Jugoslavija

Post Reply
Čitalac

#1351 Re: Jugoslavija

Post by Čitalac »

Edin H. wrote: 12/03/2024 00:49
John Cleese wrote: 11/03/2024 21:23
geralt wrote: 11/03/2024 21:12
Straju Kocovica je likvidirala UDBA 1945. kao odmetnika (u medjuvremenu je opet presao u cetnike), tako da ti on nije neki primjer. Izvor "Foca Zrtva Genocida", autor Mujo Kafedzic.
Poenta je u tome da je cetnicki vojvoda par dana nakon sto je poklao ko zna koliko ljudi u Foci, izmedju ostalih i par focanskih ilegalaca, postao komandant partizanskog odreda i da ga je postavio Tito osobno, iz prakticnih razloga, iako je odlicno znao ko je taj Strajo i sta je uradio.

Za ovo sam, inace, saznao jako kasno premda je Put u Focu objavljen jos pedeset i neke godine proslog stoljeca.

Ovakvi su podaci znacajni i za razumijevanje nepovjerenja bosanskog zivlja sa islamskim bekgraundom prema NOV i POJ.
Da, inače je Tito mogao lako izguglati i provjeriti Straju. :D

Bolje bi bilo Adilu da je objasnio kako je kao predratni komunista pušten iz Jasenovca da bi se pojavio na zasjedanju Avnoja u Jajcu. 1946-te i za koga je radio.1946-te UDBA kuca ministru na vrata, a ministar se ispalio sa vozačem za Trst. Poslije toga ide za Englesku prije Švice postaje najbogatiji Bošnjak na svijetu.
Zulfikarpašić nije bio u Jasenovcu, već u Zenici i Mitrovici, a partija ga je izvukla iz Zagreba, dok je čekao prebacivanje u Lepoglavu.
John Cleese

#1352 Re: Jugoslavija

Post by John Cleese »

Edin H. wrote: 12/03/2024 00:49
John Cleese wrote: 11/03/2024 21:23
geralt wrote: 11/03/2024 21:12
Straju Kocovica je likvidirala UDBA 1945. kao odmetnika (u medjuvremenu je opet presao u cetnike), tako da ti on nije neki primjer. Izvor "Foca Zrtva Genocida", autor Mujo Kafedzic.
Poenta je u tome da je cetnicki vojvoda par dana nakon sto je poklao ko zna koliko ljudi u Foci, izmedju ostalih i par focanskih ilegalaca, postao komandant partizanskog odreda i da ga je postavio Tito osobno, iz prakticnih razloga, iako je odlicno znao ko je taj Strajo i sta je uradio.

Za ovo sam, inace, saznao jako kasno premda je Put u Focu objavljen jos pedeset i neke godine proslog stoljeca.

Ovakvi su podaci znacajni i za razumijevanje nepovjerenja bosanskog zivlja sa islamskim bekgraundom prema NOV i POJ.
Da, inače je Tito mogao lako izguglati i provjeriti Straju. :D

Bolje bi bilo Adilu da je objasnio kako je kao predratni komunista pušten iz Jasenovca da bi se pojavio na zasjedanju Avnoja u Jajcu. 1946-te i za koga je radio.1946-te UDBA kuca ministru na vrata, a ministar se ispalio sa vozačem za Trst. Poslije toga ide za Englesku prije Švice postaje najbogatiji Bošnjak na svijetu.
O cemu ti pricas, covjece?

Kakve provjere mislis da su bile potrebne kad su znali sve?

Guglanje? Mislis da je ovo tema za sprdanje?

Sta bi bilo bolje Adilu?
Da je presutio svu tu prljavstinu?
Rekao im je vec tada sta misli i pokusao da ih navede da se ponasaju i djeluju kao ljudi, da kazne zlocince, ali su ga ignorirali - stoga je imao puno pravo da o svemu i kasnije pise.

Kad su partizani usli, grad je bio pun leseva kao i okolica, danima su ih sklanjali, most na kojem su cetnici klali ljude je jos bio krvav i s njega su visile ledenice od ljudske krvi, lesevi su jos plutali rijekom...

Na sastancima Vrhovnog staba su otvoreno o svemu tome govorili, o tome da znaju i sta je ko ucinio i zasto to nece kazniti.
Muslimani su bili prestrašeni. Nisu se nama tužili, niti se na nas nešto obraćali. Jedanput šetajući uz Drinu sreo sam jednu muslimanku, koja mi je prišla.

– Ja sam majka Ibra Muftića, on je sa tobom išao u školu i družio se s tobom.

– Da, da, sjećam se. Šta je s Ibrom?

– Zaklali su ga, i oca mu i sestru i mlađeg mi sina Abdurahmana. Mene su htjeli i jedan kaže: – Ostavite nju neka živi i neka priča kakva sudbina je zatekla Turke.

– A tko je to učinio?

– Popadić Ranko i Zecević. Danas sam ih srela obadvojicu – Popadić je vaš -, komandir.

Otrčao sam u komandu mjesta, Čolaković Rodoljub i Risto Tosović su bili tamo. Ispričao sam im uzbuđen sve to i tražio, da se ovi koljači uhapse.

Čolaković i Tosović nisu nimalo bili začuđeni niti uzbuđeni ovom pričom. Čolaković mi je rekao:

– Kada bi mi hapsili koljaće među ovdašnjim Srbima, onda bi pohapsili pola našeg Narodnog odbora i većinu vojnika.

– Pa to je strašno, drugovi, da mi ništa ne radimo, nego ih još primamo u naše redove.

– Mi ne možemo voditi protusrpsku politiku, u našoj vojsci nalazi se preko 95% Srba, rekao mi je Tito kad sam tražio njegovu intervenciju za ovaj slučaj.

– Ali to nije protusrpska politika. To je protukoljačka politika i ja sam uvjeren, da to nije na svim mjestima tako. – Ti izgledas slabo, ti treba da se ispavaš i odmoriš, rekao mi je Tito opraštajući se.
Na referatu o angažiranju muslimana predložio sam Vrhovnom Štabu slijedeće:

lzdati javni proglas u kome će se osuditi četnicko klanje nad nevinim muslimanskim življem u Foči.

Organizirati posebnu komisiju koja će opljačkane stvari i namirnice oduzeti i vratiti vlasnicima.

Ukinuti narodni odbor, u kome su samo Srbi, i to neki četnici, i samo jedan musliman, Ferid Čengić, koji uopće nije iz Foče. Imenovati novi narodni odbor koji će biti sastavljen po broju stanovnika Foče od muslimana i nekompromitiranih Srba.

Ukinuti sadašnji sud, koji mjesto da sudi četničke koljače i da dade satisfakciju muslimanima, osudio 12 muslimana na smrt. Među njima narodnog opozicionara beogradskom režimu prije rata, predsjednika općine u Ustikolini Suljbega Čengića, za koga mi je Moša Pijade rekao, da je bio ispravan i da smo ga trebali pozvati na suradnju.

Imenovati narodni sud, koji će suditi sve koljaće i organizatore klanja, koji se nalaze na partizanskoj teritoriji. Takav pravedni stav prema muslimanima stvoriće povjerenje muslimanskih masa prema partizanskom pokretu i oni će se opredijeliti za nas. Po mom mišljenju za to je bio zgodan momenat. Ustaše su se bile kompromitirale kao pomagači i sluge okupatora. Četnici su svojim zločinima izazvali mržnju svih ljudi, a pogotovo muslimana, na kojima su počinili tako strašan zločin. Ako mi ovo propustimo, Pavelić ce iskoristiti priliku da se prikaže kao jedini branilac hrvatskih života u istočnoj Bosni, a mi ćemo se kompromitirati, da smo sankcionirali jedan od najgnusnijih zločina u povijesti Bosne. I možda zauvijek izgubiti domaće mase na ovom području.

Sa mnom je bio i Ferid Čengić, koji se nije usudio na pitanje Tita potvrditi da po svim stvarima dijeli moje mišljenje.

Na tome savjetovanju Vrhovnog Štaba bili su prisutni: Tito, Marko (Aleksandar Ranković), Moša Pijade, Lola Ribar, Milutinović-Milutin i Milovan Đilas. Jedini, koji je izgleda akceptirao moje izlaganje bio je Milutinović, koji je rekao, da bi u vezi sa tim trebalo održati kratak sastanak CK i Vrhovnog Štaba. Tito je smatrao, da je stvar sasvim jasna, da mi po tom pitanju nemamo mnogo diskutirati. Aleksandar Ranković mi je odgovorio slijedeće:

– Treba smatrati našom velikom političkom pobjedom, da je osnovna četnička masa prilikom nastupanja naših jedinica prešla nama. Mi ne možemo iz obzira prema njima da pohapsimo i sudimo njihove komandante, ma da su oni bez sumnje počinili zločin prema muslimanima. Drugo, muslimani se još kolebaju i ne može biti govora o njihovom masovnom prelazu na našu stranu, a pojedinačni prelazi mogu nam škoditi, jer će izazvati lošu reakciju Srba. Nama muslimani u Foči sada nisu potrebni kao borci nego kao pomagači. Mi imamo šnajdersku, šuštersku i druge radione; muslimani neće da nam rade; tvoj zadatak je da se privuku k nama. Naravno naše simpatizere i članove partije mi ćemo prikriti i slati na drugi teren, gdje kao takvi mogu djelovati.

– Ja prilaz četničkih masa ne uzimam kao definitivan, oni će nas prvom prilikom napustiti.

Ali mišljenje Markovo bilo je mišljenje Vrhovnog štaba i ja tu nisam mogao učiniti ništa.
piupiu

#1353 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

John Cleese wrote: 11/03/2024 21:52 Nakon svega sto sam ikad o svemu tome saznao, rekao bih da je Joža Horvat, iako saljivo, prilicno vjerno ilustrirao strukturu, porijeklo i motivaciju ucesnika NOP s osobitim osvrtom na POJ - u Macku pod sljemom, na primjer :D
Džaba krečiš, od mojih su i žene bile u NOP-u, predratni radnički pokret, luda omladina, opsihirena :D

A o početku ustanka je vjerovatno ovaj čovjek napisao najzanimljiviju knjigu u zadnjih 30 godina, samo što knjiga nije ni najmanje smiješna.

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1354 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#1355 Re: Jugoslavija

Post by teskeredzic_22 »

Osmi Socrates wrote: 12/03/2024 01:05 [
Kakve, bgt, veze ima Caco sa diskusijom o Jugoslaviji?
Nikakve , ubijao je nevine i nemoćne Srbe ali mnogima to ne smeta.

Primjer Cace sam naveo jer očekuješ od nas što poštujemo sve vrijednosti socijalističke Jugoslavije , hrabru partizansku borbu za slobodu , državnost BiH , stanove , škole , fakultete , naučne instititute , elektrifikaciju , asfaltizaciju , socijalnu sigurnost i humanizam , državnost , nezavisnost , kulturu , sportske uspjehe da tek tako pljunemo po čovjeku koji je to sve izgradio ili je bio najzaslužniji za to u političkom smislu i da pljujemo njega i njegovu državu- neće moći , mi bar nismo licemjeri (ne govorim za tebe da si licemjer) ne cipelarimo mrtvo tijelo koje se ne brani i jer nam se može poput reaktiviranih ustaša kojima smetaju mrtvi partizani rodoljubi u Mostaru- odnosno reaktiviranih četnika koji se svake godine okupe na Dobrunu.

Preživjeli Jugoslovenski komunisti su se vraćali iz SSSR-a kući, Štajner nije bio jedini ali je zbog knjige bio najpoznatiji , umro je u dubokoj starosti u Zagrebu 1992 , Rodoljub Čolaković iako prvobitno za rezoluciju nakon razgovora s Titom je podržao vlastitu partiju , Sreten Žujović Crni je dijelom rehabilitovan , Đilas je osuđivan politički zbog pisanja ali je zapravo mirno živio u Beogradu nakon pada , Rankovića eto nikakva UDBA nije smakla a možeš misliti koliko je samo on znao ? Dakle Jugoslavija nije bila SSSR u odnosu prema vlastitim neistomišljenicima , Goli Otok je bio izuzetak i nažalost kreiran je na osnovu ranijih iskustava robijaša - komunista , zapravo bez slabe tačke u sistemu do depolitizacije osuđenika.
caros

#1356 Re: Jugoslavija

Post by caros »

Caco služi kao džoker karta za komunjare, pokušaje liberala, snsdovce i hdzovce da pokažu kako su sve strane iste i kako su i muslimani zločinci. Bukvalno ne služi za bilo šta drugo.
John Cleese

#1357 Re: Jugoslavija

Post by John Cleese »

piupiu wrote: 12/03/2024 06:31
John Cleese wrote: 11/03/2024 21:52 Nakon svega sto sam ikad o svemu tome saznao, rekao bih da je Joža Horvat, iako saljivo, prilicno vjerno ilustrirao strukturu, porijeklo i motivaciju ucesnika NOP s osobitim osvrtom na POJ - u Macku pod sljemom, na primjer :D
Džaba krečiš, od mojih su i žene bile u NOP-u, predratni radnički pokret, luda omladina, opsihirena :D
Ma kakvi tvoji i vase opsihrene zene - moj pradjed je ucestvovao u februarskoj i oktobarskoj revoluciji, zamisli tek tog bolida :lol:
Najozbiljnije. A u KPJ nije htio, nije bilo sanse - bili mu komicni :D
piupiu wrote: 12/03/2024 06:31 A o početku ustanka je vjerovatno ovaj čovjek napisao najzanimljiviju knjigu u zadnjih 30 godina, samo što knjiga nije ni najmanje smiješna.
Spoiler
Show
Zanimljivo zaista.
Uzgred nije ni Horvatov opus opcenito smijesan, daleko od toga - tek je na momente saljiv.
Osim toga, to je beletristika, a ne naucni rad, pa stoga nije usporedivo s Bergholcovim djelom.
sumirprimus

#1358 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

John Cleese wrote: 11/03/2024 21:14
sumirprimus wrote: 11/03/2024 20:47 Susa papagaj, pardom nize od papagaja, vidi se tacno po rijecima, koliko zapravo nob smeta, a i daje si za pravo da o drugim sudi ko da je u najmanju ruku sam bio clan noba :lol: tamnica naroda a najvise bosanskih muslimana
Malo li je i da je šuša licno
Nije toboznjim nego oba djeda u patrizanima bila, do smrti odani , nema naknadnog pljuvanja i promjene dresa kao mnogi
A ti si, naravno, branitelj NOB, NOV i POJ i to demonstriras tako sto velicas nekakvo udbasko govno i udbaske zlocine o kojima ocito premalo znas :D

U kojem su odredu borbu poceli ti djedovi? Koje godine tacno? Znas li? :D
Ili su bili samo zakleti aktivisti SSRN, pa su i tebe dresirali da refleksno zalajes na "neprijetelje naroda"? :D
hu iz ju da se tebi ispovjedam na jednom forumu, daj dodji si djecko sveznadarski, medju prvih 15 kaze :lol:
zato ti je adil beg bio prvoborac i nosilac spomenice, kazu da je bio diRvezant zaebaniji od baketa himslef hehehe
znam ja dovoljno da se od devedesetih istorija naknadno prekraja kako je volja nacionalistima. i nema medju vama ralzike. sad nastavite bez mene ko domina.
Osmi Socrates

#1359 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

Bla bla bla truć truć.

Sve ovo od ovog gore kome je Caco izgovor za ideološke ponjave.

Osim što moram uvijek reagirati kad neko upotrijebi "humanizam" pogrešno. Nisi namjeravao reći humanizam nego humanost. Nema na čemu.
sumirprimus

#1360 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

Notorni fakat je da su muslimani u svoj svojoj nesreci, i razjedinjenosti, politickoj izgubljenosti,kao i mnogo puta prije i poslije radili pogredsne polticike poteze, odnosno nisu se od starta svsrtali uz pravu stranu. tako je i vecina muslimana na celu sa islamskom zajednicom u politickom smislu stala iza projekta ndh. pogubno.
ako grijesim slobdno ispravite. cast slavnim izuzecima. onda nije ni cudo sto se sada pljuje po nobu ovako javno.
sumirprimus

#1361 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

Juga je bila EU u malom, steta da nije bilo politicke volje i vizije, da se juga na vrijeme demokratizuje i okrene europi pa i kao zajednica neovisnih drzava udje od starta u eu projekat. steta.
sinuhe

#1362 Re: Jugoslavija

Post by sinuhe »

Ima u Jugoslaviji i drugih prica osim nacionalnih odnosa, struje i asfalta.
piupiu

#1363 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

John Cleese wrote: 12/03/2024 09:50 Ma kakvi tvoji i vase opsihrene zene - moj pradjed je ucestvovao u februarskoj i oktobarskoj revoluciji, zamisli tek tog bolida :lol:
Najozbiljnije. A u KPJ nije htio, nije bilo sanse - bili mu komicni :D
Slava pradjedu, on je bio lučonoša! :D

Da nije završio na Golom otoku?
Zanimljivo zaista.
Uzgred nije ni Horvatov opus opcenito smijesan, daleko od toga - tek je na momente saljiv.
Osim toga, to je beletristika, a ne naucni rad, pa stoga nije usporedivo s Bergholcovim djelom.
Odlična je knjiga, ali ima opisa nasilja da ti zlo dodje.

Bum pogledala Mačka, nisam dosad.
Osmi Socrates

#1364 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

sumirprimus wrote: 12/03/2024 10:17 Notorni fakat je da su muslimani u svoj svojoj nesreci, i razjedinjenosti, politickoj izgubljenosti,kao i mnogo puta prije i poslije radili pogredsne polticike poteze, odnosno nisu se od starta svsrtali uz pravu stranu. tako je i vecina muslimana na celu sa islamskom zajednicom u politickom smislu stala iza projekta ndh. pogubno.
ako grijesim slobdno ispravite. cast slavnim izuzecima. onda nije ni cudo sto se sada pljuje po nobu ovako javno.
Kad su muslimani bilo šta odlučivali u Jugoslaviji? Je l' ti buncaš? Ako su ih četnici ubijali kako su htjeli, a ni partizani ih nisu štitili, i čak ih masakrirali i "četnici danas, sutra partizani" šta je njima ostalo? Neki prihvatili NDH, neki otišli u partizane, neki samo gledali kako preživjeti rat.

Eto, ja nisam nijedne nacionalnosti i religije, pa toliko mogu zaključiti. Nemoj bezveze trućati samo da trućaš.

Šta još nisu prihvatili? Nisu glasali ostati u Miloševićevoj Jugoslaviji? Bil' ti? Koga bi morali ubijati da su ostali? Na čijoj strani je na kraju Zapad bio? Pogotovo Amerika?
sumirprimus

#1365 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

Osmi Socrates wrote: 12/03/2024 10:45
sumirprimus wrote: 12/03/2024 10:17 Notorni fakat je da su muslimani u svoj svojoj nesreci, i razjedinjenosti, politickoj izgubljenosti,kao i mnogo puta prije i poslije radili pogredsne polticike poteze, odnosno nisu se od starta svsrtali uz pravu stranu. tako je i vecina muslimana na celu sa islamskom zajednicom u politickom smislu stala iza projekta ndh. pogubno.
Kad su muslimani bilo šta odlučivali u Jugoslaviji? Je l' ti buncaš? Ako su ih četnici ubijali kako su htjeli, a ni partizani ih nisu štitili, i čak ih masakrirali i "četnici danas, sutra partizani" šta je njima ostalo? Neki prihvatili NDH, neki otišli u partizane, neki gledali kako preživjeti rat.

Eto, ja nisam nijedne nacionalnosti i religije, pa toliko znam. Nemoj bezveze trućati samo da trućaš.

Šta još nisu prihvatili? Nisu glasali ostati u Miloševićevoj Jugoslaviji? Bil' ti? Koga bi morali ubijati da su ostali? Na čijoj strani je na kraju Zapad bio? Pogotovo Amerika?
nisu cetnici bili u cijeloj bosni, niti u sarajevu,ispravite me ako grijesim.
ha jebga i to malo sto su odlucivali pogresno su odlucivali, ne znam sta bi ti reko. notorni je fakat fda su se i srpski vjnici 1918te docekali cvijecem, ako grijesim ispravite me...
to su istorijski fakti i nemam namjernu vise upadat u ove besmislene rasprave, ali se mora znati, bez obzira koliko se trudili sada prekrajat istoriju,
Last edited by sumirprimus on 12/03/2024 10:49, edited 1 time in total.
Truba

#1366 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

ne znam zašto se taj miloševićni režim predstavlja nečim toliko pogubnim u odnosu na što smo imali 1992 1995

kako su prošli hrvati u vojvodini ili bosnjaci na sandžaku pa i na kosovu 1992-1995?

volio bih da me neko educira

drugo je miloševićev režim u ratnim zonama drugih zemalja...govorimo o vremenu da nije bilo referenduma
sumirprimus

#1367 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

Truba wrote: 12/03/2024 10:49 ne znam zašto se taj miloševićni režim predstavlja nečim toliko pogubnim u odnosu na što smo imali 1992 1995

kako su prošli hrvati u vojvodini ili bosnjaci na sandžaku pa i na kosovu 1992-1995?

drugo je miloševićev režim u ratnim zonama drugih zemalja...govorimo o vremenu da nije bilo referenduma
nije bilo moralno ispravno, podrzati milosevica u agreisji na hrvatsku.
sluzili bi bosansaki muslimani ko sad kadirovci u ukrajini. i sto se tice toga kada se juga raspala jedini ispravan piotez je bio izaci iz te zajednice. da je iblo pameti i srbi bi prihvatili isto, kao cehoslovacka i svi bi usli u eu 92ge.
PM72

#1368 Re: Jugoslavija

Post by PM72 »

Truba wrote: 12/03/2024 10:49 ne znam zašto se taj miloševićni režim predstavlja nečim toliko pogubnim u odnosu na što smo imali 1992 1995

Nemoj tazbini vjerovat...foliraju te
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#1369 Re: Jugoslavija

Post by W0rM »

sumirprimus wrote: 12/03/2024 10:48
Osmi Socrates wrote: 12/03/2024 10:45
Kad su muslimani bilo šta odlučivali u Jugoslaviji? Je l' ti buncaš? Ako su ih četnici ubijali kako su htjeli, a ni partizani ih nisu štitili, i čak ih masakrirali i "četnici danas, sutra partizani" šta je njima ostalo? Neki prihvatili NDH, neki otišli u partizane, neki gledali kako preživjeti rat.

Eto, ja nisam nijedne nacionalnosti i religije, pa toliko znam. Nemoj bezveze trućati samo da trućaš.

nisu cetnici bili u cijeloj bosni, niti u sarajevu,ispravite me ako grijesim.
ha jebga i to malo sto su odlucivali pogresno su odlucivali, ne znam sta bi ti reko. notorni je fakat fda su se i srpski vjnici 1918te docekali cvijecem, ako grijesim ispravite me...
to su istorijski fakti i nemam namjernu vise upadat u ove besmislene rasprave, ali se mora znati, bez obzira koliko se trudili sada prekrajat istoriju,
Kakve koristi sto nisu bili u Sa ako su upravljalu na vecem nivou. Koga briga za grad ako imam pola drzave u saci, ha ja. Da docekani su cvijecem, jer eto imamo tu nesrecu da samo uglavljeni izmedju komsija kakvi jesu s jedne i susjeda s druge strane, pa pokusaj prijatelja drzati blizu, a neprijatelja jos blize i uvuci mu se pod kozu.
sumirprimus

#1370 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

ne morate tu df žuč prema hrvatima prenosit i na ovu temu.
fakat nema smisla.
Truba

#1371 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

sumirprimus wrote: 12/03/2024 10:51

sluzili bi bosansaki muslimani ko sad kadirovci u ukrajini. i sto se tice toga kada se juga raspala jedini ispravan piotez je bio izaci iz te zajednice. da je iblo pameti i srbi bi prihvatili isto, kao cehoslovacka i svi bi usli u eu 92ge.
razumijem
isto nije moralno u zemlji sa 7 clanova predsjednistva i 3 naroda da većina bude 50% + 1 a u crnoj gori neka druga brojka
Osmi Socrates

#1372 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

Pa Miloševićev režim se prvo želio obračunati sa Hrvatima, pa bi Bošnjaci da su glasali ostati u Jugoslaviji morali ući u rat sa Hrvatima, a na strani Srbije.

Pošto nije bilo teoretske šanse da Zapad trpi okupaciju Hrvatske, to bi završilo pogubno po Bošnjake. Ne samo da bi pozavršavali po Hagu u ogromnim brojevima, nego bi ionako poslije morali u rat sa Miloševićem, jer samo budala misli da Milošević opet ne bi napao BiH da zadovolji interese Srbije.
sumirprimus

#1373 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

Truba wrote: 12/03/2024 10:52
sumirprimus wrote: 12/03/2024 10:51

razumijem
isto nije moralno u zemlji sa 7 clanova predsjednistva i 3 naroda da većina bude 50% + 1 a u crnoj gori neka druga brojka
koja zemlja 7 clanova predratna bih?
vidi kako god su se oni dogovorili a da nisu poceli rat, ja bi uvazio. mi bi, morali bi,demokratija.
sumirprimus

#1374 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

opet kazem nije bil opoliticke, volje, mudrosti niti pameti d se stvari odrade kao recimo cehoslovacka. ljudi nisu htjeli zajedno, podijelili se i zajedno otisli u eu. eno ih sta im fali i jednim i drugim?bez tereta rata i zle krvi.
John Cleese

#1375 Re: Jugoslavija

Post by John Cleese »

sumirprimus wrote: 12/03/2024 10:09
John Cleese wrote: 11/03/2024 21:14
sumirprimus wrote: 11/03/2024 20:47 Susa papagaj, pardom nize od papagaja, vidi se tacno po rijecima, koliko zapravo nob smeta, a i daje si za pravo da o drugim sudi ko da je u najmanju ruku sam bio clan noba :lol: tamnica naroda a najvise bosanskih muslimana
Malo li je i da je šuša licno
Nije toboznjim nego oba djeda u patrizanima bila, do smrti odani , nema naknadnog pljuvanja i promjene dresa kao mnogi
A ti si, naravno, branitelj NOB, NOV i POJ i to demonstriras tako sto velicas nekakvo udbasko govno i udbaske zlocine o kojima ocito premalo znas :D

U kojem su odredu borbu poceli ti djedovi? Koje godine tacno? Znas li? :D
Ili su bili samo zakleti aktivisti SSRN, pa su i tebe dresirali da refleksno zalajes na "neprijetelje naroda"? :D
hu iz ju da se tebi ispovjedam na jednom forumu, daj dodji si djecko sveznadarski, medju prvih 15 kaze :lol:
zato ti je adil beg bio prvoborac i nosilac spomenice, kazu da je bio diRvezant zaebaniji od baketa himslef hehehe
znam ja dovoljno da se od devedesetih istorija naknadno prekraja kako je volja nacionalistima. i nema medju vama ralzike. sad nastavite bez mene ko domina.
De ne tupi vise, zivota ti :D
To o djedovima valjda ne bi bila ispovjest nego pohvala, kad bi imao sta raci, naravno - neki slavni odred od neprocjenjivog znacaja, samopregor, cojstvo i junastvo i sav taj dzez :D
Pisemo tu o konkretnim desavanjima ciju ti drugaciju verziju ni ne spominjes (ako je uopce i imas), ali zato spremno izvaljujes neutemeljene procjene necije politicke orijentacije, ratnog angazmana predaka i percepcije NOB, NOP, NOVJ i POJ u cjelosti i to u papagajskom parolaskom maniru uzornog pripadnika socijalistickog saveza radnog naroda iz ranih pedesetih proslog stoljeca, jer ti se verzija koju si tu procitao (ako si uopce ista i stvarno procitao) ne dopada - tako ti zamisljas diskusiju: ko drukcije kaze, klevece i laze, glasniji je u pravu, medjutim, ta vremena su prosla i osjetit svoju pest mozes samo ti, nakon sto si je zabijes tamo gdje spada. Uzivaj :D
Post Reply