EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ja71

#4151 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

... na kraju ce i voznju preuzeti konfljuteri
ZoomZoomKiwi

#4152 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

E mene neće voziti.
Laplace

#4153 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Laplace »

A šta je sa idejom da motor SUS služi samo za dopunjavanje baterije a pogon bude električni? BMW je imao (bar) jedan model sa tim pristupom, ali izgleda da su to napustili. Kako čujem, Nissan ide u tom smjeru. To bi pomirilo obje strane: i motori SUS i elektromotori, motor SUS bi bio manje (skoro nikako) opterećen jer bi samo dopunjavao bateriju dok bi elektropogon pokazao svoje dobre strane.

Sad će dežurni kritičari reći da ni to ne valja, mora strogo SUS i samo SUS, struja fujto.
ZoomZoomKiwi

#4154 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

Nissan E-power radi tako, ima samo malenu bateriju kao buffer.

Puni se kao klasični benzinac, za par minuta, i ima doseg kao SUS vozilo, a vozi se kao strujaš.

Šta znam.

Za mene samo gas guzzleri :mrgreen:
hilmija frlj
Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine

#4155 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by hilmija frlj »

Jel ona blentava Mazda sa wankelom isto ima.
Mislim da je u tom fazonu bio i Chevrolet Volt prije 10-15 godina.
ZoomZoomKiwi

#4156 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

Kod Mazde MX-30 je Wankel u ulozi Range Extendera, odnosno u pitanju je pravi BEV sa punjenjem na utičnicu i većom baterijom nego što je slučaj kod Nissan E-power sistema.

Kod Nissana je baterija jako mala i služi samo u momentima kad ti treba naglo ubrzanje pa dok se SUS motor podigne na obrtaje da proizvede dovoljno električne energije. Bukvalno kao buffer.

Nissan E-power nema utikač, puni se na benzinskoj stanici isključivo benzinom :-D
hopi

#4157 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by hopi »

EFD22 wrote: 15/11/2023 19:37 Nissan E-power radi tako, ima samo malenu bateriju kao buffer.

Puni se kao klasični benzinac, za par minuta, i ima doseg kao SUS vozilo, a vozi se kao strujaš.

Šta znam.

Hmm zanimljiva stvar, nisam znao.
Laički pitam fakat, šta je konkretno poenta toga, tj neki benefit? Meni izgleda samo kao komplikovanje, tj više dijelova i neko pretvaranje energije.
ZoomZoomKiwi

#4158 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

hopi wrote: 15/11/2023 23:36
EFD22 wrote: 15/11/2023 19:37 Nissan E-power radi tako, ima samo malenu bateriju kao buffer.

Šta znam.

Laički pitam fakat, šta je konkretno poenta toga, tj neki benefit? Meni izgleda samo kao komplikovanje, tj više dijelova i neko pretvaranje energije.
Imaju dvije poente,
Prva je efikasnije iskorištenje SUS motora, koji u ovom slučaju ima i promjenjivu kompresiju, pa je pravo malo mehaničko čudo. Uglavnom puno su manji gubici na prenosu itd. Ako se ne varam, negdje sam vidio/pročitao/čuo da grdosija X-trail E-power troši oko 5 l u prosjeku, gradske 6 l benzina, što je stvarno malo kad malo čovjek bolje razmisli.

Druga je navikavanje populacije na vožnju na struju.

Ima tu još benefita, npr. vezanih za terensku vožnju, gdje taj X-trail npr. ima motor nazad i motor naprijed, pa nema potrebe za kardanom i središnjim diferencijalom i imaš AWD sa instant odzivom i tako te zajebancije.

Ima potencijala, i meni se kao ideja od svih do sad EV ideja najviše svidjela.
kravamuzara

#4159 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by kravamuzara »

EFD22 wrote: 15/11/2023 23:41

Šta znam.

Imaju dvije poente,
Prva je efikasnije iskorištenje SUS motora, koji u ovom slučaju ima i promjenjivu kompresiju, pa je pravo malo mehaničko čudo. Uglavnom puno su manji gubici na prenosu itd. Ako se ne varam, negdje sam vidio/pročitao/čuo da grdosija X-trail E-power troši oko 5 l u prosjeku, gradske 6 l benzina, što je stvarno malo kad malo čovjek bolje razmisli.

Ima tu još benefita, npr. vezanih za terensku vožnju, gdje taj X-trail npr. ima motor nazad i motor naprijed, pa nema potrebe za kardanom i središnjim diferencijalom i imaš AWD sa instant odzivom i tako te zajebancije.

Samo sto je varijabilna kompresija zazivanje epske nepouzdanosti.

Ali barem nesto rade za razliku od svaba sa rgb osvjetljenjima interijera i swarowski rucicama mjenjaca :lol:
ZoomZoomKiwi

#4160 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

kravamuzara wrote: 15/11/2023 23:44
Imaju dvije poente,

Ali barem nesto rade za razliku od svaba sa rgb osvjetljenjima interijera i swarowski rucicama mjenjaca :lol:
Pa iskreno, složio bih se u slučaju da je takav motor spojen na mjenjač (bilo kakav) i da pogoni točkove direktno.

Ovako, on bukvalno ima pet do šest režima rada sa predodređenim naporom (load-om) i nema naglih promjena, tako da je pošteđen nekih stvari.

Peglanje viška/manjka električne energije iz generatora svakako radi baterija.

Tako da varijabilna kompresija nije nešto što će toliko često varirati, a svakako da kao prvu inkarnaciju takve ideje možemo očekivati svašta, kao što smo i kod VVT i VVL sistema imali svašta u početku, pa i danas kod nekih. :mrgreen:
Ateista

#4161 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ateista »

EFD22 wrote: 15/11/2023 16:45 E mene neće voziti.
:thumbup:
Podrzavam razvoj autonomne voznje iz razloga sto vecina ljudi nije sposobna da se dovoljno skoncentrise na voznju, pogotovo duzu voznju, sto svojim losim reakcijama osim sto izazivaju nesrece prave i guzvu, te vjerujem da ce kad se jos malo usavrsi AI bolje i sigurnije voziti od prosjecnog vozaca, pa bi moglo biti globalnih benefita, ali da to ne postane pravilo.
Licno bih upravljanje kompjuteru mozda prepustio jedino u nekim kolonama i spicama, kreni - stani, sto je svakako dosadno i peglativno, ali sve ostale situacije bih uvijek radije sam vozio.
hopi

#4162 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by hopi »

EFD22 wrote: 15/11/2023 23:48
kravamuzara wrote: 15/11/2023 23:44

Imaju dvije poente,

Pa iskreno, složio bih se u slučaju da je takav motor spojen na mjenjač (bilo kakav) i da pogoni točkove direktno.

Ovako, on bukvalno ima pet do šest režima rada sa predodređenim naporom (load-om) i nema naglih promjena, tako da je pošteđen nekih stvari.

Peglanje viška/manjka električne energije iz generatora svakako radi baterija.

Tako da varijabilna kompresija nije nešto što će toliko često varirati, a svakako da kao prvu inkarnaciju takve ideje možemo očekivati svašta, kao što smo i kod VVT i VVL sistema imali svašta u početku, pa i danas kod nekih. :mrgreen:
Hajde fino. Nego može li se desiti situacija da se baterija brže prazni nego što je motor može napuniti? Vjerovatno postavljam vrlo banalna pitanja, ali se ne razumim oko toga, a nije z goreg nešto novo naučiti.
ZoomZoomKiwi

#4163 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

Teško, predviđen je scenarij da ti je noga do poda dovoljno dugo i da su sva opterećenja na maks (masa, nagib) da bi se baterija do kraja potrošila. A u tom slučaju imaš ograničenu snagu elektromotora jednaku snazi SUS motora minus par posto gubitaka na pretvorbu energije.
Ali takve situacije su jako rijetke i ne traju dugo, jer se prvim kočenjem baterija odmah puni.
kravamuzara

#4165 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by kravamuzara »

Evo te @EFD22
Rockefeller

#4167 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Rockefeller »

Lucid Gravity, ludilo :mrgreen:
azdralovic

#4168 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by azdralovic »

malo mi je glupo ovo jer pravila su ista bila za sve... da su podijelili samo svojima po nekom kriteriju pa hajde, ali ovako mi je bezveze...
Ateista

#4169 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ateista »

azdralovic wrote: 17/11/2023 10:24
malo mi je glupo ovo jer pravila su ista bila za sve... da su podijelili samo svojima po nekom kriteriju pa hajde, ali ovako mi je bezveze...
Postavlja se pitanje koliko te subvencije uopste imaju smisla u drzavi kao sto je nasa, sa niskim standardom i trenutnim cijenama EV, gdje iste moze sebi priustiti samo bigata elita, tako da to ispadne subvencioniranje elite.
Kad i ako EV bude dostupan obicnim ljudima kod nas, tad ovo ima smisla.
ReymondReddington

#4170 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ReymondReddington »

Ateista wrote: 17/11/2023 10:36
Postavlja se pitanje koliko te subvencije uopste imaju smisla u drzavi kao sto je nasa, sa niskim standardom i trenutnim cijenama EV, gdje iste moze sebi priustiti samo bigata elita, tako da to ispadne subvencioniranje elite.
Nemas postenog punjaca u Sarajevu. Nece to kod nas jos. Ovo sad kupuje neko ko hice da ima ev sa strane da se ponekad provoza.
Ateista

#4171 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ateista »

ReymondReddington wrote: 17/11/2023 14:03
Ateista wrote: 17/11/2023 10:36

Nemas postenog punjaca u Sarajevu. Nece to kod nas jos. Ovo sad kupuje neko ko hice da ima ev sa strane da se ponekad provoza.
Da, i ko ima kucu pa moze tokom noci na uticnicu puniti.

To jos dodatno potvrdjuje da su subvencije samo za elitu, jer ko ima para za dva auta uopste, pogotovo te vrijednosti...
hopi

#4172 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by hopi »

Pretjerujete vala s tim. Nek su dali subvenciju, da nisu bilo bi ništa ne radimo po tom pitanju, ne valja ovo ne valja ono. Pa ko moze da kupi nek kupi, ko ne moze nema subvencije i ćao, cijene vozila su takve kakve su.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#4173 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

Laplace wrote: 15/11/2023 18:56 A šta je sa idejom da motor SUS služi samo za dopunjavanje baterije a pogon bude električni? BMW je imao (bar) jedan model sa tim pristupom, ali izgleda da su to napustili. Kako čujem, Nissan ide u tom smjeru. To bi pomirilo obje strane: i motori SUS i elektromotori, motor SUS bi bio manje (skoro nikako) opterećen jer bi samo dopunjavao bateriju dok bi elektropogon pokazao svoje dobre strane.

Sad će dežurni kritičari reći da ni to ne valja, mora strogo SUS i samo SUS, struja fujto.
Chevrolet Volt / Opel Ampera je radio na taj nacin od 2011:e. CVT mijenjac, dva motora i SUS motor koji vrti jedan od motora koji je ujedno i generator. Izmedju ostalog sada vjerovatno najjeftiniji auto po kilometru kad se uvrsti cijena. Ali je bio preskup kao nov i suvise komplikovan. Maltene dva auta u jednom: elektricni i SUS.

Elektricni je prilicno jednostavan: trofazni sinhroni motor, reduktor, VFD pretvarac, baterija i vozi misko.
B6Redhell

#4175 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by B6Redhell »

Prelaziš li 150km dnevno..?!!!!

I ja sam nekad sipo cenera.. , pa opet na beMzisku.. ha jaa
(Kod nas po romaniji i nisu česte)
Post Reply