Jugoslavija

Post Reply
Athlon64

#1026 Re: Jugoslavija

Post by Athlon64 »

Na kraju opet završi sve nekom prisilom...
belfy

#1027 Re: Jugoslavija

Post by belfy »

Osmi Socrates wrote: 06/03/2024 18:43 Druga je stvar, treća je stvar, bla bla...

Čuj širim mržnju prema državi. :lol: Širim mržnju prema gluposti, to je istina. Glupost je opasnija od zlonamjere, jer ne prihvata činjenice, ne čita što joj ne odgovara, prosipa se šupljim argumentima.

Čuj, zloupotrijebili institucije. Federacijom se zvala. Trebali su svi biti ravnopravni da se institucije ne bi mogle zloupotrijebiti. Trebalo je od 1945 misliti o tome. I raditi na tome. Ako se nije radilo na tome, onda i nije bila federacija, nego samo još jedna manifestacija srpske hegemonije, kao i prva Jugoslavija.

Ravnopravni formalno dok zaista ne poželimo biti ravnopravni, a onda će se dopustiti da četnik "zloupotrijebi institucije", kad smo već ekonomski propali.

Takvu državu sam i ja mogao stvoriti. Da traje samo dok sam živ.
sta si ti, bolan, mogao stvoriti?
Bitvin

#1028 Re: Jugoslavija

Post by Bitvin »

Osmi Socrates

#1029 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

Državu. Da sam kao Tito bio u pravo vrijeme na pravom mjestu, bio Staljinov potrčko, od svih partijski važnijih ličnosti u Jugoslaviji jedini preživio sve Staljinove čistke, što nije sumnjivo samo slijepom i rekao bih i poprilično neinteligentnom čovjeku.

Otići u šumu, imati Staljina na svojoj strani u Teheranu jer sam bio njegov potrčko, likvidator, partijski drug, što rek'o Vesić drukara kad je trebalo drukati ostale partijske drugove, whatever, primiti sve moguće četnike u partizane i na kraju stvoriti eksperiment državu čija ekonomska (a i svaka druga) retardacija je legendarna i poprilično nevjerovatna s obzirom da su bili miljenici Zapada i da su imali decenije slobodnog djelovanja da stvore normalniju državu.

Ne samo ja, svaki retardirani idiot je mogao stvoriti takvu državu pod uslovom da je spreman likvidirati nepodobne. I naravno, da se odmah poslije moje smrti počnu prebijati razni računi u takozvanoj Federaciji i da se poslije sve raspadne u krvi u po Evrope na kraju dvadesetog vijeka.
Piaty

#1030 Re: Jugoslavija

Post by Piaty »

Bitvin wrote: 06/03/2024 19:41
Zamisli lider jedne zemlje umre i zemlja se namah raspadne.

Ne znam koliko ti ide u prilog ovaj video
Bitvin

#1031 Re: Jugoslavija

Post by Bitvin »

De ba malo relax.
n+1

#1032 Re: Jugoslavija

Post by n+1 »

Mala nebitna propala Bosna i Hercegovina i danas vraća dugove privrednog giganta. Dio jugoslovenskog čuda o kome se ovdje piše su i ove pare koje tek treba da vratimo Češkoj.

https://www.klix.ba/biznis/finansije/ceska-potrazuje-dugovanja-bivse-jugoslavije-bih-istakla-kako-bi-ovo-pitanje-trebalo-rijesiti/240306173
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1033 Re: Jugoslavija

Post by _BataZiv_0809 »

n+1 wrote: 06/03/2024 21:55 Mala nebitna propala Bosna i Hercegovina i danas vraća dugove privrednog giganta. Dio jugoslovenskog čuda o kome se ovdje piše su i ove pare koje tek treba da vratimo Češkoj.

https://www.klix.ba/biznis/finansije/ceska-potrazuje-dugovanja-bivse-jugoslavije-bih-istakla-kako-bi-ovo-pitanje-trebalo-rijesiti/240306173
Trebamo vidjeti sa Hrletom moze li se sta zavrsit :mrgreen:
tramvajtrojka

#1034 Re: Jugoslavija

Post by tramvajtrojka »

n+1 wrote: 06/03/2024 21:55 Mala nebitna propala Bosna i Hercegovina i danas vraća dugove privrednog giganta. Dio jugoslovenskog čuda o kome se ovdje piše su i ove pare koje tek treba da vratimo Češkoj.

Pa kako ovo kad su nam ovdje govorili da smo bili drzavetina i velesila za istocnu sirotinju :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#1035 Re: Jugoslavija

Post by Bloo »

tramvajtrojka wrote: 06/03/2024 22:10

Pa kako ovo kad su nam ovdje govorili da smo bili drzavetina i velesila za istocnu sirotinju :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Preusmjeriti novce od:
Zaključno s 31. martom 2023. godine BiH je po osnovi raspodjele depozita bivše SFRJ prikupila 555,3 miliona KM. Osim toga, Bosna i Hercegovina je dobila oko 25 mil na temelju zajedničke prodaje diplomatsko-konzularne mreže bivše države. :D
tramvajtrojka

#1036 Re: Jugoslavija

Post by tramvajtrojka »

Bloo wrote: 06/03/2024 22:18
tramvajtrojka wrote: 06/03/2024 22:10

Preusmjeriti novce od:
Zaključno s 31. martom 2023. godine BiH je po osnovi raspodjele depozita bivše SFRJ prikupila 555,3 miliona KM. Osim toga, Bosna i Hercegovina je dobila oko 25 mil na temelju zajedničke prodaje diplomatsko-konzularne mreže bivše države. :D
Eh davno je to nestalo isto kao sa klirinskim dugom iz Rusije kad je trebalo biti utrosenu u brzu cestu od viteza do travnika pa kad su legle pare to sve otislo u vjetar :mrgreen: :mrgreen:

ne bi me cudilo da smo im duzni za tramvaje koji se voze u Sarajevu pedesetak godina :lol:
n+1

#1037 Re: Jugoslavija

Post by n+1 »

Mi u ovom trenutku dugujemo više od 600 miliona maraka tzv. starih jugoslovenskih dugova prema Pariškom klubu i Svjetskoj banci. Dugovali smo više od milijarde, ali je dosta i otplaćeno. To je sve nezavisno od gore spomenutog češkog duga.

Evo kakvo je stanje bilo 2015.

Pariski klub 815,78 miliona KM
Svjetska banka – IBRD 444,63 miliona KM
Londonski klub 354,17 miliona KM

I to je sve nešto više od 15% jugoslovenskog duga koji je BiH naslijedila Sporazumom o sukcesiji. Ostale milijarde jugoslovenskog čuda vraćaju druge republike.

Evo, možete u ovim izvještajima Ministarstva finansija pratiti kako otplaćujemo jugoslovenske dugove: https://www.mft.gov.ba/Content/OpenAttachment?id=d89597c7-8d5d-47c0-a6bc-70c6f92f4c0f&lang=hr

Dobar dio ovih dugova je Jugoslavija uzimala za razvoj infrastrukture. Imati na umu prije nego se krene s pričom "izgradili puteve i hidroelektrane".
Skoro pola duga Bosne i Hercegovine odnosi se na razvoj energetike, uglja i željeza, izgradnju prometnica i željezničkih pruga.
Prema procjenama, očekuje se da će BiH svoje dugove iz SFRJ otplaćivati do 2038. godine.
https://avaz.ba/vijesti/bih/595369/jugoslovenske-dugove-bih-ce-placati-do-2038-a-srbija-2041-godine
Čitalac

#1038 Re: Jugoslavija

Post by Čitalac »

Milka Planinc je 3. jula 1983. praktično proglasila bankrot države. Iako su neki drugovi predlagali da se lupi šakom o sto i kaže da nećemo vraćati dugove, Planinc je mislila drugačije.
...Prošla 1982. godina, u pogledu unutrašnje situacije i razmjene sa svijetom, bila je veoma teška. Znate da smo se iscrpili plaćanjem pristiglih obaveza, da smo u protekloj godini platili oko 4,5 milijardi dolara naših obaveza, da je deficit na kraju 1982. godine bio iznad predviđanja i da smo relativno značajne obaveze morali iz prošle godine prenijeti u ovu. Također u velikoj mjeri su bile iscrpljene rezerve Narodne banke Jugoslavije.
Slika početkom 1983. godine jasno je pokazala da se moraju naći odgovori kako dalje. Naša materijalna situacija već od početka godine bila je jasna, u tom smislu da obaveze koje pristižu u 1983. godini mi nismo u stanju ni uz najveće napore platiti, i da je pred nama, ako ne nađemo neke druge mogućnosti, sasvim sigurno situacija u kojoj moramo proglasiti moratorij i ući u generalni reprogram naših obaveza prema inozemstvu.
Savezno izvršno vijeće je obavještavalo Skupštinu o svojim nastojanjima da pokušamo naći druge izlaze. Također, i o tome da su zemlje Zapada, njihove vlade i poslovni partneri Jugoslavije, pokazali interes da se angažiraju, da pomognu, da izbjegnemo moratorij i generalno reprogramiranje. To se uklapa u njihov strateški interes za političku stabilnost Jugoslavije, a i interes poslovnih partnera Jugoslavije da se osposobimo za vraćanje dugova i za nastavak ekonomske suradnje...
Bilo je, upravo zbog toga što su uvjeti oštri i teški, različitih dilema, i nije čudno, jer je riječ o veoma teškim i odgovornim odlukama značajnim za položaj i sudbinu zemlje. Bilo je upitnika, od onih da li je trebalo na drukčiji način, pa i do toga da treba lupiti šakom i odbiti plaćanje dugova. Poznato je da je Jugoslavija, u težim okolnostima nego danas, u vremenu poslije rata, kada je bila totalno iscrpena, prihvatila da plaća i plaćala je dugove stare Jugoslavije i da je to radila upravo radi očuvanja i učvršćenja svoje nezavisne pozicije...
kamberovica polje

#1039 Re: Jugoslavija

Post by kamberovica polje »

Iz svih ovih upisa bi se dalo zaključit da smo prije Jugoslavije bili napredno i indutrijalizirano društvo kojeg je mračni komunizam unazadio.
Za Čehe, Slovake, Poljake i donekle Mađare je jasno zašto gledaju na taj period s velikom negativom...ali mi, ko polurazvijene periferije/kolonije Osmanskog carstva, AU monarhije i talijanskih država gradova, stvarno nemamo puno argumenata.
Haris.ba

#1040 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

kamberovica polje wrote: 06/03/2024 23:08 Iz svih ovih upisa bi se dalo zaključit da smo prije Jugoslavije bili napredno i indutrijalizirano društvo kojeg je mračni komunizam unazadio.
Za Čehe, Slovake, Poljake i donekle Mađare je jasno zašto gledaju na taj period s velikom negativom...ali mi, ko polurazvijene periferije/kolonije Osmanskog carstva, AU monarhije i talijanskih država gradova, stvarno nemamo puno argumenata.
Nego sta nas je unazadio. Isto ko da bi nas nakon 1945.zaobisla industralizacija. Nisu komunisti izmislili industralizaciju. Oni su samo pokusavali da stignu razvijeniji Zapad. I imali su nekih uspjeha. Ali, nakon ubrzanog kretanja sa fakticki nule - vec pocetkom 60ih je krenulo da izranjaju sve protivrecnosti planske ekonomije, i sa nefleksibilnom politickom strukturom - desilo se sta se desilo.
kamberovica polje

#1041 Re: Jugoslavija

Haris.ba wrote: 06/03/2024 23:19
kamberovica polje wrote: 06/03/2024 23:08 Iz svih ovih upisa bi se dalo zaključit da smo prije Jugoslavije bili napredno i indutrijalizirano društvo kojeg je mračni komunizam unazadio.
Nego sta nas je unazadio. Isto ko da bi nas nakon 1945.zaobisla industralizacija. Nisu komunisti izmislili industralizaciju. Oni su samo pokusavali da stignu razvijeniji Zapad. I imali su nekih uspjeha. Ali, nakon ubrzanog kretanja sa fakticki nule - vec pocetkom 60ih je krenulo da izranjaju sve protivrecnosti planke ekonomije, i sa nefleksibilnom politickom strukturom - desilo se sta se desilo.
Ma ja, to sve dolazi inercijom...samo sjediš i čekaš.
I usput, "NAMA" se ne bi ništa desilo, jer mi ko država ne postojimo uoči 2.S.R.
Haris.ba

#1042 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

kamberovica polje wrote: 06/03/2024 23:22 Ma ja, to sve dolazi inercijom...samo sjediš i čekaš.
I usput, "NAMA" se ne bi ništa desilo, jer mi ko država ne postojimo uoči 2.S.R.
Kapital naravno da dolazi sam od sebe kada ima ekonomske racunice.

Poenta je da zivota i industrije ima i mimo Jugoslavije. Isto ko sto su Austrougari dosli i zapoceli ulagati, dosao bi neko drugi. Barem ne bi trosili desetljeca na pogresne makroekonomske poteze i napravili od naroda generacije koje cekaju da im neko da posao.
Bodkin

#1043 Re: Jugoslavija

Post by Bodkin »

Isto kao da bih nije te pare koristila :D
Ili kao stonje ta mala bih odbila naslijedjene vile ambasada :D

Joj argumenata
kamberovica polje

#1044 Re: Jugoslavija

Haris.ba wrote: 06/03/2024 23:29
kamberovica polje wrote: 06/03/2024 23:22 Ma ja, to sve dolazi inercijom...samo sjediš i čekaš.
Kapital naravno da dolazi sam od sebe kada ima ekonomske racunice.

Poenta je da zivota i industrije ima i mimo Jugoslavije. Isto ko sto su Austrougari dosli i zapoceli ulagati, dosao bi neko drugi. Barem ne bi trosili desetljeca na pogresne makroekonomske poteze i napravili od naroda generacije koje cekaju da im neko da posao.
Pa slazem se, došao bi.

1. Varijanta
Crvena armija i komunizam sovjetskog tipa.

2. Varijanta
Srbija s četničkim pokretom na čelu.

3. SciFi Varijanta NDH

Ovo su ti prijatelju bile alternative.
Haris.ba

#1045 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

kamberovica polje wrote: 06/03/2024 23:35 Ovo su ti prijatelju bile alternative.
Pocesto sam nalazio u literaturi usporedjivanje ekonomije Juge i Spanije u periodu 50-70-e. Sasvim je moguce da bi da smo ostali u Zapadnoj sferi uticaja - imali neku jugo verziju generalisimusa Franka.
Athlon64

#1046 Re: Jugoslavija

Post by Athlon64 »

Meni samo nije jasno kako se uspio isprati mozak narodu u Jugoslaviji da se Čehe smatrali nazadnijim od sebe. Iako to nikad u historiji nije bio slučaj.

To se fkt pitam.
Osmi Socrates

#1047 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

Kakva Crvena Armija kad te Zapad štiti? Zapad je bio spreman ratovati za Jugoslaviju da je Staljin napao. Ili mislite da se Staljin bojao JNA?

Mogao si na račun te pat pozicije izvući milijarde i milijarde stranih investicija. Međutim, lakše je zaduživati se, stvarati neodrživu ekonomiju i praviti se da si nesvrstan. A i dobar dio radne snage ohrabrivati da radi na mrskom Zapadu.
n+1

#1048 Re: Jugoslavija

Post by n+1 »

Bodkin wrote: 06/03/2024 23:29

Isto kao da bih nije te pare koristila :D
Ili kao stonje ta mala bih odbila naslijedjene vile ambasada :D

Joj argumenata
Kao što sam pokazao u narednom postu, BiH plaća dugove koji nekoliko puta prevazilaze vrijednost naslijeđene imovine.
sumirprimus

#1049 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

Nisu cehi nazadni, nego su u to vrijeme pod sssr cizmom kao i rumunji i madjari bili mrtva sirotinja za ex yu strandard.. cehi su tu jos bili i najjaci.
Mlad si ti, umjesto istorije proucavas historiju.
n+1

#1050 Re: Jugoslavija

Post by n+1 »

Čehoslovačka je bila bogatija od Jugoslavije svake sekunde postojanja Jugoslavije. Uprkos komunizmu i čizmi.
Post Reply