sumirprimus wrote: ↑08/02/2024 21:37Hitna pomoc. U sklopu domu zdravlja. Drugi nivo zdravstvene zastite.jeza u ledja wrote: ↑08/02/2024 21:05 Kod nas se za ovakve stvari obicno ide u “urgent care”. U “emergency room” se ide ako je nesto opasnije u pitanju.
Ne konta to bas svako, pa ljudi i dalje idu u ER za gluposti, ali mnogo vise se isplati ici u ovo prvo. I dok su ER obicno dio neke bolnice , urgent care su zasebne lokacije. Obicno se u njima mnogo manje ceka, i sto je jako bitno, visestruko su jeftinije nego posjete ER.
Uglavnom, ja sam u urgent care isao za lom ruke, opekotine, gripu, i tako. Jednom su me za nesto bezveze poslali dalje u ER. Na kraju morao prenociti tu u bolnici na monitoru.
Ne znam koji je ekvivalent ove urgent care ustanove u Evropi? (nije urgentna klinika sigurno)
Ako je opasnije ides na klinicki koji je opet drugi nivo i odnosu na hitnu
Ma nije hitna pomoc niti urgentni centar. Ovo je, vec sam rekao, van bolnice. Nije u sklopu nikakve bolnice. Ovo je kako bih rekao, kežual, kao mala privatna klinika. Moze biti nekad i u sklopu shopping malla ili slicno. Nemaju svoja vozila da dovode ljude ili nesto.moimoi wrote: ↑08/02/2024 21:42Imas i kod nas urgentni centar pri svakoj bolnici. I to jedino ima svrhu… Osim naravno bolnice.jeza u ledja wrote: ↑08/02/2024 21:05 Kod nas se za ovakve stvari obicno ide u “urgent care”. U “emergency room” se ide ako je nesto opasnije u pitanju.
Ne konta to bas svako, pa ljudi i dalje idu u ER za gluposti, ali mnogo vise se isplati ici u ovo prvo. I dok su ER obicno dio neke bolnice , urgent care su zasebne lokacije. Obicno se u njima mnogo manje ceka, i sto je jako bitno, visestruko su jeftinije nego posjete ER.
Uglavnom, ja sam u urgent care isao za lom ruke, opekotine, gripu, i tako. Jednom su me za nesto bezveze poslali dalje u ER. Na kraju morao prenociti tu u bolnici na monitoru.
Ne znam koji je ekvivalent ove urgent care ustanove u Evropi? (nije urgentna klinika sigurno)
Nije mi jasno u kojem momentu i zasto su srozali hitnu na 0.
Ako vide da ti treba ozbiljnija pomoc posalju te u ER.
Recimo kad sam lomio ruku snimili su mi i stavili udlagu, pa sam morao sutradan kod ortopeda (nedjelja je bila) da mi on to namjesti i stavi gips.
U sustini dobra je za sve za sta ne trebaju kakvi aparati, hirurzi i intenzivna njega. Nema kreveta da lezis recimo ili slicno.