (tj. "gradjanske" ideologije) koriste za bogacenje sebe i svojih familija - koja je svakim danom automatski sve vise urusavala drzavu BiH.
Da Dodik i Covic to rade je u potpunosti razumljivo jer je njihov krajnji cilj isti.
Ali zasto je to radila SDFA?
Hmmm :? :D
Styling

#25113 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Styling »

JovicSA wrote: 11/04/2024 20:26
Odlično. Nastavi da čitaš.
Point.

#25114 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

Styling wrote: 11/04/2024 18:12
Point. wrote: 11/04/2024 17:28

Drugim riječima povlačiš se iz diskusije podvijena repa. :thumbup:
Fakat nemam vremena za nabilavanje.
Jah.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#25115 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by izvrsni direktor »

Jel izdala trojka?
Maliodmene

#25116 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Maliodmene »

izvrsni direktor wrote: 11/04/2024 22:46 Jel izdala trojka?
Zelenim termitima gore nego chetaljima ovih dana, ostalo im jos da velicaju Avdu Avdica :lol: :lol:

Oj kakve ublehe :lol:
hatemondays

#25117 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by hatemondays »

Daj ba pustite frizerku na miru a i ti Bojane kad hebes skini barem brile zamagle se neces vidjeti nista. Nego ima li nam Dobrice sta on kaze na ovu svesrpsku muku. Jedno je jasno ako se zapuca bice veselo, komsije su lude, vrijeme je za jos jedan pljackaski pohod. Omladina nabrijana, nasi dudlaju nargile a komandant Ramo (tobe jarabi) ce sve da ih podavi uz Zukanove dronove samoubice. Sretno i reaksirano uz punu podrsku mrske dijaspore...
tutku

#25118 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by tutku »

To što jedni druge gledamo kao neprijatelje i jeste razlog stagnaciji sve ovo vrijeme.

Ono kad pokusas uci u ozbiljnu diskusiju podrazumijevajuci da je takva moguca bez "eseja".

Volio bih cuti neke renomirane i priznate analiticare koje citas, ali posto takvo sto ne postoji, mislim da je postenije proglasiti kapitulaciju u diskusiji.
cvrčak_na_hedonizmu

#25119 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Bitno je napomenuti da je Yutelov novinar koji je pravio reportazu da se demantuje pisanje Slobodne Bosne povodom ukopavanja JNA oko Sarajeva bio Predrag Kojovic od milja zvani Pedja :ljulja:

Fast forward u danasnje vrijeme, Pedja je borac za BiH, drzavni parlamentarac, bivši dezerter, a Senad Avdic je pjano koji ne zna o cemu govori. Ludnica, realno.
Hajvan

#25120 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hajvan »

:roll:

a ja, super-radikalni snjakBo vec nekoliko izbornih ciklusa tom istom Pedji dajem svoj glas

realno, ludnica.
stranac2

#25121 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by stranac2 »

Skijaš wrote: 10/04/2024 15:33

Upravo je obratno, da se velikosrpsku ekipu tretiralo kao neprijatelja, da nije bilo sastancenja po kafanama i da im se nije isporucivalo kljakave zakone poput onog kvislinskog poteza SDP-a sa zakonom o prebivalistu, davno bi se stvorila atmosfera u kojoj strani saveznici intervenisu s nametanjem boljih rjesenja. Stranci su nametali ta rjesenja, to rade danas a radice i u buducnosti, insistiranje na dogovoru domacih faktora rezultira u visedecenijskoj stagnaciji. Kod mnogih u Sarajevu su se pobrkale neke elementarne stvari, definicije i znacenja, pa se neprijatelja koji namece krsne slave skolama i negira genocid, ne vidi kao neprijatelja nego tek politickog protivnika sa kojim se moze sjesti i odgledati kosarkasku utakmicu.

Pitanje za tebe a i za ostale koji guraju tu pricu o dijalogu, kakva je razlika, u kontekstu mrznje i zlocina, izmedju velikosrpstva i nacizma ? Da li bi se sa nacistima sjedilo u vinskom podrumu ? Da li bi se naciste branilo od sankcija kao sto se Konakovic protivi sankcijama Dodiku ? Jesu li velikosrbi bolji od nacista pa se sa nacistima ne bi islo gledati kosarku a sa velikosrbima moze ? Sarajevo treba ....

- sastanke odrzavati samo u institucijama BiH u Sarajevu i bez skrivanja po hacijendama (jer s njima kao i sa nacistima treba samo sluzbeno)
- ne lagati kako je dogovor nadohvat ruke nego izrazavati pesimizam (jer u pregovore treba uvuci medjunarodni faktor)
- lobirati kod medjunarodnih saveznika za nametanje modernih rjesenja (podsjecanjem da su velikosrbi mrznjom i zlocinima slicni nacistima)
- zategnuti pri definisanju udjela u raspodjeli poreza (umjesto sto se, poput ljigavog Niksica hvalimo da im dajemo vise nego sto uplate)
- itd itd itd

Tacno je da se zauzimanjem garda prema neprijatelju (valjda ih i ti vidis kao neprijatelja a ne samo kao politickog partnera) ne moze tako lako podijeliti tendere, imenovanja i lovu iz stranih fondova, ali ako nam je cilj stabilizacija drustva a ne bogacenje prolongiranjem stagnacije, to i ne bi trebao biti problem.

Svaka cast sve si u pravu.
Nazalost 30 godina je netko protracio na licnom bogacenju i nevodjenju racuna na jacanju svog naroda ( nego se pustilo stihiji) ..bas onako kako je radjeno u ratu. ((SDA))

Za tih istih 30 godina netko drugi je radio isto na licnom bogacenju al istovremeno i na strateskom gradjenju pozocije za upravo ono sto se desava danas.

A Zapad isto tako strukturisano radio, da Bosnje nikada ne izbjegnu pat poziciju i da su uvijek totalno oslonjeni na zapadne mrvice.

Tako da smo danas u pat pozicji najvise po licnim zaslugama, jer prije svega ne znamo sami sebe da postujemo a kako bi nas i neko s vana postovao da smo dostojni sistematske iskrene pomoci.

Ne daj boze da ovo eskarila jer ovaj put nebi ratovali potiv RS nego protiv Srbije direktno.
Pklat4

#25122 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Pklat4 »

stranac2 wrote: 12/04/2024 03:18 Ne daj boze da ovo eskarila jer ovaj put nebi ratovali potiv RS nego protiv Srbije direktno.
A s kim smo ratovali 90tih? Čista agresija je bila Srbije na BiH.
Skijaš

#25123 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Skijaš »

Skijaš wrote: 11/04/2024 16:05
Styling wrote: 11/04/2024 15:48
Mi smo tek dobili zamah kad je 5 korpus krenuo iz Krajine, da nismo bili u prednosti ne bi Holbruk zvao Aliju da stanemo kod Banja Luke.
Ne znam ko ste to vi kojima je receno da stanete kod Banja Luke ali smo mi kod Kljuca jedva izdrzali njihovu kontru. Mozda ste nam trebali doci pomoci.
Dakle ?

Tvrdis da je trebalo nastaviti ratovati i da vas se zaustavilo kod Banja Luke pa me interesuje koga to vas ? Ili ces i ovo ignorisati ?

Kad bolje razmislim, mozda ne bi bilo lose da mi odredis kategorije pitanja koja ti mogu postaviti a ja cu onda pokusati naci nacin da se uklopim u tvoj svijet. Nadam se da me neces ograniciti na kategorije tipa "Vrline Elmedina Konakovica" i "Razlozi zbog kojih volim NiP".
GandalfSivi

#25124 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by GandalfSivi »

Nadam se da rata nikada nece biti. Dan najpravednijeg rata je gori od 100 godina sugavog mira. Ali ako do rata slucajno dodje, i ako se Srbija ukljuci u isti, nadam se da smo ovaj put nesto naucili od Ukrajine…
HD_2015

#25125 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by HD_2015 »

Evo, opet forumski četalji, kao Karadžić s govornice, poručuju kako se "muslimanski narod ne može odbraniti ako bude rata u BiH".

Ne pada mi napamet da ulazim u polemiku sa svakim pojedinačno.

Samo četalji da znate. Ima dovoljno Bošnjaka, i mladih i starih, koji jedva čekaju da izravnaju račune.

Neće biti više JNA i tenkovi sa jedne strane, a papovka i patike sa druge.
Locked