"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ShnjaZZZ

#6151 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

zippoo87 wrote: 11/02/2024 18:24 Zivi u Sarajevu a plate daje kao da je u Turskoj :D
Ja bih dosao jedan dan,da mu ebem mamicu brkatu i kazem ,cao brko,ne vidjeli se vise...moze jedan dan i u hajr da mu odradim ,nije beg cicija :lol:

U Hrvatskoj na sezoni,starije zene koje dodju kao ispomoc navecer da peru sudje ,2-3 sata...200 Kn bilo jos prije 3-4 godine.
I to ako je dogovorila 2 sata,kada istekne,samo ustane i ode ili 3 sata...nema ostajanja do kraja ili ako ce ostati,zovne seficu da pita hoce li ostajati duze i koliko ce ova jos platiti,pa ako je ostavi,treba i platiti,ako ne ostavi,uzme sto su i dogovorili.
I to zene radnice ko K,spore,nikakve :D
Blago njima, da je meni naći neki sidejob :D a nemam nikakvih što bi gazde sa Tiktoka rekli "skillova". Imam samo viška vremena jer radim u turnusu.

Znao sam za jednu security agenciju da baš imaju problema sa radnom snagom i ponudim se da nekad odradim dnevnicu, makar nekih 4-5 puta mjesečno i ne javiše mi ništa još.

Mislim odmah su rekli teško ali reko kad zapošljavaju penzionere možda će i mene na dnevnicu. :D

Dosadno i kod kuće.
zippoo87

#6152 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Ma dosadno,jasta.
To i jeste problem kod nas,sto je trziste rada kurcevito...pa nema nikakvih dobrih poslova a nema ni ovih na pola radnog vremena ili na satnicu.
Ima ovako kao kod Brke ,5 sati (citaj 8 ) za 450 KM a i to je vjerovatno na ugovor,nisi osiguran.

Jedino mozda u kaficima,ono nedjelju odraditi ili kada neki odmaraju,da preuzmes jednu smjenu i tako to.
Last edited by zippoo87 on 11/02/2024 21:19, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6153 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Vala si u pravu kad kažeš da je kod nas kurčevito tržište! Zemlja apsurda i krajnosti :-?
Ako tražiš nešto dodatno vikendom samo se nudi kakva fizikalija i to od jutra do mraka, a bilo šta drugo gdje ne radi kičma je gotovo nepostojeće...u oba slučaja bi da im rukaš za cvaju i burek :-)

Kafana je postala gora od bauštele pošto su gosti mahom iskompleksirani debili i bingo jebivjetri u boljim lokalima koji bi da oko njih igraš ko mečka za marku. Mislim da bi do 12 troje ubio :evil: Obezbjeđenje zaboravi, tu se radi 12+ sati u komadu, a pare su smiješne, 2-3 KM po satu... :run:
korisnicki

#6154 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by korisnicki »

ShnjaZZZ wrote: 11/02/2024 18:52
zippoo87 wrote: 11/02/2024 18:24 Zivi u Sarajevu a plate daje kao da je u Turskoj :D
Ja bih dosao jedan dan,da mu ebem mamicu brkatu i kazem ,cao brko,ne vidjeli se vise...moze jedan dan i u hajr da mu odradim ,nije beg cicija :lol:

U Hrvatskoj na sezoni,starije zene koje dodju kao ispomoc navecer da peru sudje ,2-3 sata...200 Kn bilo jos prije 3-4 godine.
I to ako je dogovorila 2 sata,kada istekne,samo ustane i ode ili 3 sata...nema ostajanja do kraja ili ako ce ostati,zovne seficu da pita hoce li ostajati duze i koliko ce ova jos platiti,pa ako je ostavi,treba i platiti,ako ne ostavi,uzme sto su i dogovorili.
Blago njima, da je meni naći neki sidejob :D a nemam nikakvih što bi gazde sa Tiktoka rekli "skillova". Imam samo viška vremena jer radim u turnusu.

Znao sam za jednu security agenciju da baš imaju problema sa radnom snagom i ponudim se da nekad odradim dnevnicu, makar nekih 4-5 puta mjesečno i ne javiše mi ništa još.

Mislim odmah su rekli teško ali reko kad zapošljavaju penzionere možda će i mene na dnevnicu. :D

Dosadno i kod kuće.
Možeš li reći koja security agencija? Zahvaljujem.
ShnjaZZZ

#6155 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

korisnicki wrote: 11/02/2024 19:41 Možeš li reći koja security agencija? Zahvaljujem.
Sector
n+1

#6156 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Zar zaštitarske agencije ne traže položene neke certifikate za zaštitare, obuka, kurci-palci?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6157 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Dosadno i kod kuće.
Sto korpu ne vozis
vjeshalica

#6158 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Nece nikoga zaposljavati jer je kompleksno u smislu prijave itd. Osim toga ne odgovara im neko ko nije vezan nicim da oni mogu diktirati uslove. Ovako kad ti trazis donekle diktiras. Hoce full i to je to. Vecina tih idiota po firmama i ne zna da sa part time poslovima mogu mnogo odraditi, ali kreteni nisu dovoljno organizovani i nesposobni. Ali i Zakon to komplikuje jer ne zasticuje radnika.
MehmedPasaMoric

#6159 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by MehmedPasaMoric »

vjeshalica wrote: 11/02/2024 13:55 Jos veci crnjak je VSS za mjesto konobara, to je zanat koji se zavrsavao kao III stepen i to je kvalifikacija po nasim zakonima takva, ne postoji konobar sa VSS!
Turska žgadija kod njih je sve jebena pijaca i ciganisanje
Nece on specificno konobara sa VSS nego nekoga sa fakultetskom diplomom da mu konobarise... A on sam vjerovatno ima 2 razreda osnovne skole, ako i toliko
belfy

#6160 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

Lajavikrelac wrote: 11/02/2024 19:34 Vala si u pravu kad kažeš da je kod nas kurčevito tržište! Zemlja apsurda i krajnosti :-?
Ako tražiš nešto dodatno vikendom samo se nudi kakva fizikalija i to od jutra do mraka, a bilo šta drugo gdje ne radi kičma je gotovo nepostojeće...u oba slučaja bi da im rukaš za cvaju i burek :-)

Kafana je postala gora od bauštele pošto su gosti mahom iskompleksirani debili i bingo jebivjetri u boljim lokalima koji bi da oko njih igraš ko mečka za marku. Mislim da bi do 12 troje ubio :evil: Obezbjeđenje zaboravi, tu se radi 12+ sati u komadu, a pare su smiješne, 2-3 KM po satu... :run:
ti si bas covjek krajnosti. sta bi ti da ti neko ponudi kao rad preko vikenda? programiranje ili transplantaciju bubrega?
vjeshalica

#6161 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

MehmedPasaMoric wrote: 11/02/2024 20:23
vjeshalica wrote: 11/02/2024 13:55 Jos veci crnjak je VSS za mjesto konobara, to je zanat koji se zavrsavao kao III stepen i to je kvalifikacija po nasim zakonima takva, ne postoji konobar sa VSS!
Turska žgadija kod njih je sve jebena pijaca i ciganisanje
Nece on specificno konobara sa VSS nego nekoga sa fakultetskom diplomom da mu konobarise... A on sam vjerovatno ima 2 razreda osnovne skole, ako i toliko
Nece specificno jer to ne postoji, vec uslov koji postavlja oglasom za taj posao je VSS. Yo je prekvalifikovanost za taj posao. Osim toga na taj nacin se stvara nered na trzistu rada. To ovdje rade godinama. Cistacice sa VSS,SSS, kao NK radnik i slicno, ili neki SSS, VŠS kao PK radnik. Ili radnik koji nema uopste odgovarajuci obrazovni profil za neki posao.
Ta majmunarija sto je raspisala oglas, sta reci o njima osim da bi se vratili da pojedu ono sto su posrali.
Domaci izdajnik

#6162 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

belfy wrote: 11/02/2024 20:26
Lajavikrelac wrote: 11/02/2024 19:34 Vala si u pravu kad kažeš da je kod nas kurčevito tržište! Zemlja apsurda i krajnosti :-?

ti si bas covjek krajnosti. sta bi ti da ti neko ponudi kao rad preko vikenda? programiranje ili transplantaciju bubrega?
Image
zippoo87

#6163 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

https://www.biznisinfo.ba/istrazili-smo ... milionera/
Spoiler
Show
Informacija koju je u petak objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu buru reakcija u javnosti.
Ovaj podatak, podsjetimo, u razgovoru za naš portal je iznio dr. Samir Vildić, predsjednik UO Fondacije poduzetnika u BiH. Prema njegovim riječima, statistički (odnosno procentualno prema broju stanovnika) Živinice imaju mnogo više milionera nego jedan Berlin, odnosno imaju isto milionera kao jedan Keln.

– Komentari privrednika iz Živinica bili su da je u Živinicama mnogo više od ove cifre i mi znamo da je to tako – rekao nam je Vildić.

Ovi podaci su naročito mnogo komentara izazvali na društvenim mrežama, kako na profilu našeg portala tako i drugih medija koji su prenijeli tekst. Dok neki građani smatraju da je ovaj podatak realan, drugi misle da je broj pretjeran za grad veličine Živinica.

BiznisInfo.ba je pokušao istražiti koliko je ovaj podatak tačan.

Na početku recimo da – dok veliki broj mjesta u BiH ostaje pust – Općina Živinice bilježi pozitivan trend porasta stanovništva u posljednjih pet decenija. Prema podacima popisa stanovništva iz 2013. godine na prostoru Općine Živinice registrovano je ukupno 57.765 stanovnika, što je za 5,4 posto više u odnosu na broj stanovnika iz 1991. godine.

Iako ne postoje noviji zvanični podaci, vjeruje se da je broj stanovnika značajno porastao od 2013. godine (po nekim procjenama sada ima oko 70 hiljada stanovnika).

Grad je poznat po svom ambijentu koji je “prijateljski” nastro jen prema biznisu. Naprimjer, prema podacima iz 2021., u Živinicama obrt možete otvoriti za dva sata, a dobiti građevinsku i urbanističku saglasnost za tri dana. Stoga nije slučajno što u industrijskoj zoni Ciljuge 2 posluje veći broj domaćih i stranih kompanija, među kojima su ozbiljni investitori iz Austrije i Njemačke.

Osim toga, stanovnici ovog grada poznati su kao poduzetni i mnogo od njih bave se privatnim biznisom. Također, već sama vožnja kroz Živinice pokazuje da se radi o gradu sa dobrom kupovnom moći, s obzirom na ogroman broj prodajnih objekata u kojem se nude sve vrste robe.

U našem istraživanju svakako je najvažniji podatak do kojeg smo došli, da u Živinicama postoji čak 110 kompanija koje imaju godišnji prihod novca u iznosu od milion ili više maraka (prema podacima za 2022. godinu). Otprilike je isti broj firmi koje imaju sredstva u spomenutom iznosu.

Naravno, kada se govori o “milionerima”, tu se ne misli na ljude koji imaju milion KM u kešu, već one koji imaju ukupnu imovinu u toj vrijednosti.

Firma koja ima godišnji promet od milion KM ne mora nužno vrijediti toliko na tržištu. Vrijednost firme zavisi i od drugih faktora, poput imovine, dugova, profitabilnosti itd. Isto tako, firma koja ima manji godišnji promet može vrijediti preko milion maraka, ako je zdrava i visokoprofitabilna. Pritom treba naglasiti da neke firme imaju više vlasnika, odnosno da iza nekih od njih stoji više milionera.

Ova podatak je svakako ključni indikator koji ukazuje da ovdje ima više od sto osoba koje se sa sigurnošću mogu nazvati milionerima, samo po vrijednosti njihovih kompanija.

Dalje, nisu svi milioneri zahvljujući firmama. Neki svoje bogatstvo baziraju na drugoj vrsti imovina, najčešće na nekretninama. U Živinicama ima veliki broj luksuznih nekretnina, od kojih su mnoge izgrađene posljednjih godina.

Kada se sve to uzme u obzir, zaključak je da se bez ikakvog pretjerivanja može kazati da u ovom gradu živi najmanje 150 milionera, ali da je taj broj veoma vjerovatno i znatno veći.

Za kraj donosimo spisak 10 najvećih kompanija u Živinicama po ukupnim prihodima u 2022. godini:

Alfe-Mi – 85.814.290 KM
Profine BH – 79.017.885 KM
Omega – 78.461.015 KM
Disk – 61.885.827 KM
AFT Bosnia – 47.977.042 KM
Elsta Mosdorfer Bosnia – 43.701.116 KM
Sonra – 34.437.119 KM
Star-centar – 22.503.075 KM
Aden – 20.833.349 KM
Deceuninck – 16.781.559 KM
Ovako je u BiH u svim ovim "od posla" gradovima.Gazde multimilioneri a radnicima kurko.Gracanica isto ima 100+ milionera.
Nedavno sam ja upravo o ovome govorio...da firme imaju milionske prihode a dobit ogromu (ne prikazuje se sve) i da manji gradovi imaju po stotine milionera ali mi je neki udario kontru...mislim onaj iz Dojclanda sto pise :D...statisticar :D
Domaci izdajnik

#6164 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

To ko Kolektor i Mahle u Laktašima. Ima posla, traže radnike konstantno, nema radne snage, a plata jedva preko minimalca :roll:
ShnjaZZZ

#6165 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

_BataZiv_0809 wrote: 11/02/2024 20:15 Sto korpu ne vozis
Ma ne da mi se to iskreno.
Hakiz

#6166 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 11/02/2024 21:24
Ovako je u BiH u svim ovim "od posla" gradovima.Gazde multimilioneri a radnicima kurko.Gracanica isto ima 100+ milionera.
Nedavno sam ja upravo o ovome govorio...da firme imaju milionske prihode a dobit ogromu (ne prikazuje se sve) i da manji gradovi imaju po stotine milionera ali mi je neki udario kontru...mislim onaj iz Dojclanda sto pise :D...statisticar :D
Kako bi drugačije bili milioneri?
zippoo87

#6167 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote: 11/02/2024 21:48
Pa recimo kao milioneri u normalnim drzavama...koji plate i radnike a opet ostane i njima.Zato sto su inteligentni a nasi su samo lopovi.
Bukvalno u cijeloj BiH mozes naci 10 privrednika koji su obrazovani i koji su intelektom stekli bogatstvo.
Svi ostali tender maheri,privatizacijski maheri,stranacki tajkuni,kriminalni maheri i tako te rabote :D
moee

#6168 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moee »

Dosadno i kod kuće.
Osoba iz uže porodice koja je prošle godine počela raditi u istoj firmi kao i ti (primljeni ste na istom konkursu) je prije toga konobarisala na dnevnicu par godina. Sad redovno vikendom odradi po jednu dnevnicu u kafani, doduše on nije u turnusu već radi pon-pet.
kokuz_sa

#6169 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by kokuz_sa »

sefket_ramadani wrote: 11/02/2024 11:38 cuj plus baksis :lol: :lol:
Znam jednu radnjubiz Zenice gdje sav baksis ide u kasu
Naredba gazde.
Kasa se koristi nakon inventure, ako bude manjak da se gazda moze nadomirit
Hakiz

#6170 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 11/02/2024 21:56
Hakiz wrote: 11/02/2024 21:48
Pa recimo kao milioneri u normalnim drzavama...koji plate i radnike a opet ostane i njima.Zato sto su inteligentni a nasi su samo lopovi.
Bukvalno u cijeloj BiH mozes naci 10 privrednika koji su obrazovani i koji su intelektom stekli bogatstvo.
Svi ostali tender maheri,privatizacijski maheri,stranacki tajkuni,kriminalni maheri i tako te rabote :D
Ovdje se zarađuje (osim kriminalom) trgovinom. Proizvodnjom manje. A inovacijama, otkrićima i sličnim "glupostima" nikako.
ShnjaZZZ

#6171 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

moee wrote: 11/02/2024 21:57

Dosadno i kod kuće.
Osoba iz uže porodice koja je prošle godine počela raditi u istoj firmi kao i ti (primljeni ste na istom konkursu) je prije toga konobarisala na dnevnicu par godina. Sad redovno vikendom odradi po jednu dnevnicu u kafani, doduše on nije u turnusu već radi pon-pet.
Nemoj zezat :-D , šta radi?
Može na pp

Ma evo kod nas sad pola kafana ne radi nedjeljom zbog manjka radnika...moraju dat slobodan dan.

Ja ću nešto eventualno skontat valjda :-D dosada će me pojest. Ja patim kad nisam na poslu i kad ne radim. Onaj dan kad dođem iz noćne mi dosta, već sutradan hoću sebi muda pojest od muke.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6172 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

ShnjaZZZ wrote: 11/02/2024 21:47
_BataZiv_0809 wrote: 11/02/2024 20:15 Sto korpu ne vozis
Ma ne da mi se to iskreno.
A ono pisanje clanaka
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6173 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

kokuz_sa wrote: 11/02/2024 22:00
sefket_ramadani wrote: 11/02/2024 11:38 cuj plus baksis :lol: :lol:
Znam jednu radnjubiz Zenice gdje sav baksis ide u kasu
Naredba gazde.
Kasa se koristi nakon inventure, ako bude manjak da se gazda moze nadomirit
Sejo Brajlovic otima konobarima baksis
Domaci izdajnik

#6174 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ja sam pisao članke lafo honorarno za 100 KM mjesečno...aj što je sića, nego što budala zove stalno i vrši pedeset prepravki teksta u roku od dva dana :roll:

Prije dvije godine drugar nam ponudio da jedan dan odemo do njegove vikendice, kao malo da počistimo i pokosimo, podružimo se usput uz pivu i ćevape...veli nema toga puno nas trojica to za čas pa onda rahat ostatak dana. Mi tamo kad ono džungla na dva dunuma :shock: jebeni Jumanji :-) Trava dva metra, šikara gusta ko bodljikava žica u Guanatanamu, gdje god zamahneš drvo ko ruka debljine u onoj travuljini :-) ne bi desetorica ruljaka sa Manjače mogla ni da opepele pola za dva dana! Ma jebi si mater bezobraznu i nazad... :oops:

Ove klince iz naselja lokalni bizMismen vrbovao da mu presele neke stvari, daje po cvaju i časti klopom, kaže nema toga puno, za čas će te vas dvojica to...Došla njih dvojica tamo, dočeka ih baba, a ono kućerina na dva sprata, garaža i šupa za očistiti sa sve alatom, antragama, šporetima i TA pećima :shock: Ima pola dana samo šarafanja i rasklapanja namještaja, da čitava brigada istovara :-) Napušili ga momci qrzem naravno :evil:

Kod nas se rad ne cijeni, pogotovo teži fizički, ukratko :roll:
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#6175 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

Lajavikrelac wrote: 12/02/2024 08:16 Ja sam pisao članke lafo honorarno za 100 KM mjesečno...aj što je sića, nego što budala zove stalno i vrši pedeset prepravki teksta u roku od dva dana :roll:

Prije dvije godine drugar nam ponudio da jedan dan odemo do njegove vikendice, kao malo da počistimo i pokosimo, podružimo se usput uz pivu i ćevape...veli nema toga puno nas trojica to za čas pa onda rahat ostatak dana. Mi tamo kad ono džungla na dva dunuma :shock: jebeni Jumanji :-) Trava dva metra, šikara gusta ko bodljikava žica u Guanatanamu, gdje god zamahneš drvo ko ruka debljine u onoj travuljini :-) ne bi desetorica ruljaka sa Manjače mogla ni da opepele pola za dva dana! Ma jebi si mater bezobraznu i nazad... :oops:

Ove klince iz naselja lokalni bizMismen vrbovao da mu presele neke stvari, daje po cvaju i časti klopom, kaže nema toga puno, za čas će te vas dvojica to...Došla njih dvojica tamo, dočeka ih baba, a ono kućerina na dva sprata, garaža i šupa za očistiti sa sve alatom, antragama, šporetima i TA pećima :shock: Ima pola dana samo šarafanja i rasklapanja namještaja, da čitava brigada istovara :-) Napušili ga momci qrzem naravno :evil:

Kod nas se rad ne cijeni, pogotovo teži fizički, ukratko :roll:
cijeni se buraz kod nas rad, samo u tim primjerima ljudi nalete na pogresnog insana. A i iskreno, ovisi koliko ti treba dinar. Ja sam znao lopatati po dana ugalj ispred tudjih vrata za petobanku, vratim se ciku, upale se donja ledja bolje od bilo kakve teretane, al' trebalo mi stas.
Post Reply