Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zorge wrote: ↑21/12/2023 06:35
Ljudi preporuka za klimu
Kupio sam stan u Banjaluci
Ovako izgleda
Treba li mi 18 , služila bi mi za grijanje.
Stan je 39 kvadrata
Ljudi preporuka za klimu
Ovako izgleda
Stan je 39 kvadrata
Uzmeš 2 12ke, jedna u sobu lijevo od prozore gledano s vana, druga u dnevni desno od prozora gledano s vana. Trošit će isto ili manje nego 1 18ka a imat ćeš bolju distribuciju topline.
Al'din wrote: ↑20/12/2023 23:45
Koja je bolja?
Midea xtreme save pro 18ka -25 ili
(Gree) Azuri supra 5.5 kw -25 A++
Moze pomoc iskusnih prijatelja
Mene su nagovarali da uzmem Gree i ja uzmem Mideu Clivet 3 komada i grijao se cijelu prošlu zimu sa subjektivnom ocjenom vrlo dobar. Tako da ti mogu reći da Midee mogu uraditi posao, a vjerovatno taj jači model još i bolje. Niko ti ne može reći da će ti nešto raditi super jer svako od nas ima drugačije. Nije grijanje stana i kuće isto. Izolacija, stolarija, koliko su ti zidovi pregrade, broj kvadrata i sl. Ono što sam ja platio kao iskustvo da ako je prostorija 35 kvadrata onda ništa manje od 12ke ili ako je 50 kvadrata ništa manje od 18ke pa sam tako dvije Midee zamijenio Mitsubishijima, a jednu ostavio. Sada mogu slobodno sve tri ocijeniti sa odličan na ovih 100+ kvadrata. I ima ona priča da japanke daju ugodniju atmosferu nego kineskinje, ali nismo svi isti i nekome odrade posao uredno i kineski modeli. Čitam da neki drže na 23°što meni ne odgovara jer volim da ugriju u svakom ćošku 24°. A ne griju isto ako si s nogu pojeo dvije kriške sa Argetom ili si pojeo veliku sa 20.
Last edited by skupljac_zeljeza on 21/12/2023 11:17, edited 1 time in total.
Al'din wrote: ↑20/12/2023 23:45
Koja je bolja?
Midea xtreme save pro 18ka -25 ili
(Gree) Azuri supra 5.5 kw -25 A++
Moze pomoc iskusnih prijatelja
Mene su nagovarali da uzmem Gree i ja uzmem Mideu Clivet 3 komada i grijao se cijelu prošlu zimu sa subjektivnom ocjenom vrlo dobar. Tako da ti mogu reći da Midee mogu uraditi posao, a vjerovatno taj jači model još i bolje. Niko ti ne može reći da će ti nešto raditi super jer svako od nas ima drugačije. Nije grijanje stana i kuće isto. Izolacija, stolarija, koliko su ti zidovi pregrade, broj kvadrata i sl. Ono što sam ja platio kao iskustvo da ako je prostorija 35 kvadrata onda ništa manje od 12ke ili ako je 50 kvadrata ništa manje od 18ke pa sam tako dvije Midee zamijenio Mitsubishijima, a jednu ostavio. Sada mogu slobodno sve tri ocijeniti sa odličan na ovih 100+ kvadrata. I ima ona priča da japanke daju ugodniju atmosferu nego kineskinje, ali nismo svi isti i nekome odrade posao uredno i kineski modeli. Čitam da neki drže na 23°što meni ne odgovara jer volim da ugriju u svakom ćošku 24°. A ne griju isto ako si s nogu pojeo dvije kriške sa Argetom ili si pojeo veliku sa 20.
Samo da se nadovežem sa svojim iskustvom, za prostor od oko 55m2 + hodnik 20m2 koristim 1 18ku i OK je, ugrije na željenu temp, na spratu u 3 sobe od po nekih 25m2 koristim 3 12ke, i napravio sam grešku što nisam ugradio 2 12ke u prizemlju u dnevni, jer bi potrošnja bila ista ili manja nego 1 18ka a bolje bih grijao (ravnomjernije). Potrošnju pratim preko smart utičnica. Iz mog iskustva predlažem svima koji imaju potrebu za 18kom da (ako prostor dozvoljava) ugrade 2 12ke.
Te su mi naveli koje sam napisao.
A sto se tice misljenja interesuje me kvalitet klime, izdrzljivost tih nekih djelova. Razlika je u 100 KM ukupne cijene sa ugradnjom.
Al'din wrote: ↑21/12/2023 11:31
A sto se tice misljenja interesuje me kvalitet klime, izdrzljivost tih nekih djelova. Razlika je u 100 KM ukupne cijene sa ugradnjom.
Jesi procitao naslov teme i prvi post na istoj ?
A sto se tice Midea/Azuri/Gree/Vivax/Tesla/Hisense itd.. Sto veci minus to je bolje def. I naravno obavezno poslusaj prodavaca/montera koji ce ti najbolji savjet dati za velicinu/snagu klime koja ti treba, a oslanjajuci se pri tom prvenstveno na kvadraturu koju zelis grijati.
Al'din wrote: ↑21/12/2023 11:31
Jesi procitao naslov teme i prvi post na istoj ?
A sto se tice Midea/Azuri/Gree/Vivax/Tesla/Hisense itd.. Sto veci minus to je bolje def. I naravno obavezno poslusaj prodavaca/montera koji ce ti najbolji savjet dati za velicinu/snagu klime koja ti treba, a oslanjajuci se pri tom prvenstveno na kvadraturu koju zelis grijati.
Jesam procitao sam, ali kako meni posalju pitanje o gumama na koje sam vec dao odgovor, zasto i ja ne bih dosadjivao na drugoj temi kao sto je ova
Al'din wrote: ↑21/12/2023 14:34
Jesam procitao sam, ali kako meni posalju pitanje o gumama na koje sam vec dao odgovor, zasto i ja ne bih dosadjivao na drugoj temi kao sto je ova
Hvala na odgovoru
Dobro onda.. Kad bi ta 2 modela prebacio u svijet guma pricas o Savi i Matadoru. Dakle solidno i ne toliko skupo. Na prvoj stranici su Michelin i Conti.. pa eto proberi
Al'din wrote: ↑21/12/2023 14:34
Hvala na odgovoru
Dobro onda.. Kad bi ta 2 modela prebacio u svijet guma pricas o Savi i Matadoru. Dakle solidno i ne toliko skupo. Na prvoj stranici su Michelin i Conti.. pa eto proberi
Pa nije bas tako ako procitas razno razne probleme sto ljudi imaju
Ako nisi striktno vezan za jednu od ove dvije da moras mozda ti je bolje da napises budzet neki max i mozda ti neko preporuci i sta bolje pogotovo ako ces se samo na inverter grijati....v
player_ wrote: ↑21/12/2023 16:37
Pa nije bas tako ako procitas razno razne probleme sto ljudi imaju
Ako nisi striktno vezan za jednu od ove dvije da moras mozda ti je bolje da napises budzet neki max i mozda ti neko preporuci i sta bolje pogotovo ako ces se samo na inverter grijati....v
Samo inverter, treba da se grije jedan dio autoradionice. Ove nude za oko 3800 KM sa montazom.
Ljudi preporuka za klimu
Ovako izgleda
Stan je 39 kvadrata
Uzmeš 2 12ke, jedna u sobu lijevo od prozore gledano s vana, druga u dnevni desno od prozora gledano s vana. Trošit će isto ili manje nego 1 18ka a imat ćeš bolju distribuciju topline.
Kakve nebuloze pričaš, da dvije klime troše manje od jedne hahahahahah
Ljudi preporuka za klimu
Ovako izgleda
Stan je 39 kvadrata
Kakve nebuloze pričaš, da dvije klime troše manje od jedne hahahahahah
Buloce nebuloze, praksa pokazala da je tako. Zeznuo sam se i uzeo 1 18ku koja na održavanje temperature (70% vremena) troši oko 710 W, dok u istom trenutku 12ke za održavanje temperature (isto oko 70% vremena) troše po 312 W. Poenta je da ove 12ke imaju veći SCOP. Ovo je empirija, već 2 mjeseca koristim i pratim preko smart utičnica potrošnju. I jako bitno, 18ka se baš mučila tokom ovih magluština, defrost svakih 1-1.5h, gok su ove 12ke radile df na 3-4h. Ovo je moje iskustvo i sada da uzimam uzeo bih 2 12ke na mjesto ove 1 18ke.
HardCore wrote: ↑21/12/2023 22:44
Hajd da ja nemam 2 klime vec 5 godina, mozda bih ti i povjerovao hahahaahha
Niti te uvjeravam niti razuvjeravam, meni ni u džep ni iz džepa, iznosim svoje iskustvo. Koristim 3 12ke i 1 18ku. Napravio sam greško što nisam i umjesto ove 18ke ubacio 2 12ke. 3 12ke mi dnevno potroše oko 15kWh a ova 18ka oko 17kWh. Prvom povoljnom prilikom ovu 18ku ću zamijeniti sa 2 12ke.
Niti te uvjeravam niti razuvjeravam, meni ni u džep ni iz džepa, iznosim svoje iskustvo. Koristim 3 12ke i 1 18ku. Napravio sam greško što nisam i umjesto ove 18ke ubacio 2 12ke. 3 12ke mi dnevno potroše oko 15kWh a ova 18ka oko 17kWh. Prvom povoljnom prilikom ovu 18ku ću zamijeniti sa 2 12ke.
Jel na kraju sve 4 klime kad rade u isto vrijeme imaju istu potrošnju kao i kad 1 klima sama radi?
Jel na kraju sve 4 klime kad rade u isto vrijeme imaju istu potrošnju kao i kad 1 klima sama radi?
Nemam volju želju a ni potrebu se natezati. Imaš svoj stav, ja imam svoje iskustvo
Vjerovatno bi tacnije bilo reci da dvije 12ke ne bi potrosile puno vise od jedne 18ke ali bi bilo ugodnije. Ta potrosnja zavisi i od pozicije klime u kuci. Kod mene 12ka potrosi vise od 18ke uz istu zadanu temp.
HardCore wrote: ↑21/12/2023 23:13
Tu postoji 'dogovor' među klimama. Imam ih tri na popriličnim udaljenostima odvojene zidovima i nikada još nisam uočio da rade sve tri istovremeno. Često jedna puše, druga modulira, a treća digla krilca i miruje jer dopire zrak od najbliže u tu njenu prostoriju, pa onda se kroz nekoliko minuta zamijene. Jedino kad im podignem FAN na 2, ali to su rijetke situacije, ali čak i tada bar jedna umiri rad. Imam Zubadanku FT50 koja za sat vremena može ubaciti 800 kubnih metara toplog zraka čime je od invertera pretvorim u kalolifer/grijalicu i opet nema komfora u svakoj prostoriji kao kada rade u tišini tri. Ako je potrošnja povećana za par kilovata vrijedi ugođaja. Neću se maltretirati zbog uštede 20-25 KM mjesečno mada mislim da je ušteda veća kada se 'dogovaraju' i ulijeću jedna drugoj u njen prostor jer sam ih tako montirao prema vratima da se topli zrak sudara i miješa. Od 4. decembra kada je bilo posljednje učitavanje potrošio sam do danas 740 kWh ukupno struje što je prosjek manji od 42 kWh po danu. Ako ljeti plaćam oko 110 KM onda će me grijanje za decembar izaći oko 110 KM. Ne vrijedi razmišljanja koliko koja troši kada svuda imam oko 24°osim kupatila gdje je teško na ovaj način ugrijati keramiku, ali i to sam riješio uljanim radijatorom koji se može podesiti na 800W, a koji ne radi uvijek. Za kratko brzo tuširanje ga i ne uključujem. Nije hladno nego je ugodnije kada radi i radijator koji ima termostat.
Ljudi preporuka za klimu
Ovako izgleda
Stan je 39 kvadrata
Ljudi preporuka za klimu
Ovako izgleda
Stan je 39 kvadrata
Ne treba 18 definitivno. Uzmi ovu ako mozes i prst u uho
I postavis je na vanjski zid kod lodje, da puse prema hodniku. Grijat ce ti i spavacu sobu.
A u spavaćoj još jednu slabiju AY najbolje jer imaju vrlo tihi rad i okrenuti je prema hodniku i kupatilu gdje bi se sudarala toplota na hodniku. Noću može u spavaćoj smanjiti, a dnevnom ostaviti da radi da ne hlade zidovi.
Mala je spavaca soba. Imam osjecaj gdje god da bi je postavio da bi se osjecalo duvanje u krevetu. Pod duvanjem mislim na ono ono iz klime Nema puno vanjskih zidova pa sigurno je jedna dovoljna. Kod mene je samo jedna klima na spratu kuce uz duplo vecu povrsinu plus ravni krov i nisam ni jednom do sada upalio konvektore.
Vjerovatno bi AP42 bio dovoljan mada bih ja išao na dvije slabije na ovoj površini jer sa AY u spavaćoj ne bi imao problem sa puhanjem zato što se krilca noću mogu podići, a iz spavaće mu idelan smjer prema hodniku i kupatilu. A za dnevni od 16 kvadrata sasvim dovoljna 12ka i za primarno grijanje ako je tako izolovan stan.