Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
swanfilter
#976 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U Slo je dugo bilo, drzi, ne daj po pitanju neradne Nedelje.
Na kraju referendum, ali i nekakva anketa među radnicima tog sektora.
Svi bili za.
Gazde poturali pricu o nezaposlenim koja ne prođe ...
Na kraju referendum, ali i nekakva anketa među radnicima tog sektora.
Svi bili za.
Gazde poturali pricu o nezaposlenim koja ne prođe ...
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
-
swanfilter
#978 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Cuj??teskeredzic_22 wrote: ↑12/12/2023 23:55Neće se moći prodavati ništa na pumpama nedeljom osim goriva kao u Hrvatskoj.
- nivla
#979 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ma ne valja jer ce ostalih 6 dana radit ko konji 10-12 sati zbog manjka radnika i pada prometa jer je nedjelja, plus udar na promet u negativnom smislu za vece centre
i ono najvaznije ako radi oboje tako pon-subota mogu al u nekoj stvari otici u nedjelju da se namire i kupe sebi nesto
ja razumijem da smo mi austrija,njemacka, svedska, norveska pa da je to odrzivo ali ovdje je samo negativno, ovo cak i nije bitna reforma bilo cega vec mazanje ociju
i ono najvaznije ako radi oboje tako pon-subota mogu al u nekoj stvari otici u nedjelju da se namire i kupe sebi nesto
ja razumijem da smo mi austrija,njemacka, svedska, norveska pa da je to odrzivo ali ovdje je samo negativno, ovo cak i nije bitna reforma bilo cega vec mazanje ociju
Last edited by nivla on 12/12/2023 23:58, edited 1 time in total.
- JohnnyS
#980 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Hakiz wrote: ↑12/12/2023 23:50Ne znaš to.JohnnyS wrote: ↑12/12/2023 23:44Oni onda imaju šest drugih dana za plaćanje računa na šalteruHakiz wrote: ↑12/12/2023 23:38
Nije tvoje da daješ te ocjene. Ljudi i dalje slušaju muziku sa vinil ploča, iako imaju i MP3 i FLAC i AAC i razne druge formate. Koriste film fotoaparate, rade ručnim alatima koji ne koriste struju/baterije itd.
I to ljudi koji za druge stvari koriste kompjutere i mobitele, nisu tehnološki nepismeni.
Nije tvoje da ulaziš u tuđe razloge, tuđu intimu.
Radi kako hoćeš i pusti druge da rade kako oni hoće.
Ako nisu od ponedjeljka do subote u komi, onda znam
- Ozimician
#981 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U Austriji i Njemackoj se nedjeljom moze svasta kupiti na pumpama (naravno po 2x vecim cijenama), a kamoli u Hrvatskoj...teskeredzic_22 wrote: ↑12/12/2023 23:55Neće se moći prodavati ništa na pumpama nedeljom osim goriva kao u Hrvatskoj.
Pumpadzije najvise i lobiraju za ovaj zakon.
- nivla
#982 Re: Neradna nedjelja u FBiH
potrebno je povecati broj inspektora svih vrsta i uvesti im rad 24h 7 dana u sedmici te onemoguciti svakog da dojavi gazdama da dolaze i onda po dzepu, pa da vidis kako se zakon postuje, ovako za trzisnu inspekciju imas jednog federalnog inspektora na terenu, znam jer sam zvao jednom nasem vrlom privatniku, uganjao covjeka nakon 4 mjeseca,
iskustvo sa inspekcijama koje imam dokazuje da dolaze samo kad ih neko maksuz zovne da napakoste nekom ili kad im se zaprijeti prijavom, inace ne dolaze nikom
iskustvo sa inspekcijama koje imam dokazuje da dolaze samo kad ih neko maksuz zovne da napakoste nekom ili kad im se zaprijeti prijavom, inace ne dolaze nikom
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#983 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa sta mislis ti jel ljudima draze imati slobodan dan porodicno nedjeljom kada i djeca ne idu u skolu pa da mogu organizovat neki izlet porodicno, druziti se sa djecom i sa drugim porodicama.Isner wrote: ↑12/12/2023 23:54 Ima li iko iz trgovine, BiMga, granapa, tezge, restorana, birtije, butika, BBI-a, SCC-a i faking Importanea, zatim muzičara, konobara, kuhara i ostalih radnika udarnika na ovolikom forumu da nam kaže da li ovaj zakon ZA NJIH I NJIHOVE PORODICE valja ili ne valja?
Da jednom čujemo iz prve ruke a ne paušalna mišljenja...
Ili im je draze raditi taj dan a imati slobodan dan u srijedu npr kad su djeca u skoli a muz/supruga ns poslu pa camit kod kuce, i zivit za 2 sedmice godisnjeg odmora kad konacno i jedino tad tokom cijele jebene godine kao porodica mogu dan zajedno provesti vrijeme.
- nivla
#984 Re: Neradna nedjelja u FBiH
treba taj dan otici i da se namiri, a nema gdje jer nista ne radi, ljudi koji rade u trgovackim centrima su izrabljivani u svakom mogucem smislu, neradna nedjelja ce to samo povecati, a kad su slobodni nemaju gdje otic na izlet jer nemaju gdje kupiti stvari potrebne za isti a nemaju bas svi lovu da placaju hranu po ugostiteljskim objektimaizvrsni direktor wrote: ↑13/12/2023 00:04Pa sta mislis ti jel ljudima draze imati slobodan dan porodicno nedjeljom kada i djeca ne idu u skolu pa da mogu organizovat neki izlet porodicno, druziti se sa djecom i sa drugim porodicama. Ili im je draze raditi taj dan a imati slobodan dan u srijedu npr kad su djeca u skoli a muz/supruga ns poslu pa camit kod kuce, i zivit za 2 sedmice godisnjeg odmora kad koanacno ko porodica mog dan zajedno provestiIsner wrote: ↑12/12/2023 23:54 Ima li iko iz trgovine, BiMga, granapa, tezge, restorana, birtije, butika, BBI-a, SCC-a i faking Importanea, zatim muzičara, konobara, kuhara i ostalih radnika udarnika na ovolikom forumu da nam kaže da li ovaj zakon ZA NJIH I NJIHOVE PORODICE valja ili ne valja?
- Better Man
#985 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Onaj ko samo nedeljom može otići u nabavu, on onda nije sposoban da sebi organizuje radnu sedmicu. Podržavam neradnu nedelju iz čistog razloga, a to je da ljudi koji rade u trgovini imaju pravo na sedmični odmor. Sve vas koji ste protiv neradne nedelje bi vam uveo radnu nedelju, pa da vidite kako je raditi kad treba da si kući s porodicom
-
swanfilter
#986 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kako kod nas sistem radi za covjeka, mislim da su radnici u BiH za ovo procentualno vise nego bilo gdje u Europi.izvrsni direktor wrote: ↑13/12/2023 00:04Pa sta mislis ti jel ljudima draze imati slobodan dan porodicno nedjeljom kada i djeca ne idu u skolu pa da mogu organizovat neki izlet porodicno, druziti se sa djecom i sa drugim porodicama.Isner wrote: ↑12/12/2023 23:54 Ima li iko iz trgovine, BiMga, granapa, tezge, restorana, birtije, butika, BBI-a, SCC-a i faking Importanea, zatim muzičara, konobara, kuhara i ostalih radnika udarnika na ovolikom forumu da nam kaže da li ovaj zakon ZA NJIH I NJIHOVE PORODICE valja ili ne valja?
Ili im je draze raditi taj dan a imati slobodan dan u srijedu npr kad su djeca u skoli a muz/supruga ns poslu pa camit kod kuce, i zivit za 2 sedmice godisnjeg odmora kad konacno i jedino tad tokom cijele jebene godine kao porodica mogu dan zajedno provesti vrijeme.
Konacno jedan dan, a da mu robovlasnik ne moze nista.
- Better Man
#987 Re: Neradna nedjelja u FBiH
A to ne može radnim danom poslije posla kupiti šta mu treba?nivla wrote: ↑13/12/2023 00:07treba taj dan otici i da se namiri, a nema gdje jer nista ne radi, ljudi koji rade u trgovackim centrima su izrabljivani u svakom mogucem smislu, neradna nedjelja ce to samo povecati, a kad su slobodni nemaju gdje otic na izlet jer nemaju gdje kupiti stvari potrebne za isti a nemaju bas svi lovu da placaju hranu po ugostiteljskim objektimaizvrsni direktor wrote: ↑13/12/2023 00:04Pa sta mislis ti jel ljudima draze imati slobodan dan porodicno nedjeljom kada i djeca ne idu u skolu pa da mogu organizovat neki izlet porodicno, druziti se sa djecom i sa drugim porodicama. Ili im je draze raditi taj dan a imati slobodan dan u srijedu npr kad su djeca u skoli a muz/supruga ns poslu pa camit kod kuce, i zivit za 2 sedmice godisnjeg odmora kad koanacno ko porodica mog dan zajedno provestiIsner wrote: ↑12/12/2023 23:54 Ima li iko iz trgovine, BiMga, granapa, tezge, restorana, birtije, butika, BBI-a, SCC-a i faking Importanea, zatim muzičara, konobara, kuhara i ostalih radnika udarnika na ovolikom forumu da nam kaže da li ovaj zakon ZA NJIH I NJIHOVE PORODICE valja ili ne valja?
- Ozimician
#988 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja sam trazio od poslodavca da imam radnu nedjelju, ali su mi odbili.Better Man wrote: ↑13/12/2023 00:08 Onaj ko samo nedeljom može otići u nabavu, on onda nije sposoban da sebi organizuje radnu sedmicu. Podržavam neradnu nedelju iz čistog razloga, a to je da ljudi koji rade u trgovini imaju pravo na sedmični odmor. Sve vas koji ste protiv neradne nedelje bi vam uveo radnu nedelju, pa da vidite kako je raditi kad treba da si kući s porodicom
Kad imas u trgovinama neradnu nedjelju, najpametnija stvar je da tu nedjelju radis.
Ovdje supermarketi rade do 20h, shopping centri do 19h, ja radim do 17h, kada ja da idem u shopping ?
Last edited by Ozimician on 13/12/2023 00:12, edited 1 time in total.
- nivla
#989 Re: Neradna nedjelja u FBiH
radio svaki dan u sedmici, ne mozes organizovati radnu sedmicu npr kad ti kaze da radis u bingu danas od 11 do 8 navece, u londonu mozes ovdje ne, jer ti u prosjeku ako je tako treba 1h do posla i 1h s posla sto znaci da si za kurac od 10 ujutru do 9 navece, i tako je u trgovini, naravno forumska elita ne poznaje da je to tako i misle da je ovim trgovcima sve top, a u papirima im pise da su radili 6h 40minuta danas, a on jesva stigao jestiBetter Man wrote: ↑13/12/2023 00:08 Onaj ko samo nedeljom može otići u nabavu, on onda nije sposoban da sebi organizuje radnu sedmicu. Podržavam neradnu nedelju iz čistog razloga, a to je da ljudi koji rade u trgovini imaju pravo na sedmični odmor. Sve vas koji ste protiv neradne nedelje bi vam uveo radnu nedelju, pa da vidite kako je raditi kad treba da si kući s porodicom
- tramvajtrojka
#990 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa jel ti shvacas svu besmisao ovog sistema npr. u opstini centar te natjeraju da okacis baner na izlog za 25.11 i 1.3 ako ne okacis dodje ti kazna od strane inspekcije, a sto ne bi niko za taj dan trebao raditi to nije briga zakonodavce i inspekcijunivla wrote: ↑13/12/2023 00:00 potrebno je povecati broj inspektora svih vrsta i uvesti im rad 24h 7 dana u sedmici te onemoguciti svakog da dojavi gazdama da dolaze i onda po dzepu, pa da vidis kako se zakon postuje, ovako za trzisnu inspekciju imas jednog federalnog inspektora na terenu, znam jer sam zvao jednom nasem vrlom privatniku, uganjao covjeka nakon 4 mjeseca,
- nivla
#991 Re: Neradna nedjelja u FBiH
sve je kod nas besmisao, zato treba jednog diktatora stavit da nam svima jebe sve po spisku i kaze radicete ovako pa makar naopako, onda bi bilo prosperiteta
-
swanfilter
#992 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jel to zivis u preriji, pa ti 3h nije dovoljno?Ozimician wrote: ↑13/12/2023 00:10Ja sam trazio od poslodavca da imam radnu nedjelju, ali su mi odbili.Better Man wrote: ↑13/12/2023 00:08 Onaj ko samo nedeljom može otići u nabavu, on onda nije sposoban da sebi organizuje radnu sedmicu. Podržavam neradnu nedelju iz čistog razloga, a to je da ljudi koji rade u trgovini imaju pravo na sedmični odmor. Sve vas koji ste protiv neradne nedelje bi vam uveo radnu nedelju, pa da vidite kako je raditi kad treba da si kući s porodicom
Kad imas u trgovinama neradnu nedjelju, najpametnija stvar je da tu nedjelju radis.
Ovdje supermarketi rade do 20h, shopping centri do 19h, ja radim do 17h, kada ja da idem u shopping ?
Odnosno, gdje to zivis uopste da je max 19 i 20h?
- Ozimician
#993 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jeste za supermarket, to i obavim, ali prakticnih 1h za shopping, odjece obuce i slicno - nije dovoljno.swanfilter wrote: ↑13/12/2023 00:16Jel to zivis u preriji, pa ti 3h nije dovoljno?Ozimician wrote: ↑13/12/2023 00:10Ja sam trazio od poslodavca da imam radnu nedjelju, ali su mi odbili.Better Man wrote: ↑13/12/2023 00:08 Onaj ko samo nedeljom može otići u nabavu, on onda nije sposoban da sebi organizuje radnu sedmicu. Podržavam neradnu nedelju iz čistog razloga, a to je da ljudi koji rade u trgovini imaju pravo na sedmični odmor. Sve vas koji ste protiv neradne nedelje bi vam uveo radnu nedelju, pa da vidite kako je raditi kad treba da si kući s porodicom
Subotom su nesnosne guzve, bukvalno mislim da je 50% sedmicnog prometa subota.
Ovdje centri gradova bukvalno odumiru, radnje se zatvaraju, prelazi se na online i to je to.
Da ne pricam kolika je tek glupost ovo uvoditi samo u FBIH, a u RS najnormalnije sve radi, dakle bukvalno se gradjani tjeraju da tamo ostavljaju pare. Pad prometa ce biti neminovan.
Gdje zivim - Njemacka, Bavarska.
Austrija je jos gora po tom pitanju, tamo je cesto do 18h.
Last edited by Ozimician on 13/12/2023 00:21, edited 1 time in total.
- tramvajtrojka
#994 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Titova u kojoj delegacije polazu vijence dok radnje i ljudi u njima rade ovo mi je uvijek bio pokazatelj naseg besmisla natkeraj da bude okaceno na radnji, a neka radnici nemaju zakonsko pravo da svi odmore na praznik. Jbt u jednoj RS neces naci ni trafiku da radi za 9.1 , stvarno je smijurija da se tek sad uvodi i neradni dan za sve ljude u uslužnim djelatnostima za vrijeme praznika
-
izvrsni direktor
#995 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Samo debilima je hodanje po bingu izmedju rafa jedini izvor razonode nedjeljom. Kad vidim da porodice povedu citave i vucaraju se po trznim centrima nedjeljom zlo mi budenivla wrote: ↑13/12/2023 00:07treba taj dan otici i da se namiri, a nema gdje jer nista ne radi, ljudi koji rade u trgovackim centrima su izrabljivani u svakom mogucem smislu, neradna nedjelja ce to samo povecati, a kad su slobodni nemaju gdje otic na izlet jer nemaju gdje kupiti stvari potrebne za isti a nemaju bas svi lovu da placaju hranu po ugostiteljskim objektimaizvrsni direktor wrote: ↑13/12/2023 00:04Pa sta mislis ti jel ljudima draze imati slobodan dan porodicno nedjeljom kada i djeca ne idu u skolu pa da mogu organizovat neki izlet porodicno, druziti se sa djecom i sa drugim porodicama. Ili im je draze raditi taj dan a imati slobodan dan u srijedu npr kad su djeca u skoli a muz/supruga ns poslu pa camit kod kuce, i zivit za 2 sedmice godisnjeg odmora kad koanacno ko porodica mog dan zajedno provestiIsner wrote: ↑12/12/2023 23:54 Ima li iko iz trgovine, BiMga, granapa, tezge, restorana, birtije, butika, BBI-a, SCC-a i faking Importanea, zatim muzičara, konobara, kuhara i ostalih radnika udarnika na ovolikom forumu da nam kaže da li ovaj zakon ZA NJIH I NJIHOVE PORODICE valja ili ne valja?
-
swanfilter
#996 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Dopunih pitanje, gdje zivis to? Pitam zbog tog radnog.Ozimician wrote: ↑13/12/2023 00:20Jeste za supermarket, to i obavim, ali prakticnih 1h za shopping, odjece obuce i slicno - nije dovoljno.
Ovdje centri gradova bukvalno odumiru, radnje se zatvaraju, prelazi se na online i to je to.
Da ne pricam kolika je tek glupost ovo uvoditi samo u FBIH, a u RS najnormalnije sve radi, dakle bukvalno se gradjani tjeraju da tamo ostavljaju pare. Pad prometa ce biti neminovan.
U Lj imas mnogo opcija sto se prehrane tice i do 22h.
Shoping do 21h ...
-
swanfilter
#997 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ozimician wrote: ↑13/12/2023 00:20Jeste za supermarket, to i obavim, ali prakticnih 1h za shopping, odjece obuce i slicno - nije dovoljno.
Pa, jel veca sredina il je nesto tamo mimo svita?
Ispade nekakva Lj metropola za Bavarsku ..
-
izvrsni direktor
#998 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Imas djecu koja idu u skolu i suprugu koja nedjeljom ne radi? I ostavio bi ih kod kuce i otisao nedjelju radit?Ozimician wrote: ↑13/12/2023 00:10Ja sam trazio od poslodavca da imam radnu nedjelju, ali su mi odbili.Better Man wrote: ↑13/12/2023 00:08 Onaj ko samo nedeljom može otići u nabavu, on onda nije sposoban da sebi organizuje radnu sedmicu. Podržavam neradnu nedelju iz čistog razloga, a to je da ljudi koji rade u trgovini imaju pravo na sedmični odmor. Sve vas koji ste protiv neradne nedelje bi vam uveo radnu nedelju, pa da vidite kako je raditi kad treba da si kući s porodicom
- Ozimician
#999 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Imas i ovdje u na sjeveru, Berlin, Frakfurt, NRW.swanfilter wrote: ↑13/12/2023 00:23Dopunih pitanje, gdje zivis to? Pitam zbog tog radnog.Ozimician wrote: ↑13/12/2023 00:20Jeste za supermarket, to i obavim, ali prakticnih 1h za shopping, odjece obuce i slicno - nije dovoljno.
U Lj imas mnogo opcija sto se prehrane tice i do 22h.
Shoping do 21h ...
Ali Bavarska i BW su "konzervativnije" sredine.
Npr. u Nizozemskoj bukvalno na Bozic i Uskrs mozes ici u Shopping, to me odusevilo tamo, Stockholm takodjer, sve radi do 22 ili cak 23h.
- Ozimician
#1000 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa nema to veze sa sredinom, u Minhenu nema shoppping centra da radi iza 20h.swanfilter wrote: ↑13/12/2023 00:25
Pa, jel veca sredina il je nesto tamo mimo svita?
Ispade nekakva Lj metropola za Bavarsku ..