Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Osmi Socrates wrote: ↑11/01/2024 23:22
Niste bi ni svjesni koliko se može zaraditi od bakšiša. Kad bi vlasnik to pokušao platiti preko regularne plaće, većina restorana bi bankrotirala.
Da uvedu strožije zakone oko plaća, vlasnici bi išli na minimum i više niko im ne bi htio raditi. Opet zatvaraj. Kako se to isplati državi?
Ljudi su se iškolovali i kupovali bijesne aute od bakšiša. Bilo koji pristojan restoran nema siromašne konobare.
Ja nemam nikakvih problema sa tim. Zakoni su takvi kakvi jesu sa razlogom.
Pa kako to funkcionise u drugim zemljama moze i u Americi.
Uostalom sta ti iz Kanade branis Ameriku zar nije kod vas komunizam?
Niste bi ni svjesni koliko se može zaraditi od bakšiša. Kad bi vlasnik to pokušao platiti preko regularne plaće, većina restorana bi bankrotirala.
Da uvedu strožije zakone oko plaća, vlasnici bi išli na minimum i više niko im ne bi htio raditi. Opet zatvaraj. Kako se to isplati državi?
Ljudi su se iškolovali i kupovali bijesne aute od bakšiša. Bilo koji pristojan restoran nema siromašne konobare.
Baš sve se mora crtati.
Nije fol u tome da poslodavac zamijeni bakšiš sa platom, već da i pored bakšiša obezbijedi minimalnu platu. A ne da kaže "Slušaj, dobivaš toliko i toliko bakšiša, sad ti plata neće biti 2000 koliko ti treba minimum treba za neki život, već 1500".
Pobogu, i u evropi konobari dobivaju bakšiša kao u snovima, ali i pored toga imaju neku minimalnu platu.
Pa gledaj, ima različitih restorana. I ja sam jeo u napucanim restoranima gdje sigurno plaćaju konobare pristojno, ali je bakšiš i dalje customary.
Isto kao što je istina da u nekim restoranima konobari zarade daleko više od bakšiša nego što bi od bilo kakve "pristojne plaće". Ovo bi pretpostavljam bila neka minimalna plaća ili blizu toga.
Ja sam imao prijateljicu koja je imala državni posao, odlično plaćen, ali je i dalje konobarisala određenim danima jer se isplati zbog bakšiša. Restoran ubijao zbog broja mušterija. Dok joj nije dosadilo.
U Ontariju važi i zakon da konobar ne dijeli bakšiš sa svim radnicima u restoranu. Tako, da ako si dobar u svom poslu, ti na određenim mjestima možeš zaraditi ogromne pare koje nijedna plaća ne može dostići.
Nikakav ja problem nemam sa tim.
Opet ne razumiješ.
Ponavljam, problem nije u bakšišu.
Problem je što poslodavac automatski uračuna da ćeš dobiti toliko i toliko bakšiša i onda ti automatski to odbije od plate, davajući ti manje od minimalca. Kao rezultat, efektivno ti je plata plaćena od nečije milostinje iako je bakšiš nešto opcionalno.
A to je samo sa strane radnika.
Sa strane kupca, stvara se psihiloški trik koji te namami da trošiš više nego što bi htio.
Ako umjesto 100 dolara na meniju piše 70, najvjerovatnije ću naručiti više iako se radi o istoj cijeni.
Pa dobro sad, taj "psiholoski trik" mozda jedino pali kod turista koji nisu navikli na to.
Plus, imas opciju da izaberes koliko ces na kraju platiti taj obrok/pice. Ako je konobar bio neljubazan, das mu dolar-dva manje i cao.
Mislim da ni ti ne razumijes koliko je opcija napojnice nesto sto se apsolutno podrazumijeva. Toliko je to prevalentno. Tako da nije bas da od tebe ovisi hoce li konobar imati sta da jede bilo sta vise nego sto ces uopste doci tamo da jedes i platiti za obrok.
Neplacanje napojnice je vrlo vrlo rijetko.
No onda ti konobari na kraju dana dobiju kes, a to nije bas zdravo za 25-ogodisnjaka u centru grada u recimo 10 navece u gradu. Kazem znao sam dosta ljudi u toj "service industry" i vole popit, drogirat se, trosit pare na gluposti...nezdrav zivot skroz, al eto.
Nije svako takav naravno.
Taj trik funkcioniše i kod jednih i kod drugih, tako mozak funkcioniše.
Više ćemo poći od nečega što direktno vidimo na papiru nego od nečega što moramo dodatno računati.
Možda ćemo znati da u stvari plaćamo više, ali podsvijesno će tih 70 umjesto 100 uticati na našu odluku.
JohnnyS wrote: ↑11/01/2024 23:30
Zanimljivo da iako nemaju napojnice, McDonald's i u Americi ima tisuće otvorenih restorana i opet nekako nađu radnu snagu.
Dobro sad, tamo i nema konobara.
Većinom su to ljudi koji su tek došli u zemlju, tinejdžeri i sl.
Baš sve se mora crtati.
Nije fol u tome da poslodavac zamijeni bakšiš sa platom, već da i pored bakšiša obezbijedi minimalnu platu. A ne da kaže "Slušaj, dobivaš toliko i toliko bakšiša, sad ti plata neće biti 2000 koliko ti treba minimum treba za neki život, već 1500".
Pobogu, i u evropi konobari dobivaju bakšiša kao u snovima, ali i pored toga imaju neku minimalnu platu.
Nadam se da razumiješ da s obzirom koliko je novca ovdje u prometu pričaš o kikirikiju kad kažeš da im daju minimalnu plaću.
Prvo si krenuo sa tim da ti lično smeta, da je problem što ne znaš kolika je cijena, a sad si okrenuo na "minimalnu plaću".
Kao što rekoh, u ovom novčanom prometu, svi na kraju izađu na dobro, i restorani koji mogu opstati, a to je meni važno, da imam neograničenu ponudu hrane sa svih strana svijeta na skoro svakom uglu, i konobari zarađuju sasvim pristojno.
Last edited by Osmi Socrates on 11/01/2024 23:39, edited 2 times in total.
Problem je što poslodavac automatski uračuna da ćeš dobiti toliko i toliko bakšiša i onda ti automatski to odbije od plate, davajući ti manje od minimalca. Kao rezultat, efektivno ti je plata plaćena od nečije milostinje iako je bakšiš nešto opcionalno.
A to je samo sa strane radnika.
Sa strane kupca, stvara se psihiloški trik koji te namami da trošiš više nego što bi htio.
Ako umjesto 100 dolara na meniju piše 70, najvjerovatnije ću naručiti više iako se radi o istoj cijeni.
Pa dobro sad, taj "psiholoski trik" mozda jedino pali kod turista koji nisu navikli na to.
Plus, imas opciju da izaberes koliko ces na kraju platiti taj obrok/pice. Ako je konobar bio neljubazan, das mu dolar-dva manje i cao.
Mislim da ni ti ne razumijes koliko je opcija napojnice nesto sto se apsolutno podrazumijeva. Toliko je to prevalentno. Tako da nije bas da od tebe ovisi hoce li konobar imati sta da jede bilo sta vise nego sto ces uopste doci tamo da jedes i platiti za obrok.
No onda ti konobari na kraju dana dobiju kes, a to nije bas zdravo za 25-ogodisnjaka u centru grada u recimo 10 navece u gradu. Kazem znao sam dosta ljudi u toj "service industry" i vole popit, drogirat se, trosit pare na gluposti...nezdrav zivot skroz, al eto.
Više ćemo poći od nečega što direktno vidimo na papiru nego od nečega što moramo dodatno računati.
Možda ćemo znati da u stvari plaćamo više, ali podsvijesno će tih 70 umjesto 100 uticati na našu odluku.
Ma mozak se navikne i automatski kalkulise, pamtim 2, prenosim 3, i tako.
Mozda se moze reci da sistem iskoristava Amerikance jer su slabiji u matematici?
JohnnyS wrote: ↑11/01/2024 23:30
Zanimljivo da iako nemaju napojnice, McDonald's i u Americi ima tisuće otvorenih restorana i opet nekako nađu radnu snagu.
Dobro sad, tamo i nema konobara.
Većinom su to ljudi koji su tek došli u zemlju, tinejdžeri i sl.
Pa takvim restoranima (fast food) 90% rade djeca. Menadzer mozda ima 20 godina.
Osmi Socrates wrote: ↑11/01/2024 23:35
Kao što rekoh, u ovoj novčanom prometu, svi na kraju izađu na dobro, i restorani koji mogu opstati, a to je meni važno, da imam neograničenu ponudu hrane sa svih strana svijeta na skoro svakom uglu, i konobari zarađuju sasvim pristojno.
Sta znaci "izadju dobro"? Za isti posao neki konobar zaradi mogo vise od drugog. Nije to bas tako jednostavno i ruzicasto kako ti opisujes.
Mozda se moze reci da sistem iskoristava Amerikance jer su slabiji u matematici?
Možda kod jednih funkcioniše više, ali utjecaj ostaje.
To je isto kad dođe treba sa silikonima. Možda i 100% znaš da su lažne jer ne paše sa ostalom građom, mozak si misli "velike sise" i to je kraj priče, to je to
Izvinjavam se na primjeru, možda i nije isto, ali mi je ovo najbolji način da objasnim kako prirodni instinkti mozga funkcionišu
Last edited by PreWiBa on 11/01/2024 23:43, edited 1 time in total.
Kao što rekoh, u ovoj novčanom prometu, svi na kraju izađu na dobro, i restorani koji mogu opstati, a to je meni važno, da imam neograničenu ponudu hrane sa svih strana svijeta na skoro svakom uglu, i konobari zarađuju sasvim pristojno.
Sta znaci "izadju dobro"? Za isti posao neki konobar zaradi mogo vise od drugog. Nije to bas tako jednostavno i ruzicasto kako ti opisujes.
Kao i u svakoj industriji. Ne znam šta je problem.
Ako već hoće da konobariše, treba da nađe način da je u vrhu svoje struke. Barem po zaradi.
Ne vidim kako se to razlikuje od bilo kojeg drugog posla.
To je isto kad dođe treba sa silikonima. Možda i 100% znaš da su lažne jer ne paše sa ostalom građom, mozak si misli "velike sise" i to je kraj priče, to je to
Hmm, znam jedan odlican lanac restorana za tebe.
Jel to onaj iz South Parka?
Znam da su jednom kod njih neki lanac restorana gdje su sve na izvolte, ali nikad nisam skužio jeli to stvarno postoji
Kao i u svakoj industriji. Ne znam šta je problem.
Ako već hoće da konobariše, treba da nađe način da je u vrhu svoje struke. Barem po zaradi.
Ne vidim kako se to razlikuje od bilo kojeg drugog posla.
Npr, nabaci silikone i izbaci sise. Brz nacin zarade. Kao i u svakoj drugoj industriji.
Jeste, izrabljivani ljudi prvo razmišljaju da nabace silikone.
Naravno da ima izrabljivanja u kapitalizmu, ali ovo baš nije primjer koji je reprezentativan. Daleko više ljudi koji su izrabljivani imaju zapravo minimalnu plaću, jer je to dobar izgovor za sve.
Osmi Socrates wrote: ↑12/01/2024 00:19
Jeste, izrabljivani ljudi prvo razmišljaju da nabace silikone.
Naravno da ima izrabljivanja u kapitalizmu, ali ovo baš nije primjer koji je reprezentativan. Daleko više ljudi koji su izrabljivani imaju zapravo minimalnu plaću, jer je to dobar izgovor za sve.
Naravno da nije ovo najbitniji primjer izrabljivanja, ali je problematican zbog toga sto uposlenici nemaju garantovan minimum koji je potreban za zivot.
E jbg kao da nisi čitao ni slovo diskusije o ovome. Nikad nisam u životu sreo konobaricu u iole pristojnom restorsnu koja je na nekoj granici preživljavanja.
Jedva se kotrlja, nema šta obući, jede jednom dnevno. Ali je zato nabacila silikone.
Osmi Socrates wrote: ↑12/01/2024 00:29
E jbg kao da nisi čitao ni slovo diskusije o ovome. Nikad nisam u životu sreo konobaricu u iole pristojnom restorsnu koja je na nekoj granici preživljavanja.
Jedva se kotrlja, nema šta obući, jede jednom dnevno. Ali je zato nabacila silikone.