Brani med ...John Cleese wrote: ↑20/11/2023 12:20Pisali ste o secerima i dijabetesu, pa je sustina mog komentara u razlici glikemijskih indeksa.Hendrix wrote: ↑20/11/2023 11:41 Pa gora je fruktoza od glukoze. Fruktozu moze da metabolizira samo jetra, ili se skladisti u jetri ili ode u masnoce. Glukozu mogu koristiti misici i to je ogromna razlika. Imas jetru koja ima kapacitet 100-150g a misici mogu i preko 500g skladistiti zavisno od gradje covjeka.
Fruktoza u vocu je druga stvar jer vlakna usporavaju apsorbciju pa se smanji indeks ali med je brate cisti secer koji se apsorbira instant.
U tom kontekstu fruktoza, naravno, nije "gora" od glukoze
Glukoza ima glikemijski indeks 100, a fruktoza oko cetiri puta manje, pa prakticno i ne utice na glikemiju.
Sto se "skladistenja" secera tice, organizam ne "skladisti" proste secere u originalnoj formi nego ih koristi za sintezu glikogena koji cuva u jetri i misicima.
A ni u tom kontekstu fruktoza nije "gora" od glukoze, jer ce za razliku od glukoze biti prvenstveno upotrebljena za sintezu glikogena (dok god je to neophodno), pa tek onda za sintezu masnoca (triglicerida, konkretno).
Dakle, unesena u prekomjernoj kolicini, fruktoza hoce u konacnici biti pretvorena i u masnoce.
Stoga, naravno da i fruktozu treba unositi u organizam u ogranicenim i kontroliranim kolicinama (mislim da je ukupni preporuceni dnevni unos ciste fruktoze ogranicen na nekih 90 grama ili manje), kao i sve druge secere.
Sta zapravo jedemo?!
- Chloe
- Photo mod
#76 Re: Sta zapravo jedemo?!
-
John Cleese
- Chloe
- Photo mod
-
swanfilter
#79 Re: Sta zapravo jedemo?!
Drugi nacin je sta jezik osjeca.moimoi wrote: ↑20/11/2023 12:57 Naaavodno pravi “med pamti”
https://m.youtube.com/watch?v=dU6oCZ1Wj ... d2F0ZXI%3D
Kristali pravog meda se brzo tope u ustima.
Dok kod nepravog meda kristali secera ostaju duze na jeziku i osjecas rezanje kao kada bi jeo rafinirani secer.
- JohnnyS
#80 Re: Sta zapravo jedemo?!
John Cleese wrote: ↑20/11/2023 12:20Pisali ste o secerima i dijabetesu, pa je sustina mog komentara u razlici glikemijskih indeksa.Hendrix wrote: ↑20/11/2023 11:41 Pa gora je fruktoza od glukoze. Fruktozu moze da metabolizira samo jetra, ili se skladisti u jetri ili ode u masnoce. Glukozu mogu koristiti misici i to je ogromna razlika. Imas jetru koja ima kapacitet 100-150g a misici mogu i preko 500g skladistiti zavisno od gradje covjeka.
Fruktoza u vocu je druga stvar jer vlakna usporavaju apsorbciju pa se smanji indeks ali med je brate cisti secer koji se apsorbira instant.
U tom kontekstu fruktoza, naravno, nije "gora" od glukoze
Glukoza ima glikemijski indeks 100, a fruktoza oko cetiri puta manje, pa prakticno i ne utice na glikemiju.
Sto se "skladistenja" secera tice, organizam ne "skladisti" proste secere u originalnoj formi nego ih koristi za sintezu glikogena koji cuva u jetri i misicima.
A ni u tom kontekstu fruktoza nije "gora" od glukoze, jer ce za razliku od glukoze biti prvenstveno upotrebljena za sintezu glikogena (dok god je to neophodno), pa tek onda za sintezu masnoca (triglicerida, konkretno).
Dakle, unesena u prekomjernoj kolicini, fruktoza hoce u konacnici biti pretvorena i u masnoce.
Stoga, naravno da i fruktozu treba unositi u organizam u ogranicenim i kontroliranim kolicinama (mislim da je ukupni preporuceni dnevni unos ciste fruktoze ogranicen na nekih 90 grama ili manje), kao i sve druge secere.
Sorry, ja sam grammar nazi, ne može nešto biti četiri puta manje nego nešto može biti četvrtina nečega. Može biti četiri puta više
- Chloe
- Photo mod
#81 Re: Sta zapravo jedemo?!
Ja sam davno pravila video, najjednostavniji način provjere meda,swanfilter wrote: ↑20/11/2023 13:28Drugi nacin je sta jezik osjeca.moimoi wrote: ↑20/11/2023 12:57 Naaavodno pravi “med pamti”
Kristali pravog meda se brzo tope u utima.
Dok kod nepravog meda kristali secera ostaju duze na jeziku i osjecas rezanje kao kada bi jeo rafinirani secer.
ev video, pravi med nema vodu i ne može proći na drugu stranu ubrusa, za razliku od lažiranog.
međutim, lažiranje meda je toliko napredovalo, da ga je sve teže otkriti.
S tom pojavom se pravi pčelari suočavaju sve više.
Jednostavno med kupujte od ljudi koje znate, al opet se pitajte da li ih dovoljno poznajete.
- Bloo
- Globalna šefica
#82 Re: Sta zapravo jedemo?!
moimoi wrote: ↑20/11/2023 12:57 Naaavodno pravi “med pamti”
Nezive stvari ne pamte...
heksagon patterni su pojavljuju u prirodi i na druge nacine i ponekad u doticaju sa vodom
Ako uradis isti eksperiment smao vodu mrdas lijevo desno dobit ces drugi oblik
-
John Cleese
#83 Re: Sta zapravo jedemo?!
Onda bi zasluzivao da te uhapsi grammatik Gestapo, entschuldigung, kad bi to o cemu pises uistinu spadalo u domen gramatike
Ukratko - moze
- VladaFBiH
#84 Re: Sta zapravo jedemo?!
i ima previše dominantan okus tako da je ne možeš sa svim mješati - inače ovo što se prodaje kod nas pod stevia u najboljem slučaju je 2% stevia a ostalo neki drugi zaslađivaćdječak sa šibicama wrote: ↑20/11/2023 11:02 Bijeli secer, brasno i riza + kuhinjska so, smatraju se takozvanom bijelom smrti.
Moze se bez secera, kome fali u kafi stevia je odgovarajuca zamjena, natren i ona hemijska sranja ne. Stevia je biljka pa je koliko toliko podnosljivo, samo je skupa jbg.
Uglavnom je problem sto su ljudi navikli na kolace, znam nekoliko takvih porodica gdje se kolaci prave kao i rucak, na dnevnom nivou. Ako nista, mlada slozi neku pitu od jabuka ili neke hurmasice, ali svaki dan kolac mora biti.
Ljudi su nesvjesni koliko nezdravo zive, balkanske kuhinje nisu zdrave niti malo, sa izuzetkom mediteranske u dalmaciji i primorju. Zato one njihove bake i zive po sto godina, kopka zemlju po kamenjaru i jede rastiku, ribu i pije bevandu po cijeli dan.
- Bloo
- Globalna šefica
- VladaFBiH
#86 Re: Sta zapravo jedemo?!
a za šta živišswanfilter wrote: ↑19/11/2023 18:01 Vec godinama ne jedem konzerve bilo cega. Ponekad file kakve skuse il druge ribe.
Ne jedem salame i hrenovke.
Ponekad suhadija salame sa sela.
Ne jedem i ne kupujem vec samljeveno meso i bilo koje proizvode iz istog. Posebno konzerve.
Ne jedem bijeli kruh. I vrlo malo kruha uopsteno.
Secer izbacio i u kafu dajem med.
Sa grickalicama i gaziranim nikada nisam imao problema.
Od slatkisa volim samo cokoladne stvari, al i to sam smanjio dobrano kako ne pusim zeleni caj.
Ostali su mi pivo i cigare da ih pobjedim ...
-
mali_balon
#87 Re: Sta zapravo jedemo?!
GuziVladaFBiH wrote: ↑20/11/2023 14:28a za šta živišswanfilter wrote: ↑19/11/2023 18:01 Vec godinama ne jedem konzerve bilo cega. Ponekad file kakve skuse il druge ribe.
Ne jedem i ne kupujem vec samljeveno meso i bilo koje proizvode iz istog. Posebno konzerve.
Od slatkisa volim samo cokoladne stvari, al i to sam smanjio dobrano kako ne pusim zeleni caj.
Ostali su mi pivo i cigare da ih pobjedim ...![]()
-
moimoi
#88 Re: Sta zapravo jedemo?!
Eno sad, a ja se taman nafurala da imam pravi med u kuciBloo wrote: ↑20/11/2023 14:14moimoi wrote: ↑20/11/2023 12:57 Naaavodno pravi “med pamti”
https://m.youtube.com/watch?v=dU6oCZ1Wj ... d2F0ZXI%3D![]()
heksagon patterni su pojavljuju u prirodi i na druge nacine i ponekad u doticaju sa vodom
Ako uradis isti eksperiment smao vodu mrdas lijevo desno dobit ces drugi oblik![]()
Probacu jos ovaj od Chloe
- Bloo
- Globalna šefica
#89 Re: Sta zapravo jedemo?!
pa probaj lijevo desno lijevo desno...probaj u posudama drugog oblika i vrtiti na nacin na koji oni "vrte" vodu, pa probaj samo naprijed nazad itd...
eksperiment
Onda uzmi nesto slicno medu..javorop sirup ili agavin sirup i probaj opet isto da vidis da li ces dobiti heksagone.
Tako se rade eksperimenti
- Chloe
- Photo mod
#90 Re: Sta zapravo jedemo?!
Eeejh, vidi je .... kupiš med od Chloe, ne moraš provjeravati ... cccc ...moimoi wrote: ↑20/11/2023 14:32Eno sad, a ja se taman nafurala da imam pravi med u kuciBloo wrote: ↑20/11/2023 14:14moimoi wrote: ↑20/11/2023 12:57 Naaavodno pravi “med pamti”
https://m.youtube.com/watch?v=dU6oCZ1Wj ... d2F0ZXI%3D![]()
Ako uradis isti eksperiment smao vodu mrdas lijevo desno dobit ces drugi oblik![]()
Probacu jos ovaj od Chloe
-
moimoi
#91 Re: Sta zapravo jedemo?!
Pa da potrosim sav med na eksperimente.. alo baBloo wrote: ↑20/11/2023 14:34pa probaj lijevo desno lijevo desno...probaj u posudama drugog oblika i vrtiti na nacin na koji oni "vrte" vodu, pa probaj samo naprijed nazad itd...
eksperiment
Onda uzmi nesto slicno medu..javorop sirup ili agavin sirup i probaj opet isto da vidis da li ces dobiti heksagone.
Tako se rade eksperimenti![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#92 Re: Sta zapravo jedemo?!
Za nauku!moimoi wrote: ↑20/11/2023 14:35Pa da potrosim sav med na eksperimente.. alo baBloo wrote: ↑20/11/2023 14:34pa probaj lijevo desno lijevo desno...probaj u posudama drugog oblika i vrtiti na nacin na koji oni "vrte" vodu, pa probaj samo naprijed nazad itd...
eksperiment
![]()
Za istinu!
marie curie se izlagala radiJaciji, a tebi zao meda...
-
moimoi
#93 Re: Sta zapravo jedemo?!
- Bloo
- Globalna šefica
-
moimoi
#95 Re: Sta zapravo jedemo?!
Bi kurko da je placalaBloo wrote: ↑20/11/2023 14:36Za nauku!moimoi wrote: ↑20/11/2023 14:35Pa da potrosim sav med na eksperimente.. alo baBloo wrote: ↑20/11/2023 14:34
pa probaj lijevo desno lijevo desno...probaj u posudama drugog oblika i vrtiti na nacin na koji oni "vrte" vodu, pa probaj samo naprijed nazad itd...
eksperiment
![]()
Za istinu!
marie curie se izlagala radiJaciji, a tebi zao meda...
- nivla
#96 Re: Sta zapravo jedemo?!
kakva druga struktura, molim hemijsku analizu i formulu koja će to potvrditi, secer je secer, ove ublehe struktura secera, a tamo glukoza i fruktoza u nekim omjerima, ima minerala al oni ne uticu na svojstva secera kao seceraswanfilter wrote: ↑20/11/2023 12:47
U medu je druga struktura secera. I ovaj je porodicni, ne kupujem od nekog tamo.
sav visak koji se ne potrosi i ne bude uskladisten u misicima u formi glikogena ode u masnocu
i iz hemije se ucilo da se od secera lako dobiju masti, ali da proces nije reverzibilan pa od masti ne mozes dobiti nazad secer
- Chloe
- Photo mod
#97 Re: Sta zapravo jedemo?!
Dabome ...
E pa de malo zaprati i seljačke teme
pcelarstvo-t44799s1450.html
-
swanfilter
#98 Re: Sta zapravo jedemo?!
Prije sam odg.mali_balon wrote: ↑20/11/2023 14:29GuziVladaFBiH wrote: ↑20/11/2023 14:28a za šta živišswanfilter wrote: ↑19/11/2023 18:01 Vec godinama ne jedem konzerve bilo cega. Ponekad file kakve skuse il druge ribe.
Ostali su mi pivo i cigare da ih pobjedim ...![]()
Zivim, da docekam one stare godine bez mini ladicara za teblete kao moja mati, a na kojem je sedam ladica za dane, sa oznakama koje tablete i kada ih moram uzeti.
Naravno, ni to nije garancija da se sutra ne srusim ili da mi nađu kakve bolestine, jer zivimo vakat u kojem ama bas nista nije garancija da si dobar. Al, ako mogu, onda cu preventivno djelovati.
Zasto bih si srozao zivot zbog secera il masnoca, a bez potrebe.
Kontam ja, izbacio secer i drugo smece, a sutra me spici nesto zbog duhana. I na istom si.
Al, ako ce mi za trecinu koristiti sto se vitalnosti tice, a po pitanju nadolazece starosti, meni super.
Dobar prijatelj mi, nit 40 docekao, zdere tablete za pritisak i holesterol. Covjek direktor u velikoj firmi, al mu je kvaliteta zivota kao i kod nekog građevinca koji se hrani parizerima iz dana u dan.
E, to mi je zelja izbjeci abd ...
-
swanfilter
#99 Re: Sta zapravo jedemo?!
Nisam hemicar, nit strucnjak. Milijon studija je da seceri u medu se drugacije razgrađuju i djeluju drugacije na organizam.nivla wrote: ↑20/11/2023 14:40kakva druga struktura, molim hemijsku analizu i formulu koja će to potvrditi, secer je secer, ove ublehe struktura secera, a tamo glukoza i fruktoza u nekim omjerima, ima minerala al oni ne uticu na svojstva secera kao seceraswanfilter wrote: ↑20/11/2023 12:47
U medu je druga struktura secera. I ovaj je porodicni, ne kupujem od nekog tamo.
sav visak koji se ne potrosi i ne bude uskladisten u misicima u formi glikogena ode u masnocu
i iz hemije se ucilo da se od secera lako dobiju masti, ali da proces nije reverzibilan pa od masti ne mozes dobiti nazad secer
A, jedan slucaj iz moje porodice. Rahmetli majka kao seceras je jedno vrijeme koristila saharin za u kafu.
Dok je bila ona da saharin je bolji od secera samog.
Onda je presaltala na med i godinama su nalazi bili bolji i bolji. Cak je i sa inzulinom smanjila ...
-
John Cleese
#100 Re: Sta zapravo jedemo?!
Ma ne obracaj paznju na zafrkancijuswanfilter wrote: ↑20/11/2023 14:50 Prije sam odg.
Zivim, da docekam one stare godine bez mini ladicara za teblete kao moja mati, a na kojem je sedam ladica za dane, sa oznakama koje tablete i kada ih moram uzeti.
Naravno, ni to nije garancija da se sutra ne srusim ili da mi nađu kakve bolestine, jer zivimo vakat u kojem ama bas nista nije garancija da si dobar. Al, ako mogu, onda cu preventivno djelovati.
Zasto bih si srozao zivot zbog secera il masnoca, a bez potrebe.
Kontam ja, izbacio secer i drugo smece, a sutra me spici nesto zbog duhana. I na istom si.
Al, ako ce mi za trecinu koristiti sto se vitalnosti tice, a po pitanju nadolazece starosti, meni super.
Dobar prijatelj mi, nit 40 docekao, zdere tablete za pritisak i holesterol. Covjek direktor u velikoj firmi, al mu je kvaliteta zivota kao i kod nekog građevinca koji se hrani parizerima iz dana u dan.
E, to mi je zelja izbjeci abd ...
To sto zaista ne postoji nista sto bi ti moglo pouzdano i u potpunosti garantirati zdravlje kakvo sebi zelis nije razlog da se ne trudis onoliko koliko znas i mozes, sto izgleda i radis.
I ljudi moji...
Nije covjek napisao da jede kilu meda dnevno nego da njime zasladjuje kafu
A pravi med jeste bolji od rafiniranog secera, izmedju ostalog i iz vec pomenutih razloga.