Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
swanfilter

#50026 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by swanfilter »

zposao wrote: 14/02/2024 22:00
Velkoski wrote: 14/02/2024 21:23
ne znam, ne bi trebalo biti teško izguglati u deset sekundi zašto se zove open-air prison

ps

jeste l' ikada guglali Pyongyang? :mrgreen:
Odavno kontam kako ta "najveci logor na otvorenom" ne stoji.

Prva stvar nije za tu situaciju odgovoran samo Izrael. A druga stvar niko ne spominje Sjevernu Koreju. I masu drugih diktatura gdje ne nema nikakvih sloboda.
Za njih je Gaza banja. Od tamo nikakva avaza ni ne stiže niti ih iko može žaliti. Ljudi žive u totalnom mraku, misle da su oni vrh civilizacije i da je predsjednik reinkarnacija boga.
Korejci se zabavili o sebi. Ako njima pase ...

Dok Palestincima bi drugi određivali sta ce i kako ce.

Imaju kao ovo bljestavilo i treba da budu zahvalni dok im se oduzimaju bunari, zelene povrsine, masline i sve sto je vrijedno u toj pustinji ...
General War

#50027 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Bloo wrote: 14/02/2024 21:18
swanfilter wrote: 14/02/2024 21:02 Ako ne pitam previse, al zasto se moj post brise, a ovakav pokusaj cinizma i dalje stoji?

Hvala.
Gornja slika je Khan Yunis iz marta 2023. Nalazi se u juznom dijelu Gaze.
Donja slika je januar 2024.

Mislim da je General War zelio da ukaze na diskrepanciju izmedu kako se predstavlja zivot u Gazi, a kako je izgledao u 2023.

Btw cinizam nije kaznjiv prema pravilima.
Vrijedanje i varijacije na temu jeste.
Tako je, prosto je nevjerovatno da se brani teza na forumu o Gazi kao logoru i onda se postave ovakve slike, koje kao takve uradjene brisu sav argument oko toga.
zposao

#50028 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by zposao »

swanfilter wrote: 14/02/2024 22:09
ne znam, ne bi trebalo biti teško izguglati u deset sekundi zašto se zove open-air prison

ps

Prva stvar nije za tu situaciju odgovoran samo Izrael. A druga stvar niko ne spominje Sjevernu Koreju. I masu drugih diktatura gdje ne nema nikakvih sloboda.
Za njih je Gaza banja. Od tamo nikakva avaza ni ne stiže niti ih iko može žaliti. Ljudi žive u totalnom mraku, misle da su oni vrh civilizacije i da je predsjednik reinkarnacija boga.

Imaju kao ovo bljestavilo i treba da budu zahvalni dok im se oduzimaju bunari, zelene povrsine, masline i sve sto je vrijedno u toj pustinji ...
Čuj bunari... Ako se svađaju oko masline stare 2500 godina sigurno je nisu posadili ni jedan ni drugi. Niti im je dedo.
alijagoro

#50029 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alijagoro »

Pa i Izraelci zive u totalnom mraku,kradu tudju zemlju i ne planiraju stati i jos za sebe misle da su Bogom dani,Korejanci barem nikog ne diraju,iako su kao obicni narod u teskoj situaciji.
General War

#50030 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

swanfilter wrote: 14/02/2024 22:09

ps

Gdje to ima jos da susjedne drzave se ne pitaju? Ja jedne strane izrael sa druge Egipat, pa komsiji ne mozes kroz njivu prec dok ne pitas.
Vidili smo sedmog oktobra da ni Palestinci preko Hamasa i Co nisu imuni da skrse sve nasta naidju samo ako imaju sansu.
General War

#50031 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

alijagoro wrote: 14/02/2024 22:24 Pa i Izraelci zive u totalnom mraku,kradu tudju zemlju i ne planiraju stati i jos za sebe misle da su Bogom dani,Korejanci barem nikog ne diraju,iako su kao obicni narod u teskoj situaciji.
:-)
Evo sad Koreja neki pokazatelj :roll:
De ziv bio, ne moras nista u knjigama traziti, de malo makar izguglaj :-)
alijagoro

#50032 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alijagoro »

General War wrote: 14/02/2024 22:30
alijagoro wrote: 14/02/2024 22:24 Pa i Izraelci zive u totalnom mraku,kradu tudju zemlju i ne planiraju stati i jos za sebe misle da su Bogom dani,Korejanci barem nikog ne diraju,iako su kao obicni narod u teskoj situaciji.
Jesi ti izguglo kako Hamas postavlja Palestince pred izraelske bombe i onda pozove Al Dzaziru da to sve snimi ili si to sam smislio?
Ludzak

#50033 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Ludzak »

Što je najsimpatičnije, svaka religiozna skupina misli da su bogom dani. Jevreji, muslimani, hriščani, svi oni misle da će njihov narod biti neporažen i uzdignut. Svi oni imaju svoju verziju boga. Ovo kao da nije rat između Jevreja i muslimana, već rat između bogova. E koji će na kraju bog biti u pravu, to je pitanje. Ali na to pitanje neće biti odgovora sutra, već tek možda za decenije, stotine, možda i za hiljade godina.
General War

#50034 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

alijagoro wrote: 14/02/2024 22:34
Jesi ti izguglo kako Hamas postavlja Palestince pred izraelske bombe i onda pozove Al Dzaziru da to sve snimi ili si to sam smislio?
:?
Evo guglam mjesecima kad je Hams napravio ijedno skloniste za civile, organizovao izmjestanje civila kad napadne Izraelce...zamisli nista. Imas li ti sta?
alijagoro

#50035 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alijagoro »

General War wrote: 14/02/2024 22:38

Evo guglam mjesecima kad je Hams napravio ijedno skloniste za civile, organizovao izmjestanje civila kad napadne Izraelce...zamisli nista. Imas li ti sta?
Ista bi prica opet isla,Hamas se krije sa civilima ili koristi ih kao zivi stit,ti bi recimo imao istu pricu,da se ne lazemo.
General War

#50036 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

alijagoro wrote: 14/02/2024 22:43
Ista bi prica opet isla,Hamas se krije sa civilima ili koristi ih kao zivi stit,ti bi recimo imao istu pricu,da se ne lazemo.
Znam da ne bi jer nemam jos livadu tamo da sam zakupio pa me interesuje ishod, ali me moras uvjeriti u drugacije necim smislenim, ovako sa uvjeren da Hamas koristi patnje civila i civile generalno za svoju agendu...a i uvjeren da se ovdje radi o cistoj pristrasnosi i dvolicnosti, nasta se ja inace osipam.
alijagoro

#50037 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alijagoro »

General War wrote: 14/02/2024 22:49
alijagoro wrote: 14/02/2024 22:43
Znam da ne bi jer nemam jos livadu tamo da sam zakupio pa me interesuje ishod, ali me moras uvjeriti u drugacije necim smislenim, ovako sa uvjeren da Hamas koristi patnje civila i civile generalno za svoju agendu...a i uvjeren da se ovdje radi o cistoj pristrasnosi i dvolicnosti, nasta se ja inace osipam.
Smislenije ne moze,nemaju oni sta koristiti ako 10 Palestinaca gine za jednog Izraelca,bilo bi zanimljivo vidjeti koji je omjer u ubijenim civila od nastanka Hamasa,ja mislim da Izrael prednaci poprilicno i to ne samo u Gazi.
skupljac_zeljeza

#50038 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by skupljac_zeljeza »

Bloo wrote: 14/02/2024 21:29
Super kad se vec citaju i misli.

Mislim da je General War zelio da ukaze na diskrepanciju izmedu kako se predstavlja zivot u Gazi, a kako je izgledao u 2023.
A ja mislim da je palestinski narod u logoru još od britanske uprave i samo su predali drugom narodu da taj apartheid nastavi pa tako da je Generalova opaska čisti spam kojim bi pokušao umanjiti i minimizirati taj apartheid koji na tom području traje decenijama. Sam grad je izbjeglički kamp osnovan 1948. godine od strane Ujedinjenih nacija. 3. novembra 1956. u kampu se dogodio masakr u kojem su izraelske trupe ubile 275 civila i 8 radnika Ujedinjenih nacija. U 2002. u njemu je bilo registrovano 60.662 izbeglica. Eto, nije logor jer je imao auta i neonskih reklama. Sada više nije ni logor.
skupljac_zeljeza

#50039 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Bloo
Globalna šefica

#50040 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bloo »

skupljac_zeljeza wrote: 14/02/2024 22:58

A ja mislim da je palestinski narod u logoru još od britanske uprave i samo su predali drugom narodu da taj apartheid nastavi pa tako da je Generalova opaska čisti spam kojim bi pokušao umanjiti i minimizirati taj apartheid koji na tom području traje decenijama. Sam grad je izbjeglički kamp osnovan 1948. godine od strane Ujedinjenih nacija. 3. novembra 1956. u kampu se dogodio masakr u kojem su izraelske trupe ubile 275 civila i 8 radnika Ujedinjenih nacija. U 2002. u njemu je bilo registrovano 60.662 izbeglica. Eto, nije logor jer je imao auta i neonskih reklama. Sada više nije ni logor.
I vidis, to je ljepota foruma.
I ti mozes da ponudis svoje misljenje o tudem misljenju. Lijepo elaborirano.
Vidis kak se moze fino razmjenjivati misljenje. :kiss:
A postoji i razlika izmedumog/tvog komentara i swanovog, al mislim da ti je to jasno.
skupljac_zeljeza

#50041 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Bloo wrote: 14/02/2024 23:13
A postoji i razlika izmedumog/tvog komentara i swanovog, al mislim da ti je to jasno.
Tu razliku sam uočio kada sam otvorio tvoj link, a pratim komentare tako da znam i na taj način. :)

anelsol

#50042 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by anelsol »

Iako nešto posebno ne begenišem lika iznosi nekoliko zanimljivih detalja. Između ostalog, kako on kaže, Hamas je u napadu tokom oktobra došao do baze podataka svih Izraelskih špijuna u Gazi, te zarobio nekoliko Izraelskih obavještajaca, zbog čega je Izrael upotrijebio doktrinu "Hanibal" odnosno pobij sve i neprijatelje i zarobljenike da bi se spriječilo ispitivanje obavještajaca.

To je rezultiralo time da je Izrael preko noći izgubio sve špijune u Gazi, što je poprilično velik udarac za njih u jeku invazije.

https://youtu.be/NSUpkhHhbS4?si=xiMh-sksnt-KUEjQ
General War

#50043 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Kojem narodu? jer vecina teritorije koja je ostala poslije britanaca je potpala pod upravu Egipta, Jordana...tako da moja opaska nije spam, posebno kada nabrajas posebno izabrane dogadjaje iz istorije koje nemaju veze sa ovim sto gledamo od 7 oktobra...jer prije toga Navedene Arapske zemlje pokretale beskonacno mnogo nuspjelih napada na izrael, da postoje informacije da su te zemlje i vrsile pritisak na arapsku populaciju da se izmjeste sto sam i postavljao na forumu pa onda je potpisano mnogo protokola zakljucno i sa Arafatom gdje je Palestina dobila neku vrstu drzavnosti bez definisane teritorije (ali za uzvrat i izraelu je nesto dato u smislu doseljenicikih naselja da ostaju dok se neka zatvaraju) a i to zahvaljujuci palestinskom rukovodstvu, koje je redovno odbijalo svaku inicijativu o trajnom miru i rjesenju palestinskog pitanja. Ja sam sto se tice mnogih ovdje stvari recenih i blag da nebi izazvao jos vise sistolnih i dijastolnih povisenih pritisaka jer je stvarno ocigledno da se raspolaze sa malim dijelom cinjenica koje se ubacuju u narativ...a i to nema veze sa onim sto ti zoves spamom gdje predstavljate nesto "logorom" a kasnije taj logor se pokazuje kao kako je lijepo bilo pa ga Izraelci porusise...sto nema veze s vezom.
General War

#50044 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

anelsol wrote: 14/02/2024 23:48 Iako nešto posebno ne begenišem lika iznosi nekoliko zanimljivih detalja. Između ostalog, kako on kaže, Hamas je u napadu tokom oktobra došao do baze podataka svih Izraelskih špijuna u Gazi, te zarobio nekoliko Izraelskih obavještajaca, zbog čega je Izrael upotrijebio doktrinu "Hanibal" odnosno pobij sve i neprijatelje i zarobljenike da bi se spriječilo ispitivanje obavještajaca.

To je rezultiralo time da je Izrael preko noći izgubio sve špijune u Gazi, što je poprilično velik udarac za njih u jeku invazije.

...bas me interesuje kako onda Izrael sa preciznoscu pobi skoro sve Hamsove lidere jednog po jednog, pa sve do Iranskih generala po Iraku i Siriji, znaci neTocno. Spijuni se ne drze po ladicama isturenih baza.
skupljac_zeljeza

#50045 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

General War wrote: 14/02/2024 23:49
Spoiler
Show

Kojem narodu? jer vecina teritorije koja je ostala poslije britanaca je potpala pod upravu Egipta, Jordana...tako da moja opaska nije spam, posebno kada nabrajas posebno izabrane dogadjaje iz istorije koje nemaju veze sa ovim sto gledamo od 7 oktobra...jer prije toga Navedene Arapske zemlje pokretale beskonacno mnogo nuspjelih napada na izrael, da postoje informacije da su te zemlje i vrsile pritisak na arapsku populaciju da se izmjeste sto sam i postavljao na forumu pa onda je potpisano mnogo protokola zakljucno i sa Arafatom gdje je Palestina dobila neku vrstu drzavnosti bez definisane teritorije (ali za uzvrat i izraelu je nesto dato u smislu doseljenicikih naselja da ostaju dok se neka zatvaraju) a i to zahvaljujuci palestinskom rukovodstvu, koje je redovno odbijalo svaku inicijativu o trajnom miru i rjesenju palestinskog pitanja. Ja sam sto se tice mnogih ovdje stvari recenih i blag da nebi izazvao jos vise sistolnih i dijastolnih povisenih pritisaka jer je stvarno ocigledno da se raspolaze sa malim dijelom cinjenica koje se ubacuju u narativ...a i to nema veze sa onim sto ti zoves spamom gdje predstavljate nesto "logorom" a kasnije taj logor se pokazuje kao kako je lijepo bilo pa ga Izraelci porusise...sto nema veze s vezom.
Zar misliš da Palestina ne bi izborila nezaviznost poput Alžira ili Libije. Imala je sve relne osnove za to. A taj grad/kamp/logor nije bila neka posebna sreća kako sam naveo gore jer je u njemu počinjen masakr 1956. isto kao i 2023. Sve ostalo je pokušaj kakav je napravio Marić na Happy tv kada je pokušao minimizirati zločine u logorima u Prijedoru i da je Fikret imao tuberkolozu pa onako izgledao i da to nisu bili logori nego otvorena skloništa. Igra riječima, a šta je suština, stvarnost?

https://www.klix.ba/vijesti/regija/srbi ... /240214142
General War

#50046 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Ocito da su svima Extremisticki Jevrejski doseljenici dokundisali:
Germany says it is pushing EU bloc to weigh imposing sanctions on extremist settlers
anelsol

#50047 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by anelsol »

General War wrote: 14/02/2024 23:55
anelsol wrote: 14/02/2024 23:48 Iako nešto posebno ne begenišem lika iznosi nekoliko zanimljivih detalja. Između ostalog, kako on kaže, Hamas je u napadu tokom oktobra došao do baze podataka svih Izraelskih špijuna u Gazi, te zarobio nekoliko Izraelskih obavještajaca, zbog čega je Izrael upotrijebio doktrinu "Hanibal" odnosno pobij sve i neprijatelje i zarobljenike da bi se spriječilo ispitivanje obavještajaca.

...bas me interesuje kako onda Izrael sa preciznoscu pobi skoro sve Hamsove lidere jednog po jednog, pa sve do Iranskih generala po Iraku i Siriji, znaci neTocno. Spijuni se ne drze po ladicama isturenih baza.
Ako obratiš pažnju govori o špijunima u Gazi, a ne Iranu, Siriji. Špijuni nisu jedini način kako se može nekome ući u trag.
General War

#50048 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

skupljac_zeljeza wrote: 15/02/2024 00:05
General War wrote: 14/02/2024 23:49
Spoiler
Show

Zar misliš da Palestina ne bi izborila nezaviznost poput Alžira ili Libije. Imala je sve relne osnove za to. A taj grad/kamp/logor nije bila neka posebna sreća kako sam naveo gore jer je u njemu počinjen masakr 1956. isto kao i 2023. Sve ostalo je pokušaj kakav je napravio Marić na Happy tv kada je pokušao minimizirati zločine u logorima u Prijedoru i da je Fikret imao tuberkolozu pa onako izgledao i da to nisu bili logori nego otvorena skloništa. Igra riječima, a šta je suština, stvarnost?

https://www.klix.ba/vijesti/regija/srbi ... /240214142
SBBKBB-Palestinci-arapi se nisu nista nikad i nizasta pitali, odbijanje UN plana su uradile okolne arapske zemlje, koje su i prisvojile teritoriju...a zamisli palestincima to nije smetalo da pitaju Arape da im vrate sveeee do 1969 godine.
Ziv bio mani se BH paralela, nema to veze s vezom, niti je BH koga napala, niti BH nije imala drzavu, znaju se granice...niti Tropolje, celebici, Omarska lice na Gazu...ruzno je ovo cime se sluzite svako malo kad ponestane argumenata.
Last edited by General War on 15/02/2024 00:14, edited 1 time in total.
Benjo34

#50049 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

https://youtu.be/novoSE1rwg4?si=ramX1NDGx7JZWvwi

Zanimljiv dokumetarac o jednom od destina masakra koji su pocini Izraelci pocetkom rata 1948. Mislim da je ovo jedan od prvih. Inace, taktika im je bila ( to ne kriju) masakrima plasit okolna sela da bi se nailazilo ja manje otpora.

Film je Izraelska produkcija govore vojnici koji su ucestvovali u istom. Obratite paznju kako kad spominju ubistva sa podsmjehom pricaju. Nije ni cudo sto sad, njihovi unuci gledaju na Palestince kao na ne ljude.

Inace, pocinitelji su bili clanovi Haganaha, teroristicke grupe koja je izvodila teroristicke napade prije nezavisnosti, targetirajuci Palestince, I Britance koji su u jednom trenutku 1939 pokusavali zaustaviti ilegalno naseljavanje Jevreja na tom prostoru.

U svakom slucaju, nije lose pogledat, da bi se razumjela mrznja prema Palestincima.
anelsol

#50050 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by anelsol »

Benjo34 wrote: 15/02/2024 00:14 https://youtu.be/novoSE1rwg4?si=ramX1NDGx7JZWvwi

Zanimljiv dokumetarac o jednom od destina masakra koji su pocini Izraelci pocetkom rata 1948. Mislim da je ovo jedan od prvih. Inace, taktika im je bila ( to ne kriju) masakrima plasit okolna sela da bi se nailazilo ja manje otpora.

Film je Izraelska produkcija govore vojnici koji su ucestvovali u istom. Obratite paznju kako kad spominju ubistva sa podsmjehom pricaju. Nije ni cudo sto sad, njihovi unuci gledaju na Palestince kao na ne ljude.

Inace, pocinitelji su bili clanovi Haganaha, teroristicke grupe koja je izvodila teroristicke napade prije nezavisnosti, targetirajuci Palestince, I Britance koji su u jednom trenutku 1939 pokusavali zaustaviti ilegalno naseljavanje Jevreja na tom prostoru.

U svakom slucaju, nije lose pogledat, da bi se razumjela mrznja prema Palestincima.
Tako je i nastala Nakba.
Locked