archi_a wrote: ↑17/03/2024 17:18
Ne treba nama funkcionalna okretaljka na skenderiji radi linije skenderija. Trebaju nam sve funkcionalne okretaljke i upravljanje saobraćajem tako da kad se desi nesreća na čaršiji ne staje kompletan tramvajski saobraćaj u gradu. Ako je nesreća na malti, neka radi ilidža čvila i vijećnica želježnička. Ako je udes na obali, neka radi ilidža-skenderija neometano. Valjda je to lako za skontati. Ili?

A ne ovako, kolaps totalni.
Prvi dan ramazana. U gradu je potpuni haos. Odlučujem da ostavim vozilo i da krenem tramvajem jer je apsolutni zastoj na kompletnom pravcu čaršija ilidža. Tramvaj čekam preko 25 minuta. Nit muka vratiti se po vozilo niti uzeti taksi jer svi mile. Dolazi tramvaj krcat, ljudi kroz prozor vire. Šta ću, strpi se, uguraj se na prva, blizu vozača. Negdje na malti, vozač uzima telefon i zove nekoga. Slušam. "đe si druže, šta ima? Vidi, ovo je nepodnošljivo! Kako nije znao, šta nije znao?!? Javljeno je prije sat i po. Zašto ne pušta jebene tramvaje. Moramo pojačati, ne može ovako.Bože sačuvaj, nećemo mi njegov posao raditi" Očigledno je da je poslovođa, koji je bio na vrijeme obavješten jednostavno nije odradio svoj posao, oglušio se na zahtjeve. BolikuVac. Nek se pate i vozači i putnici.
Poslovođa nije uradio jer zna da neće biti kažnjen od šefa ili direktora. A direktor ne kažnjava poslovođu koji nije uradio posao jer direktor zna da ga stranka, upravni odbor ili ministar neće kazniti. A ministar i upravni odbor i sam direktor su postavljeni od stranke/stranaka.
Pa se to, fino, ispostavi kao račun na izborima.
Da, ko god kaže da ne može tako, ne može za sve stranka biti kriva, ja po ovom principu komandne odgovornosti kažem da može. U javnim preduzećima, sigurno da može. Barem meni. Ko kaže da ne može, hoće da trpi nerad poslovođe bez reakcije, ima na to pravo.
Šteta je rekao da će Sarajevo imati prevoz noću, svakih pola sata će tramvaj saobraćati. Ja sam sinoć uzalud se pouzdao u te Štetine riječi, tramvaja nije bilo, čekao sam ga od 00.30 do 01.00. Mene je Šteta slagao.
A za koji mjesec će lokalni, pa za 2 godine opšti izbori. To ide na spisak, zajedno sa nemogućnosti kupvine šelaka i 97% alkohola, nepovećavanjem vsine invalidnine u odnosu na visinu koja je bila za vrijeme kriminalne SDA itd. A taj spisak se provjeri prije izlaska na glasačko mjesto. A onda se ili ne izađe, ili ubaci nevažeći listić, a ako budem posebno ljut, glasam za nekog trećeg. Mirnesa Ajanovića, možda? Ramu Isaka, do 2026. će ojačati dovoljno da pomisli da može bez trojke? Imat će se za koga. Uostalom, Komšić je uvijek opcija