jeza u ledja wrote: ↑17/01/2024 02:08
Osmi Socrates wrote: ↑17/01/2024 01:36
Pa ako je među manjinama manje popularna od Bidena, o čemu onda pričamo? Ne znam da li je među ženama manje popularna. Uostalom i nije bila jedina žena i nije bila jedina crnkinja (ili pripadnica bilo koje manjine) koja je mogla biti VP.
Na kraju se pokazalo da nema nikakav značajan profile, i da je postala beznačajna.
Sad, da li VP igra bilo kakvu ulogu, vidjećemo. Kad se uzmu svi faktori u obzir u ovim izborima, možda i igra. Po procjenama, Palin je koštala McCaina oko dva miliona glasova, i to tada nije bilo (toliko) značajno, jer...to je bila drugačija Amerika.
U ovim izborima bi moglo biti značajno.
Ovdje kada govorimo o “manjinama” u kontekstu Kamale Harris, govorimo o crncima. Ako je crncima Harris manje popularna od Bidena, postace im itekako popularna ako je Biden smjeni i postavi bjelkinju.
Opet kazem, moras dati konkretno ime da bi rasprava imala smisla. Evo ti konkretna imena: Susan Rice, Val Demmings, Stacey Abrams, Keisha Lance Bottoms, Karen Bass. Za ovu zadnju nikad nisam ni cuo. A za ostale, osim Harris
pretpostavljam nije niko ko ne prati politiku. Koja od ovih crnkinja je bila poznatija od Harris i na koji nacin mislis da bi postala popularna i high profile u narodu? (Bila bi popularna Abrams kod lijevog krila i to je to).
VP su u modernom dobu uglavnom bili i sami senatori, predstavnici, guverneri.
Pa ja sam već rekao da su Demokrati vjerovatno precijenili ulogu glasanja manjina u 2020, da su zbog toga morali imati crnkinju kao VP. To su mogli riješiti drugačije, pogotovo što je sa druge strane bio Trump. Ne trebaš ti Martin Luther Kinga da bi nagovorio crnce da glasaju protiv Trumpa. Tada nisi trebao. Danas već govorimo o drugačijoj Americi.
Već dvije-tri godine se priča da je Biden trebao izabrati za VP run of the mill demokratu, kao što je on sam. Čak i izvori iz swing država govore da se demokrate tamo žale da je Harris profile u tim državama postao beznačajan.
Naravno, njena smjena bi dalje podijelila stranku, ali to govori samo da nisu radili nikakvo strateško planiranje. Mnogi kažu da Biden ide na izbore jer Harris ne bi mogla poraziti Trumpa nikad. Ona za ove četiri godine nije radila ništa. Ne biraš VP da ti radi ništa, jer, na kraju krajeva, to govori i o tebi i tvojim sposobnostima.
Ne znam da li su spavali na lovorikama nakon izbora 2020, ali, njen profil je morao biti dignut na daleko viši nivo.