Samo da smo na cisto,to mi je prijatelj,radi popravke komercijalne klime i grijanje, nisam jaOzimician wrote: ↑03/02/2024 20:43 Covjek zaradjuje 63$ po satu Brutto, sto u Americi izadje vise od 40$ netto.
U Njemackoj je to plata sefa klinike.
I neko se cudi zasto pristaje da mu godisnji odmor nije placen.![]()
Ja bih rado se odrekao placenog godisnjeg odmora, kad bi mi neko dao 20% vecu netto platu.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
doboj71
#15776 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#15777 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da je Amerika za evropu i dan-danas "divlji zapad".Ozimician wrote: ↑03/02/2024 20:43 Covjek zaradjuje 63$ po satu Brutto, sto u Americi izadje vise od 40$ netto.
Ja bih rado se odrekao placenog godisnjeg odmora, kad bi mi neko dao 20% vecu netto platu.
S tim da taj termin i uključuje činjenicu da je većina ljudi tamo išla da se obagati, i da si mogao dobru lovu zaraditi.
- ShnjaZZZ
#15778 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sestra ima 65$ dolara neto satnicu, nuđeno joj i 75 ako pristane dodatni dan u sedmici da radi ali nije htjela.Ozimician wrote: ↑03/02/2024 20:43 Covjek zaradjuje 63$ po satu Brutto, sto u Americi izadje vise od 40$ netto.
Plate koje u USA možeš zaradit u Europi i dalje uglavnom možeš samo sanjati.
-
doboj71
#15779 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa i nije bas tako.Mi smo prva generacija, došla devedesetih godina,ja došao poslije rata,1997.Svima je bilo bitno početi raditi što prije,da se i pomogne porodici u Bosni. Tek nakon 10 tak godina počelo se drugačije misliti.Druga generacija (moja kcerka),već završila koledze,i znaju sta hoće u zivotu.sehohari wrote: ↑03/02/2024 21:23Mislim da je Amerika za evropu i dan-danas "divlji zapad".Ozimician wrote: ↑03/02/2024 20:43 Covjek zaradjuje 63$ po satu Brutto, sto u Americi izadje vise od 40$ netto.
S tim da taj termin i uključuje činjenicu da je većina ljudi tamo išla da se obagati, i da si mogao dobru lovu zaraditi.
-
doboj71
#15780 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobri bili dok je rat bio, rat zavrsio,nikom nisi potreban vise,izbjeglica,tjeraju te iz kuce,a nemas gdje Krenuo bi na Mars da mogu.doboj71 wrote: ↑03/02/2024 21:29Pa i nije bas tako.Mi smo prva generacija, došla devedesetih godina,ja došao poslije rata,1997.Svima je bilo bitno početi raditi što prije,da se i pomogne porodici u Bosni. Tek nakon 10 tak godina počelo se drugačije misliti.Druga generacija (moja kcerka),već završila koledze,i znaju sta hoće u zivotu.sehohari wrote: ↑03/02/2024 21:23Mislim da je Amerika za evropu i dan-danas "divlji zapad".Ozimician wrote: ↑03/02/2024 20:43 Covjek zaradjuje 63$ po satu Brutto, sto u Americi izadje vise od 40$ netto.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#15781 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znam to, više govorim o odnosu sistema u zapadnoj evropi i Americi.doboj71 wrote: ↑03/02/2024 21:29Pa i nije bas tako.Mi smo prva generacija, došla devedesetih godina,ja došao poslije rata,1997.Svima je bilo bitno početi raditi što prije,da se i pomogne porodici u Bosni. Tek nakon 10 tak godina počelo se drugačije misliti.Druga generacija (moja kcerka),već završila koledze,i znaju sta hoće u zivotu.sehohari wrote: ↑03/02/2024 21:23Mislim da je Amerika za evropu i dan-danas "divlji zapad".Ozimician wrote: ↑03/02/2024 20:43 Covjek zaradjuje 63$ po satu Brutto, sto u Americi izadje vise od 40$ netto.
Zemlje poput Njemačke pružaju veću sigurnost i socijalniji sistem, ali zato u Americi imaš šansu da, ako znaš kako da radiš, i dobiješ više.
- Ozimician
#15782 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja ne poznajem nijednog naseg covjeka u USA da nema svoju kucu.
Bez obzira na struku.
Bez obzira na struku.
- ZoomZoomKiwi
#15783 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
100%
Ko hoće, može
Ko hoće, može
-
doboj71
#15784 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Istina,veće šanse za napredovanje su ovdjesehohari wrote: ↑03/02/2024 21:39Znam to, više govorim o odnosu sistema u zapadnoj evropi i Americi.doboj71 wrote: ↑03/02/2024 21:29Pa i nije bas tako.Mi smo prva generacija, došla devedesetih godina,ja došao poslije rata,1997.Svima je bilo bitno početi raditi što prije,da se i pomogne porodici u Bosni. Tek nakon 10 tak godina počelo se drugačije misliti.Druga generacija (moja kcerka),već završila koledze,i znaju sta hoće u zivotu.
Zemlje poput Njemačke pružaju veću sigurnost i socijalniji sistem, ali zato u Americi imaš šansu da, ako znaš kako da radiš, i dobiješ više.
- Ozimician
#15785 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.klix.ba/biznis/privreda/u-n ... /240203109
Ima li iko od vas da iz prve ruke potvrdi ovo, o cemu se radi, ja o ovome samo ovako iz medija vidim i to vise nasih nego njemackih.
Poznajem jednu djevojku koja radi 4 dana, ali po 10h, tako da opet izadje 40h sedmicno.
Ima li iko od vas da iz prve ruke potvrdi ovo, o cemu se radi, ja o ovome samo ovako iz medija vidim i to vise nasih nego njemackih.
Poznajem jednu djevojku koja radi 4 dana, ali po 10h, tako da opet izadje 40h sedmicno.
- jeza u ledja
#15786 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja ne znam jel se doboj pogresno izrazio, ali opcija neplacenog odmora (ako to negdje ima) obicno ide kao nesto dodatno, uz regularni placeni odmor.
Generalno je normala 2 sedmice za pocetak. Eventualno 3. Poslije mnoge firme dodaju recimo 1 dan godisnje (znaci sedmica svakih 5 godina) dok ne nabesas na 5,6 ili 7. Naravno postoje i bolje opcije.
Ali generalno mi se cini da Evropljani imaju duplo vise odmora nego prosjecan Amerikanac, ali Ameri za isto posao zaradjuju 50% vise neto. (Ne ukljucujem tu Norvesku i Svicu).
A cijene su generalno slicne kao u EU, s tim sto su nekretnine mnogo jeftinije u Americi (puno predgradja, jeftino gorivo).
S tim sto naravno socijalna drzava nikakva, ako nemas normalan posao zdravstveno je nikakvo.
U Americi je najveca prednost mogucnost zarade. Druga najveca prednost sto te ne gledaju kao stranca kulturoloski jer nije nacionalna drzava.
Helem prosjecna plata u Americi je trenutno ja mislim na 75k. To izadje cirka 50k neto. Godisnje jelte. I da dodam, naravno kao i drugdje, velike su razlike u cijenama i platama u razlicitim dijelovima Amerike.
Generalno je normala 2 sedmice za pocetak. Eventualno 3. Poslije mnoge firme dodaju recimo 1 dan godisnje (znaci sedmica svakih 5 godina) dok ne nabesas na 5,6 ili 7. Naravno postoje i bolje opcije.
Ali generalno mi se cini da Evropljani imaju duplo vise odmora nego prosjecan Amerikanac, ali Ameri za isto posao zaradjuju 50% vise neto. (Ne ukljucujem tu Norvesku i Svicu).
A cijene su generalno slicne kao u EU, s tim sto su nekretnine mnogo jeftinije u Americi (puno predgradja, jeftino gorivo).
S tim sto naravno socijalna drzava nikakva, ako nemas normalan posao zdravstveno je nikakvo.
U Americi je najveca prednost mogucnost zarade. Druga najveca prednost sto te ne gledaju kao stranca kulturoloski jer nije nacionalna drzava.
Helem prosjecna plata u Americi je trenutno ja mislim na 75k. To izadje cirka 50k neto. Godisnje jelte. I da dodam, naravno kao i drugdje, velike su razlike u cijenama i platama u razlicitim dijelovima Amerike.
-
doboj71
#15787 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam,imam prijatelja sa kojim sam zajedno radio od 98- 2006,on se okrenuo komercijalnom HVAC,radi za firmu u centralnom NY,nemaju plaćeni godisnji,ali je lova odlicna,njemu tako odgovara.Ja sam tražio nesto mirnije,sad sam na Syracuse university,ako pratiš kosarku,znaš gdje je.jeza u ledja wrote: ↑04/02/2024 01:50 Ja ne znam jel se doboj pogresno izrazio, ali opcija neplacenog odmora (ako to negdje ima) obicno ide kao nesto dodatno, uz regularni placeni odmor.
-
doboj71
#15788 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Firma je manja,oko 20 Hvac techs,tako da se mogu dogovoriti sa vlasnikom, lova je boli glava,ali nije za mene ,ja sam tražio dobre benefits,a znaš i sam koliko su traženi iskusni majstori.
-
doboj71
#15789 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
jeza u ledja wrote: ↑04/02/2024 01:50 Ja ne znam jel se doboj pogresno izrazio, ali opcija neplacenog odmora (ako to negdje ima) obicno ide kao nesto dodatno, uz regularni placeni odmor.
-
Dead Man Walking
#15790 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije bitno koliko neko zaradi nego koliko je u stanju ostaviti sa strane kad izmiri troskove. Tamo gdje su plate dobre i cijene zivota su zara, barem sto se tice USA.
- jeza u ledja
#15791 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa to onda znaci radi ko konj, ne uzimaj nikad odmor, jer se ne isplati. Jebes takvu firmu.doboj71 wrote: ↑04/02/2024 03:52Nisam,imam prijatelja sa kojim sam zajedno radio od 98- 2006,on se okrenuo komercijalnom HVAC,radi za firmu u centralnom NY,nemaju plaćeni godisnji,ali je lova odlicna,njemu tako odgovara.Ja sam tražio nesto mirnije,sad sam na Syracuse university,ako pratiš kosarku,znaš gdje je.jeza u ledja wrote: ↑04/02/2024 01:50 Ja ne znam jel se doboj pogresno izrazio, ali opcija neplacenog odmora (ako to negdje ima) obicno ide kao nesto dodatno, uz regularni placeni odmor.
Neko ce drugi za manju platu imati 3 sedmice placenog odmora, po satu rada na kraju izadje isto, s tim sto ovaj ima odmor.
Helem, kako kome odgovara, moja poenta je bila da to nije bas praksa kod firmi, bar ne kod velikih firmi i kod poslova koji nisu majstori ili slicno.
Znam gdje je Syracuse, prolazio vise puta.
- jeza u ledja
#15792 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam govorio generalizirano za cijelu Ameriku. Naravno da se drasticno razlikuje od regije do regije, grada, naselja. Tako je svugdje po svijetu.Dead Man Walking wrote: ↑04/02/2024 05:02 Nije bitno koliko neko zaradi nego koliko je u stanju ostaviti sa strane kad izmiri troskove. Tamo gdje su plate dobre i cijene zivota su zara, barem sto se tice USA.
Generalno visa plata u skupljim dijelovima Amerike definitivno ne pokriva razliku u cijeni nekretnina. Jednostavno moras veci % plate izdvajati za kucu ili rentu.
Ali zato naravno kad otplatis dobar dio kuce na konju si.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#15793 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koliko je meni poznato, velika vecina nasih ljudi je tamo doslo kad se 1997. dobio penal iz Njemacke i dolazili su u Ameriku i Kanadu po raznim programima.
Mislim da su imali razne vrste pomoci pri dolasku i adaptaciji, te da je njihov pravni status bio drukciji u odnosu na ljude koji dolaze sa radnom vizom.
- ShnjaZZZ
#15794 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa Bato niko nije dobio kuću besplatno, svi su je morali kupiti. Ali kao što je neko napisao cijene su jeftine pa i za bh uslove. Mama od mog zeta je kupila strašan stan za 105 hiljada, jest da nije u centru nego u predgrađu ali dobila ga za jeftinije pare nego što bi u BiH haman kupila.
https://www.zillow.com/homedetails/1669 ... 2021_zpid/
https://www.zillow.com/homedetails/1669 ... 2021_zpid/
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#15795 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam to ni rekao.
Nego nije isti start.
Nego nije isti start.
- ShnjaZZZ
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#15797 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ako si dosao po programu i imas podrsku sa adaptacijom i drzava ti daje pogodnosti dok se ne snadjes, kako je isto kao kad dodjes na radnu vizu i odmah ti valja giljat?
- ShnjaZZZ
#15798 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U oba slučaja manje više imaju istu podršku, ljudi što su otišli zbog ratnih dejstava nisu imali podršku od onog dana kad su počeli raditi tako da dođe na isto. Za radne vize ne znam kako ide, ali vecina naših ljudi je brakom otišla nakon dvijehiljaditih i radne vizu su dobivali tek nakon 3 do 6 mjeseci.
-
Bodkin
#15799 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije da ti nije placen nego ga nemas skoro nikako (u prosjeku malo dana). Plus placas privatno medicinsko i ne daj Boze da ti djeca hoce u bolju skolu. I jedes smece hranuOzimician wrote: ↑03/02/2024 20:43 Covjek zaradjuje 63$ po satu Brutto, sto u Americi izadje vise od 40$ netto.
Mozda do 30 godine je amerika super. I ako si top u svom polju i zelis da se usavrsis toliko da si najbolji na svijetu.
Sad imam vise od te cifre koju si naveo i imam 30 dana godisnjeg, skoro dzaba medicinsko, skoro dzaba skolu i bez retardiranog americkog “radi i umri” mentaliteta
- Ozimician
#15800 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dobro, ti imas srecu pa imas vise od te cifre, ali tu cifru u Njemackoj moze imati Top 1%, to je plata sefa klinike u Njemackoj ca. 12 000 € brutto bi to bilo.Bodkin wrote: ↑04/02/2024 11:34Nije da ti nije placen nego ga nemas nikako (u prosjeku). Plus placas privatno medicinsko i ne daj Boze da ti djeca hoce u bolju skolu. I jedes smece hranuOzimician wrote: ↑03/02/2024 20:43 Covjek zaradjuje 63$ po satu Brutto, sto u Americi izadje vise od 40$ netto.
Mozda do 30 godine je amerika super. I ako si top u svom polju i zelis da se usavrsis toliko da si najbolji na svijetu.
Sad imam vise od te cifre koju si naveo i imam 30 dana godisnjeg, skoro dzaba medicinsko, skoro dzaba skolu i bez retardiranog americkog “radi i umri” mentaliteta
Covjek radi fizicki posao, dakle nema fakultet i ima toliko. Njemu odgovara i ko smo mi da mu kazemo da to ne valja?
Previse se gleda iz usko-vlastite perspektive.