Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pepeljara

#14476 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by pepeljara »

Juce se vozim tramvajem, lose mi bi ... Pretrpano, smrdi, prljavo, fuj.
Ruku na srce nesto sumnjam da ce se to promjeniti sa novim kad dodju jer je do naroda.
Mozda da tramvaji idu svake 2-3 minute pa da imas ono rasporedjen narod pogotov kad su spice 6-9, 11-13, 16-18 mozda bi bilo bolje.
Al narod ja gamad, to cici,galami, onaj se naklatio na vrata cetvrta, nece da se zatvore, vozac galami "alo seljacino hoces se skloniti sa vrata".

Ko u filmu :bih:

Bojim se da ce i novi tramvaji brzo da budu unisteni svim i svacim
izbjeglica_iz_besmisla

#14477 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

PM72 wrote: 11/11/2023 05:41 Ma sve ok,sve je sad pošteno,bez korupcije,nipotizma...stanje u firmama nikad bolje,grad nikad čišći a prevoz tačniji..
Bar ti znaš koliko mi se gade minderaši i džamijski miševi i da sam glasao za promjene ali napretka nema...
Kao kad jedva čekaš da ti otjeraju direktora i menadžment u firmi a dovedu još gore pa nakon izvjesnog vremena kažeš da oni predhodni i nisu bili toliko loši koliko sam mislio...
Jesu oni (zeleni) prosli losi koliko se mislilo. Dosta je tog spinovanja.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#14478 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

PM72 wrote: 11/11/2023 05:41
Chmoljo wrote: 10/11/2023 22:18
PM72 wrote: 10/11/2023 21:23 Pusti šuplju Chmoljo...kupljeni busevi :lol: koji?gdje?kad?za koliko? Koliko je izvađeno Titinih šina?
Neka te Bato...
https://www.akta.ba/tenderi/licitacije/ ... materijala

Objavljen javni poziv. Ako sumnjaš u korupciju pošteni sugrađanine, bujrum uputi zahtjev za pristup informacijama, ako znaš, pa se informiši.

Ako nećeš, onda te boli briga i samo pametuješ bez pokrića. Jer mogu i ja sad pričati da si ti ovakav ili onakav i moja riječ protiv tvoje. Zauzvrat nam priloži nešto konkretnije od jugonostalgije i silovanje čankove fraze "ne mogu okrečiti koliko je tito izgradio".
Ma sve ok,sve je sad pošteno,bez korupcije,nipotizma...stanje u firmama nikad bolje,grad nikad čišći a prevoz tačniji..
Bar ti znaš koliko mi se gade minderaši i džamijski miševi i da sam glasao za promjene ali napretka nema...
Kao kad jedva čekaš da ti otjeraju direktora i menadžment u firmi a dovedu još gore pa nakon izvjesnog vremena kažeš da oni predhodni i nisu bili toliko loši koliko sam mislio...
Ali covjece, ja stvarno ne kontam sta je napredak? Magicni stapic koji ce rijesiti sve birokratske prepreke, i sam od sebe srusiti onu zgradu na grbavici?

Magicni stapic koji ce na letecem cilimu prenijeti penny i ostaviti prazan prostor za I transferzalu?

Jedno je reci da nije dovoljno i da treba vise da se rijesio neki problem je ok. Reci da je nikad gore i pri tome kriviti lika koji je direktno krenuo rjesavati problem po problem mi je volej u mozak.

Neki jos ne mogu shvatiti da ovo vise nije drzava kada se direktivom mogle rjesavati stvari, dovesti bagere i poravnati, a vlasniku isplatiti onoliko koliko ti mislis da je dosta.

Ja vidim da je steta poceo raditi stvari za koje su nas ubjedjivali da ne znamo, da ne mozemo i da je nemoguce.

Pitao si me da li koristim jgs? Koristim kako ti rekoh. I znam u kakvom stanju je bila pruga. I svakome je ko dan jasno da bi sda radije zatvorila prugu, udarila asvalt i uvela autobuse. Lakse, brze, popularnije za predstavnike vlasti. Za gradjane u konacnici mnogostruko skuplje, neudobnije sa vecim guzvama, prljavije.

Ne zelim pricati bajke kako si svi sjajni i savrseni, kako apsolutno nema korupcije, kako su sposobni i u sluzbi gradjana.

Ne moze se preko noci iz opanka u becku cipelu. Ali ja vidim razliku. Kada su se trole nabavljale, te ruzne su, te prevelike, te ne valjaju... A iz licnog iskustva, trolejbuski saobracaj je daleko udobniji od tramvajskog sto je prije 15 godina bilo nezamislivo.

Sve ovo sto steta radi, radi sa manje vise istim ljudima po ministarstvima. Sto govori da on ipak pravi razliku.
Kuvet

#14479 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Kuvet »

Chmoljo wrote: 11/11/2023 09:57
PM72 wrote: 11/11/2023 05:41
Chmoljo wrote: 10/11/2023 22:18

https://www.akta.ba/tenderi/licitacije/ ... materijala

Objavljen javni poziv. Ako sumnjaš u korupciju pošteni sugrađanine, bujrum uputi zahtjev za pristup informacijama, ako znaš, pa se informiši.

Ako nećeš, onda te boli briga i samo pametuješ bez pokrića. Jer mogu i ja sad pričati da si ti ovakav ili onakav i moja riječ protiv tvoje. Zauzvrat nam priloži nešto konkretnije od jugonostalgije i silovanje čankove fraze "ne mogu okrečiti koliko je tito izgradio".
Ma sve ok,sve je sad pošteno,bez korupcije,nipotizma...stanje u firmama nikad bolje,grad nikad čišći a prevoz tačniji..
Ali covjece, ja stvarno ne kontam sta je napredak? Magicni stapic koji ce rijesiti sve birokratske prepreke, i sam od sebe srusiti onu zgradu na grbavici?

Magicni stapic koji ce na letecem cilimu prenijeti penny i ostaviti prazan prostor za I transferzalu?

Jedno je reci da nije dovoljno i da treba vise da se rijesio neki problem je ok. Reci da je nikad gore i pri tome kriviti lika koji je direktno krenuo rjesavati problem po problem mi je volej u mozak.

Neki jos ne mogu shvatiti da ovo vise nije drzava kada se direktivom mogle rjesavati stvari, dovesti bagere i poravnati, a vlasniku isplatiti onoliko koliko ti mislis da je dosta.

Ja vidim da je steta poceo raditi stvari za koje su nas ubjedjivali da ne znamo, da ne mozemo i da je nemoguce.

Pitao si me da li koristim jgs? Koristim kako ti rekoh. I znam u kakvom stanju je bila pruga. I svakome je ko dan jasno da bi sda radije zatvorila prugu, udarila asvalt i uvela autobuse. Lakse, brze, popularnije za predstavnike vlasti. Za gradjane u konacnici mnogostruko skuplje, neudobnije sa vecim guzvama, prljavije.

Ne zelim pricati bajke kako si svi sjajni i savrseni, kako apsolutno nema korupcije, kako su sposobni i u sluzbi gradjana.

Ne moze se preko noci iz opanka u becku cipelu. Ali ja vidim razliku. Kada su se trole nabavljale, te ruzne su, te prevelike, te ne valjaju... A iz licnog iskustva, trolejbuski saobracaj je daleko udobniji od tramvajskog sto je prije 15 godina bilo nezamislivo.

Sve ovo sto steta radi, radi sa manje vise istim ljudima po ministarstvima. Sto govori da on ipak pravi razliku.
Sve je to tako kako ti kazes, medjutim narod je kriv. Jednostavno se ljudi ne znaju ponasati i tacka, cast izuzecima. Takodjer sve nehljebe u grasu bi trebalo smijeniti i zaposliti neke ljude koji bi to odrzavali. Vec ne rade u nekim novim trolama klima, paneli, prljavo, te se tacno vidi da ovo bas ne vodi nigdje, pa cemo za pet godina imati opet ofucane trolejbuse. Kako kad dodjem u neke druge gradove, sve fercera? Kod nas je generalno problem neodrzavanje. Nije problem napraviti nesto, vec odrzavati to. Pogledaj onaj parking kod vijecnice. Ljudi uriniraju, ne radi lift, prljavo, prepuno smeca, jer zaposlenici koji rade tu, ne odrzavaju to. Tako i gradski prijevoz. Kad dodju stadlerovi tramvaji, sve super, slikat ce se, sve ce biti kao u filmu, a nakon par mjeseci upotrebe, bit ce isarani, isflekani, nece raditi pola stvari koje trebaju da rade u tramvaju, opet zbog tog famoznog odrzavanja. Uradi se i igraliste, uradi se i trotoar, pa trava zaraste, ne pocisti se ( naravno i gradjani tu imaju bitnu ulogu). I opet jovo nanovo.
Haris.ba

#14480 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Haris.ba »

pepeljara wrote: 11/11/2023 08:39
Mozda da tramvaji idu svake 2-3 minute pa da imas ono rasporedjen narod pogotov kad su spice 6-9, 11-13, 16-18 mozda bi bilo bolje.
Pa ako budu veci tramvaji. Jer, u spicama oni mali ceski se popune na 1,2 stanice i onda guzvara. Oni su taman mimo spica.
Mishelinke

#14481 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Mishelinke »

Chmoljo wrote: 10/11/2023 23:36 pa da, dovoljno je samo dugme pritisnuti i GRAS se ugasi...
Ili izmijeniti jedan član zakona i preko noći bi imali ugašen Gras.

I bolji prijevoz.

I veće plate i penzije.

Sve se može kada se ima volje.

Imaju većinu na svim nivoima, do sada su trebali mnoge stvari popraviti. Mogu svaki zakon primijeniti, svaku prethodnu odluku poništiti, bilo koji akt donijeti....

Ali nesposobnjakovići ne mogu smijeniti ni direktoricu KCUS-a, iako je na toj poziciji bez potrebnog obrazovanja, a da ne govorim o drugim stvarima.

Nesposobni su i tačka. Ko ne to ne vodi glup je, ili se pravi glup. Trećeg nema.
izbjeglica_iz_besmisla

#14482 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Podcjenjujes hobotnicu koja je vladala do sada.
HelaS

#14483 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by HelaS »

Mishelinke wrote: 11/11/2023 12:53
Chmoljo wrote: 10/11/2023 23:36 pa da, dovoljno je samo dugme pritisnuti i GRAS se ugasi...
I bolji prijevoz.
I veće plate i penzije.
Imaju većinu na svim nivoima, do sada su trebali mnoge stvari popraviti. Mogu svaki zakon primijeniti, svaku prethodnu odluku poništiti, bilo koji akt donijeti....
Ali nesposobnjakovići ne mogu smijeniti ni direktoricu KCUS-a, iako je na toj poziciji bez potrebnog obrazovanja, a da ne govorim o drugim stvarima.
Nesposobni su i tačka. Ko ne to ne vodi glup je, ili se pravi glup. Trećeg nema.
Koji član Zakona :?
Chmoljo

#14484 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

I bolji prijevoz.

I veće plate i penzije.

Ma to je to. Samo jedan clan zakona i sve se poslozi :lol:
Mishelinke

#14485 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Mishelinke »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 11/11/2023 13:25 Podcjenjujes hobotnicu koja je vladala do sada.
Vladala. Tako je. Vladala.

Više ne vlada, šta je problem? Nemaju većinu ni u jednoj skupštini, vijeću, odboru.

I opet takvi, razvaljeni, nikakavi, služe kao izgovor or ovim novim nesposobnim.
Mishelinke

#14486 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Mishelinke »

HelaS wrote: 11/11/2023 13:26
I bolji prijevoz.
I veće plate i penzije.
Jedan član Zakona o radu.
Jedan član Zakon o privrednim društvima.

To je to.

Danas izmjeni, sutra više nema ni Grasa, ni zaposlenih uhljeba.
Chmoljo

#14487 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

Mishelinke wrote: 11/11/2023 15:06
HelaS wrote: 11/11/2023 13:26
I bolji prijevoz.
I veće plate i penzije.
Jedan član Zakona o radu.
Jedan član Zakon o privrednim društvima.

To je to.

Danas izmjeni, sutra više nema ni Grasa, ni zaposlenih uhljeba.
:lol:
dragonz

#14488 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by dragonz »

Ovaj ili ova gore se nikad nisu sreli sa zakonom lično u rukama pa lupa svašta a forum/internet sve trpi.
Better Man

#14489 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Better Man »

pritchard wrote: 11/11/2023 04:10 U ZG stiže 11 polovnjaka iz Augsburga za 2,7 miliona €.

Image

I u mnogo bogatijim gradovima poput onih u Švici, Francuskoj, Njemačkoj itd javni prijevoz se jednim dijelom oslanja na starija vozila. Kvaka je u održavanju.
Tih 11 tramvaja treba da služe dok ne nabave nove, odnosno dok ih firma Končar ne napravi.
Better Man

#14490 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Better Man »

pepeljara wrote: 11/11/2023 08:39 Juce se vozim tramvajem, lose mi bi ... Pretrpano, smrdi, prljavo, fuj.
Ruku na srce nesto sumnjam da ce se to promjeniti sa novim kad dodju jer je do naroda.
Al narod ja gamad, to cici,galami, onaj se naklatio na vrata cetvrta, nece da se zatvore, vozac galami "alo seljacino hoces se skloniti sa vrata".

Ko u filmu :bih:

Bojim se da ce i novi tramvaji brzo da budu unisteni svim i svacim
Samo zabrana ulaska u tramvaj bez karte i oduzimanje stvari kojima se mogu oštetiti.
Rootboi

#14491 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Rootboi »

Još nije gotov onaj dio do željezničke evo u treći se mjesec udje. :oops:
ReymondReddington

#14492 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by ReymondReddington »

Rootboi wrote: 15/11/2023 23:34 Još nije gotov onaj dio do željezničke evo u treći se mjesec udje. :oops:
:-) :-)

Ludilo. Nigdje nikakvo obrazloženje zasto. Vidim steta ne objavljuje nista a poletio da se slika za Hrasnicu.

Obavezno uvesti da se svi ovi ugovori javno objave da se jasno vidi kada pocinje i kada zavrsava neki projekat. Ko je odgovoran za koju fazu i koji su penali kad to ne stigne uraditi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14493 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

betonirano spremno za asfaltiranje skoro gotovo
izbjeglica_iz_besmisla

#14494 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

ReymondReddington wrote: 16/11/2023 10:13
Rootboi wrote: 15/11/2023 23:34 Još nije gotov onaj dio do željezničke evo u treći se mjesec udje. :oops:

Ludilo. Nigdje nikakvo obrazloženje zasto. Vidim steta ne objavljuje nista a poletio da se slika za Hrasnicu.

Obavezno uvesti da se svi ovi ugovori javno objave da se jasno vidi kada pocinje i kada zavrsava neki projekat. Ko je odgovoran za koju fazu i koji su penali kad to ne stigne uraditi.
Slazem se, treba centrala stranke koja je pocela projekat da plati sve te penale.

Pa da zbog Hranjena, Prve transferzale i Zenicke zaobilaznice kompletna SDA i sateliti bankrotiraju.

Kritikujte sto nesto kasni kao gradjani, ne kao placenici, i to ce onda biti OK.
drugtito2011

#14495 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by drugtito2011 »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 16/11/2023 10:34

Slazem se, treba centrala stranke koja je pocela projekat da plati sve te penale.

Pa da zbog Hranjena, Prve transferzale i Zenicke zaobilaznice kompletna SDA i sateliti bankrotiraju.

Kritikujte sto nesto kasni kao gradjani, ne kao placenici, i to ce onda biti OK.
Evo nisam plaćenik, ali činjenica jeste da se započelo mnogo projekata, što je odlično, ali se debelo kasni sa završetkom istih. Kao što najavljuje projekte, lijepo bi bilo jer mislim da to kao građani zaslužujemo, da nas obavijeste kako i zašto projekti kasne. Evo naselje Bulevar, raskrnica, trebala biti završena 31.10.23 a oni bukavalno nidokle. Samo raskopali i ostavili. Most na Ilidži, dobro je ikako završen. Pruga za Hrasnicu dva puta svečano krenuli radovi, itd...Jbg lako je kajmak lizati, ali treba imati m..a pa i g...o polizati kad nešto nije ok.

A za SDA bi trebalo 5 godina da se osude svi zeleni kriminalnci i naplate svi penali zbog njihovog kriminala i javašluka. I to da se sud bavi samo njima, nikakvi drugi procesi.
nlt

#14496 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by nlt »

Je li završena pruga za Hrasnicu?
.
.
.
.
.
.
A da, nije još počelo
ReymondReddington

#14497 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by ReymondReddington »

drugtito2011 wrote: 16/11/2023 11:42
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 16/11/2023 10:34

Evo nisam plaćenik, ali činjenica jeste da se započelo mnogo projekata, što je odlično, ali se debelo kasni sa završetkom istih. Kao što najavljuje projekte, lijepo bi bilo jer mislim da to kao građani zaslužujemo, da nas obavijeste kako i zašto projekti kasne. Evo naselje Bulevar, raskrnica, trebala biti završena 31.10.23 a oni bukavalno nidokle. Samo raskopali i ostavili. Most na Ilidži, dobro je ikako završen. Pruga za Hrasnicu dva puta svečano krenuli radovi, itd...Jbg lako je kajmak lizati, ali treba imati m..a pa i g...o polizati kad nešto nije ok.

A za SDA bi trebalo 5 godina da se osude svi zeleni kriminalnci i naplate svi penali zbog njihovog kriminala i javašluka. I to da se sud bavi samo njima, nikakvi drugi procesi.
Bulevar rok je do kraja ovog mjeseca jer su krenuli kopati u Augustu zadnju sedmicu. Mada cisto sumnjam da ce stici do kraja zavrsiti.

Most na ilidzi kasnio zbog vodovoda i ep mescini oko mjesec dana. Super. Jel vodovodu i ep ispostavljena faktura za kasnjenje? Jesu li direktori nogirani?

Mijenjaju asfalt na 400m ulice i zabto treba 90 dana?
Kruzni tok kod grasa 12 mjeseci? Jel to puno? Meni djeluje da jeste.

Sve je nekako sporo, tromo. Niko nikakvog prijedloga da se uzrok toga otkloni, da se stvari ubrzaju, olaksaju. Jebenu plocu sa pocetkom radova nisu u stanju da stave kako treba i nikog to ne dotice. Banalna stvar ali eto iz nekog razloga se tu ne moze vidjeti napredak pa da fino pise kad su radovi poceli.
Chmoljo

#14498 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

ReymondReddington wrote: 16/11/2023 12:45
Mijenjaju asfalt na 400m ulice i zabto treba 90 dana?
Kruzni tok kod grasa 12 mjeseci? Jel to puno? Meni djeluje da jeste.
Zato sto ne rade sve odjednom nego parcijalno, dio po dio da postoji kakav takav protok vozila.

Da to nije uradjeno bile bi ogromne guzve i jebavale bi se majke sto nije na ovaj nacin radjeno.

To je odmah duplo, troduplo vrijeme.
_Reds_

#14499 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by _Reds_ »

nlt wrote: 16/11/2023 11:45 Je li završena pruga za Hrasnicu?
.
.
.
.
.
.
A da, nije još počelo
Biće novo svečano otvaranje radova, mediji, mašine, svita, pojest popit i kud koji mili moji.
neki

#14500 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by neki »

_Reds_ wrote: 16/11/2023 13:12
nlt wrote: 16/11/2023 11:45 Je li završena pruga za Hrasnicu?
.
.
.
.
.
.
A da, nije još počelo
Biće novo svečano otvaranje radova, mediji, mašine, svita, pojest popit i kud koji mili moji.
Taman je počela rasti trava i pokrila onih 10 kvadrata humusa što je digao bager iza Štete dok je davao izjavu za TV.
Mislim da je vrijeme za još jednu izjavu, pa pomalo...Narod je glup i prima se na te predstave, vidi se i na ovom forumu
Post Reply