Meni se tada činilo da su sva auta ljeti...Krenes sa starcima do mora i auto mora jednom ili dva puta prokuhati...To je nekako bilo dio zivota...Na prosirenjima u Salakovcu, Ostrošcu, ili u Opuzenu redovno ljeti bilo naredano auto na hlađenju, ono mokra krpa na motoru, mati stavila, naprijed na haubi djeca sa porodicom rucaju, lagano prica sa drugim vlasnicima prokuhanih auta, srest ces ih svako negdje u Makarskoj.Lajavikrelac wrote: ↑08/12/2023 18:28 Takav sistem hlađenja ulja su imale i sportske VW Bube 70tih godina - hladnjak naprijed, a mašina pozadi. To su imali i Abarthovi Figuari sa obavezno otvorenom haubomTaj sistem je bio normalan u to vrijeme, samo zahtijeva protok vazduha (čitaj brzinu) i alergičan je na duže uzbrdice tako da je na stazi i otvorenoj cesti radio posao. Iz tog razloga su Škode redovno prokuhavale uzbrdo, pogotovo ljeti.
Moje prvo auto bila neka stara Toyota, limarija losa, sve ostalo bilo ok, sjeo ja sa starim, august mjesec, upeko Kadar, pita mene stari: Kako sine ovo tvoje auto ne prokuha...
Prokuhavanje auta je bila redovna slika na povratku s mora uz Bradinu...