Rođaci trojice ranjenika iz Avdivke, koje su Rusi zarobili nakon zauzimanja položaja Zenit, identificirali su njihova tijela sa videa na društvenim mrežama. O sudbini ostale trojice za sada se ne zna ništa.
Kateryna, čiji je brat, Ivan Zhytnyk s pozivnom oznakom "Django", proveo dvije godine u Avdivki u sastavu 110. brigade Oružanih snaga Ukrajine, rekla je da ju je Ivan nazvao i rekao da je ranjen te da je uz njega još četvero ranjenih vojnika i jedan zdrav vojnik koji je odlučio ostati sa svojim suborcima.
"Njima (ranjenicima) je rečeno da čekaju vozilo. I čekali su ga dan i po. I kada su shvatili da nitko neće doći po njih, krenuli su da zovu sve. Kad me Vanja nazvao, jako ga je boljelo, ubrizgali su mu sve što im je ostalo, ali ponestajalo im je i lijekova i hrane", kaže ona. Razgovor brata i sestre dospio je na društvene mreže.
Nešto kasnije, "Django" je putem video veze rekao da se komanda "dogovorila da ih Rusi odvedu, jer naši neće doći". Tijekom ovog video razgovora, na snimku se vide Rusi koji ulaze na položaj i govore: 'Ustajte, izađite, nećemo vas nositi.'
Ruski kanali objavili su video na kojem su prikazani poginuli u uniformi Oružanih snaga Ukrajine, od kojih je jedan s zavijenom glavom. Video je snimljen na poziciji Zenit. Jedan od ubijenih na ruci ima tetovažu u obliku križa. Viktor Bilyak identificirao je ovog čovjeka kao Andrija Dubnytskyija s pozivnim znakom "Bayraktar", vojnika 110. brigade. Dana 14. veljače ostao je na položaju Zenit zajedno s ostalim ranjenicima.
“Posljednja poruka je bila u 12:00 da će biti zarobljeni”, kaže Ljudmyla, supruga Bayraktara. Ljudmila je 16. veljače otišla u vojni ured da sazna nešto o svom suprugu, ali joj nisu odgovorili: "Rečeno mi je da će me kontaktirati, ali me nitko nije kontaktirao, pala sam u nesvijest." Navečer je počela tražiti informacije o svom suprugu u ruskim izvorima i prepoznala je njegovo tijelo po tetovaži. Bayraktar je u Avdiivki od ožujka 2022.
Zajedno s Andrejem Dubnickim, u ruskom videu bio je Georgij Pavlov s pozivnim znakom "Panda". Prepoznala ga je njegova majka Inna.
“Tri dana su čekali vozilo, tada nije bio ranjen, a 14. je ranjen, imao je gelere u leđima...Molila sam ga da se preda, govorila sam sine, trebam te živog...ima malo dijete - 5 godina, sina Andriusha, i kaže: "Mama, ja sam ratnik." Želim vjerovati da su živi. Više od svega želim pronaći svog sina, ove godine će imati 30 godina", kaže Inna. Nekoliko sati kasnije, Inna je objavila da je prepoznala tijelo svog sina na istom ruskom videu ubijenih ukrajinskih vojnika.
Kateryna, sestra vojnika "Djanga", također se do posljednjeg nadala da će njezin brat biti liječen i razmijenjen. Međutim, na ruskoj snimci identificirala je njegovo tijelo.
U međuvremenu, Juri Butusov objavio je imena šestorice vojnika. Osim ove trojice, na pozicijama su ostali Baranovski, Savosik i Zinchuk.
"Ovi ranjenici nisu se mogli sami kretati, a nije bilo sredstava evakuacije. Zbog potpunog okruženja Zenita evakuacija nije mogla proći. Rodbina je među poginulima identificirala tri vojnika koji su ostali ranjeni u Zenitu: Georgij Pavlov, Andrej Dubnitski i Ivan Žitnik. Ruska vojska strijeljala je bespomoćne nenaoružane ranjenike koji su bili zarobljeni i nisu se mogli kretati. O sudbini ostale trojice koji su zarobljeni na Zenitu još se ništa ne zna. Nemoguće je identificirati sva tijela na ruskoj snimci", objavio je Butusov i najavio da će "vrlo brzo govoriti o razlozima okruženja nekih naših jedinica, uključujući Zenit, napuštanja ranjenika i gubitka strateški važne Avdiivke".