MarlboroGold wrote: ↑03/02/2024 19:15
Ma ja sam to onako napisao. Nije ni za mene mada ima ih koji o tome vrište na društvenim mrežama kao reakcija na femicid, al et...
Pomalo je zalosno da se uvodenje institua femicida/feminicida smatra kao licnim atakom na muskarce. To nije kolektivna optuzba. Nema potrebe da se ti licno (ne ti ti, al kontas sta hocu da kazem) nades prozvanim. Ne osjecaju se ni sve majke prozvanim kada se ubistvo klasificira kao cedomorstvo.
Caka je u tome sto femicid i sve oko njega ipak zadire u nesto sto mozda postoji cak i u "normalnom" muskarcu, usadeno odgojem i kroz tadasnje (mada i sadasnje) drustvo, mada zatomljeno. Nehoticna diskriminacija i tretiranje žena kao manje vrijednih ili sposobnih. Sistem vrijednosti u kojem je vrijedno samo ono sto muskarac cini ili moze da cini (podici trosjed, vojska...). I onda se javlja odredeni bunt, nejasan i samom "normalnom" muskarcu na uvodenje i obrazlozenje femicida.
Primjere mozemo vidjeti i na forumu.
Razmisljala sam da dam primjer Indijaca ili Kineza gdje su zenska djeca bila abortirana ili ubijana kao prvorodencad ali imamo i blizi primjer - Crna Gora.
I to se i danas desava samo u manjem broju i naravno u puno ljepsim i sterilnijim uslovima abortusa u klinici.
I to je femicid.
Ljudsko bice koje je manje vrijedno jer je zensko da ne zasluzuje ni zivot ni obrazovanje ni nasljedstvo.
I ova recenica ne treba da te pogodi na nacin da se nades uvrijeden kao muskarac vec da u tebi pobudi uzas kao ljudskog bica.