BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
gidra

#4151 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by gidra »

Ci-Nick wrote: 09/04/2024 19:53
Haris.ba wrote: 09/04/2024 19:06 I sta kad ovo poskupljenje padne na ustavnom sudu?
Ne može pasti jer novi Zakon o elektricnoj energiji i FERK-ov pravilnik o cijenama dopustaju formiranje cijene zavisno od doba dana, godisnjeg doba i kolicine potrosnje.
To sto neko spominje diskriminaciju, nema tu diskriminacije svi pod istim uslovima i kolicinama dobivaju iste cijene.
Tako je, mislim da ih i Zakon obavezuje da moraju, ne da trebaju, nego doslovno moraju imati blok tarife.

U Sarajevu se godinama i voda naplacuje na isti način u 3 grupe:
Do 5 m3, od 5 do 30m3 i 30+m3
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#4152 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by gentoo »

Kako su isti uslovi kad za mene koji imam potrebu za 500kw nije ista cijena kao za onog koji treba 250kw ?

To ti je kao: cijena 5KM za domace ; 5EUR za strance sistem.

Jedno je zakon i pravilnik a drugo je "crncima zabranjen ulaz" sistem
NediM17

#4153 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by NediM17 »

I ti ces tih 250 kW dobiti po istoj cijeni.
A ovih drugih 250 nesto skuplje.
Ci-Nick

#4154 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

gentoo wrote: 09/04/2024 20:22 Kako su isti uslovi kad za mene koji imam potrebu za 500kw nije ista cijena kao za onog koji treba 250kw ?

To ti je kao: cijena 5KM za domace ; 5EUR za strance sistem.

Jedno je zakon i pravilnik a drugo je "crncima zabranjen ulaz" sistem
Svako će istu količinu dobiti po istim uslovima, 651 KWh košat će isto i tebe i mene, ako smo trošili u isto vrijeme, pod istim uslovima.
I ja sad trošim skupe struje otprilike koliko i jeftine, a vidim na brojilima komšija koja se nalaze upravo ispred mojih vrata da je kod njih omjer 1,5 pa i do skoro 2:1 u korist jeftine. Ali ni meni niko ne brani da koristim više jeftine.
Da na toj struji Elektroprivreda ima zarade pa da je zarada na zelenoj fening, na plavoj 5 a na crvenoj 10 feninga onda bi to već moglo biti problematično ali oni prodaju ispod proizvodne cijene i zelenu i plavu, možda će crvena biti sa nekom simboličnom zaradom.
Last edited by Ci-Nick on 09/04/2024 20:47, edited 1 time in total.
Haris.ba

#4155 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

Haris.ba wrote: 09/04/2024 19:06 I sta kad ovo poskupljenje padne na ustavnom sudu?
Ne može pasti jer novi Zakon o elektricnoj energiji i FERK-ov pravilnik o cijenama dopustaju formiranje cijene zavisno od doba dana, godisnjeg doba i kolicine potrosnje.
To sto neko spominje diskriminaciju, nema tu diskriminacije svi pod istim uslovima i kolicinama dobivaju iste cijene.
Ustavni sud nije obavezan zakonom - vec ustavom. Ako kaze da je nesta neustavno - misli se uglavnom na zakon, i onda to ukida.
Ci-Nick

#4156 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

Haris.ba wrote: 09/04/2024 20:47
Ustavni sud nije obavezan zakonom - vec ustavom. Ako kaze da je nesta neustavno - misli se uglavnom na zakon, i onda to ukida.
Ako je prošlo u Hrvatskoj, Srbiji, RS-u, zašto ne bi i u FBiH.
Ako je ovdje šta neustavno, onda je to prodaja proizvoda ispod proizvodne cijene, čisti monopol.
Haris.ba

#4157 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

Ci-Nick wrote: 09/04/2024 20:50 Ako je prošlo u Hrvatskoj, Srbiji, RS-u, zašto ne bi i u FBiH.
Ako je ovdje šta neustavno, onda je to prodaja proizvoda ispod proizvodne cijene, čisti monopol.
Zato sto Bosna ima najvisi stepen ukljucenosti medjunarodnih konvencija o zastiti ljudskih prava u svoj ustavni sistem. Vise i od Hrvatske i Srbije.
Prodaja proizvoda ispod proizvodne cijene nije neustavno, ali je nezakonito na nacin kako se to radi.
Monopol? I monopol je nezakonit, pa niko ne kaznjava Elektroprivredu.

U entitetu RS bas nedavno je blok tarifa pala na ustavnom sudu.
bumerangss

#4158 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by bumerangss »

zippoo87 wrote: 09/04/2024 18:30 Ja mislim da se ovim novim poskupljenjem ide na tzv odvracanje 😁.
Njima je cilj da ljudi pocnu stediti struju,jer su svjesni problema sa proizvodnjim i da struje ima na knap ili fali a ako se dodje u situaciju da EP mora kupovati struju na trzistu,onda je problem jer je struja na berzi visestruko skuplja od nase proizvodne.
Ali ostaje pitanje zasto svaka nova uprava EP cuva i stiti od gonjenja prethodne uprave?
Zasto se jednom ne pocne ispitivati kriminal u EP i u rudnicima...jer ako se kriminal nastavi,urusiti ce komplet sistem a onda je sve gotovo...od privrede pa na dalje.
A gdje ima primjer da je nova uprava bilo koje firme pokrenula istragu prijavu tužbu... protiv predhodne uprave? Jedino je Sebija u kcus-u i sta bi? Nista
zippoo87

#4159 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zippoo87 »

bumerangss wrote: 09/04/2024 21:01
zippoo87 wrote: 09/04/2024 18:30 Ja mislim da se ovim novim poskupljenjem ide na tzv odvracanje 😁.
Njima je cilj da ljudi pocnu stediti struju,jer su svjesni problema sa proizvodnjim i da struje ima na knap ili fali a ako se dodje u situaciju da EP mora kupovati struju na trzistu,onda je problem jer je struja na berzi visestruko skuplja od nase proizvodne.
Ali ostaje pitanje zasto svaka nova uprava EP cuva i stiti od gonjenja prethodne uprave?
Zasto se jednom ne pocne ispitivati kriminal u EP i u rudnicima...jer ako se kriminal nastavi,urusiti ce komplet sistem a onda je sve gotovo...od privrede pa na dalje.
A gdje ima primjer da je nova uprava bilo koje firme pokrenula istragu prijavu tužbu... protiv predhodne uprave? Jedino je Sebija u kcus-u i sta bi? Nista
Pa upravo jer nema nikada,mene zanima zasto se nikada niciji aferimi ne zadokumentuju,pa neka idu i na dno ladice,mozda ce nekada i ova napacena zemlja progledati i Sudovi proraditi.
Nego nema nikada nista...bukvalno ono,sjase Murta da uzjase Kurta. Stvarno izgleda da je jedino rjesenje da se politicari bilo koje drzave prepadnu nasilje i unistenje a opet,unistavali bi ljudi drzavno a ne privatne vile i stanove ovih lopova. Da je kako narod nafurati da na njihovu LICNU imovinu udare a ne na institucije.
Haris.ba

#4160 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

Sud je ocijenio da tačka II Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj nije u saglasnosti sa odredbama člana 10. i člana 108. Ustava Republike Srpske, kao i sa odredbama člana 3, člana 26, člana 27. st. 3. i člana 87 st. 3. Zakona o električnoj energiji. Naime, donosilac Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj utvrdio je u tački II pomenute odluke tarifne stavove za javno snabdijevanje po kategorijama potrošnje i grupama kupaca i tom prilikom je kupce koji se nalaze u istoj tarifnoj grupi i u istom pravnom položaju, razvrstao u različite podgrupe i to zavisno od opsega potrošnje. Predviđanje opsega potrošnje kao kriterijuma za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, dovodi krajnje kupce u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije u nepovoljniji položaj u odnosu na one krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe, koji troše manje električne energije, čime se po ocjeni Suda, dovodi u pitanje načelo ravnopravnosti građana koji se nalaze u istoj pravnoj situaciji i ustavne garancije iz člana 10. Ustava Republike Srpske. Utvrđivanje tarifnih stavova za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj u tački II Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj u suprotnosti je sa načelom nediskriminacije, definisanim u odredbi člana 3. Zakona o električnoj energiji, koje predstavlja jedno od načela na kojima se zasniva ovaj zakon, odnosno koje je propisano i u odredbi člana 26. Zakona o električnoj energiji, a u kojoj se definišu principi regulacije i nadzora na tržištu električne energije od strane Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske. Uvrđivanje tarifnih stavova za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj u tački II Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj, iz istih razloga, nije u saglasnosti sa odredbom iz člana 27. tač. 3. Zakona o električnoj energiji, kojom je propisano da Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, pored ostalog, preduzimanjem mjera i svojim aktivnostima doprinosi ostvarenju ciljeva koji se ogledaju u obezbjeđivanju stabilnog, transparentnog i nediskriminatorskog okvira. Konačno, osporeni tarifni stavovi nisu u skladu sa odredbom člana 87. st. 3 Zakona o električnoj energiji, koji predviđa da su tarifni stavovi za javno snabdijevanje krajnjih kupaca iste kategorije i grupe kupaca jednaki za sve kupce u Republici Srpskoj.
https://www.ustavnisud.org/Odluke.aspx? ... 4785&str=1
gidra

#4161 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by gidra »

Haris.ba wrote: 09/04/2024 20:54
Ci-Nick wrote: 09/04/2024 20:50 Ako je prošlo u Hrvatskoj, Srbiji, RS-u, zašto ne bi i u FBiH.
Zato sto Bosna ima najvisi stepen ukljucenosti medjunarodnih konvencija o zastiti ljudskih prava u svoj ustavni sistem. Vise i od Hrvatske i Srbije.
Prodaja proizvoda ispod proizvodne cijene nije neustavno, ali je nezakonito na nacin kako se to radi.
Monopol? I monopol je nezakonit, pa niko ne kaznjava Elektroprivredu.

U entitetu RS bas nedavno je blok tarifa pala na ustavnom sudu.
Nisi ispratio do kraja, nikakve neustavnosti nema, samo uskladili ono na šta im je sud ukazao i nastavljaju sa blok tarifama
Obračun potrošnje ostaje po tarifnim modelima, jer je Regulatorna komisja za energetiku Srpske otklonila neusklađenosti na koje je ukazao Ustavni sud.
https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=548934
gidra

#4162 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by gidra »

laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#4163 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by laserShow »

NediM17 wrote: 09/04/2024 20:23 I ti ces tih 250 kW dobiti po istoj cijeni.
Nas je sest u kuci, vas je dvoje. Kako nije diskriminacija da imamo isti limit?
mobsterc

#4164 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mobsterc »

Jel diskriminacija sto vas 6 ne moze stati u jedno auto nego mora u dva pa duplo zagadi? :D
Blok tarife imaju za cilj da poticu savjesno koristenje energije, a evo u ovom slucaju i ne diraju najugrozeniju grupu ljudi. Oni nemaju i svakako paze koliko trose. To sto dvoje ljudi moze napraviti 20 djece je skroz nesto drugo. Ako ja sam zivim u stanu od 75m2 kao vas 6, kako nije diskriminacija da ja placam isto ove racune sto idu po kvadratu? Vas 6 puno vise sere i ostavlja smeca, kvari haustor nego ja sam.
Tu nema diskrimancije jer ti odgovara da si u povlastenom polozaju; jer ako cemo tako, sve bi trebalo placati po osobi, tako je najmanja diskriminacija. Da bi vas 6 moglo napuniti mobitel, potrosite 6x vise uglja nego ja, dakle i 6x vise zagadite, to sto ste se okupili u jednom domacinstvu vas ne amnestira od cinjenica, stedite na mnogim drugim stvarima tom odlukom. 90% domacinstava koja imaju 6, prijave mozda max 3-4 u vodovod i svamindrugi vid prevare koji nas okruzuje. Stvarno je ova diskriminacija mizerna naspram ostalih..
Gledaj to ovako, struja poskupljuje, a igraju na scijalnu kartu pa ostavljaju nizu cijenu za najugrozenije. To sto neko ko 'ima' moze malo da trosi, jbg. Ne moze i jare i pare.
laserShow

#4165 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by laserShow »

mobsterc wrote: 10/04/2024 02:39 Jel diskriminacija sto vas 6 ne moze stati u jedno auto nego mora u dva pa duplo zagadi?
Pa nije, jer je auto sa sest sjedista pa se trosi isto. Zagrijavanje 4 sobe i 2 sobe nije isto. Pranje vesa, kupanje, etc. Ali hajde da ne nabrajam, jer sta god da se napise, kontraargumenta nema kada ja spomenem Tuzlu, ili Vranduk.

Kako se svako odnosio macehinski i nije odgovarao, to ne znaci da narod treba da cupa iz govana bilo sta "nase". Biti ce skuplje? Pa dobro, navikli smo, ali barem nece biti "nase" i davati neku prividnu sliku da imamo neki benefit od toga.
solidsnake

#4166 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by solidsnake »

Zadnja 3 mjeseca potrosnja 172, 190, 179...

Znaci daleko sam od poskupljenja :D
BadBoy

#4167 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by BadBoy »

Zakon uopšte ne govori o dizajnu tarife već samo da se mora provoditi tarifni postupak.
BadBoy

#4168 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by BadBoy »

tramvajtrojka wrote: 09/04/2024 19:14
NediM17 wrote: 09/04/2024 19:08 Voda se vec godinama naplacuje po istom principu.
a neminovnost ce biti i feed in tariffs kao u vecini evropskih zemalja, ljudi kod nas ismijavaju direktora epbih koji je rekao da je luksuz drzati svjetlo nepotrebno upaljeno u hodniku , a svugdje ljudi savjetuju potrošače da nije el.energija bozije davanje kao kiša
Feed in tarife se koriste za poticaj obnovljivih i bile su glavno sredstvo po starom zakonu o OIE. Sad se prelazi na aukcije
HelaS

#4169 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by HelaS »

bumerangss wrote: 08/04/2024 23:30 Zvanicno sutra Elektroprivreda predaje prijedlog za poskupljenje struje tj za uvođenje blok tarifa

Do 268 kwh prva grupa i tu nece biti poskupljenja

Drugi blok tj od 268 do 1000 kilovata ce poskupiti po racuno odprilike 5 do 10 KM ovisno o potrošnji skupe i jeftine

I treci blok oni koji troše preko 1000 kwh a tih je samo 3% njima ce poskupiti mnogo više

Ko potrosi npr 300 kwh ce 268 placati po dosadasnjoj cijeni a onih 34 kw preko ce placati po novoj visoj cijeni sto je par KM vise.... :-)
Prije 15-20 godina u BiH nas je bilo više stanovništva, i manje proizvodnih kapaciteta, i nije bilo potrebe za ovakvim režimima potrošnje el. energije i prijedlozima za poskupljenje. Danas, kad nas je manje stanovnika u BiH, i kad su se izgradili i kad se i dalje grade novi elektroproizvodni objekti, danas nam je struje sve manje, i sve je skuplja. Zašto imamo ovakav paradox?
Ci-Nick

#4170 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Ci-Nick »

HelaS wrote: 10/04/2024 08:40
bumerangss wrote: 08/04/2024 23:30 Zvanicno sutra Elektroprivreda predaje prijedlog za poskupljenje struje tj za uvođenje blok tarifa

Do 268 kwh prva grupa i tu nece biti poskupljenja

Drugi blok tj od 268 do 1000 kilovata ce poskupiti po racuno odprilike 5 do 10 KM ovisno o potrošnji skupe i jeftine

I treci blok oni koji troše preko 1000 kwh a tih je samo 3% njima ce poskupiti mnogo više

Ko potrosi npr 300 kwh ce 268 placati po dosadasnjoj cijeni a onih 34 kw preko ce placati po novoj visoj cijeni sto je par KM vise.... :-)
Prije 15-20 godina u BiH nas je bilo više stanovništva, i manje proizvodnih kapaciteta, i nije bilo potrebe za ovakvim režimima potrošnje el. energije i prijedlozima za poskupljenje. Danas, kad nas je manje stanovnika u BiH, i kad su se izgradili i kad se i dalje grade novi elektroproizvodni objekti, danas nam je struje sve manje, i sve je skuplja. Zašto imamo ovakav paradox?
Pa trošili smo ispod 2 TWh ( domaćinstva, javno snabdjevanje) a sad smo na 2,4 TWh. Iako nas je manje rast potrošnje skoro 20% a upravo zato što je struja jeftina pa se i ne pazi na potrošnju, isplatnije grijati se na jeftinu struju nego na pelet ili ugalj, zar to nije paradox.
Proizvodna cijena el. energije je i to kad se uzme kompletna količina iz HE a minimalma nedostatna iz termoelektrana 9,84 feninga po kWh, proizvodna u TE je 14,3 feninga po kwh a prodavala se dosad po 6,64 feninga. Na svakom KWh gubitak od 3,2 feninga. I poslije ovog poskupljenja ( poslije 8 godina ) ostaje opet gubitak po kwh od 1,52 feninga.
Ako nekog zanima koliko će mu biti račun veći neka od svoje potrošnje oduzme 268 kWh i pomnoži sa 3,36 feninga do 1000 kwh potrošnje a kwh preko toga sa 7,36 feninga. Pa bi na potrošnju od 468 KWh bilo da će račun poskupiti 6,72 KM + PDV je 7,78 KM. To je ugrubo oko 10% više nego dosad.
Last edited by Ci-Nick on 10/04/2024 09:06, edited 1 time in total.
NediM17

#4171 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by NediM17 »

laserShow wrote: 10/04/2024 02:00
Jesam li ja onda diskriminisan kod plaćanja odvoza smeća, održavanja zgrade, zajedničke potrošnje struje...
goredole

#4172 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by goredole »

ne razumijem ovdje u potpunosti sta je diskriminirajuce jer ovakvi modeli u EU postoje godinama. dodsue, u EU su kucanstva u prosjeku manja. :?
laserShow

#4173 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by laserShow »

NediM17 wrote: 10/04/2024 09:05
Jesam li ja onda diskriminisan kod plaćanja odvoza smeća, održavanja zgrade, zajedničke potrošnje struje...
Ako naredni mjesec bacis 10x vise hoces li toliko i platiti?

No nema veze, hajde eto ubjedio si me da nije diskriminacija, slazemo se zavrsimo tu pricu.

Ja tebe pitam kako neko moze podrzavati drzavnu firmu koja izgubi toliko novca na projektu u Tuzli ili Vranduku i NIKO NE ODGOVARA. To su samo dva minorna primjera.

Zamisli da su ta dva projekta realizovana koliko je dobit mogla biti? Onda iz te dobiti bi se namirilo sta treba, a ne ovako gdje to moramo namiriti ti, ja i svi ostali.

Prema tome, za nas nije upravljanje niti jednim bogastvom. Prvo jer ne znamo, drugo jer to iskoristavamo, a trece jer nemamo odgovornosti.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#4174 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by gentoo »

Kako ne razumijes ?

1KG jabuka = 2KM
2KG jabuka = 5KM

Znaci ako hoces onako oguliti u aksam i pojesti to ce te kostati 2KM ali ako hoces praviti tufahije to ti je 20% skuplje jer si crnac a crncima posebna cijena :mrgreen: . Napomena: za tufahije ti nije dovoljna 1KG
goredole

#4175 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by goredole »

ako obrnemo logiku je li diskriminacija sto dvoje ima limit od 286 kWh, a realno bi mogli imati i 150?
Post Reply