Pa slabo ih je i bilo jer su bile skupe poslije rata i početkom 2000-ih. Tada su se uvozili još Golfovi 2, pa trojke od 2000-2005(ne računajući kontinente novih trojki i one američke varijante plave ili višnja boje) Opelova gama koja je bila posebno popularna. Generalno su Lagune bile nekvalitetne, ali kod prvog modela mislim da je presudno bilo to što su se automobili najviše uvozili iz Njemačke i ono što je proizvedeno tamo i što je bilo jeftinije.skrbavi-admin wrote: ↑26/12/2023 18:16 hahahahha pa Laguna 1 je najgora / nema je zivih ni na prste obe ruke i noge..... ovih 2 i 3 ima koliko hoces.
Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
giannibelif
#2426 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#2427 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
laguna kec je dobar
dvojka je govno kako je malo ko pravio tih godina...
dvojka je govno kako je malo ko pravio tih godina...
-
citroen xm
#2428 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Ne znam stvarno kako XM ili R25 djeluju tromo, ali dobro. Posebno XM sa svojim klinastin i zašiljenim dizajnom. No ukusi su različiti. Meni je baš trojac XM, 605 i R25 nešto najbolje od autoindustrije tog vremena.giannibelif wrote: ↑26/12/2023 18:13
Ma jednostavno meni dizajn 80-ih na francuskim limuzinama nije legao, djeluju mi glomazno i tromo, nepraktično. Što se tiče kvaliteta, kvalitetniji su nego modeli sa kraja 90-ih i svih koji su se proizveli od 2000. do danas( Laguna 1 mi je super, a druga i treća generacija su katastrofa po svim parametrima npr.)
Ne patim od njemačkih proizvođača mada smo spletom okolnosti kroz život imali samo njemačka auta (Rekord D Ascona C, Vectra B, A4, Tiguan).Iskreno, da mogu ovdje sada da kupim, kupio bi ili Hondu Accord ili ako bi gledao terenac skladnijih dimenzija, uzeo bi Pajero Sport. Na kraju ću završiti u Volvu sve su prilike.
Lagune i 1 i 2 su meni dizajnerski odlične. Daleko najpopularnija je bila Laguna 2 pa ih zato najviše i ima, ali nju je elektronika jebavala ko luda, zbog tih problema je postala omraženo auto toliko da je uticala na popularnost Lagune 3 koja je sa druge strane skroz korektan i pouzdan auto.
Ne patim ja ni od jedne marke. Volim Citroen i generalno francuze, kao i Alfu i Lanču te talijane u cjelosti. Smatram da su bez obzira na sve možda i najviše podarili evropskoj auto industriji i nose taj neki šmek koji volim. Mada itekako volim SAAB, Porše, BMW...
Ima tu svega što volim iz svih zemalja, samo što je to većinom završeno sa krajem devedesetih. Posle toga su svi počeli da kenjaju.
-
citroen xm
- Evolution_IV
#2430 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
istocni cirkus
meni najjace u jednoj tg epizodi, kad navodi da su za rally verziju stavili kocnice od austin maxija, koji je sam po sebi bio epsko smece
meni najjace u jednoj tg epizodi, kad navodi da su za rally verziju stavili kocnice od austin maxija, koji je sam po sebi bio epsko smece
-
citroen xm
#2431 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Možeš misliti kakve su bile originalne. Koliko sam čuo od ljudi koji su vozili Vartburg, kočnice su bile loše, a dvotaktni modeli nisu kočili ni motorom pa je to sve zajedno bio cirkus.
Inače za Trabanta je ovo ipak bila luksuzna limuzina, samo je ovaj 1.3 na kraju ostao totalno bezličan. Onaj stari je bar imao prepoznatljiv pogon.
Inače za Trabanta je ovo ipak bila luksuzna limuzina, samo je ovaj 1.3 na kraju ostao totalno bezličan. Onaj stari je bar imao prepoznatljiv pogon.
-
swanfilter
#2432 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Sto je meni kao djetetu onaj Opel Kadet iz 70ih i 80ih bio sminka. Jarka zuta il narandzasta boja.
Vidio sam skoro da su ga u elektro verziji bacili u prodaju. I opet mi gotivan.
Vidio sam skoro da su ga u elektro verziji bacili u prodaju. I opet mi gotivan.
- Optimist
#2433 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Imao ga komsija, i kao sto kazes, dvotaktni motor nije mogao kociti motorom.citroen xm wrote: ↑26/12/2023 20:41 Možeš misliti kakve su bile originalne. Koliko sam čuo od ljudi koji su vozili Vartburg, kočnice su bile loše, a dvotaktni modeli nisu kočili ni motorom pa je to sve zajedno bio cirkus.![]()
On bi sa svojim jos vukao brako prikolicu kad je isao na more.
Kao dodatna oprema, feroda koju bi nitovao sam sebi, nakon sto se spusti niz Bradinu.
I naprijed i nazad bili dobosi.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#2434 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Kod dvotaktasa nije pozeljno kocenje motorom, jer tada gube podmazivanje. Moze motor zaribati, jer rade na mjesavinu. Podmazuju se dvotaktolom iz goriva, inace caput! 
- Evolution_IV
#2435 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
i kad mi kazu stariji da je dobar bio

-
DebelinJoe
#2436 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
I moj komšija imao Wartburga i prikolicu, doduse bila je Adrija koliko se sjećam, ali i danas se pitam kako je sa tom šklopocijom plus prikolicom i brukom stvari i komplet familijarno prelazio Bradinu...Optimist wrote: ↑26/12/2023 21:43Imao ga komsija, i kao sto kazes, dvotaktni motor nije mogao kociti motorom.citroen xm wrote: ↑26/12/2023 20:41 Možeš misliti kakve su bile originalne. Koliko sam čuo od ljudi koji su vozili Vartburg, kočnice su bile loše, a dvotaktni modeli nisu kočili ni motorom pa je to sve zajedno bio cirkus.![]()
On bi sa svojim jos vukao brako prikolicu kad je isao na more.
Kao dodatna oprema, feroda koju bi nitovao sam sebi, nakon sto se spusti niz Bradinu.![]()
I naprijed i nazad bili dobosi.
Last edited by DebelinJoe on 27/12/2023 08:03, edited 1 time in total.
-
giannibelif
#2437 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
giannibelif wrote: ↑26/12/2023 18:25Pa slabo ih je i bilo jer su bile skupe poslije rata i početkom 2000-ih. Tada su se uvozili još Golfovi 2, pa trojke od 2000-2005(ne računajući kontigente novih trojki i one američke varijante plave ili višnja boje) Opelova gama koja je bila posebno popularna. Generalno su Lagune bile nekvalitetne, ali kod prvog modela mislim da je presudno bilo to što su se automobili najviše uvozili iz Njemačke i ono što je proizvedeno tamo i što je bilo jeftinije.skrbavi-admin wrote: ↑26/12/2023 18:16 hahahahha pa Laguna 1 je najgora / nema je zivih ni na prste obe ruke i noge..... ovih 2 i 3 ima koliko hoces.
- skrbavi-admin
#2438 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
joj bosnja iz plemickih porodica.... sve se rodilo i vozilo u mercedesu i bmwu poneko cak i u ferariju
niko ziv nije imo peglicu, trabanta i vartburga uvijek su to bile "komsije"
eto meni je ko djetetu kad se zahajca i ugrije vartburg sa svojim 2taktnim motorom imo super zvuk bas kao i usrana JAWA koja je mnogima pa i meni bila pojam za motor.....
stare adria prikolice su pravljene od brodske stakloplastike i bile su time prilicno lagane pa jednom trabantu ni vartburgu nisu predstavljale problem....
niko ziv nije imo peglicu, trabanta i vartburga uvijek su to bile "komsije"
eto meni je ko djetetu kad se zahajca i ugrije vartburg sa svojim 2taktnim motorom imo super zvuk bas kao i usrana JAWA koja je mnogima pa i meni bila pojam za motor.....
stare adria prikolice su pravljene od brodske stakloplastike i bile su time prilicno lagane pa jednom trabantu ni vartburgu nisu predstavljale problem....
-
PM72
- skrbavi-admin
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2441 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Pa dobro mladja generacija rodjena pocetkom milenija se tesko moze sjecat varburga, moskvica, poloneza i ostalih koji su se razabrali brzo iza rata. Stojadina i Juga je bilo.
Mi smo imali fiću poslije rata nekad do 2000. Mozda cak i do 2001. Mada se sjecam da smo na naredno auto presli kad su Blizanci pali.
Mi smo imali fiću poslije rata nekad do 2000. Mozda cak i do 2001. Mada se sjecam da smo na naredno auto presli kad su Blizanci pali.
- skrbavi-admin
#2442 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
nemam ja nista protiv nikoga i nicega - ja sam novu godinu 85e proslavio driftajuci u BMWu po snijegu i za mene kao dijete iz radnicke provincije neponovljiv dozivljaj i vrhunska zabava.... no ono sto mi pici po zivcima je pljuvanje po tom malenom odjeljku historije koja je bila i jeste zasluzna za kakav takav industrijski napredak kojeg sigurno nije donio neki baja diler u BMWu i Mercedesu nego milioni YUG radnika koji su krvnicki i vlastitim rukama napravili doslovno ono sto se danas jedva moze okrecit.... prelako se taj dio popljuvo i zakopo bas kao i ta smijesna auta koja su prevozila milione - a mnogi resursi tog vremena i danas donose dividentu rentu a bogumi mnogima i prezivljavanje.... nije bio bas savrsen sistem nije se bas puno imalo - al eto danas imamo sve robovi smo suhoparnog konzumerizma marki brendova za vratove se ljudi cijepaju i sjekiraju zbog naziva auta telefona odjece i obuce..... a trudimo se da buldozerom ako bi moglo zakopamo taj dio istorije ko da nam nikad nista nije dao.....
- Rockefeller
#2443 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Golf dvica, jos se sjecam a poslije nekad 2006-07 nismo ni imali auto.
- skrbavi-admin
#2444 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
nikad se nije zvao dvica - nego Guzlo 
-
PM72
#2445 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Nikad čuo...zvali se S paket,dvica,trica
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2446 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Kod nas u Zenici je opstinska inspekcija vozala ljubicaste gofove trojke amerikance sa onim uskim okvirima za tablice i karakteristicnim odbojnicima.
Hladno opstinari nasarafili obicne table i to je izgledalo kao cirkus naravno
Mozda se i dalje kotrljaju, bila mi je opstinska inspekcija na vikendici cca 2014. i dosli su tim golfom
Hladno opstinari nasarafili obicne table i to je izgledalo kao cirkus naravno
Mozda se i dalje kotrljaju, bila mi je opstinska inspekcija na vikendici cca 2014. i dosli su tim golfom
- skrbavi-admin
#2447 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
to je bio jedan veliki tenderski zajeb - nasli su da je ta neka ponuda bila najbolja i dobiju golfove iz meksika kojima nista zivo nije pasalo sa euro golfova jer su dijelovi i spojevi bili u imperijalnim jedinicama dakle ni alata za njih nije bilo - masakrirali su jedan za drugim da odrzavaju flotu vadjenjem i zamjenom dijelova sa auta iz flote. Naravno da je bio deficitaran broj pismenih ljudi koji bi narucivali dijelove iz Meksika._BataZiv_0809 wrote: ↑27/12/2023 10:46 Kod nas u Zenici je opstinska inspekcija vozala ljubicaste gofove trojke amerikance sa onim uskim okvirima za tablice i karakteristicnim odbojnicima.
Hladno opstinari nasarafili obicne table i to je izgledalo kao cirkus naravno![]()
Mozda se i dalje kotrljaju, bila mi je opstinska inspekcija na vikendici cca 2014. i dosli su tim golfom![]()
tako je kad seljacini das da upravlja logistikom a cini mi se da se zna koja je to krmcina bila i ja mislim da to nije bila opstinska nabavka nego kantonalna
slicna stvar se desila pri kupovini sluzbenog auta za predsjednistvo kad su tek izasli A6 audiji - posto neki ljakse u sektoru nabavke nije imo pojma - u listi opcija lik markira i Avant (jer je mislio da je nesto kao avantgarda
- basicm
#2448 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Ne znam sto bi kome smetalo to vrijeme osim naravno nekih kompleksasa.
- Rockefeller
#2449 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Stari 91 kupio novog, prodo ga 92 cim je rat poceo. Prodo ga tetku iz Njemacke, nikad pare nije dobio
Ja VW nikad osim T7.
- skrbavi-admin
#2450 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
pa kako ga je prodo ako nije dobio pareRockefeller wrote: ↑27/12/2023 10:59Stari 91 kupio novog, prodo ga 92 cim je rat poceo. Prodo ga tetku iz Njemacke, nikad pare nije dobioi dan danas se vozi al‘ kod treceg covjeka.
Ja VW nikad osim T7.