Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#15351 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam se bavio time u BiH, svasta nesto, radio sam i besplatno projekte za lokalnu zajednicu.
Formalno nisam bio clan nijednog udruzenja.
Kao mladji sam i fizikalisao, radne akcije kojekakve.
Formalno nisam bio clan nijednog udruzenja.
Kao mladji sam i fizikalisao, radne akcije kojekakve.
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- Hajvan
-
plavi_E
#15355 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Ozimician
Sta se ovo bolan prica po Njemackoj, mogle bi i Suada i Meliha zajedno sa Nerminom i Adnanom sjesti u Leoparda 2. Poludili su u Njemackoj skroz.
Sta se ovo bolan prica po Njemackoj, mogle bi i Suada i Meliha zajedno sa Nerminom i Adnanom sjesti u Leoparda 2. Poludili su u Njemackoj skroz.
- TAFKAP
- Ozimician
#15357 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa to je stara tema, evo nadjoh tekst iz 2015 (znam da se o tome nekad negdje jos pisalo, pricalo):
https://www.welt.de/wirtschaft/article1 ... bsurd.html
Uglavnom tenkovi moraju biti prilagodjeni i trudnicama.
-
Hendrix
#15358 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti pricas sa stanovista nekog ko je odrastao u drustvu koje ima sistem i namjenu. Bosna je dzungla, tesko je to objasniti ako nisi prosao sav sistem od skole faksa pa do zaposlenja. Meni je pocetna plata kao inzinjeru bila 600 maraka s kojima sam mogao cuclati neku stvar da nisam zivio sa roditeljima.elcaliente wrote: ↑24/01/2024 13:48U pravu si, BiH omladina je poznata po tome sto odmah poslije zavrsene srednje skole ili fakulteta ide na radno mjesto, potom se sele od roditelja u svoj stan i tako se u podpunosti osamostale, dok neki Englez luta po svijetu i vrati se mami pa onda godinama bira posao koji ce raditi.Hendrix wrote: ↑24/01/2024 12:56 E hajmo sad porediti ekonomije Svicarske i Bosne, ko ce prije najebat ako radno sposobne otjera pola godine ili godinu na obuku?
Ne mozes ti poredit britanskog backpackera koji luta svijetom i putuje, sa nekim ko provede godinu u kasarni u Pazaricu trpeci izivljavanja nekog "profesionalca" sa stomacinom do zuba (jaran je prosao kroz ovo kulturno bogacenje). Nase trziste rada je malo, izgubiti 12 plata u Bosni je katastrofa dok se zapadnjak vrati u stabilan sistem sa svim privatnim osiguranjima i zezancijama.
Ja iz svog ugla mogu reci da bi godina dana vojske finansijski srozala familiju u ta doba jer stari nije imao osiguranja i penziju jer naravno firma nije uplacivala...stara otjerana u prijevremenu penziju godinama ganjala sto joj duguju. Ostajem ja da radim i podrzavam familiju, i sad neko da mi kaze mrs u Kalinovik godinu dana ma daj ba.
Nemamo mi osnovni sistem da mozemo gap year furat, ko da ne bi i ja volio volontirat u Africi i brati banane u Australiji, pa u ta doba nismo bez vize ni u Evropu mogli a kamoli da mastamo o nekom putovanju svijetom kao zapadnjaci.
100 000 hiljada radno sposobnih u BiH na birou ali propasti ce drzava ako odu u vojsku ili socijalnu sluzbu.
Pa kako nije propala prije deset godina dok je bio vojni rok?
Ne mozes na osnovu svog slucaja ili price nekog jarana reci tako treba da bude. Ja ti kazem na meni su vojsci niko nije izvljavaju a pokupio sam dobra iskustva. a ti kazem jaran mi tako rekao.
Evo zamisli da imas sistem u BiH da kao omladinac imas obavezu ides 6 mjeseci raditi u socijalne sluzbe ili neke poslove za opce dobro. To bi citavu zemlju unaprijedilo.
Uostalom tema su bile vojske u zemljama u koje se BiH drzavljani iselajvaju i gdje ce nasa djeca sluziti vojsku.
I ja sam naveo iskustvo jednog od mnogih jarana i ne znam ijednog da je reko na kraju joj super sto sam izgubio godinu dana ili 6 mjeseci u zabiti koseci travu u kasarni i slusajuci nekog kretena kako pametuje i izivljava se nad svima.
Mi smo ekonomski na dnu, najbanalnija usporedba, svabi je golf 15 hiljada njegovih para a meni 30 hiljada mojih. Cak i da su nam plate iste brojcano ja sam u startu donji za 50%. I ti sad predlazes volontiranje i drustveni rad, ovde je rijec o prezivljavanju brate mili. 6 mjeseci rada za nista je strasno u Bosni gdje nemas siguran posao i sistem.
Kulturna istrazivanja i iskustva su rezervisana za zemlje koje su iznad nas, mi smo truba za osnovne zivotne potrebe. Cak i da uvedu tvoj prijedlog volontiranja opet bi guzonjini sinovi izbjegli to kao sto su i vojsku jedno vrijeme. I opet obicni covjek najebe i rintaci, klasika.
-
elcaliente
#15359 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Ozimician
https://www.abendzeitung-muenchen.de/mu ... art-954791
Intersantno, prodaja stanova gotovo stala a iznajmljivanje brutalno eksplodiralo. U Minhenu 19,50 EUR u prosjeku po kvadratu kosta iznajmljivajnje.
Jak interesantno je ovo sto ni cak ljudi sa velikim kapitalom nece da kupuju vise stanove kao i ovo da cijene kirije u Ingoldstadtu eksplodiraju zbog inzinjera iz Indije i Pakistana.
Znaci Ozi, sada je vrijeme za tebe, kupuj tamo gde si ako te nije strah.
Intersantno, prodaja stanova gotovo stala a iznajmljivanje brutalno eksplodiralo. U Minhenu 19,50 EUR u prosjeku po kvadratu kosta iznajmljivajnje.
Jak interesantno je ovo sto ni cak ljudi sa velikim kapitalom nece da kupuju vise stanove kao i ovo da cijene kirije u Ingoldstadtu eksplodiraju zbog inzinjera iz Indije i Pakistana.
- Ozimician
#15360 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Problem je sto je stala i prodaja i kupovina stanova i stanogranja i cijene sad vec stagniraju, ne idu nize (od Nove godine).elcaliente wrote: ↑26/01/2024 09:17 @Ozimician
Primjetio sam isto tako da neke banke malo popustaju uslove, pa ako imas dobar score, mozes i sa 10% ucesca da kupis (naravno veca kamata tako).
Kirije su postale nenormalne i kad je pocela ova tema o isplativosti - ja sam upravo to i pisao, da je trosak kirije najvaznija i najskuplja stavka kad se prica o preseljenju, kao i sam pronalazak stana. To sve smanjuje mobilnost radne snage, evo npr. ja da se preselim u bilo koji drugi grad, na bolji posao, moram isposlovati najmanje 1000€ vecu brutto platu cisto da budem na nuli sto se kirije tice. A 1000€ vise brutto se ne dobija tek tako.
Sto se kupovine stana tice, vjerovatno bih vec usao u taj proces da se vidim ovdje na duze.
Sta je s Münchenom ?
-
izvrsni direktor
#15361 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne idu na oglasima, ali direktno ponudi nize odma pristaju. Ako si ostavio kontakt kod maklera, zovu da pitaju koliko bi ponudio ti za neki stan koji ti oni ponude prema tvojim uslovima. Puno je oglasa u kojima pise "predlozite vi cijenu".Ozimician wrote: ↑26/01/2024 09:37Problem je sto je stala i prodaja i kupovina stanova i stanogranja i cijene sad vec stagniraju, ne idu nize (od Nove godine).elcaliente wrote: ↑26/01/2024 09:17 @Ozimician
-
elcaliente
#15362 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ista stvar, iako su stanovi jos skupi, ispada najmanji poblem kupiti stan. Problem je sta onda, svi se boje troskova poslije kupovine, porezi, ulaganja u zgradu, utopljavanje, energija, grijanje itd.Ozimician wrote: ↑26/01/2024 09:37Problem je sto je stala i prodaja i kupovina stanova i stanogranja i cijene sad vec stagniraju, ne idu nize (od Nove godine).elcaliente wrote: ↑26/01/2024 09:17 @Ozimician
Primjetio sam isto tako da neke banke malo popustaju uslove, pa ako imas dobar score, mozes i sa 10% ucesca da kupis (naravno veca kamata tako).
Kirije su postale nenormalne i kad je pocela ova tema o isplativosti - ja sam upravo to i pisao, da je trosak kirije najvaznija i najskuplja stavka kad se prica o preseljenju, kao i sam pronalazak stana. To sve smanjuje mobilnost radne snage, evo npr. ja da se preselim u bilo koji drugi grad, na bolji posao, moram isposlovati najmanje 1000€ vecu brutto platu cisto da budem na nuli sto se kirije tice. A 1000€ vise brutto se ne dobija tek tako.
Sto se kupovine stana tice, vjerovatno bih vec usao u taj proces da se vidim ovdje na duze.
Sta je s Münchenom ?
Ja sam gledao polovinu dupleks kuce, 115 kvadrata, ali sa kim se god posavjetujes svako ima neku strah.
Problem mi je grijanje, samo da zamjenim grijanje u kuci treba mi jos 30 hiljada a gdje su ostali troskovi.
- Ozimician
#15363 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jbg, to je problem uvijek kad kupujes polovnu robu.
A Neubau u Münchenu su u zadnje vrijeme samo socijalni stanovi izgleda.
(i oni za mega ultra giga bogate)
Srednja klasa svugdje najgore prolazi.
A Neubau u Münchenu su u zadnje vrijeme samo socijalni stanovi izgleda.
(i oni za mega ultra giga bogate)
Srednja klasa svugdje najgore prolazi.
-
elcaliente
#15364 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja, hajde sto je slabo pravi ali za nas se nista ne pravi i uglavnom su male kvadrature.
- n+1
#15365 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pomozite čovjeku
- 512MB
#15366 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gdje je problem pravit sam kuću? Zašto kupovati i bezveze plaćat Grunderwerbsteuer?
-
izvrsni direktor
#15367 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- 512MB
#15368 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zavisi kakvu praviš, možda i možeš.izvrsni direktor wrote: ↑26/01/2024 13:20Pa jel mozes napraviti novu kucu za 350-400 000?
Ja upravo završavam, okolica Salzburga, ukupni troškovi 980k. Sad zamisli kolki bi bio porez da sam je kupovo.
- anelsol
#15369 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja se bavim tim volonterskim radom skoro punih 10 godina u kontinuitetu, kako fizičkim radom tako i idejama, planiranjem, pisanjem, sastancima, lobiranjima i sl. Odvojiti nekoliko sati sedmično za te aktivnosti nije neki poseban teret. Najteže u cijeloj priči je ostati ustrajan, jer se ponekada napor "odbija o stjene", a uz put mnogi odustaju od priče, pa često vučeš skoro sam, ali kada se posao završi osjećaj zadovoljstva je neprocjenjiv.
Preporučio bi svakome, jer to nakon nekog vremena postaje ispušni ventil i neka vrsta hobija.
- 512MB
#15370 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gdje i šta radiš tačno?anelsol wrote: ↑26/01/2024 13:23Ja se bavim tim volonterskim radom skoro punih 10 godina u kontinuitetu, kako fizičkim radom tako i idejama, planiranjem, pisanjem, sastancima, lobiranjima i sl. Odvojiti nekoliko sati sedmično za te aktivnosti nije neki poseban teret. Najteže u cijeloj priči je ostati ustrajan, jer se ponekada napor "odbija o stjene", a uz put mnogi odustaju od priče, pa često vučeš skoro sam, ali kada se posao završi osjećaj zadovoljstva je neprocjenjiv.
Preporučio bi svakome, jer to nakon nekog vremena postaje ispušni ventil i neka vrsta hobija.
- anelsol
#15371 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mostar. Član sam udruženja koje je radom koncentrisano na naselje u kojem živim i bližu okolinu. Ekologija, humanitarni rad, infrastruktura, to su nam nekako dominantno polja u kojima djelujemo.512MB wrote: ↑26/01/2024 13:38Gdje i šta radiš tačno?anelsol wrote: ↑26/01/2024 13:23Ja se bavim tim volonterskim radom skoro punih 10 godina u kontinuitetu, kako fizičkim radom tako i idejama, planiranjem, pisanjem, sastancima, lobiranjima i sl. Odvojiti nekoliko sati sedmično za te aktivnosti nije neki poseban teret. Najteže u cijeloj priči je ostati ustrajan, jer se ponekada napor "odbija o stjene", a uz put mnogi odustaju od priče, pa često vučeš skoro sam, ali kada se posao završi osjećaj zadovoljstva je neprocjenjiv.
- 512MB
#15372 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Čestitkeanelsol wrote: ↑26/01/2024 13:43Mostar. Član sam udruženja koje je radom koncentrisano na naselje u kojem živim i bližu okolinu. Ekologija, humanitarni rad, infrastruktura, to su nam nekako dominantno polja u kojima djelujemo.512MB wrote: ↑26/01/2024 13:38Gdje i šta radiš tačno?anelsol wrote: ↑26/01/2024 13:23
Ja se bavim tim volonterskim radom skoro punih 10 godina u kontinuitetu, kako fizičkim radom tako i idejama, planiranjem, pisanjem, sastancima, lobiranjima i sl. Odvojiti nekoliko sati sedmično za te aktivnosti nije neki poseban teret. Najteže u cijeloj priči je ostati ustrajan, jer se ponekada napor "odbija o stjene", a uz put mnogi odustaju od priče, pa često vučeš skoro sam, ali kada se posao završi osjećaj zadovoljstva je neprocjenjiv.
- anelsol
#15373 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#15374 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- 512MB
#15375 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije austrijsko selo pandan bosanskom selu.