Možda si šetao po hrvatskim mahalama, jer je tamo to počelo od Nove godine.
Ovdje još ne mere.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Možda si šetao po hrvatskim mahalama, jer je tamo to počelo od Nove godine.
Ma i ja znam za Hr, zato mi je cudna prica bila...Dzontra_Volta wrote: ↑03/01/2024 12:59Možda si šetao po hrvatskim mahalama, jer je tamo to počelo od Nove godine.
Ovdje još ne mere.
Znaci nevezano za to sa koje strane me uslika fiksni ili mobilni radar,cak i ako ima jasna slika ja mogu dati necije podatke i niko me ne moze optuziti za davanje laznog iskaza i ako se jasno vidi moje lice?EFD22 wrote: ↑03/01/2024 13:28 Neće to kod nas dugo.
Mora se prilagoditi prvo Zakon o zaštiti ličnih podataka. A onda tek izmjene ZoBS.
Trenutno kod nas kamere sa automatskom evidencijom prekršaja mogu evidentirati samo prekršaj koji mogu vezati uz tablice vozila, a to je prekoračenje brzine, registracija, prolazak kroz crveno i eventualno pogrešno skretanje (puna linija i to). I onda ostaje na vlasniku vozila da nakon primitka obavijesti o počinjenom prekršaju potvrdi ko je upravljao vozilom u datom trenutku.
Prekršaji vezani za individuu, kao što su pojas, mobitel itd. ne mogu automatski evidentirati jer ti prema sadašnjim zakonima u BiH ne smiju prepoznavati biometriju lica i na osnovu toga te identifikovati.
Jaro koji je vozio povremeno onog Karoqa crnog u Zenici sa Patrol 2 kamerama koje između ostalog prepoznaju pored brzine i korištenje mobitela kao i pojas mi je to pričao. Brzinu mogu slikati kao sa tronošcem, automatski, ovo ostalo tipa mobitel i pojas ako te uhvate moraju te lično oni zaustaviti, utvrditi identitet i tada ti napisati prekršajni nalog.
Pošto kod nas izmjene zakona idu jako sporo, a tek usklađivanje propisa, to će pričekati.
a zasto ne bi mogli nevezanje pojasa pripisat tablicama auta u kojem nisi vezan, pa ti javi ko je bio nevezanEFD22 wrote: ↑03/01/2024 13:28 Neće to kod nas dugo.
Mora se prilagoditi prvo Zakon o zaštiti ličnih podataka. A onda tek izmjene ZoBS.
Trenutno kod nas kamere sa automatskom evidencijom prekršaja mogu evidentirati samo prekršaj koji mogu vezati uz tablice vozila, a to je prekoračenje brzine, registracija, prolazak kroz crveno i eventualno pogrešno skretanje (puna linija i to). I onda ostaje na vlasniku vozila da nakon primitka obavijesti o počinjenom prekršaju potvrdi ko je upravljao vozilom u datom trenutku.
Prekršaji vezani za individuu, kao što su pojas, mobitel itd. ne mogu automatski evidentirati jer ti prema sadašnjim zakonima u BiH ne smiju prepoznavati biometriju lica i na osnovu toga te identifikovati.
Jaro koji je vozio povremeno onog Karoqa crnog u Zenici sa Patrol 2 kamerama koje između ostalog prepoznaju pored brzine i korištenje mobitela kao i pojas mi je to pričao. Brzinu mogu slikati kao sa tronošcem, automatski, ovo ostalo tipa mobitel i pojas ako te uhvate moraju te lično oni zaustaviti, utvrditi identitet i tada ti napisati prekršajni nalog.
Pošto kod nas izmjene zakona idu jako sporo, a tek usklađivanje propisa, to će pričekati.
Moguce da su to na foru radili, da kad bi neko iznio clan zakona zbog cega to nemaju pravo da bi uvazili.azdralovic wrote: ↑03/01/2024 14:10 Ja znam za slucajeve gdje nisu prihvatali ako je ocigledno da je vozac muskarac a daje se zenin dokument
stariji covjek vozio a oni poslali od sina i tako![]()
pa imas ljude koji to nude kao uslugu za 50 marakadrug_profi wrote: ↑03/01/2024 15:27 A sad priče radi jedna zamišljena situacija.
Daš podatke nekog ko ima vozačku ali ne vozi, niti ima namjeru.
Niti je ima namjeru produžiti.
Niti ima vozilo na svoje ime.
Pa znači kazne sve može odvući u zastaru i ne platiti ništa.
Kako ces suvozacu utvrditi identitet koji ne koristi pojas?tomhagen wrote: ↑03/01/2024 14:14a zasto ne bi mogli nevezanje pojasa pripisat tablicama auta u kojem nisi vezan, pa ti javi ko je bio nevezanEFD22 wrote: ↑03/01/2024 13:28 Neće to kod nas dugo.
ko i sa svakim drugim prekrsajem, kazna vlasniku automobila pa on nek je prihvati ili nek da podatke osobe koja je pocinila prekrsaj vezan s njegovim vozilom, kao i u bilo kojem drugom slucaju. zasto se po automatizmu podrazumijeva da vlasnik vozila sjedi na vozacevom mjestu, mozda je vlasnik na suvozacevom, a ima vozaca il ga vozi sin/kcerka/otac/majka/jaran...vjeshalica wrote: ↑03/01/2024 22:31Kako ces suvozacu utvrditi identitet koji ne koristi pojas?tomhagen wrote: ↑03/01/2024 14:14a zasto ne bi mogli nevezanje pojasa pripisat tablicama auta u kojem nisi vezan, pa ti javi ko je bio nevezanEFD22 wrote: ↑03/01/2024 13:28 Neće to kod nas dugo.
Pošto kod nas izmjene zakona idu jako sporo, a tek usklađivanje propisa, to će pričekati.![]()
Paa procitaj sta ti je covjek napisao i shvatices sta je problem. Ti svoje pa svoje. Davanje laznih podataka je krivicno djelo a ti i dalje o davanju podataka.tomhagen wrote: ↑04/01/2024 08:56ko i sa svakim drugim prekrsajem, kazna vlasniku automobila pa on nek je prihvati ili nek da podatke osobe koja je pocinila prekrsaj vezan s njegovim vozilom, kao i u bilo kojem drugom slucaju. zasto se po automatizmu podrazumijeva da vlasnik vozila sjedi na vozacevom mjestu, mozda je vlasnik na suvozacevom, a ima vozaca il ga vozi sin/kcerka/otac/majka/jaran...
A koja je razlika izmedju ovoga i toga sto imamo danas da kad dobijes kaznu, a nisi ti vozio svoje auto onda da das podatke onoga ko jeste, ili sto kolega rece " I onda ostaje na vlasniku vozila da nakon primitka obavijesti o počinjenom prekršaju potvrdi ko je upravljao vozilom u datom trenutku."? ako moze reci ko je upravljao zasto ne moze reci ko se nije vezao na suvozacevom mjestu?vjeshalica wrote: ↑04/01/2024 11:22Paa procitaj sta ti je covjek napisao i shvatices sta je problem. Ti svoje pa svoje. Davanje laznih podataka je krivicno djelo a ti i dalje o davanju podataka.tomhagen wrote: ↑04/01/2024 08:56ko i sa svakim drugim prekrsajem, kazna vlasniku automobila pa on nek je prihvati ili nek da podatke osobe koja je pocinila prekrsaj vezan s njegovim vozilom, kao i u bilo kojem drugom slucaju. zasto se po automatizmu podrazumijeva da vlasnik vozila sjedi na vozacevom mjestu, mozda je vlasnik na suvozacevom, a ima vozaca il ga vozi sin/kcerka/otac/majka/jaran...
Ako znam kome sam dao vozilo i ko ga je koristio u tom periodu, svejedno je valjda koji je prekrsaj? Kamera zabiljezi prekrsaj i ja moram reci ko je tad vozio,svejedno da li je brzina, pojas ili telefon...EFD22 wrote: ↑04/01/2024 14:37 Zato što, iako nije bio tu, zna kome je dao automobil na upravljanje.
A da li se taj isti vezao ili nije, i da li je koristio mobitel tokom upravljanja vozilom ili nije, to vlasnik vozila ne može znati.
Taj prekršaj mora utvrditi službeno lice koje ima ovlaštenje za to. Dok god je ovakva zakonska regulativa.
I meni je to logika.
Jasno je to za biometriju. Mada ne vidim bas razliku izmedju davanja podataka vozaca il suvozaca ako vec vlasnik vozila nije vozio, prekrsaj je nacinjen s tim i tim vozilom i pripises ga tablicama tj vlasniku, pa nek on obavijesti ako nije on, svejedno jel prolazak kroz crveno ili pricanje na telefon ili vezanje pojasa bilo kojeg punika ili pogresno skretanje... Helem, nebitno, ako je zakon takav, tebi hvala na objasnjenju.EFD22 wrote: ↑04/01/2024 15:00 Joj ja ljudi jebote. Tačno bošnjo zna postavit pitanje koje nijedan Švabo nikad ne bi postavio.
Ja sam napisao zašto je stanje ovako kakvo jest. Biometrija se ne može još uvijek koristiti kod nas zbog zastarjelih zakona.
Prekršaji počinjeni vozilom se evidentiraju preko registarskih oznaka, prekršaji počinjeni unutar vozila se ne evidentiraju automatski nego treba službeno lice da ih evidentira.
Obratite se Vladi FBiH za eventualne izmjene zakona.
Pa postavljaju se logicna pitanja, niko ne kaze da izmisljas vec pokusavamo naci logiku u tome.EFD22 wrote: ↑04/01/2024 15:00 Joj ja ljudi jebote. Tačno bošnjo zna postavit pitanje koje nijedan Švabo nikad ne bi postavio.
Ja sam napisao zašto je stanje ovako kakvo jest. Biometrija se ne može još uvijek koristiti kod nas zbog zastarjelih zakona.
Prekršaji počinjeni vozilom se evidentiraju preko registarskih oznaka, prekršaji počinjeni unutar vozila se ne evidentiraju automatski nego treba službeno lice da ih evidentira.
Problem u bošnja i jest što se traži logika u legislativi.Ateista wrote: ↑04/01/2024 15:10Pa postavljaju se logicna pitanja, niko ne kaze da izmisljas vec pokusavamo naci logiku u tome.EFD22 wrote: ↑04/01/2024 15:00 Joj ja ljudi jebote. Tačno bošnjo zna postavit pitanje koje nijedan Švabo nikad ne bi postavio.
Znaci, problem nije samo prepoznavanje lica jer za evidentiranje tih prekrsaja se ne mora prepoznavati lice vec samo vidjeti da NN osoba koristi telefon ili ne koristi pojas i zabiljeziti tablice.
Ispada da je problem bilo kakvo evidentiranje desavanja unutar vozila.
Znaci, kod nas ne bi mogli poslati kaznu ni za pokazivanje srednjeg prsta kameri, hvatanje parova u akciji i slicno.![]()
prst ne moze, a ljubavnica mozeAteista wrote: ↑04/01/2024 15:10Pa postavljaju se logicna pitanja, niko ne kaze da izmisljas vec pokusavamo naci logiku u tome.EFD22 wrote: ↑04/01/2024 15:00 Joj ja ljudi jebote. Tačno bošnjo zna postavit pitanje koje nijedan Švabo nikad ne bi postavio.
Znaci, problem nije samo prepoznavanje lica jer za evidentiranje tih prekrsaja se ne mora prepoznavati lice vec samo vidjeti da NN osoba koristi telefon ili ne koristi pojas i zabiljeziti tablice.
Ispada da je problem bilo kakvo evidentiranje desavanja unutar vozila.
Znaci, kod nas ne bi mogli poslati kaznu ni za pokazivanje srednjeg prsta kameri, hvatanje parova u akciji i slicno.