SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Dope_Man

#72226 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dope_Man »

Thorgerson wrote: 14/11/2023 13:30 Ovo nije prvi, a ni zadnji lik koji je ubio svoju zenu. Nemoguce je ove stvari sprijeciti. Jedino da zeni dodjelis licnu pratnju, dan/noc. A opet psihopate ce i tu naci rupu.

Jednostavno imas likove koji su takvi.

Ovdje samo sud treba da odradi svoj posao. Imas opciju da mu odrezes 40 godina. Odrezi i kraj price. Opet, to nece sprijeciti novog psihopatu.

Jer cisto sumnjam da ti likovi razmisljaju na nacin, joj pa mogu popusit 40 godina, bolje da ne radim to. Jest, al u crtanom filmu mozda.
Upravo ovo. Ovo je prakticno nemoguce sprijeciti osim da na prvo prebijanje zene lika zatvoris za stalno. Nema drugog nacina, a ni prevencije jer ovakve nikakvi zakoni ne zanimaju.

Sigurne kuce i slicno su takodjer glupa ideja - ako osoba A mora da bude sklonjena negdje i zatvorena jer postoji opasnosti da ce je osoba B ozlijediti, pa valjda bi logicno bilo da se osobu B zatvori tako da osoba A moze zivjeti normalan zivot.
Zoooka

#72227 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Zoooka »

Glupa vam je spika da se ne može spriječiti, naravno da može. Da je ovog hajvana neko dobro nalupao kad je prvi put maltretirao ne bi mu palo na pamet da joj se približi više ikad. Kad mislim dobro nalupao, mislim na to da mu neko polomi koje rebro i bar jedan od udova.
Haris.ba

#72228 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Zoooka wrote: 14/11/2023 14:39 Glupa vam je spika da se ne može spriječiti, naravno da može. Da je ovog hajvana neko dobro nalupao kad je prvi put maltretirao ne bi mu palo na pamet da joj se približi više ikad. Kad mislim dobro nalupao, mislim na to da mu neko polomi koje rebro i bar jedan od udova.
I onda te zena prijavi jer joj mlatis ljubav njenog zivota....
Zoooka

#72229 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Zoooka »

Haris.ba wrote: 14/11/2023 14:43
Zoooka wrote: 14/11/2023 14:39 Glupa vam je spika da se ne može spriječiti, naravno da može. Da je ovog hajvana neko dobro nalupao kad je prvi put maltretirao ne bi mu palo na pamet da joj se približi više ikad. Kad mislim dobro nalupao, mislim na to da mu neko polomi koje rebro i bar jedan od udova.
Bullshit. Ova nije živjela sa njim, bila je u sigurnoj kući, što znači da ga je odjebala već.
Laplace

#72230 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 14/11/2023 14:01
Bloo wrote: 14/11/2023 13:59
drug_profi wrote: 14/11/2023 13:52 Mužjak je među sisarima onaj koji je jači, onaj koji je snažniji fizički, onaj koji treba biti zaštitnik svoje ženke i svog poroda.
I sad se sjeti sta sam ti rekla... muzjak je jaci, zenka je slabija.
PICKA/PIZDA/VAGINA su odlike slabosti.
Mi smo visi primati jebogadarvin.... jesi li ti svoju zenu bario ili si je klepio po glavi i odvukao u stan i silovao i onda je ostala s tobom?

Jel sad kontas ili ti treba crtati.
Ja i dalje ne vidim problem u tim izrazima.
Hajmo da vodu ne zovemo vodom nego tekućinom za rehidrataciju.

A mene je moja žena zbarila, jer sam ja bio smotan previše.
Dihidrogen monoksid, moliću lijepo.
Haris.ba

#72231 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Zoooka wrote: 14/11/2023 14:44
Bullshit. Ova nije živjela sa njim, bila je u sigurnoj kući, što znači da ga je odjebala već.
De citaj sta pises.
Zoooka

#72232 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Zoooka »

Haris.ba wrote: 14/11/2023 14:46
Zoooka wrote: 14/11/2023 14:44

De citaj sta pises.
Čitam. Da je reagovao njen otac, brat, prijatelj nebitno, do ovoga ne bi došlo.
shandrprcSA

#72233 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shandrprcSA »

Mate_Miso_Kovac wrote: 14/11/2023 13:51 Becirovic je u osnovnoj bio klosarcic i hinja. Majka mu je bila uzas, udovica, titrala mu, maltretirala drugu djecu... Jebiga, iz kompliciranog djetinjstva u kompliciran zivot, i et, na kraju u ćuzu.
mater Mukelefa je posebna dijagnoza
moimoi

#72234 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 14/11/2023 14:34
moimoi wrote: 14/11/2023 14:28
Ozimician wrote: 14/11/2023 14:20

Ne mislim, isto kao sto ne mislim da je porodicno nasilje odlika Istoka.
Ne mislim ni ja da je porodicno nasilje odlika istoka ali mislim da je nasilje usko povezano sa edukacijom tj odgojem. Necemo se praviti ludi kada znamo da se u nekim dijelovima zemaljske kugle zene svakodnevno na ulici siluju, posipaju kiselinom te da bivaju ubijene i od strane svoje brace/oceva ako “povrijede cast” porodice. Da se zene ne smiju razvesti, negdje samostalno ni izlaziti bez muske pratnje, etc. Da se negdje ljubomora njeguje i opravdava
...u nekim dijelovima zemaljske kugle da, sto ni tamo nije prihvatljivo ni drustveno ni zakonski (mislim da su u Iranu cak smrtne kazne za te slucajeve propisane - koje se ovdje na forumu prizeljskuju)... ides u extreme, zato i ja idem u extrem koji je napravio daleko vise zrtava...
Ne sude ti tamo sudije vec porodica zrtve. Sudija je tu da izrekne kaznu, ali ukoliko ti porodica zrtve oprosti, ti si slobodan covjek.

Sjecam se ubistva jedne Britanke. Sud je njezinoj majci dao da odluci da li ce ga ubiti ili ostaviti na zivotu. Zena nije zeljela da mu presudi, kontajuci da ce zavrsiti u zatvoru… kurko. Lik oslobodjen.
dječak sa šibicama

#72235 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

On je navodno 3 godine maltretirao tu zenu, vecina slucajeva do sada je slicna prica, nije on presvrnuo odjednom vec to traje.

Sta rade institucije? centar za socijalni rad? policija?
auspuhc

#72236 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by auspuhc »

drug_profi wrote: 14/11/2023 10:01 Između ostalog, ja sam i radi ovog naučio svoje cure da rukuju oružjem i da pogode ono što gađaju.
Dobro. Sad mi je jasan tvoj jucerasnji komentar. Bolje ih nauci da izbjegavaju problematicne muskarce u zivotu.

Klix ocekivano jedva docekao i odmah krenuo sa smarackom rjecju. :zzzz:
drug_profi

#72237 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ne znam da li se sjećate jednog slučaja iza rata.

Punac upucao zeta.
Maltretirao ženu, ova pobjegla roditeljima sa djetetom.
Ovaj došao pred kuću i htio silom da je vodi.

Stari izvukao pištolj i riješio djetetu problem za sva vremena.

I svaki otac mora biti spreman na to.
Karikaturist

#72238 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Karikaturist »

Jasno mi je da ti navedeni nista ne rade, ali mi nije jasno da familija nesretnice nije reagovala. Ne znam im li brata ili oca, ali ja ne bi dozvolio nekoj varalici da se izivljava nad mojom sestrom/kcerkom.
Zoooka

#72239 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Zoooka »

dječak sa šibicama wrote: 14/11/2023 14:51 On je navodno 3 godine maltretirao tu zenu, vecina slucajeva do sada je slicna prica, nije on presvrnuo odjednom vec to traje.

Sta rade institucije? centar za socijalni rad? policija?
Ja, koliko sam upratio izricane su mu razne mjere, ko provodi te mjere, policija vjerovatno, on to nije shvatao ozbiljno, ali batine bi shvatio itekako ozbiljno, garantujem da joj se nikad više ne bi približio, jer znam za jedan slučaj iz prve ruke, gdje je bivši momak uhodio djevojku i uznemiravao je, dolazio joj na vrata stana u 4 ujutro, sve dok ona taj problem nije prepričala malo opasnijim likovima koji su ubili boga u njemu. Moram li reći da ga više nikad nije vidjela ?
mali_balon

#72240 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Ma samo muda na panj i cap...pa ako te je pije vode onda ruka noga...uho.....nista bez fizicke boli i patnje takvi likovi nemaju razum...samo sila...sto neko napisao to su psihopate
Haris.ba

#72241 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Karikaturist wrote: 14/11/2023 14:53 Jasno mi je da ti navedeni nista ne rade, ali mi nije jasno da familija nesretnice nije reagovala. Ne znam im li brata ili oca, ali ja ne bi dozvolio nekoj varalici da se izivljava nad mojom sestrom/kcerkom.
Mozda nema familije. Stid roditeljima kazati. Svasta ima.

Ludilo je pricati da je rjesenje da porodica mora da se razracunava. Onda, fino ukinumo policiju, tuzilastvo, sud.
Bloo
Globalna šefica

#72242 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

moimoi wrote: 14/11/2023 14:28 Da se negdje ljubomora njeguje i opravdava
Pa evo i ovdje se ljubomora opravdava - pogledati izjave Mjesecara.
Sjetimo se i hitovi - Bices moja i nicija...
u nasim jezicima je više deprecijativnih leksickih jedinica za zene nego za muškarce (kurva, kuja, droca, glupaca, kokos, tuka i tako dalje i tako blize...)

Nije mi bilo mrsko da iskopam jedan dobar rad sto sam prije 100 godina citirala (Jezične rodne ideologije u hrvatskim ženskim časopisima prve
polovice 20. stoljeća, Tatjana Pišković, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

U ovom duhu su odrasli nasi pradjedovi i pramajke, nasi babe i dede...i sve se to generacijski prenosi svjesno ili nesvjesno na djecu i njihove uloge u drustvu, kroz postupanje, kroz jezik (vidjeti picoza by drug profi i romanticarsko poimanje zene)...

Stoljeca i stoljeca ovakvog svjetonazora se ne mogu izbrisati brzo niti prostim izmjenama zakona niti time sto se ja istresem na druga jer ne razumije zasto je pogresno koristiti neki izraz jer je on samo produkt prijasnjih generacija.
Kod muškarca se obično obrazuje razum, oštri mu se mišljenje, učvršćuje volja, dok se ženi, u koliko joj se uopće daje naobrazba, obrazuje srce, to jest, uči ju se razne društvene formalnosti i estetiku, glazbu, beletristiku, umjetnost, poeziju, tako da njezinu živčanu osjetljivost i fantaziju povećava. Osjećajni život i fantazija žena ne smije se i dalje razvijati, jer to pojačava samo njihovu sklonost prema nervozi, nego treba i kod nje razviti rad razuma i upoznati je s pojavama praktičnoga života. Osjećajni život žene je prekomjerno razvijen, stoga je sklona svakom praznovjerju i zabludi, te religioznom ludilu. Zbog toga žene gledaju drukčije na svijet nego muškarci, a to je veliki uzrok razlike medju spolovima. (Ljubica Ilakovac, Žena nekoć i danas, Jugoslavenska žena, god. III, 1919, br. 7, str. 253‒258)

(...) kakva je bila prva obitelj? (...) Ispočetka nikakva veća zajednica: tek prva familija, žena sa djecom sklonjena u špilji, dok muškarac u
nesmiljenoj borbi sa prirodom i njenim sličnim stvorovima, u lovu,pomoću primitivnog kamenog oružja, pribavlja hranu sebi i svojima.
On, fi zički jači od žene, njoj intelektualno superioran i slobodniji, jer je priroda sav teret radjanja i uzgajanja potomstva navalila na njegovu
drugaricu, on, hranitelj i branitelj, ujedno je i neograničeni gospodar svojih. Dakle strogi patriarhat, najkruće gospodstvo muškarca, osnov
je prve familije. (...) Žena tek upotpunjuje muškarca u stvaranju potomstva ‒ inače je potpunoma bespravna. (dr. G., Kako je nastala
porodica? Muž ili žena? ‒ Patriarhat ili matriarhat?, Ženski list, god. III, 1927, br. 2, str. 3)

Kudgod gledamo svuda opažamo, da je dječačka borbena igra te igra djevojčice lutkom stalno opetovanje prastare podjele rada izmedju
spolova ‒ ona podjela rada, koja bazira na dubokoj razlici izmedju muškoga i ženskoga bića. Naravno imade i dječaka koji osjećaju
toliku potrebu nježnosti, da i oni uzimaju u svoj naručaj lutku. Ali doskora prenose oni ovu nježnost na razne životinje. Isto tako imade
djevojčica, koje sa ljubavlju sudjeluju u borbenim igrama dječaka. Ali u cijelosti se ipak pokazuje u igrama obih spolova tipična i prirodjena
razlika. (Vaša djevojčica, njezina lutka i svojstva žene, Ženski list, god. XIII, 1937, br. 1, str. 30)

Prava žena ima dovoljno volje i autoriteta, kojim postizava, da se sve njene želje uvažavaju. (...) Ona zna da su uzajamni obzir i pažnja
temelj svakog dobrog braka. Zbog toga ona misli na rođendan svoga muža, a obljetnicu braka slavi kao njihov zajednički najveći blagdan.
Ona ne uzkraćuje mužu slobodu i raduje se kad se on vraća dobro raspoložen kući. Prigodom nesuglasica, ona mirno i stvarno zastupa
svoje stanovište, ali u pravom času umije i popuštati, jer zna da je ljubav mnogo važnija od činjenice, da je ona imala pravo. (Koja je žena
najbolja u braku, Hrvatski ženski list, god. V, 1943, srpanj ‒ kolovoz, str. 41)

A čuj šta veli Sv. Pismo! ‒ »Pod vlasti muža bit ćeš, i on će nad tobom gospodovati« (...). Pavao Apoštol naroda uči, da žene imaju biti
pokorne ‒ tako zakon hoće (...) da je žena stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi žene (...) dakle mu mora biti podvržena! Nadalje isti
Apoštol kaže, da je čovjek glava, upravitelj žene, kao što je Isus glava Crkve (...).14 Isti nauk nalazimo kod S. Petra, poglavice Apoštola (...)
Bog nije stvorio ženu iz glave čovjeka, da mu bude jednaka ili nad njim; nego iz rebra, ispod ruke, da mu bude pomoćnica i pokorna! To uče svi
crkveni Oci, Naučitelji i sama praksa Crkve. (Radmanović, Katolički feminizam, Za vjeru i dom, god. I, 1908, br. 4, str. 99)

S tim se slaže i naravni zakon: tijelom je slabija od čovjeka; srcem je nježnija od čovjeka; razumom je niža od čovjeka ‒ njezin naravni
ustroj tijela zahtijeva laki rad! ‒ Za žene nije ni nauk, makar u sebi i ne bio težak posao, jer su i od sebe odviše isprazne i pohlepne, da budu
viđene, da se o njima mnogo govori, da im se svak klanja, divi, čudi, uzveličaje, da ih nad sve hvali (...) ta je ispraznost danas dotle došla,
da se pametan čovjek mora smijati kad vidi koliko se samo za odijelo staraju i trude, da im bude koketnije! (...) Dakle, ako ljudski rod želi
sebi dobro, ima se svim silama opirati i predusresti svaku emancipaciju ženskog spola; inače mu je grob otvoren! ‒ Ženi je glavna i naravna
zadaća biti pokorna, kuću čuvati, kućne poslove obavljati, djecu odgajati, jer djeca kakva budu kad ostave majčino krilo, takva će biticijeloga života ‒ ako budu dobro odgojena i bit će dobra! (Radmanović, Katolički feminizam, Za vjeru i dom, god. I, 1908, br. 4, str. 99–100)

Tim nastoje [današnje feministkinje] ‒ i kako sakriveno! ‒ da otmu, slatkim, obmamljujućim obećanjima, ženski spol iz krila katoličke vjere ‒ uopće svake religije, jer znadu, da je trud uzaludan, ako i ženu ne otruju. Nijesu im dosta tolike laži u fi lozofi ji, u povijesti, u
prirodnim i drugim znanostima, nego se služe i kvarenjem ženskog spola, tog temeljnog čuvaoca ljudskih svetinja i ideala, da lakše unište
svaki ideal, svaku vjeru ‒ nada sve katoličku! (Radmanović, Katolički feminizam, Za vjeru i dom, god. I, 1908, br. 4, str. 102)
Karikaturist

#72243 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Karikaturist »

Haris.ba wrote: 14/11/2023 15:05
Karikaturist wrote: 14/11/2023 14:53 Jasno mi je da ti navedeni nista ne rade, ali mi nije jasno da familija nesretnice nije reagovala. Ne znam im li brata ili oca, ali ja ne bi dozvolio nekoj varalici da se izivljava nad mojom sestrom/kcerkom.

Ludilo je pricati da je rjesenje da porodica mora da se razracunava. Onda, fino ukinumo policiju, tuzilastvo, sud.
Ne moze se porediti sa ludilom od toga da jedne nevine osobe nema vise.
Ozimician

#72244 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

Imam poznanika koji je poodavno na ulici sreo muskarca kako tuce djevojku, umjesao se i oborio nasilnika na zemlju, epilog: policija, prijava, sud.

Djevojka na sudu svjedocila u korist svog momka, ovaj dobio novcanu kaznu i 3 mjeseca uslovno.
Haris.ba

#72245 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Karikaturist wrote: 14/11/2023 15:07

Uvijek mozes ko betmen dati svoje usluge mlacenja nasilnika. Nemoj se kriti iza familija zrtava.
Karikaturist

#72246 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Karikaturist »

Haris.ba wrote: 14/11/2023 15:09
Karikaturist wrote: 14/11/2023 15:07

Uvijek mozes ko betmen dati svoje usluge mlacenja nasilnika. Nemoj se kriti iza familija zrtava.
Uozbilji se malo, nije ovo pijaca.
Haris.ba

#72247 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Karikaturist wrote: 14/11/2023 15:10 Uozbilji se malo, nije ovo pijaca.
Inace?

Sta imas prozivati tudje familije sto ne mlate nasilnike? Ako ti smetaju nasilnici, ne sakrivaj se iza tudjih familija. Na ulicu i mlati ih.
Karikaturist

#72248 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Karikaturist »

Haris.ba wrote: 14/11/2023 15:12
Inace?

Sta imas prozivati tudje familije sto ne mlate nasilnike? Ako ti smetaju nasilnici, ne sakrivaj se iza tudjih familija. Na ulicu i mlati ih.
Dovoljno te je..
auspuhc

#72249 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by auspuhc »

A sta treba neki clan familije da ga rokne i zavrsi u zatvoru?

Da moja sestra dopusti da sa ovakvim likom ima dijete sigurno se ne bi mijesao u njen odnos. Sama je birala i ko joj je kriv sto je glupaca.
Haris.ba

#72250 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Karikaturist wrote: 14/11/2023 15:14
Haris.ba wrote: 14/11/2023 15:12
Inace?

Dovoljno te je..
I tako borac protiv nasilja....
Post Reply