MREZA tunela ima mrezu zgrada, eto ti sam si dao sebi odgovor...nebitno je li podrzavas, nego pitas za ocigledno nasta i sam znas odgovor sto sam i zakljucio u prijasnjem postu. U svakom ratu naselja budu zbrisana sa lica zemlje, vojska se ne bavi humanitarnim radom, tako je u ukraini, tako je u siriji, tako je u iraku, tako je bilo kod nas...sto bi IDF bio drugaciji...zilog wrote: ↑23/12/2023 14:28Ako je receno da je MREZA tunela, onda niti ima samo jedan ulaz/izlaz, niti postoji to pocinje/zavrsava. Najbolji dokaz su upravo IDF snimci tih tunela gdje je broj zatecenih Hamasovaca prakticno NULA.General War wrote: ↑23/12/2023 13:16...tako da taj tunel pocinje od negdje i negdje zavrsava, i zamisli iz zgrada, skola, bolnica....srusis zgradu, srusis ulaz- izlaz...a sto nema civila u tim tunelima? Jesil vidio ijednog da se smio sakrit?
...al znas ti to dobro,, al hajd.
Sta ja znam dobro? Da slucajno neces da kazes, da necim opravdavam Hamas?
Izrael je opet pocinio zlocin!
- General War
#45851 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
-
Juliuscezar
#45852 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Na jednoj strani civilizacija na drugoj fašistički cionizam
- apsidejzi
#45853 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Evo su i oni promijenili clanak jer sada vise to ne pise jbg, il sam ja pogresno procitao prvi putsumirprimus wrote: ↑23/12/2023 10:13Ovo za ww2 ne stoji jer vjerovatno nisu uzimali u obzir tokio niti gradove tipa drezden, onda varsava i na lkraju berlin. Dakle ne stoji poredjenje sa ww2 nikako .apsidejzi wrote: ↑23/12/2023 09:41Jucer je CNN prenio izjavu nekih visoko pozicioniranih funkcionera iz americke obavjestaje sluzbe (ne sjecam se sad imena) ciji je ton bio dosta kritican prema Izraelu. Prema njihovoj izjavi, ovo posljednje bombardovanje Gaze je jedno od najgorih bombardovanja ikad. Cak ni u 2 svjetskom ratu nije palo toliko granata po metru kvadratnom. Nigdje. Ako se dobro sjecam cifra je bila 29.000 granata od cega je 40% nenavodecih i 18.000 poginulih civila.sumirprimus wrote: ↑23/12/2023 09:26
Ne sumnja niko pri zdravoj pameti u ogromne civilne zrtve u gazi. I ne radi se o tome uopste .
Evo post iznad tipicno antisemitsko hejtersko razmisljamje , iz neznanja samo jos fali u opisu krvave oci, zasiljeni zubi i velik i kvrgav nos.
Iz tog razloga americki zvanicnici su imali zestoke razgovore sa Izraelom pocetkom Decembra. Zato i ne vidjamo vise onoliko groznih scena sa ranjenim i mrtvim civilima. Zaprijetili su im da mogu imati americku podrsku samo ako koriste navodece rakete i minimiziraju rizik za civile.
Situacija je krajnje delikatna i veoma je tesko biri razuman i razborit. Ja razumijem poziciju Izraela ali im je metodologija katastrofalna. Jasno je meni da su teroristi usli i ubili 1200 (nova cifra - ranije se pricalo o 1400) civila i da nekako moras rijesiti taj problem. Izrael je htio rijesiti problem na nacin da sravni sve sa zemljom iz daljine. Umjesto da sa vojskom udje i porazi Hamas oni su odlucili prvo sravniti teren pa tek onda uci sa vojskom. Da zastite svoje vojnike, nemilosrdno su gadjali civile. I to nije prihvatljivo u modernom svijetu. Imas pravo na odbranu, ali ne mozes izjednacavati vojnike i civile. To je manje vise americki stav. Ako hoces poraziti Hamas, bujrum, porazi ih vojno.
No izraelski politicari su supci i mislili su da imaju neogranicen kredit kod amerikanaca. Sad polako pocinju puhati drugaciji vjetrovi u USA i oni su sve manje zainsteresovani za globalne probleme.
Za ostalo , korektan si forumas i slazem se i ne radi se o tome uopste ako ste pazljivo citali.![]()
https://edition.cnn.com/2023/12/13/poli ... index.html
- Haris.ba
#45854 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ko ce ba biti sudjen za genocid?plavi_E wrote: ↑23/12/2023 14:03NIje toliko bitno da li ce neko biti stvarno kaznjjen ili ne. Bitnije je sto ce se dobiti prilika da se bar ovaj put dodje do istine sta je bilo i kako je bilo. Previse je lazi i muljanja na "Svetoj Zemlji". Napokon da se bar jednom dobije prilika za istinom.Quaresma wrote: ↑23/12/2023 13:02Sta mislis hoce li druge zemlje imati posljedice ili barem osjetiti, ove sto podrzavaju zlocine sto cini Izrael?plavi_E wrote: ↑23/12/2023 12:08 Najvazniji dio ovog rata ce biti sudjenje Izraelu za genocid u Gazi. Naravno Izrael ne priznaje taj sud i njega presuda ne interesuje. Ali postoji veliki broj drugih zemalja koje postuju taj sud i obavezale su se za postivanje njegovih presuda. A to bi itekako moglo imati posljedice za Izrael.
Odakle vam te fantazije?
-
sumirprimus
#45855 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ne moze ni pisati kad se te gluposti mogu procitati kod nas, i u nekim iranskim i arapskim medijima. Divno drustvo
- hilmija frlj
- Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine
#45856 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Vjerovatno niko.Haris.ba wrote: ↑23/12/2023 15:01Ko ce ba biti sudjen za genocid?
Odakle vam te fantazije?
Ali za 50 ili 100 godina, o ovome će se pričati kao o Srebrenici, Genocidu nad Armenima, Holodomoru, Genocidu u Kongu, nad Indijancima u Americi, Genocidu Crvenih Kmera u Kambodži ...
Obilježeni su za vijek vijekova.
Last edited by hilmija frlj on 23/12/2023 15:19, edited 1 time in total.
-
plavi_E
#45857 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ovo su cinjenice:Haris.ba wrote: ↑23/12/2023 15:01Ko ce ba biti sudjen za genocid?
Odakle vam te fantazije?
Međunarodni krivični sud u Hagu donio je odluku 2021. o proširenju krivične nadležnosti na palestinske teritorije u Gazi, na Zapadnoj obali
Znaci prvi put u historiji ovog sukoba da postoji sud koji je nadlezan za zlocine na tom podrucju. Da li ce ko biti osudjen ili ne to ce valjda oni odluciti. Ali presuda je najmanje bitna. Bitno je da ce se dobiti prilika da se iznesu dokazi i "dokazi" o zlocinima svih ukljuceninih u ovaj sukob. To je ono sto ovaj sukob cini drugacijim od ostalih sukoba u tom regionu u zadnjih 70tak godina.
-
sumirprimus
#45858 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ko ce ih obiljezit iran jemen bosna?
Sto bi reko lord david owen. Dont dream dreams
Sto bi reko lord david owen. Dont dream dreams
- hilmija frlj
#45859 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ničija nije do zore gorila.
-
sumirprimus
#45860 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ima i ona nada umire zadnja.
-
zilog
#45861 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Opet da se vratimo na snimke IDF-a, gdje se jasno vidi da nisu SVI ulazi u zgradama, bolnicama, skolama... i da nisu svi zaruseni, pa da se tek otkopavanjem doslo do njih.General War wrote: ↑23/12/2023 14:51MREZA tunela ima mrezu zgrada, eto ti sam si dao sebi odgovor...nebitno je li podrzavas, nego pitas za ocigledno nasta i sam znas odgovor sto sam i zakljucio u prijasnjem postu. U svakom ratu naselja budu zbrisana sa lica zemlje, vojska se ne bavi humanitarnim radom, tako je u ukraini, tako je u siriji, tako je u iraku, tako je bilo kod nas...sto bi IDF bio drugaciji...zilog wrote: ↑23/12/2023 14:28Ako je receno da je MREZA tunela, onda niti ima samo jedan ulaz/izlaz, niti postoji to pocinje/zavrsava. Najbolji dokaz su upravo IDF snimci tih tunela gdje je broj zatecenih Hamasovaca prakticno NULA.General War wrote: ↑23/12/2023 13:16
...tako da taj tunel pocinje od negdje i negdje zavrsava, i zamisli iz zgrada, skola, bolnica....srusis zgradu, srusis ulaz- izlaz...a sto nema civila u tim tunelima? Jesil vidio ijednog da se smio sakrit?
...al znas ti to dobro,, al hajd.
Teza o kolateralnim zrtvama i kolateralnom ravnanju ("tako je u Siriji, Iraku..."), naspram teze o namjernom etnickom ciscenju ("tako je bilo kod nas...")? Za koju tezu postoji vise dokaza?
Mozes li reci da nisi cuo i da ne znas, da postoje ambicije, u izraelskom politickom vrhu, da se taj prostor trajno ocisti od Palestinaca?
- hilmija frlj
- Quaresma
- Charuga
- Globalni moderator
#45865 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
sime_cipol wrote: ↑23/12/2023 13:07Nisi ti to dobro vidio.
Sve je pocelo ovako
Ovca je prva napala setlera.
Izvor Mossad
- Charuga
- Globalni moderator
- AliceInChains
#45867 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Po svim mjerilima antisemitska ovca. Treba zločinački stado…Charuga wrote: ↑23/12/2023 16:27sime_cipol wrote: ↑23/12/2023 13:07Nisi ti to dobro vidio.
Sve je pocelo ovako
Ovca je prva napala setlera.
Izvor Mossad![]()
-
Bossona
#45868 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
MAX BLUMENTHAL
Glavni urednik The Grayzone, Max Blumenthal je Američki jevrej, nagrađivani novinar i autor nekoliko knjiga, uključujući najprodavanije Republikanska Gomora, Golijat, Pedesetjednodnevni rat i Upravljanje divljaštvom. Producirao je štampane članke za niz publikacija, mnoge video izvještaje i nekoliko dokumentarnih filmova, uključujući Killing Gaza. Blumenthal je osnovao The Grayzone 2015. godine kako bi kroz novinarsko ukazao na američko stanje stalnog rata i njegove opasne posljedice.
https://thegrayzone.com/author/max-blumenthal/
-
sumirprimus
#45869 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ne vidite problem kada pejstujete ruske propagandistne jebte hinkle sad i blumental?
pali li se ikome crvena lampica ko prije ruske invqzije, da mozda opet grijesite?
In November 2017, Blumenthal discussed the United States Department of Justice's decision to designate RT as a "foreign agent" in an interview with Tucker Carlson on Fox News. He told Carlson: "I go on RT pretty regularly, and the reason I do is because RT is challenging that while the big three cable networks are promoting the bombing and sanctioning of half the world, at least the non-compliant nations. " [10] Charles Davis noted in a 2018 article for New Politics that Blumenthal "can be found almost every week on platforms like RT and Sputnik defending Russian foreign policy," and he has defended Russia's role in the Syrian civil war. [11]
In an interview with Tucker Carlson, Blumenthal expressed skepticism about claims that President Donald Trump and his administration colluded with Russia in the 2016 presidential election. He said establishment Republicans and progressive Democrats were using the Russia story to avoid "doing anything progressive." [12] [13] Petra Marquardt-Bigman wrote that Blumenthal said in a December 2017 interview with Sputnik that "the Trump transition team collaborated with a foreign power to undermine America's political system." She said he was referring to collusion with Israel, not Russia. [14]
Peter Beinart wrote in The Atlantic that while Blumenthal and Glenn Greenwald have a strong dislike for President Donald Trump, they are fundamentally opposed to a "hawkish" U.S. foreign policy, which leads them to "downplay Russia's election meddling for their own sake " [13] Matt Taibbi in Rolling Stone quoted Blumenthal from a group of journalists who had expressed what he called "healthy" skepticism about Russiagate. [15] Blumenthal, in an article for Truthdig, described Russiagate as a "vicious backlash... against Trump's moves to detente" with Russia. [16] A 2018 article by Ukrainian fact-checking organization StopFake called Blumenthal a "pro-Russian American journalist" who "promotes Russian propaganda." [17]
Sławomir Sierakowski, the editor-in-chief of the Polish left-wing magazine Krytyka Polityczna, targeted Blumenthal for writing about Ukraine in a 2014 New York Times opinion article titled "Putin's Useful Idiots." Sierakowski discussed Blumenthal's statement that the "openly pro-Nazi policies" of the Ukrainian Svoboda party and its leader Oleg Tyagnibok "did not stop Senator John McCain from giving a speech at a Euromaidan rally" and "did not stop Deputy Secretary of State Victoria Nuland from enjoying a friendly meeting with the Svoboda leader in February this year". He said that Blumenthal's statement "distorts how these things work. Quite a number of Western political leaders traveled to Euromaidan, and virtually all of them were photographed with Mr. Tyagnibok." [18]
During the Russian invasion of Ukraine in 2022, Blumenthal falsely claimed that the airstrike on the Mariupol Theater was the responsibility of the Ukrainian Azov Regiment and not Russia.
- General War
#45871 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
...Pa sta je poenta ako nisu svi zaruseni, nisu ni sve zgrade, bolnice, skole porusene...eno naj sto mozes mal te ne se autom voziti su otkopali 400m od prelaza gdje palestinci idu u Izrael da rade...mogao je sve civile da primi da se sakriju, ali jok...zilog wrote: ↑23/12/2023 15:25Opet da se vratimo na snimke IDF-a, gdje se jasno vidi da nisu SVI ulazi u zgradama, bolnicama, skolama... i da nisu svi zaruseni, pa da se tek otkopavanjem doslo do njih.General War wrote: ↑23/12/2023 14:51MREZA tunela ima mrezu zgrada, eto ti sam si dao sebi odgovor...nebitno je li podrzavas, nego pitas za ocigledno nasta i sam znas odgovor sto sam i zakljucio u prijasnjem postu. U svakom ratu naselja budu zbrisana sa lica zemlje, vojska se ne bavi humanitarnim radom, tako je u ukraini, tako je u siriji, tako je u iraku, tako je bilo kod nas...sto bi IDF bio drugaciji...zilog wrote: ↑23/12/2023 14:28
Ako je receno da je MREZA tunela, onda niti ima samo jedan ulaz/izlaz, niti postoji to pocinje/zavrsava. Najbolji dokaz su upravo IDF snimci tih tunela gdje je broj zatecenih Hamasovaca prakticno NULA.
Teza o kolateralnim zrtvama i kolateralnom ravnanju ("tako je u Siriji, Iraku..."), naspram teze o namjernom etnickom ciscenju ("tako je bilo kod nas...")? Za koju tezu postoji vise dokaza?
Mozes li reci da nisi cuo i da ne znas, da postoje ambicije, u izraelskom politickom vrhu, da se taj prostor trajno ocisti od Palestinaca?
Cuo svasta jesam i od Palestinaca, i od Izraelaca, i ovdje i tamo...ali ne znam jesi li ti cuo da je Izrael isto tako EVAKUISAO sve izraelce iz naselja oko Gaze i Libana, pa opet to ne kazu da je etnicko ciscenje vec zdravorazumsko cuvanje civila...tako je mogao i Hamas, ali qurko.
-
Juliuscezar
#45875 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
To ona priča Srbi su Bošnjake u logorima čuvali od nasiljaGeneral War wrote: ↑23/12/2023 17:22...Pa sta je poenta ako nisu svi zaruseni, nisu ni sve zgrade, bolnice, skole porusene...eno naj sto mozes mal te ne se autom voziti su otkopali 400m od prelaza gdje palestinci idu u Izrael da rade...mogao je sve civile da primi da se sakriju, ali jok...zilog wrote: ↑23/12/2023 15:25Opet da se vratimo na snimke IDF-a, gdje se jasno vidi da nisu SVI ulazi u zgradama, bolnicama, skolama... i da nisu svi zaruseni, pa da se tek otkopavanjem doslo do njih.General War wrote: ↑23/12/2023 14:51
MREZA tunela ima mrezu zgrada, eto ti sam si dao sebi odgovor...nebitno je li podrzavas, nego pitas za ocigledno nasta i sam znas odgovor sto sam i zakljucio u prijasnjem postu. U svakom ratu naselja budu zbrisana sa lica zemlje, vojska se ne bavi humanitarnim radom, tako je u ukraini, tako je u siriji, tako je u iraku, tako je bilo kod nas...sto bi IDF bio drugaciji...
Cuo svasta jesam i od Palestinaca, i od Izraelaca, i ovdje i tamo...ali ne znam jesi li ti cuo da je Izrael isto tako EVAKUISAO sve izraelce iz naselja oko Gaze i Libana, pa opet to ne kazu da je etnicko ciscenje vec zdravorazumsko cuvanje civila...tako je mogao i Hamas, ali qurko.