Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

drug_profi

#50151 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Coeka vise zanima kako haubu otvoriti, a da se enterijer mora prati, to je i sam znao.
artur morgan

#50152 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by artur morgan »

Podici auto na dizalicu i probati rukom kroz motorni prostor doci do mehanizma brave za haubu i odblokirat je odnosno povuci sajlu. Kod nekih auta to je moguce uraditi i kroz plasticne resetke sa nekim alatom na prednjoj karambolci
drug_profi

#50153 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Nisam se jednom uvjerio da na YT ima sve sto trazite...
Optimist

#50154 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Sto bi on dangubio i guglao kad ces to ti uraditi za njega. On ce samo kliknuti na link koji si postavio.
drug_profi

#50155 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Haja...
Better Man

#50156 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Better Man »

Zna li mi ko objasniti sljedeće. Ovo mi se dešavalo i s Cliom i Meganom, a sad i s Capturom. Naime, kad god operem auto i nakon toga ga ostavim u garaži, kad ga sljedeći put treba izvući iz garaže zadnje kočnice zapeknu i prilikom kretanja prođe određen broj sekundi i onda otpeknu, tj. čuje se kao pucanj i bude sve normalno. U subotu sam saprao točkove od blata i u garažu i jutros zapekle zadnje kočnice. I sad standardno, dodam gas i krenem u river, kad ništa. Lijevi točak je odblokiran, ali desni nije. Kako nisam ništa mogao uraditi, ugasio auto i vozom na posao. jednom mi se tako desilo s Cliom da nije htjelo da popusti i nakon dužeg vremena probavanja je popustilo i sve normala, ali sad nije. Šta je razlog što se to dešava nakon pranja auta i dali treba možda auto provozati par kilometara prije ostavljanja u garažu. Obično to bude malo i nakon par sekundi popusti i normalno radi. Ovaj put nije. Na Cliu i Meganu nikad nisam podizao ručnu u garaži. na Capturu je automatska kočnica i ništa je ručno ne diram. kad se uparkiram u u garažu samo ugasim auto i to je to.
Seawolf

#50157 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Seawolf »

Better Man wrote: 05/02/2024 10:05 Zna li mi ko objasniti sljedeće. Ovo mi se dešavalo i s Cliom i Meganom, a sad i s Capturom. Naime, kad god operem auto i nakon toga ga ostavim u garaži, kad ga sljedeći put treba izvući iz garaže zadnje kočnice zapeknu i prilikom kretanja prođe određen broj sekundi i onda otpeknu, tj. čuje se kao pucanj i bude sve normalno. U subotu sam saprao točkove od blata i u garažu i jutros zapekle zadnje kočnice. I sad standardno, dodam gas i krenem u river, kad ništa. Lijevi točak je odblokiran, ali desni nije. Kako nisam ništa mogao uraditi, ugasio auto i vozom na posao. jednom mi se tako desilo s Cliom da nije htjelo da popusti i nakon dužeg vremena probavanja je popustilo i sve normala, ali sad nije. Šta je razlog što se to dešava nakon pranja auta i dali treba možda auto provozati par kilometara prije ostavljanja u garažu. Obično to bude malo i nakon par sekundi popusti i normalno radi. Ovaj put nije. Na Cliu i Meganu nikad nisam podizao ručnu u garaži. na Capturu je automatska kočnica i ništa je ručno ne diram. kad se uparkiram u u garažu samo ugasim auto i to je to.
Parkiraj auto u garažu u rikverc, tako da iz garaže izlaziš prema naprijed.
lavic

#50158 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by lavic »

Better Man wrote: 05/02/2024 10:05 Zna li mi ko objasniti sljedeće. Ovo mi se dešavalo i s Cliom i Meganom, a sad i s Capturom. Naime, kad god operem auto i nakon toga ga ostavim u garaži, kad ga sljedeći put treba izvući iz garaže zadnje kočnice zapeknu i prilikom kretanja prođe određen broj sekundi i onda otpeknu, tj. čuje se kao pucanj i bude sve normalno. U subotu sam saprao točkove od blata i u garažu i jutros zapekle zadnje kočnice. I sad standardno, dodam gas i krenem u river, kad ništa. Lijevi točak je odblokiran, ali desni nije. Kako nisam ništa mogao uraditi, ugasio auto i vozom na posao. jednom mi se tako desilo s Cliom da nije htjelo da popusti i nakon dužeg vremena probavanja je popustilo i sve normala, ali sad nije. Šta je razlog što se to dešava nakon pranja auta i dali treba možda auto provozati par kilometara prije ostavljanja u garažu. Obično to bude malo i nakon par sekundi popusti i normalno radi. Ovaj put nije. Na Cliu i Meganu nikad nisam podizao ručnu u garaži. na Capturu je automatska kočnica i ništa je ručno ne diram. kad se uparkiram u u garažu samo ugasim auto i to je to.
Isti problem mi imao komsija na Meganu kad je padala kisa pa snijeg, uhvatile zadnje kocnice... pola sata je izlazio sa parkinga i otisao blokirani kocnica. Na snijegu je bas bilo zabavno mu :-) :-) :-)
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#50159 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

kvalitet
nivla

#50160 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nivla »

francuzi sto pakuju glavcinu i kocione diskove pa kineski dio 200km
Optimist

#50161 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Na Capturu su dobosi nazad.
noviclan

#50162 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by noviclan »

Ako se u garazi spusta temperatura ispod 0 obaveznonapraviti kug, ja se niz vraca zaletin
nivla

#50163 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nivla »

Optimist wrote: 05/02/2024 17:40 Na Capturu su dobosi nazad.
ima li vozila koje se vozali duze od 15 dana da mu dobosi jednako hvataju na tehnickom
Better Man

#50164 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Better Man »

noviclan wrote: 05/02/2024 17:48
Ako se u garazi spusta temperatura ispod 0 obaveznonapraviti kug, ja se niz vraca zaletin
U garaži ima radijator i nikad nije ispod nule, već je uvije u plusu oko 6 stepeni, možda koji stepen gore.
kabal1337

#50165 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

normalno za dobose, ako ih ne isusis i ljeti zna uhvatiti tako.
A gdje disk mozda su ti losa klijesta ili ti sajla ledi
Better Man

#50166 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Better Man »

kabal1337 wrote: 05/02/2024 18:23 normalno za dobose, ako ih ne isusis i ljeti zna uhvatiti tako.
A gdje disk mozda su ti losa klijesta ili ti sajla ledi
Obzirom da je auto staro 2 godine i par mjeseci i da ga normalno koristim i da ne radim ništa što bi moglo oštetiti kliješta i itd., ne bintrebala biti loša.
artur morgan

#50167 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by artur morgan »

Posto se to na tvom autu moze javiti u ovo hladnije vrijeme nakon pranja, sledeci put nakon pranja tockova, prije ulaska u garazu probaj pet sest metara ici naprijed ili nazad pod laganim ili srednjim pritiskom kocnice da ocistis diskove od kocnica i nakon toga zakoci dva puta jace da ukopas auto da ocistis kocione plocice, i neces vise imati taj problem ali trebas ponavljati to poslije svakog pranja ako imas namjeru odmah u garazu.

To se javlja i na drugim vozilima ali vrlo rijetko blokira tocak.
Throttle

#50168 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Najbolje da od praone do kuce vozi pod rucnom :D
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#50169 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

:lol: :lol:

Image

8-)

i kaze kupi nissan moderni :-) :run:
artur morgan

#50170 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by artur morgan »

:D :D
Better Man

#50171 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Better Man »

artur morgan wrote: 05/02/2024 20:01 Posto se to na tvom autu moze javiti u ovo hladnije vrijeme nakon pranja, sledeci put nakon pranja tockova, prije ulaska u garazu probaj pet sest metara ici naprijed ili nazad pod laganim ili srednjim pritiskom kocnice da ocistis diskove od kocnica i nakon toga zakoci dva puta jace da ukopas auto da ocistis kocione plocice, i neces vise imati taj problem ali trebas ponavljati to poslije svakog pranja ako imas namjeru odmah u garazu.

Točkovi su još blokirani. Auto krene u rikverc, ali ne otpusti, već kao da kočnica nije puštena, isto tako i naprijed. Dolazio mi je tatin mehaničar da vidi i on bi trebao donijeti svoju opremu da skine točak i da vidi. Obzirom da mi je električna ručna, on misli da možda motorić od ručne blokira. Saginjao se ispod auta da i vidio je taj motorić i rekao je da bi trebao skinuti točak, pa to proba regulirati. Kad ovo riješim ubuduće ću raditi kako si mi savjetovao. I dosad nakon pranja bude da auto ne može da krene iz garaže, kao da je pod ručnom, ali nakon par sekundi otpusti normala. A sad je baš blokiralo. Sličnu situaciju sam imao davno s Cliom. Bio je maj ili juni i pravo toplo vrijeme. Bio na odmoru i oprao auto i nakon toga u garažu i nisam ga vozio desetak dana, jer sam otputovao sestri. I kad sam se vratio, dan poslije sjednem u auto i neće da krene. Pritiskao ja gas, pa stanem, pa opet i otpusti i krene normalno. Da je auto bilo u rikverc u parkirano u garažu, onda bi kretao naprijed i možda bi se odblokiralo. A obzirom da mi je ulica jednosmjerna i položaj garaže je takav, da kad bi htio u rikverc uparkirati, morao bi ući u zabranu i isto tako kad izlazim iz garaže morao bih ići u zabranu.
Throttle

#50172 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Ne bi ti bilo prvi put
Optimist

#50173 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

A sto se zajebavas sa lokalnim majstorom ako je auto jos u garanciji?
Da li kocioni elementi podlijezu garanciji?
Ako da, fino na slepu i u servis. Neka oni gataju sta je.
preludezalude

#50174 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Better Man wrote: 05/02/2024 21:32
artur morgan wrote: 05/02/2024 20:01 Posto se to na tvom autu moze javiti u ovo hladnije vrijeme nakon pranja, sledeci put nakon pranja tockova, prije ulaska u garazu probaj pet sest metara ici naprijed ili nazad pod laganim ili srednjim pritiskom kocnice da ocistis diskove od kocnica i nakon toga zakoci dva puta jace da ukopas auto da ocistis kocione plocice, i neces vise imati taj problem ali trebas ponavljati to poslije svakog pranja ako imas namjeru odmah u garazu.

Točkovi su još blokirani. Auto krene u rikverc, ali ne otpusti, već kao da kočnica nije puštena, isto tako i naprijed. Dolazio mi je tatin mehaničar da vidi i on bi trebao donijeti svoju opremu da skine točak i da vidi. Obzirom da mi je električna ručna, on misli da možda motorić od ručne blokira. Saginjao se ispod auta da i vidio je taj motorić i rekao je da bi trebao skinuti točak, pa to proba regulirati. Kad ovo riješim ubuduće ću raditi kako si mi savjetovao. I dosad nakon pranja bude da auto ne može da krene iz garaže, kao da je pod ručnom, ali nakon par sekundi otpusti normala. A sad je baš blokiralo. Sličnu situaciju sam imao davno s Cliom. Bio je maj ili juni i pravo toplo vrijeme. Bio na odmoru i oprao auto i nakon toga u garažu i nisam ga vozio desetak dana, jer sam otputovao sestri. I kad sam se vratio, dan poslije sjednem u auto i neće da krene. Pritiskao ja gas, pa stanem, pa opet i otpusti i krene normalno. Da je auto bilo u rikverc u parkirano u garažu, onda bi kretao naprijed i možda bi se odblokiralo. A obzirom da mi je ulica jednosmjerna i položaj garaže je takav, da kad bi htio u rikverc uparkirati, morao bi ući u zabranu i isto tako kad izlazim iz garaže morao bih ići u zabranu.
Prica mi jaran na njegovom p 508... vrlo slicno. Kod njega je obicna rucna ali kao da ga zeza auto hold. Na ravnom, na semaforu...pusti koxnicu i da krene...a on ne moze iz mjesta. Dzaba mu gas davati. Tek nakon 5-6 sekundi sam popusti kocnicu i krene.
kravamuzara

#50175 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kravamuzara »

Francuzi i elektronika :-)
Post Reply