Ci-Nick wrote: ↑03/11/2023 11:07
Ta teorija o lančanim poskupljenjima ne drži vodu.
Sve je poskupilo 20 do 50 % i bez poskupljenja struje pa je maslac dva puta skuplji nego u Njemačkoj u kojoj je struja 6 puta skuplja nego kod nas.
Cijena struje za privredi u Hrvatskoj između 210 i 250 eura po MWh dakle više od tri puta skuplja, pa ne čujem da se žale.
Privreda FBiH će ove godine ostvariti 4 do 5 milijardi dobiti i ništa ih im se desiti neće ako struju plate 100 miliona više nego ranije.
To je samo 2 do 2,5% dobiti manje.
Naoko tačno, ali izvađeno iz konteksta.
U HR je tržišna cijena prošle godine podivljala, ali je država intervenisala i cijenu za malu industriju u HR svela na oko 80 EUR/MWh.
Nije problem u samim cijenama, problem je što zaostajemo u ulaganjima u energetsku efikasnost i što nemamo nikakve strategije osim dizanja cijene struje. Država mora obezbijediti povoljno finansiranje solara za domaćinstva i privredu uz pojednostavljenje procesa, čime će se umanjiti potrošnja i rasteretiti mreža (pa i gubici na istoj), umanjiti ovisnost o rudnicima koji su rupa bez dna, a tek onda dizati cijene struje.
Pored toga, ako će EP već služiti kao socijalna banka dok se stvari ne promijene, treba malo razmisliti da li nam trebaju viriti pertle iz Mittalove gu*ice kada nas ucjenjuje pri pregovorima oko bilo čega vezanog za zeničku željezaru, ako EPBiH tu struju može izvoziti uz profit sa kojim može platiti da sva željezara sjedi kući, i da im opet ostanu grdne pare. Usput budi rečeno, taj isti lik finansira svog brata koji je izmuzao lukavačku koksaru i vjerovastno finansira i trenutnu tužbu protiv nas koja će nam debelo prisjesti.
Prošla su vremena kad nije bilo posla u Zenici i kada smo bili primorani da trpimo bjelosvjetska g**na.
Da se vratim na stuju, evo primjer: Firme koje se bave mojom djelatnošću u EU plaćaju kWh duplo i trostruko, ali im zato država subvencionira minimalno 50% kapitalnih ulaganja, za solarne panele i više od toga. Naravno da im se hebe pošto je struja, kad je troše malo.
Ja razumijem da je to tebi kao dioničaru EP irelevantno, ali si upravo zbog toga dobio dionicu za desetinu vrijednosti.
Dalje, učešće struje u troškovima varira debelo u ovisnosti od djelatnosti. U mom poslu učestvuje više nego kod ostalih.
Trošak struje mi je porastao 44% za 2 godine, sada će sigurno još 20% čime će kumulativno izaći na 73% poskupljenja za 3 godine, to mi je cca. 200.000KM godišnje, što će me uz neke druge nepovoljnosti (koje nisu do mene) u odnosu na konkurenciju iz EU učiniti vrlo brzo nekonkurentnim i dovesti u pitanje daljnji rad.
Ironija je što sam tehnološki napredniji od većine svojih konkurenata i što bih kao takav prosperirao samo 100km sjevernije, ali sam idiot koji neće iz Bosne.