sajber87 wrote: ↑20/01/2024 21:50
neon-x wrote: ↑20/01/2024 21:18
Posto znam da ima ovdje botova iz NiP-a, je li moze iko jednom Dini reci da nekadasnje Harisovo i Reisovo "nije fer" nije znacilo da treba ustavno i zakonski mijenjati karakter drzave da bi se zacementiralo "legitimno", vec apel bosnjackom narodu i politici da ne zloupotrebljava tu zakonsku mogucnost u duhu suzivota i saradnje.
Ja mislim najbolje i Trojci i Dini jer su nam oni jedina nada na EU putu i brana od lazne bosnjacke gradjanstine i erdoganizacije, ali ne smiju biti toliki politicki naivusi da sami od sebe daju argumentaciju za zakonsko umanjenje probosanske politicke moci. "Fer" se moze igrati ako i druga strana pristane na fer igru pa da se onda sa obje strane to pretoci u zakonski "fer" okvir, gdje ce obje strane dati nesto da bi dobile nesto drugo.
Jednu stvar ne smijes raditi a to je da nasjedas na galamu onih koji su radi benefita za sebe jarane bratiju sektu davali godinama sve slabili drzavu odrzavali status quo, a kupljenim medijima peglali tako da je ostajalo ispod radara, dok sad jedino sto im je preostalo prije kraha galame da dizu buku prozivaju za izdaju jer kada se njihove manipulacije rasprsnu kao mjehur od sapunice onda je kraj.
Ovdje jedini na kraju koji ce biti donji su dodik i covic, vjeruj konacnim rezultatima a ne galami najgorih u drustvu i kritikuj sa argumentima uvijek, demokratija zahtijeva dobronamjernu kritiku ,postene izbore, maksimalno koliko je moguce nezavisne medije i smjenjivost vlasti
Ne nasjedam ja na galamu niciju niti me ona dotice, vec nazalost Dino i nipovci bespotrebno nasijedaju na HDZ-ovu pricu oko ovog pitanja. Govorim konkretno o Dininom "nije fer" kojeg ponavlja godinama nicim izazvan, Mijino Karamehic o tome kako treba zakonom obezbijediti ravnopravnost Hrvatima, dopustanju da im sifre poput one Sabine Silajdzic vaze i oblikuju svijest po nekakvim stranackim savjetima... Previse slucajnosti da bi bilo bezazleno.
Ja govorim o pristajanju na narativ kojim sebe dovodis u podredjenu startnu poziciju. Narativ je vrlo vazan u politici i mora se paziti sta se izgovara jer vremenom postaje mantra i nesto sto se podrazumijeva a onda iz njega proizilaze i takve odluke. Da li je ikada iko od bosnjackih stranaka, a zasto ne i NiP, ako se smatra takvom, sastavio spisak stvari po kojima su sve Bosnjaci neravnopravni i ugrozeni, a znamo da ih ima na pretek, i poceo ih uvrstavati u svoj politicki vokabular koji ce se konstantno ponavljati. Umjesto toga, preuzima se dobrovoljno narativ drugih strana kao datost i pusta u eter.
Hocu da kazem, sa Hrvatima se trebalo uvijek radit na dogovoru i strani prema kojoj se moglo priustiti popustanje ako se mora negdje popustiti a na RS se trebalo ici dzonom, a debilani nasi su radili suprotno. To sam govorio i prije deset godina i danas govorim. Cak mislim i da treba kroz parlament treba rijesiti pitanje "legitimnog" Hrvata u Predsjednistvu uz neke grancije i preduslove, ali ne smijes biti toliki levat da se tako glupavo istrcavas kao sto oni rade i da se to treba napraviti jer "nije fer".