Sta ti vidis ovdje cheap ?detroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 16:27Jah skrticaOzimician wrote: ↑30/11/2023 16:00 U Njemackoj je isto meni najjace, nas 10 za stolom i konobar s onim POS uredjajem ide od jedne do druge osobe i naplacuje pojedinacno racun.
Neki placaju kesom, neki karticom, placanje se razvuce na pola sata.![]()
Konobar na POS uredjaju upise iznos i ako mu zelis ostaviti baksis, kazes mu veci iznos, obicno je to 1-2€ po osobi, zaokruzi se na vecu cifrut, tako da konobar na nas 10, dobije 10-20€ baksisa (BRUTTO , jer je oporezovan)
Tako da pored vlasnika i konobara, od baksisa ima koristi i drzava.![]()
, kazu da Svabe drze one ptice, kucne ljubimce koji se samo oglasavaj sa cheap, cheap, cheap.
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- Ozimician
#5151 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
- tramvajtrojka
#5152 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Koliko si puta ispao bosnjo i stavio 0% na tipsdetroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 15:23Konobar ti donese racun, ti mu das karticu on provuce i vrati ti racun koji ispod ima jos jednu liniju Tip(s), upises sumu koju mislis ostaviti i to je to. Slabo ko placa gotovinom.
U nekim restoranima tip se dodaje automatski ako je veci broj ljudi za stolom.
Dosta restorana kada ti donesu racun na kraju racuna ti da 3-4 opcije veci izracunate, 18%, 20%, 25% (ti samo zaokruzis koju hoces) i "other", gdje ti sam moze upisati cifru koju mislis ostaviti konobaru.
Vecina vecih restorana preferiraju bezgotovinsko placanje, vrijeme provodjenja tranaskcije je krace, ne moraju da se brinu o kesu, ne moraju da posebno placaju zastitarske firme za trasport kesa i sl. Ovi manji, naravno preferijraju kes jer se uvije moze sta ustinut i ne prikazat poreskoj.
-
Hakiz
#5153 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Neko kaže cheap, drugi kaže racionalno i odgovorno ponašanje raspoloživim resursimadetroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 16:27Jah skrticaOzimician wrote: ↑30/11/2023 16:00 U Njemackoj je isto meni najjace, nas 10 za stolom i konobar s onim POS uredjajem ide od jedne do druge osobe i naplacuje pojedinacno racun.
Konobar na POS uredjaju upise iznos i ako mu zelis ostaviti baksis, kazes mu veci iznos, obicno je to 1-2€ po osobi, zaokruzi se na vecu cifrut, tako da konobar na nas 10, dobije 10-20€ baksisa (BRUTTO , jer je oporezovan)
, kazu da Svabe drze one ptice, kucne ljubimce koji se samo oglasavaj sa cheap, cheap, cheap.
-
detroit-mercy
#5154 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mene je bas iznenadilo koliko ti kes ne treba tamo, ali moras razumjeti, oni su turisticke zemlje i znaju da dosta ljudi nece da se drka sa odlascima u banke ili mjenjacnice, plus, potrosnja na karticu je uvijek veca nego kada se placa kesomHakiz wrote: ↑30/11/2023 16:28Ja kada sam bio, bilo je drugačije. Ne Lisbon ili Madrid, ili Sevilla, Barcelona i Porto. Govorim o manjim mjestima.detroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 16:24Ja se licno uvjerio da i u Spaniji i u Portugalu na sve i jednom mjestu mozes platiti karticom i cak je i ne provlacis jer contactless placanje. U bus ili metro ne mozes uci bez kartice. Kupis sladoled, stoji ti ona naprava za contactless placanje samo prislonis i ides dalje. U Portugalu bio u Aprilu u Spaniji proslo ljeto, nigdje nisam kes koristio.Hakiz wrote: ↑30/11/2023 16:12
To u Njemačkoj sa POS. Tamo gdje se bakšiš još daje u kovanicama, država nema koristi![]()
Nego, znam da Italijani, "jug" Evrope uopšte, ne vole kartice, u malim prodavnicama i kafićima hoće da ti pošalju Don Corleona kada izvadiš karticu, neke nemaju POS uopšte, čak u manjim gradovima Španije, Portugala itd nigdje ne možeš platiti karticom. Ili jedva da možeš, teško. To sam iskusio lično.
Ali, čitao sam da i Nijemci, vlasnici malih biznisa/prodavnica/restorana naročito, više vole keš.
Sto se tice Njemacke, kad bi se placalo karticama kako bi vlasnici donner shopova varali drzavu na porezima. Njemacka je jos dobra kakva je bila prije 10tak godina ali daleko iza ostatka razvijenog svijeta.
Doduše, ima tome više od 5 godina.
Pa i u Bosni su ti se te stvari promijenile, sad bas imas jako puno mjesta na kojima mozes platiti karticom u odnosu na prije par godina. I uzimati ce sve vise i vise maha.
- Ozimician
#5155 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kakvi su ovo novi lihvari / reketari, sta vec:
https://www.klix.ba/biznis/u-sarajevu-p ... /231130159
-
detroit-mercy
#5156 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Radio sam kao student u toj industriji tako da imam veliku empatiju prema tim radnicima, vazda ih pogledamtramvajtrojka wrote: ↑30/11/2023 16:30Koliko si puta ispao bosnjo i stavio 0% na tipsdetroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 15:23Konobar ti donese racun, ti mu das karticu on provuce i vrati ti racun koji ispod ima jos jednu liniju Tip(s), upises sumu koju mislis ostaviti i to je to. Slabo ko placa gotovinom.
U nekim restoranima tip se dodaje automatski ako je veci broj ljudi za stolom.
Dosta restorana kada ti donesu racun na kraju racuna ti da 3-4 opcije veci izracunate, 18%, 20%, 25% (ti samo zaokruzis koju hoces) i "other", gdje ti sam moze upisati cifru koju mislis ostaviti konobaru.
Vecina vecih restorana preferiraju bezgotovinsko placanje, vrijeme provodjenja tranaskcije je krace, ne moraju da se brinu o kesu, ne moraju da posebno placaju zastitarske firme za trasport kesa i sl. Ovi manji, naravno preferijraju kes jer se uvije moze sta ustinut i ne prikazat poreskoj.
![]()
![]()
![]()
-
detroit-mercy
#5157 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ode u Njemacku i nakon par mjeseci gori nego SchwabenHakiz wrote: ↑30/11/2023 16:30Neko kaže cheap, drugi kaže racionalno i odgovorno ponašanje raspoloživim resursimadetroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 16:27Jah skrticaOzimician wrote: ↑30/11/2023 16:00 U Njemackoj je isto meni najjace, nas 10 za stolom i konobar s onim POS uredjajem ide od jedne do druge osobe i naplacuje pojedinacno racun.
![]()
-
Hakiz
#5158 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da, naravno. Pet godina, ili i više jer prije 5 godina sam bio posljednji put, bio sam i ranije, je dovoljno vrijeme da se stvari promijene.detroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 16:32Mene je bas iznenadilo koliko ti kes ne treba tamo, ali moras razumjeti, oni su turisticke zemlje i znaju da dosta ljudi nece da se drka sa odlascima u banke ili mjenjacnice, plus, potrosnja na karticu je uvijek veca nego kada se placa kesomHakiz wrote: ↑30/11/2023 16:28Ja kada sam bio, bilo je drugačije. Ne Lisbon ili Madrid, ili Sevilla, Barcelona i Porto. Govorim o manjim mjestima.detroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 16:24
Ja se licno uvjerio da i u Spaniji i u Portugalu na sve i jednom mjestu mozes platiti karticom i cak je i ne provlacis jer contactless placanje. U bus ili metro ne mozes uci bez kartice. Kupis sladoled, stoji ti ona naprava za contactless placanje samo prislonis i ides dalje. U Portugalu bio u Aprilu u Spaniji proslo ljeto, nigdje nisam kes koristio.
Sto se tice Njemacke, kad bi se placalo karticama kako bi vlasnici donner shopova varali drzavu na porezima. Njemacka je jos dobra kakva je bila prije 10tak godina ali daleko iza ostatka razvijenog svijeta.
Doduše, ima tome više od 5 godina.![]()
Pa i u Bosni su ti se te stvari promijenile, sad bas imas jako puno mjesta na kojima mozes platiti karticom u odnosu na prije par godina. I uzimati ce sve vise i vise maha.
Kada sam prvi put bio u Lisabonu, to je još bilo egzotika, hvalili su ga kao grad sa malo turista. Sada je sve drugačije.
Postao je Evropa
Sa druge strane, ako pratiš hodočašće Camino de Santiago, tu još upozoravaju da se nosi keš jer je teško platiti karticom u većini manjih mjesta i sela na sjeveru Španije uz granicu sa Francuskom, neka nemaju ni jedan bankomat pa treba misliti o tome gdje podići keš da možeš platiti prenoćište i hranu.
- Dope_Man
#5159 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Prije par mjeseci u Zagrebu na jezeru, obicni mali stand, zena prodaje sladolede... taman rovim imam li kakve sice slucajno, kad vidim POS stoji na stolu. Daj nam po sladoled, hvala i dovidjenja. Vrh kad i mali standovi cak imaju danas mogucnost placanja.detroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 16:24 Ja se licno uvjerio da i u Spaniji i u Portugalu na sve i jednom mjestu mozes platiti karticom i cak je i ne provlacis jer contactless placanje. U bus ili metro ne mozes uci bez kartice. Kupis sladoled, stoji ti ona naprava za contactless placanje samo prislonis i ides dalje. U Portugalu bio u Aprilu u Spaniji proslo ljeto, nigdje nisam kes koristio.
-
mali_balon
#5160 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mene ovdje razapeli sto sam se usudio pljucnut na komunalno jer nemaju terminal za kartice....kao sto ne placam online itd itd....Dope_Man wrote: ↑30/11/2023 16:47Prije par mjeseci u Zagrebu na jezeru, obicni mali stand, zena prodaje sladolede... taman rovim imam li kakve sice slucajno, kad vidim POS stoji na stolu. Daj nam po sladoled, hvala i dovidjenja. Vrh kad i mali standovi cak imaju danas mogucnost placanja.detroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 16:24 Ja se licno uvjerio da i u Spaniji i u Portugalu na sve i jednom mjestu mozes platiti karticom i cak je i ne provlacis jer contactless placanje. U bus ili metro ne mozes uci bez kartice. Kupis sladoled, stoji ti ona naprava za contactless placanje samo prislonis i ides dalje. U Portugalu bio u Aprilu u Spaniji proslo ljeto, nigdje nisam kes koristio.
-
Hakiz
#5161 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Hajde komunalno.mali_balon wrote: ↑30/11/2023 16:51Mene ovdje razapeli sto sam se usudio pljucnut na komunalno jer nemaju terminal za kartice....kao sto ne placam online itd itd....Dope_Man wrote: ↑30/11/2023 16:47Prije par mjeseci u Zagrebu na jezeru, obicni mali stand, zena prodaje sladolede... taman rovim imam li kakve sice slucajno, kad vidim POS stoji na stolu. Daj nam po sladoled, hvala i dovidjenja. Vrh kad i mali standovi cak imaju danas mogucnost placanja.detroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 16:24 Ja se licno uvjerio da i u Spaniji i u Portugalu na sve i jednom mjestu mozes platiti karticom i cak je i ne provlacis jer contactless placanje. U bus ili metro ne mozes uci bez kartice. Kupis sladoled, stoji ti ona naprava za contactless placanje samo prislonis i ides dalje. U Portugalu bio u Aprilu u Spaniji proslo ljeto, nigdje nisam kes koristio.
Ali Telemach
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#5162 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
A kako ćete pjevačicu na svadbi ili kafani platiti bez keša? Ne možete joj karticu među sise provući 
-
Hakiz
#5163 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Konačno ozbiljan problem da neko kaže.Lajavikrelac wrote: ↑30/11/2023 16:54 A kako ćete pjevačicu na svadbi ili kafani platiti bez keša? Ne možete joj karticu među sise provući![]()
Fakat, kako
Među guzove?
- Dope_Man
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#5165 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa normalno, jebo ih POS i kartice...Kako ćeš na svadbi častiti muziku? Još ako je pjevačica dobra ko grom? Ha joj... 
- Dope_Man
#5166 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Evo i Reuters clanak, sve sa videom.. rijesen problem, ajmo dalje.
https://www.reuters.com/lifestyle/if-ca ... 021-10-28/
-
Hakiz
#5167 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Violinistu? Klarinetistu? Svirača defa? Trbušnu plesačicu?Dope_Man wrote: ↑30/11/2023 16:58 Evo i Reuters clanak, sve sa videom.. rijesen problem, ajmo dalje.
Lako je harmonikaša, ali nije jedini.
-
markopd
#5168 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Keš je keš,bio on na papiru ili računaru. 
-
detroit-mercy
#5169 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Eki, jesu siroke ruke na forumu
.
A vamo, ako zena jednom u godini pusti u kafanu, puna saka brade
.
A vamo, ako zena jednom u godini pusti u kafanu, puna saka brade
-
Hakiz
-
Hakiz
#5171 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
A mi, neoženjeni?detroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 17:52 Eki, jesu siroke ruke na forumu.
A vamo, ako zena jednom u godini pusti u kafanu, puna saka brade.
-
detroit-mercy
#5172 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
sjedite na telefonima 
- geralt
#5173 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kad si turista, uvijek ti je bolje koristiti kartice gdje god mozes. Nijedna banka ni mjenjacnica ti nece ponuditi bolji kurs konverzije nego sto ga racunaju Visa i Mastercard, plus sto sa nekim karticama nemas ni onih 1% naknade koje tvoja banka uzima za placanje u drugoj valuti.detroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 16:32Mene je bas iznenadilo koliko ti kes ne treba tamo, ali moras razumjeti, oni su turisticke zemlje i znaju da dosta ljudi nece da se drka sa odlascima u banke ili mjenjacnice, plus, potrosnja na karticu je uvijek veca nego kada se placa kesomHakiz wrote: ↑30/11/2023 16:28Ja kada sam bio, bilo je drugačije. Ne Lisbon ili Madrid, ili Sevilla, Barcelona i Porto. Govorim o manjim mjestima.detroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 16:24
Ja se licno uvjerio da i u Spaniji i u Portugalu na sve i jednom mjestu mozes platiti karticom i cak je i ne provlacis jer contactless placanje. U bus ili metro ne mozes uci bez kartice. Kupis sladoled, stoji ti ona naprava za contactless placanje samo prislonis i ides dalje. U Portugalu bio u Aprilu u Spaniji proslo ljeto, nigdje nisam kes koristio.
Doduše, ima tome više od 5 godina.![]()
-
detroit-mercy
#5174 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To isto, razlike u kursu znaju biti bas znacajne.geralt wrote: ↑30/11/2023 18:06Kad si turista, uvijek ti je bolje koristiti kartice gdje god mozes. Nijedna banka ni mjenjacnica ti nece ponuditi bolji kurs konverzije nego sto ga racunaju Visa i Mastercard, plus sto sa nekim karticama nemas ni onih 1% naknade koje tvoja banka uzima za placanje u drugoj valuti.detroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 16:32Mene je bas iznenadilo koliko ti kes ne treba tamo, ali moras razumjeti, oni su turisticke zemlje i znaju da dosta ljudi nece da se drka sa odlascima u banke ili mjenjacnice, plus, potrosnja na karticu je uvijek veca nego kada se placa kesom![]()
Isto tako, uvijek je dobro placati u domacoj valuti na kartici. Npr, u Hr kad me pita u Kunama/Eurima ili Dollarima, uvijek odaberem domacu valutu. Puno bolji kurs se dobije.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#5175 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zasto lihvari?Ozimician wrote: ↑30/11/2023 16:34 Kakvi su ovo novi lihvari / reketari, sta vec: