AMERIKA

Post Reply
Haris.ba

#9326 Re: AMERIKA

Post by Haris.ba »

Osmi Socrates wrote: 16/01/2024 22:56 Ništa nije govorilo da je Harris najbolji izbor za VP.
Vp se bira uglavnom kao neko ko ne predstavlja politicku konkurenciju predsjedniku, ko mu narocito u drugom mandatu nece praviti javnu opoziciju, i koga u unutarstranackim odnosima snaga glavna struja pogura. Kalifornijska struja u Demokratskoj stranci se zacesljala da ima predsjednika. Ideoloski jos i odgovara, zena, nebjelkinja - Kamala je odigrala ispravno u bitno vrijeme i eto.

Da to nije tako, izabrao bi Bernija za potpredsjednika. Dvije bijele gerijatrije, jos Berni koji ide kontra stranke...
Osmi Socrates

#9327 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Ma Sanders ne bi nikad bio izabran za VP kandidata. Ne odgovara ideološki (previše lijevo), ne odgovara sa pragmatično političkog stanovišta (nije manjina, nije žena), nije ni član Demokratske Stranke, on sam ne bi pristao da bude potpredsjednik vjerovatno nikome, itd.

Harris je bila konkurent Bidenu. Čak ga je i napadala u primaries. Možemo raspravljati o tome da se svi ionako napadaju u primaries, ali...

Opet kažem, birati VP iz Kalifornije nije baš neki politički pametan potez. Birati Harris, bez obzira na državu iz koje dolazi, je pomalo neozbiljno jer u stranci se ničim nije posebno isticala. Trebali su je bolje vettovati.

Znači, izabrali su je zato što je žena i manjina. Mislim da su imali i boljih kandidata, ako je to bio glavni kriterij.

Sad već ima drugih problema oko toga, jer je možda, kao što neko reče, kasno da je mjenjaju. Jer niko nije siguran kako bi ona reagirala na takvo nešto, i da li joj mogu ponuditi nešto drugo da spriječe njenu negativnu reakciju na takav potez.

A druga stvar je da li bi manjine negativno reagirale na takvu promjenu. Svejedno, i među manjinama je manje popularna od Bidena.
jeza u ledja

#9328 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Takoe, dovedes bjelkinju umjesto crnkinje i manjine ne bi reagovale. :lol:

Tacno je da se vise obraca paznja na VP jer je Biden metuzalem, ali VP generalno nikad nije donosio prevagu niti bio od bilo kakvog znacaja pri izboru predsjednika. Ako cemo tom logikom, Kamala je donjela Georgiju.

Ne moze se raspravljati o nepoznatim kandidatima. Mora postojati konkretno ime da bi se vagalo sta je bolje sta ne. Mijenjanje VP sad bi bilo riskantno.
jeza u ledja

#9329 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

GandalfSivi wrote: 16/01/2024 22:43 Ja se kao nadam da mnogi sada iz inata u anketama spustaju Bidena, ali da ce se opametiti kad zagusti.

Tesko, ali nada zadnja umire.
I ja mislim da ce biti tako. Optimisticniji sam od tebe. Narod zna sta bira. Ako nije znao 2016-e, nemoguce da ne zna sada. Ja iskreno ne vidim kako bi nakon Jan 6 Trump mogao dobiti podrsku vecine. Ali kazem narod zna sta bira pa onda i zasluzuje takvu vlast. Ima i nesto pozitivno u tome.

Mene vise brinu neke nenadane stvari u zadnji monenat.
Osmi Socrates

#9330 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Pa ako je među manjinama manje popularna od Bidena, o čemu onda pričamo? Ne znam da li je među ženama manje popularna. Uostalom i nije bila jedina žena i nije bila jedina crnkinja (ili pripadnica bilo koje manjine) koja je mogla biti VP.

Na kraju se pokazalo da nema nikakav značajan profile, i da je postala beznačajna.

Sad, da li VP igra bilo kakvu ulogu, vidjećemo. Kad se uzmu svi faktori u obzir u ovim izborima, možda i igra. Po procjenama, Palin je koštala McCaina oko dva miliona glasova, i to tada nije bilo (toliko) značajno, jer...to je bila drugačija Amerika.

U ovim izborima bi moglo biti značajno.
jeza u ledja

#9331 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Osmi Socrates wrote: 17/01/2024 01:36 Pa ako je među manjinama manje popularna od Bidena, o čemu onda pričamo? Ne znam da li je među ženama manje popularna. Uostalom i nije bila jedina žena i nije bila jedina crnkinja (ili pripadnica bilo koje manjine) koja je mogla biti VP.

Na kraju se pokazalo da nema nikakav značajan profile, i da je postala beznačajna.

Sad, da li VP igra bilo kakvu ulogu, vidjećemo. Kad se uzmu svi faktori u obzir u ovim izborima, možda i igra. Po procjenama, Palin je koštala McCaina oko dva miliona glasova, i to tada nije bilo (toliko) značajno, jer...to je bila drugačija Amerika.

Ovdje kada govorimo o “manjinama” u kontekstu Kamale Harris, govorimo o crncima. Ako je crncima Harris manje popularna od Bidena, postace im itekako popularna ako je Biden smjeni i postavi bjelkinju.

Opet kazem, moras dati konkretno ime da bi rasprava imala smisla. Evo ti konkretna imena: Susan Rice, Val Demmings, Stacey Abrams, Keisha Lance Bottoms, Karen Bass. Za ovu zadnju nikad nisam ni cuo. A za ostale, osim Harris
pretpostavljam nije niko ko ne prati politiku. Koja od ovih crnkinja je bila poznatija od Harris i na koji nacin mislis da bi postala popularna i high profile u narodu? (Bila bi popularna Abrams kod lijevog krila i to je to).
VP su u modernom dobu uglavnom bili i sami senatori, predstavnici, guverneri.
Osmi Socrates

#9332 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Ne znam ko se sjeća detalja izbora 2020, ali u demokratskim krugovima o Bidenu se nije neophodno govorilo kao čovjeku koji će tražiti drugi mandat. Isključivo zbog njegovih godina. Čak je i sam Biden to spominjao.

Plan je bio da se porazi Trump, a tada su se svi veoma brzo nakon prvih primaries složili da je Biden jedini kandidat koji to može uraditi, a da se onda se traži sljedeći kandidat za 2024. To se najlakše uradi preko biranja adekvatnog VP. Harris se međutim negdje izgubila u svemu tome, jer je četiri godine uglavnom nevidljiva.
jeza u ledja

#9333 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Pa ocigledno je Biden jos davno odlucio da bude ponovo kandidat.
Osmi Socrates

#9334 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

jeza u ledja wrote: 17/01/2024 02:08
Osmi Socrates wrote: 17/01/2024 01:36 Pa ako je među manjinama manje popularna od Bidena, o čemu onda pričamo? Ne znam da li je među ženama manje popularna. Uostalom i nije bila jedina žena i nije bila jedina crnkinja (ili pripadnica bilo koje manjine) koja je mogla biti VP.

Ovdje kada govorimo o “manjinama” u kontekstu Kamale Harris, govorimo o crncima. Ako je crncima Harris manje popularna od Bidena, postace im itekako popularna ako je Biden smjeni i postavi bjelkinju.

Opet kazem, moras dati konkretno ime da bi rasprava imala smisla. Evo ti konkretna imena: Susan Rice, Val Demmings, Stacey Abrams, Keisha Lance Bottoms, Karen Bass. Za ovu zadnju nikad nisam ni cuo. A za ostale, osim Harris
pretpostavljam nije niko ko ne prati politiku. Koja od ovih crnkinja je bila poznatija od Harris i na koji nacin mislis da bi postala popularna i high profile u narodu? (Bila bi popularna Abrams kod lijevog krila i to je to).
VP su u modernom dobu uglavnom bili i sami senatori, predstavnici, guverneri.
Pa ja sam već rekao da su Demokrati vjerovatno precijenili ulogu glasanja manjina u 2020, da su zbog toga morali imati crnkinju kao VP. To su mogli riješiti drugačije, pogotovo što je sa druge strane bio Trump. Ne trebaš ti Martin Luther Kinga da bi nagovorio crnce da glasaju protiv Trumpa. Tada nisi trebao. Danas već govorimo o drugačijoj Americi.

Već dvije-tri godine se priča da je Biden trebao izabrati za VP run of the mill demokratu, kao što je on sam. Čak i izvori iz swing država govore da se demokrate tamo žale da je Harris profile u tim državama postao beznačajan.

Naravno, njena smjena bi dalje podijelila stranku, ali to govori samo da nisu radili nikakvo strateško planiranje. Mnogi kažu da Biden ide na izbore jer Harris ne bi mogla poraziti Trumpa nikad. Ona za ove četiri godine nije radila ništa. Ne biraš VP da ti radi ništa, jer, na kraju krajeva, to govori i o tebi i tvojim sposobnostima.

Ne znam da li su spavali na lovorikama nakon izbora 2020, ali, njen profil je morao biti dignut na daleko viši nivo.
jeza u ledja

#9335 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Harrisovu kao VP nije postavila stranka vec Bidenova kampanja. VP konkretno nema bikakvu ulogu osim te plus one u Kongresu. Nije na Bidenu da odredjuje dugorocnu strategiju stranke. Njemu je bio cilj da pobjedi, sto je i ucinio.

Ne postoji razlog da se dize njen profil, jer nije rijec o njoj vec o Bidenu.
Osmi Socrates

#9336 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Stranka itekako ima utjecaj na izbor VP. Barem je tada imala. Whitmer je bila u užem krugu kandidatkinja, što je bilo potvrđeno od Bidena, ali je sama sebe isključila kad je javno poručila Bidenu da izabere crnkinju.

Ona ima značajan profil u demokratskoj stranci na federalnom nivou. Takve stvari se ne govore javno a da se prije toga ne raspravljaju u stranačkim krugovima.

Sad, to ide od kandidata do kandidata. Biden je stranački čovjek prije svega. Uvijek bio.

Trumpov izbor potpredsjednika nije igrao nikakvu ulogu ni prošli put, neće ni sada. Mada mu je vjerovatno najpametnije da izabere Haley.

Kamilin profil je važan, jer je čak oko 70% demokrata vjerovalo da je Biden prestar da izlazi na ove izbore. To kod nezavisnih glasača vjerovatno ide do 90%. Oni odlučuju izbore. Ako im je kandidat prestar, teško ih je nagovoriti da izađu glasati, jer mu je i VP beznačajan. Za koga će glasati?
jeza u ledja

#9337 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Nema potrebe da se ponavljamo.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#9338 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

Sandersova rezolucija odbijena

JohnnyS

#9339 Re: AMERIKA

Post by JohnnyS »

:D
jeza u ledja

#9340 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Otvara mi se iz nekog razloga stranica sporo, ali vidim da je Johnnujev post i vidim zeleni smajli, ali iznad samo velika siva praznina. I znam odmah sta je i prije nego se otvori - neki tvit, neka nova posalica o polumrtvom Bidenu.
Point.

#9341 Re: AMERIKA

Post by Point. »

JohnnyS wrote: 18/01/2024 13:52

Nisam za Trumpa ali......
JohnnyS

#9342 Re: AMERIKA

Post by JohnnyS »

Point. wrote: 19/01/2024 07:38

Ko bi to bolje mogao znati od nekog tko nije za SDA, ali vidi ove...
dr_Evil

#9343 Re: AMERIKA

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 19/01/2024 08:32

E ovakvu zajebanciju na racun mr. Presidenta mozes napraviti samo u Americi :D odlicna :thumbup:
Point.

#9344 Re: AMERIKA

Post by Point. »

JohnnyS wrote: 19/01/2024 08:32

Kakva te SDA spopala na ovoj temi. Ne znam što okolišiš ovako, reci brate stojički i iskreno da si za narandžastog lažova i mirna Bosna.
GandalfSivi

#9345 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

‘ta ce Biden, penzioner…

Image
jeza u ledja

#9346 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Moracemo za Trumpa ikad glasati. On je bolji sa ekonomijom. :oops:
zilog

#9347 Re: AMERIKA

Post by zilog »

jeza u ledja wrote: 20/01/2024 01:52 Moracemo za Trumpa ikad glasati. On je bolji sa ekonomijom. :oops:
A nije bilo ni rata dok je Trump bio...

Isto kao sto nije bilo rata, dok je Neville Chamberlain bio premijer VB! Makar do septembra 1939... :mrgreen:
ultima_palabra

#9348 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Trump je ubijedio dosta ljudi (ne mislim tu na pripadnike njegovog kulta) da je njegov mandat bio tamo nekad do kraja 2019. Ljudi se sjecaju pre-Covid ekonomije i cijena benzina, a ne sjecaju reakcije na Covid, pres konferencija i pijenja varikine, lockdowna, nezaposlenosti, da ne govorim o 6. januaru...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#9349 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

JUST IN: Donald Trump says Nikki Haley is 'not presidential timber' and that she is 'not gonna be chosen as the Vice President' candidate
:lol:
jeza u ledja

#9350 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 20/01/2024 04:37 Trump je ubijedio dosta ljudi (ne mislim tu na pripadnike njegovog kulta) da je njegov mandat bio tamo nekad do kraja 2019. Ljudi se sjecaju pre-Covid ekonomije i cijena benzina, a ne sjecaju reakcije na Covid, pres konferencija i pijenja varikine, lockdowna, nezaposlenosti, da ne govorim o 6. januaru...
Jest al ni tada ekonomija nije bila bolja nego sad.
Post Reply