Ukrajina

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#188851 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

- Loše vrijeme usporilo je akciju s obje strane jer vozila i vojnici trenutno zaglavljuju u blatu. Ministar odbrane SAD-a i ministar odbrane Njemačke stigli su u Ukrajinu kako bi najavili dodatne vojne sigurnosne pakete za Ukrajinu.

- Supruge ruskih vojnika pokušavaju organizirati prosvjede u Moskvi zbog nedostatka rotacije njihovih muževa koji se bore na prvim crtama bojišnice.

drndalo

#188852 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

karanana wrote: 22/11/2023 16:28 pa hocemo li se dogovoriti vise....jel rusija nema dovoljno oruzja za sebe pa aktivira oruzje iz drugog svjetskog rata i trazi da joj kupci vrate oruzje koje su kupili posljednjih godina, ili ga ima u velikim koliicinama i nastavlja prodaju s tim da nema kupaca pa ga imaju i na pretek sada?
Jel mislis da prodaju npr. gotovih i spremnih 300 tenkova ? Mislim, za prave pare bi oni to da imaju i prodali, posto im pare, jel, ne trebaju, imaju...
Ili pokusavaju napraviti narudzbe za prodaju u narednim godinama, ne bi li sta osim Rublje naplatili za oruzje, samo nesto ne ide...

Sto li...? Sigurno je neki plan...
karanana

#188853 Re: Ukrajina

Post by karanana »

ako je tako, onda je normalno da im niko nece dati pare za nesto sto ne postoji i sto su mali izgledi da ce se napraviti u skoroj buducnosti.

naravno ne znamo sta kazu za rokove isporuke, i to me interesuje. a u drugu ruku me interesuje da li je zainteresovanost bila $0 zbog rokova isporuke/nepovjerenja da ce ikad isporuciti ili zbog onog sto smo vidjeli kako stvarke funkcionisu na frontu.

ja da sam kupac, ne znam sta bi mi bilo interesantno iz rusije, mozda oni helici ka52, mozda . definitivno bi prekrizio i leoparde, ali to smo znali i vidjeli i prije ovog rata da su karanana.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#188854 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

drndalo wrote: 22/11/2023 15:45
sumirprimus wrote: 22/11/2023 13:21
sumirprimus wrote: 22/11/2023 11:08 ">

ko je ono trazio dokumnetarac ovde,? evo ga.
i odgleda li ko dokumentarac? mnogi su cekali
kad rece, neko mi je rekao rat ne pocinje eksplozijama nego tisinom.
uh tezak dokumentarac, crno .
Vala pravo da ti kazem, mislim da to necu nikada odgledati... Ne mogu, samo mi jos PTSP restart treba... Dosta mi bilo kad "Niciju zemlju" odgledah, pa mi srce poce lupati...
+1
jednonogi_Jack

#188855 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

detroit-mercy wrote: 22/11/2023 14:39
jednonogi_Jack wrote: 22/11/2023 11:52
Njemačka i druge članice NATO-a imaju oko 6-10 godina da se pripreme za rat s Rusijom na svom tlu. Ova ocjena sadržana je u izvješću “Sprečavanje sljedećeg rata” Njemačkog društva za vanjsku politiku (DGAP). Autori dokumenta bili su stručnjaci iz Centra za sigurnost i obranu u Berlinu Christian Mölling i Torben Schütz.

Po njihovom mišljenju, Moskvi neće trebati više od 10 godina da obnovi svoju vojsku za napad na NATO nakon završetka intenzivnih borbi u Ukrajini.

Stručnjaci primjećuju da je u ovom trenutku Rusija zapravo prebacila gospodarstvo na vojnu osnovu i to koristi za obnovu oružanih snaga prije novog rata, uključujući i popunjavanje oružanih snaga vojnom opremom.
Ovo neki uhljebi sa budzeta pa da opravdaju svoje plate :skoljka: . Rusija nema niti ekonomsku snagu niti ljudski potencijal da ratuje sa NATO zemljama.
Ovo je samo nakraći mogući sažetak grube analize vojne snage i vojnih priprema, sa mnogim "ako" i "kada".
Cijeli tekst: https://dgap.org/en/research/publicatio ... g-next-war

Zar nije velika većina govorila da rusi neće napasti Ukrajinu, mada ih je bilo 300 000 na granici? rusija je velikim dijelom ušla u ratnu ekonomiju i tu više nema nazad. Sve ostalo su uništili. Kada bi stali sa vojnom proizvodnjom kolabirali bi. Dakle rat i represija kao jedini vid opstanka ove vlasti.
Ako Zapad ne promijeni pristup jačanju vlastite sigurnosti, rusi mogu ili će to smatrati ponovnom slabošću i opet napasti.
Hame_

#188856 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Većina onoga što Moskva sada pokušava jest stalno tvrditi da je otpor uzaludan. Ali objektivna je istina da se Ukrajina odupirala Rusiji još od Majdana i postigla čudesne uspjehe s manje onoga što ima danas.

Putin nije uspio u svakom većem pokušaju da porazi ukrajinski narod čak i kada je Rusija bila relativno jaka (u usporedbi s Ukrajinom), a Ukrajina na rubu.

Lopez1981

#188857 Re: Ukrajina

Post by Lopez1981 »

drndalo

#188858 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

karanana wrote: 22/11/2023 16:44 ako je tako, onda je normalno da im niko nece dati pare za nesto sto ne postoji i sto su mali izgledi da ce se napraviti u skoroj buducnosti.

naravno ne znamo sta kazu za rokove isporuke, i to me interesuje. a u drugu ruku me interesuje da li je zainteresovanost bila $0 zbog rokova isporuke/nepovjerenja da ce ikad isporuciti ili zbog onog sto smo vidjeli kako stvarke funkcionisu na frontu.

ja da sam kupac, ne znam sta bi mi bilo interesantno iz rusije, mozda oni helici ka52, mozda . definitivno bi prekrizio i leoparde, ali to smo znali i vidjeli i prije ovog rata da su karanana.
Da su s nekom budalom sklopili ugovor za npr. 780 mil. $/EUR, sa nekim normalnim rokom isporuke, ja mislim da bi oni to ispostovani makar se na kurac nasadili, ipak je to brdo para (nije da nece zafaliti), a o proviziji za mnoge da ne pricam. Ispostovali bi to makar i na racun svojih snaga, jebiga, jeftinije je 78000 fukara zavaliti nego propustiti 780 mil...

Takodjer mislim da je prevashodni razlog nezainteresovanosti za oruzje to kako se s njim bore i nizu uspjehe... Da su po 2000 $ kom. tenka, pa hajde...
drndalo

#188859 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Lopez1981 wrote: 22/11/2023 18:24
Bravo, 1 restoran uz cestu, i 3 Bredlija...? Kijev je iduci na redu... Ili Odesa...?
Hame_

#188860 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

:thumbup: :bih:

Čitalac

#188861 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Orban je glavni kočničar na evropskom putu Ukrajine, ali sada se u priču uključuje i Austrija. Beč navodno neće praviti probleme Kijevu pod uslovom da EU pogura Zapadni Balkan, piše Evropska Pravda.
Izvori Europske Pravde svjedoče da su se na prethodnim konzultacijama u Bruxellesu skeptični nagovještaji čuli ne samo od Orbánovih predstavnika. Konkretno, radi se o Austriji. Štoviše, ta zemlja nema stvarnih zahtjeva prema Ukrajini, ali postoji opasnost da Kijev bude talac geopolitike. Navodno, u zamjenu za zeleno svjetlo za Ukrajinu, Beč želi više napretka Zapadnog Balkana. Samit EU-Zapadni Balkan nije slučajno zakazan neposredno uoči glasovanja o Ukrajini – taj će se događaj održati 13. prosinca, a čelnici EU-a ukrajinsko će pitanje razmotriti dan kasnije 14. prosinca
Međutim, Orbán ostaje ključna prepreka. On je jedini čelnik EU koji javno obećava da će blokirati napredak Ukrajine prema EU.
Glavno pitanje ostaje motivacija mađarskog čelnika u njegovom otporu kretanju Ukrajine prema EU. Uostalom, trenutno nema jasnoće po ovom pitanju. Izvori svoje pretpostavke iznose samo u četiri oka, nagovještavajući da bi Orbán blokiranjem Ukrajine mogao namjerno igrati u korist Putina kojemu je to vrlo poželjan scenarij.
Naravno, o tom pitanju nitko ne može sa sigurnošću govoriti, no činjenica je da je do promjene stava Mađarske došlo nakon osobnog susreta Orbana i Putina u Pekingu 17. listopada. Tako je još u rujnu Budimpešta službeno objavila spremnost Ukrajine na kompromis oko jezika u obrazovanju. Tada su u glavnom gradu Mađarske održane međuvladine konzultacije, a zatim je Kijev svojim kolegama predstavio "mapu puta" što je mađarska vlada pozitivno doživjela. A onda je sve odjednom stalo.
No još je značajnije da su Mađari nakon Orbánova obećanja da će blokirati Ukrajinu, dobili “darove” od Rusije. Izjava mađarskog premijera dana je 10. studenoga, a 17. studenog Moskva je Budimpešti dostavila pisana jamstva u vezi s planovima izgradnje novih nuklearnih elektrana u Mađarskoj. Riječ je o projektu Paks-2 čija se ulaganja procjenjuju na 12 milijardi eura, uglavnom na račun državnog kredita Ruske Federacije. Neizbježno je pitanje je li ta podudarnost slučajna...
jednonogi_Jack

#188862 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

drndalo wrote: 22/11/2023 18:27
Bravo, 1 restoran uz cestu, i 3 Bredlija...? Kijev je iduci na redu... Ili Odesa...?
Momci sa stavom. :lol:
karanana

#188863 Re: Ukrajina

Post by karanana »

u sustini koje se oruzje dobro pokazalo u ukrajini?
nisu vala ni bredliji.

himarsi sa nase strane i oni glider projektili mozda sa obje strane, i lanceti sa ruske strane.
zigzag

#188864 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Svaki projektil koji je poslao 320.000 velikočetnika u nepovrat se pokazao kao dobro oružje.
emirolini

#188865 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

karanana wrote: 22/11/2023 18:44 u sustini koje se oruzje dobro pokazalo u ukrajini?
nisu vala ni bredliji.

himarsi sa nase strane i oni glider projektili mozda sa obje strane, i lanceti sa ruske strane.
Lanceti su kita, ako je to nesto najbolje u Rusistickoj vojsci onda je jasno u kakvoj su galubi.
Excel2

#188866 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Kako se ovo u Holandiji moze odraziti na Ukrajinu?
Nisu ni malo pomogli…
sajber87

#188867 Re: Ukrajina

Post by sajber87 »

Excel2 wrote: 22/11/2023 21:52 Kako se ovo u Holandiji moze odraziti na Ukrajinu?
Nisu ni malo pomogli…
Ocigledno da je dobar dio gradjana po evropskim zemljama zaboravio sta je desnicarsko zlo donosilo evropi i svijetu u proslosti, tako da ih opet treba podsjetiti. Svi desnicari i fasisti plivaju samo na jednoj prici a to su ilegalne migracije , koje su ruski kgb projakat direktno finansiran iz kremlja preko vagnera i ostalih kremljanskih pipaka, jer je to jedini nacin da u evropi na vlast dodju fasisti i ekstremni desnicari kao sto je ovaj holandski klovn i tako zlo pokori evropu koja po viziji kremljanskih sefova treba da bude rascjepkana posvadjana ruska sluga. Ono sto sam godinama znao i govorio a malo ko je vjerovao sada dolazi na vidjelo. Desnicarskom zlu ce se morati stati na liniju drugog rjesenja nema, slobodni svijet je opet u velikom problemu , istorija se ponavlja
Last edited by sajber87 on 22/11/2023 22:07, edited 1 time in total.
karanana

#188868 Re: Ukrajina

Post by karanana »

a koji je stav wildersa po pitanju ukrajine?
antiislamski ne znaci nuzno antiukrajinski. dapache.
Čitalac

#188869 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, PVV je glasovao u parlamentu za osudu invazije i pozvao na prekid ruske agresije. Unatoč svom inače strogom stavu o imigraciji, PVV je rekao da bi Nizozemska trebala privremeno smjestiti ukrajinske izbjeglice koje stranka smatra legitimnim izbjeglicama koje bježe od rata. Istraživački rad Europskog centra za studije populizma opisao je prijašnji stav PVV-a prema Putinu i Rusiji kao mješovit i složeniji u usporedbi s drugim nacional-populističkim pokretima, pri čemu je Wilders donekle podržavao Putina u kontekstu njegovog prikazivanja kao saveznika protiv terorizma i imigracija, PVV je zagovarao neutralnu politiku o rusko-ukrajinskom ratu 2014. i protivio se članstvu Ukrajine u EU-u. Međutim, Wilders i PVV očvrsnuli su svoj stav prema Rusiji nakon obaranja leta MH17 Malaysia Airlinesa s manifestom PVV-a koji poziva na privođenje počinitelja pravdi.
Konačno, to što je stranka osvojila najviše glasova ne znači da će biti na vlasti, koalicije su čudna rabota.
CrveniKuk

#188870 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Nova Njemačka pomoć Ukrajini.
CrveniKuk

#188871 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Navodno…
drug_profi

#188872 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

karanana wrote: 22/11/2023 16:28 pa hocemo li se dogovoriti vise....jel rusija nema dovoljno oruzja za sebe pa aktivira oruzje iz drugog svjetskog rata i trazi da joj kupci vrate oruzje koje su kupili posljednjih godina, ili ga ima u velikim koliicinama i nastavlja prodaju s tim da nema kupaca pa ga imaju i na pretek sada?
Pa prodaju ono čega im ne fali. RV i PVO.
Ali očigledno niko nije uvjeren da će moći ispoštovati ugovore.
Distortion

#188873 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Bub

Hame_

#188874 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ukrajina se bori protiv čistog zla :twisted:

John Sweeney britanski je istraživački novinar i pisac. Radio je za novine The Observer, te BBC-jeve serije Panorama i Newsnight. Sweeney je prestao raditi za BBC u oktobru 2019., a sada izvještava o ratu u Ukrajini, te vodi dnevni ratni dnevnik. Toplo savjetujem da pogledate ako ga niste vidjeli. Također radi na filmu koji dokumentira najbrutalnije dijelove sukoba - "Istočna fronta".

Hame_

#188875 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

jednonogi_Jack wrote: 22/11/2023 18:41
Spoiler
Show
drndalo wrote: 22/11/2023 18:27
Momci sa stavom. :lol:
Ne kontam ovo "Momci sa stavom. :lol:"?!
Post Reply