Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr_Evil

#15976 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 05/02/2024 15:42

Zamotaju ti namjestaj i u novom stanu ga postave kako ti hoces. Svota kesa unaprijed da pomogne kod preseljenja. Rjesavaju vizu, agencija da trazi stan ili placen stan neko vrijeme. Par vikenda da odes prvo da vidis kako je dole. Svota za partnere za nekakvu edukaciju. Rjesavanje auta ako imas ili isplate razliku ako moras prodati. U nekim slucajevima pomazu partneru da nadje posao. Djeci skola placena. Karte naravno i cak 2 puta godisnje karte da ides “kuci”
Nije to mnogo lose :D
Ozimician

#15977 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 05/02/2024 15:47
Ozimician wrote: 05/02/2024 11:42 Postoji i razlog zasto u Njemackoj vise ostane nego u BiH, osim prihodovne strane, ali necu vam reci. :D

@elcaliente jesil ziv, trebaju mi informacije neke.
Evo jesam, imam puno posla na pocetku godine, razgovori sa radnicima oko ciljeva za 2024, isplata bonusa, evo vec dvije hetfe po 10-11 sati dnevno na poslu.

Sta je rec?
Hajde ne sekiraj se, dobit ces Freizeitausgleich :D

Poslao sam ti PP.
Bodkin

#15978 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 05/02/2024 16:05
Bodkin wrote: 05/02/2024 15:42

Zamotaju ti namjestaj i u novom stanu ga postave kako ti hoces. Svota kesa unaprijed da pomogne kod preseljenja. Rjesavaju vizu, agencija da trazi stan ili placen stan neko vrijeme. Par vikenda da odes prvo da vidis kako je dole. Svota za partnere za nekakvu edukaciju. Rjesavanje auta ako imas ili isplate razliku ako moras prodati. U nekim slucajevima pomazu partneru da nadje posao. Djeci skola placena. Karte naravno i cak 2 puta godisnje karte da ides “kuci”
Nije to mnogo lose :D
Prosao sam kroz to. Vjeruj ne osjetis seljenje
Ili sto kaze moi, daju ti pare za namjestaj na novoj lokaciji ako ne selis svoj
Dead Man Walking

#15979 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dead Man Walking »

Latinska Amerika je toliko dobra da je ogroman broj ljudi spreman i zivot rizikovati (a mnogi ga i daju) samo da se prebace u Tx gdje ce ilegalno raditi hamalske poslove.
perscitus

#15980 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

elcaliente wrote: 05/02/2024 09:50
Kaze mi radni kolega prije tri godine bio u Kolumbiji za 5 dolara vrhunska roba se dobijala, nesto sto prosjecni evropski nos nije probao. Kakve su sada cijene?
Sve zavisi od čistoće i ruke. Od džungle do grada prođe kroz mnoge ruke, a i američka gentrifikacija je učinila svoje. Stvarno ti ne bi znao reći jer nisam taj tip ali kolega mi reče da npr. u dijelovima grada gdje živi normalni insan se kreće od 10 do 30 naših maraka dok u bogatim dijelovima grada koji su prepuni stranaca, bogataša, skupih restorana poput El Poblada zna ići i do preko 100 maraka za preko 90% čistoće. Naravno sve zavisi ko ti prodaje i kome prodaje, baš kao u Istanbulu kad pitaš za cijenu, where are you from my friend? :D Treba istaći i da u Medellinu nije protuzakanito da posjeduješ gram ali je ilegalno da kupuješ pa obično na ulici kad kupuješ dobiješ kao poklon uz cigare ili pivo. U Bogoti je to već malo teže, kolega mi reče da se većinom kupuje preko telefona i gram je tu cenera ali u ekskluzivnijim dijelovima grada oko 25 km-ova. A ako kupuješ direktno iz džungle na veliko i na čisto, kako mi kolega reče, onda je cijena po kilu nešto više od 2 i po milje naših maraka. Što se Meksika tiče kad te pitaju Algo para tu fiesta? znaj da pada čistoća na 80% i cijena je oko 40 maraka... Ali Meksiko ima mnogo bolju hranu nego Kolumbija i tu leži njegova prednost. Ljudi su im konzevrativniji pa samim tim i žene, tradicija, porodica, Kosovo i ta priča dok u Kolumbiji su žene biznis. Tu isto cijene variraju, imaš one brzinske varijante sat 40 maraka do onih gospodskih natenane mjesta, gdje fino sjedneš, pričaš sa menadžerom, popiješ piće, laganini izabereš i platiš sat oko 150 maraka. Čak možeš i Visa karticom platiti na tim mjestima ali ti uzmu još 10% na cijenu. Naravno, nikad nisam bio na takvim mjestima ali kako mi kolega reče to je neki standard. Imaš opcije kao u MCD-u Combo burger, kolu, pomfrit, samo ovdje masažu, ženu i koku (SLIKA JE PREUZETA SA INTERNETA). Eto nadam se da sam ti pomogao. Neka me gripa safatala pa ništa pametnije nemam raditi nego piskarati na forumu. A naravno ja ti preporučujem da te stvari ne radiš, nije zdravo niti je lijepo, ali ako si naumio da svakako uradiš bolje da ti moj kolega da informacije nego tamo da te iskoriste. Na kraju krajeva, bolje ti je da odeš u Njemačku i radiš 12 sati dnevno, mislim šta fali, za nekih 30 godina kupiš neki stančić na periferiji u mrtvoj tišini i umreš ko kralj. ;-)

Image
perscitus

#15981 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

Dead Man Walking wrote: 05/02/2024 19:22 Latinska Amerika je toliko dobra da je ogroman broj ljudi spreman i zivot rizikovati (a mnogi ga i daju) samo da se prebace u Tx gdje ce ilegalno raditi hamalske poslove.
To su ljudi koji žive na rubu egzistencije. Ljudske sudbine prepuštene na milost i nemilost plamena supply and demand vremena. Meksiko nije kriv što je tolika potreba vas Amerikanaca da se drogira i živi na ulici. A ako si to već pomenuo onda je fer i pomenuti da ogroman broj dobrostojećih Amerikanaca dođe u taj isti Meksiko da živi i radi ;-). Što li?
perscitus

#15982 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

skafiskafsnjak wrote: 05/02/2024 13:19
Didier wrote: 05/02/2024 12:52
skafiskafsnjak wrote: 05/02/2024 11:17 A kako nas je tacno "ubio" sakama i nogama? Osim sto ignorise cinjenice i preskace ?
Pa gadan jezik, depresija poslije posla, generalni umor svuda oko tebe, zombiji svuda okolo po metrou i javnom prevozu, to ti je sve tako kao što je rekao, been there, seen that... a i ono što sam ranije govorio, nemogućnost da kupiš nekretninu, nemoguće imati dva državljanstva (još nije potvrdio Senad) itd.

Kaka od države, boljih koliko hoćeš po svijetu.
Sve je to subjektivno....ja sam se osjecao tako dole , realno. Kupovina nekretnine je ono sto je zaebano. Ali isto ti je i u Sarajevu... ko ima ispodprosjecna primanja, tesko ce kupit sta.
Pa ako je subjektivno što te toliko povrijedilo? Ispisao si sedam postova u roku par sati, maltretiraš ostale forumaše i ko dijete ih moliš da ti odgovore potvrdno da se nisi zajebao i da je Njemačka najbolja država. Svi ti govore ono što sam ti i ja rekao. OK, možda si previše iscrpljen od posla pa nemaš vremena da pogledaš okolo i progutaš gorku pilulu da si duboko nesretan. Sam si ovdje priznao da si usamljen i da nemaš prijatelja, ali jebi ga, kako kažeš, morao si nešto žrtvovati. Žrtvovao si život. Fauste, prodao si dušu tim barbarima!
Dead Man Walking

#15983 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Takvo blagostanje i pogledi puni srece i zadovoljstva na rubu egzistencije? Pa kako misa mu malog?
skafiskafsnjak

#15984 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

perscitus wrote: 05/02/2024 23:33
skafiskafsnjak wrote: 05/02/2024 13:19
Didier wrote: 05/02/2024 12:52

Pa gadan jezik, depresija poslije posla, generalni umor svuda oko tebe, zombiji svuda okolo po metrou i javnom prevozu, to ti je sve tako kao što je rekao, been there, seen that... a i ono što sam ranije govorio, nemogućnost da kupiš nekretninu, nemoguće imati dva državljanstva (još nije potvrdio Senad) itd.

Kaka od države, boljih koliko hoćeš po svijetu.
Sve je to subjektivno....ja sam se osjecao tako dole , realno. Kupovina nekretnine je ono sto je zaebano. Ali isto ti je i u Sarajevu... ko ima ispodprosjecna primanja, tesko ce kupit sta.
Pa ako je subjektivno što te toliko povrijedilo? Ispisao si sedam postova u roku par sati, maltretiraš ostale forumaše i ko dijete ih moliš da ti odgovore potvrdno da se nisi zajebao i da je Njemačka najbolja država. Svi ti govore ono što sam ti i ja rekao. OK, možda si previše iscrpljen od posla pa nemaš vremena da pogledaš okolo i progutaš gorku pilulu da si duboko nesretan. Sam si ovdje priznao da si usamljen i da nemaš prijatelja, ali jebi ga, kako kažeš, morao si nešto žrtvovati. Žrtvovao si život. Fauste, prodao si dušu tim barbarima!
Upravu si
:lol: :lol:
perscitus

#15985 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

Dead Man Walking wrote: 05/02/2024 23:35 Takvo blagostanje i pogledi puni srece i zadovoljstva na rubu egzistencije? Pa kako misa mu malog?
Momak, jel ja pričam njemački?

Image

Ako je tako blagostanje u Americi zašto ovi tvoji dolaze u Meksiko?
Dead Man Walking

#15986 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Koji ovi? Dolaze ovi s parama (zgrnutim u Americi) da trose i zajebaju se, zasto ne bi dolazili? Da mozda ne dolazi bijeda seleci porodice citave da zapocnu novi zivot u carima zivota na rubu egzistencije, da gledaju kako mali procenat gospode smrce neudaranu robu i habaju top koke (koje su sestre i kcerke nekih drugih sretnika iz zivota na rubu egzistencije)? Ili bar da slusaju o tome od poznanika. Bice da takvi provaljuju ogradu na granici i pravac Mehiko, pa dalje na jug ako oci zacakle i vise.
Osmi Socrates

#15987 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ima razloga zašto se većina njih zove digital nomads. Idu u sigurne dijelove Meksika, uglavnom Mexico City, rentaju stanove za manje pare nego u Americi, život dosta jeftiniji nego u Americi, a pare zarađuju u američkim i drugim zapadnim firmama.

Sigurno ne idu u nesigurne dijelove Mexica.

Međutim, tržište funkcionira kako funkcionira. Već su se troškovi življenja povećali u većim gradovima Meksika, i jedan od razloga su upravo oni. Pa se onda otvori drugo tržište za digital nomads. Japan, recimo.

Ovo ništa ne govori o životu prosječnog Meksikanca, koji i dalje živi prilično ispod nivoa jednog Amerikanca. Eventualno, sve ovo može proizvesti mržnju među lokalnim, prosječnim, Meksikancima, koji se ne mogu takmičiti sa Amerikancima po kupovnoj moći, pa se moraju seliti iz, recimo, Meksiko Citija, u manje napredne i ponekad i manje sigurne dijelove Meksika.
Osmi Socrates

#15988 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Sve me ovo podsjeća na onog lika što kaže "Bio sam ja na Kubi, žive k'o carevi".

Istina je, međutim, da je bio samo u Havani, i to u boljim dijelovima, i kao gost vidio tri - četiri čovjeka koji "žive k'o carevi". Kad makneš iz Havane, ljudi za gaće nemaju već decenijama.
perscitus

#15989 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

Nije tačno! Dolaze isto klošari iz Amerike da maltretiraju pošten meksički narod. Ako mi ne vjerujete proguglajte malo da vidite kako bijes i mržnja rastu u Meksiku prema američkim probisvjetima. Nemojte čekati da vam Fox, Cnn i ostala govna kažu ono što reći neće.
A što se tiče dobrostojećih Amerikanaca, što se ne zajebAJU u Americi? Što ne uživaju u genetski modificiranoj hrani dok gledaju horde beskućnika na fentanilu u strogom centru grada? Nego dolaze u Meksiko u čarapama i papučama da vrše kultorološko nasilje nad šokiranim i poštenim svijetom, nisu u stanju za toliko godina naučiti malo španskog da barem mogu hranu naručiti? Sve to treba govnjivom motikom preko granice. Bulid the wall! Green Go! Gringo! Build the wall! :bih:
Osmi Socrates

#15990 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Evo, zvanična statistika kaže da oko dva miliona Amerikanaca živi u Meksiku. Istovremeno, oko 38 miliona Meksikanaca živi u Americi.

I sve je to u redu, to su susjedne zemlje. Migracija ide obostrano, kao što se i očekuje između susjednih zemalja. A onda dođe genijalac koji gugla i priča besmislice.
Seyfo

#15991 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seyfo »

Na ovoj stranici je tema konačno postala zanimljiva. Mnogo hvala na doprinosu ! Rad'te se trud'te se ovako i dalje, i tema će postati mnogo zanimljivija i trajat će !
Ozimician

#15992 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Znam da trolas ali skafa mi ne smijes dirati. :twisted:

Ismijavas se covjeku koji je ostvario sve ono sto ti nisi i pitanje je da li ces ikada, pa svoju frustraciju lijecis na forumu.

Covjek je u Njemackoj nasao stabilnost, porodicu i mir, ima nekretninu u BiH i uskoro kupuje stan u Minhenu (koji je mnogo skuplji grad od tvojih narko-latino-dzungli), iduce godine dobija i DE drzavljanstvo.

Dakle sve ono sto ti nemas, a vjerovatno da neces ni imati.

A ti nastavi gu*iti jeftine latino dame i derati se stimulansima po latino-dzunglama i smatraj da si dostigao vrhunac zivota jer eto njemacki tvome uvcetu nije prijatan. Usput zivi svoju pomjerenu realnost.
skafiskafsnjak

#15993 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 06/02/2024 00:54 Znam da trolas ali skafa mi ne smijes dirati. :twisted:

Ismijavas se covjeku koji je ostvario sve ono sto ti nisi i pitanje je da li ces ikada, pa svoju frustraciju lijecis na forumu.

Covjek je u Njemackoj nasao stabilnost, porodicu i mir, ima nekretninu u BiH i uskoro kupuje stan u Minhenu (koji je mnogo skuplji grad od tvojih narko-latino-dzungli), iduce godine dobija i DE drzavljanstvo.

A ti nastavi gu*iti jeftine latino dame i derati se stimulansima po latino-dzunglama i smatraj da si dostigao vrhunac zivota jer eto njemacki tvome uvcetu nije prijatan. Usput zivi svoju pomjerenu realnost.
Mogu li ti nesto otvoreno reci?
Ozimician

#15994 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 06/02/2024 01:12
Ozimician wrote: 06/02/2024 00:54 Znam da trolas ali skafa mi ne smijes dirati. :twisted:

Meni svakako ovdje svi prilicno otvoreno govore, tako da pucaj. :D
skafiskafsnjak

#15995 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 06/02/2024 01:16

Ne seri brate :lol:
Ozimician

#15996 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 06/02/2024 01:17
Ozimician wrote: 06/02/2024 01:16

Ne seri brate :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#15997 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ne znam Ozi, kada viđeh materijal, more se i u Bogoti otvoriti neka fina ordinacija ili inžinjerski biro :lol:
Ozimician

#15998 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 06/02/2024 01:20

Ne znam Ozi, kada viđeh materijal, more se i u Bogoti otvoriti neka fina ordinacija ili inžinjerski biro :lol:
:lol: :lol: :lol:

Od Bogote do Kalkute, od Manile sve do Lime... :D

Ja sam Eastern-European tip, Balkan mi je svakako No1 sto se toga tice. :-D
Ovo mi sve zdepasto.
perscitus

#15999 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

:lol: :lol: :lol:
Image

Kao prvo Škaf nije mentalno zaostao da mu ti izigravaš ovdje advokata. Ako je našao mir i stabilnost onda sam siguran da može naći minut mira i stabilnosti i za sebe odgovoriti.
Kao drugo ja sam samo napisao moje doživljaje u državama koje sam posjećivao na što imam puno pravo obzirom na naslov teme a taj isti Škaf je sedam postova ispisao pokušavajući da me ismijava pa sad kad je dobio nogu u glavu počeo tebi cmizdriti i plakati, kao ti ćeš ga odbraniti. :lol:
Kao četvrto, ne znaš me. Ja sam momku odgovorio na njegovo pitanje jer imam kolege koje znaju odgovor na ono što njega zanima.
Kao peto, te džungle o kojima govoriš su metropole za tvoje Pripizdinbaumse i Baruštinowerferse :wink:
Ozimician

#16000 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

perscitus wrote: 06/02/2024 01:25 Kao drugo ja sam samo napisao moje doživljaje u državama koje sam posjećivao na što imam puno pravo obzirom na naslov teme a taj isti Škaf je sedam postova ispisao pokušavajući da me ismijava pa sad kad je dobio nogu u glavu počeo tebi cmizdriti i plakati, kao ti ćeš ga odbraniti. :lol:
Kao četvrto, ne znaš me. Ja sam momku odgovorio na njegovo pitanje jer imam kolege koje znaju odgovor na ono što njega zanima.
Kao peto, te džungle o kojima govoriš su metropole za tvoje Pripizdinbaumse i Baruštinowerferse :wink:
Znaci pricao ti je jedan sto je gledao. :D

Posjetio sam i ja pola svijeta, svugdje je bio bolji provod nego ovamo, ali da na osnovu toga kreiram misljenje o iseljavanju iz BIH ... :-) :-) :-)
Post Reply