Koliki su vam mjesecni troskovi?
-
moimoi
#201 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
Ne mogu stipsa i rasionik skupa. Mogu stedisa i stipsa. Stipsa i stipsa. Rasipnik i “meni lova nista ne znaci”.
S tim da je rasipnik diagnoza kao i stipsa. Jedan se lijeci rasipanjem.. drugi od sebe uzima i ne uziva ni u cemu.
S tim da je rasipnik diagnoza kao i stipsa. Jedan se lijeci rasipanjem.. drugi od sebe uzima i ne uziva ni u cemu.
- Ateista
#202 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
Chmoljo wrote: ↑07/11/2023 10:49obzirom da je kredit koji plaćam stambeni kredit, kod nje ostane više love, pa kad se namirujemo, namirujemo se od njene plate. u suštini mi smo više tipovi koji kupuju dan za dan, jer nam i ovako ostane i propada hrane.Ateista wrote: ↑07/11/2023 09:55Kad idete u ove sedmicbe ili mjesecne kupovine, ko to placa, zna li se sta je cije ili je zajednicka kupovina?Chmoljo wrote: ↑07/11/2023 09:30
npr. ja sam na sebe preuzeo sve fiksne troškove: kredit, režije, vrtić. svako plaća svoje rate, ali ono nešto uzmem ja, nešto uzme ona na rate, tako da je to podijeljeno.
šta ostane, manje više dijelimo, ali sam ja namjerno preuzeo na sebe više tih troškova jer mi ko mušku manje treba. da ona ne mora moljakati od mene kad kupuje sebi nešto od kozmetike ili džidža.
ono što je dobro što onda ona itekako pazi i zna zaštekati. prije nije znala. naučila kroz nekoliko ciklusamada i pored toga mi je fascinantno kako na plaćanje režija gleda kao da nekome dajem reket i pita: a moraš li ovaj mjesec platiti?
![]()
![]()
Ne znam, meni to bas cudno tako, mi smo odavno navikli da ide zajednicki, imali smo faze kad ona nije radila ili samo nesto privatno se snalazila pa je ispalo skoro ko da je ja izdrzavam, onda je bilo perioda kad je ona imala bolju platu od mene ili nekih privatluka dobrih. Sta god da nam treba licno, recimo odjeca, obuca, njoj sminka i slicno, uzimamo iz zajednickog steka,ne gledamo ko koliko ali oboje smo tu pazljivi i ne trosimo bezveze. Za vece troskove sjednemo i dogovorimo se, nema ono to su moje pare i mogu sa tim sta hocu.
dakle, kupujemo sa njene kartice, ali nema toga tvoje moje. što kažeš, ako se hoće nešto konkretnije uvijek može: čuj, čuvam pare za ovo, haj sa tvoje da potrošimo i tjt.
ako se nekad i uhinjim za neku lovu koju sam dobio, uvijek bude potrošeno na nešto zjedničko: godišnji, auto, odjeću... u suštini, stvar je u tome da nemamo neke prohtjeve koji se smatraju isključivo mojim ili njenim. ona uživa meni kupiti komad odjeće ili obuće. zna koje pive pijem, pa sama kupi da mogu otćejfiti. ako npr hoću da platim sebi teretanu, apsolutno nije problem od čijih će para to biti jer je uloženo u nešto korisno.
e da, ponekad se znamo pitati: koliko je tebi ostalo, koliko tebi, čisto da znamo na čemu smo. ne planiramo, samo trošimo jbg![]()
Ni pare za redovno trosenje rasporedimo po sedmicama pa pred kraj isto znamo pitagi koliko ti je ostalo.
Nekako su pare vecinom kod mene, ali ne da ja rasporedjujem s njima vec sto je njoj mrsko nosati pare, nekad nesto sice i to je to, vecina je kod mene ali zna se da su zajednicke.
Kredit se prije odbijao od moje plate a kasnije prebacili na njenu sa reprogramom jer je mogla dobiti bolje uslove.
- Ateista
#203 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
Problem jeste kad jedno ne zna sa parama, ali to generalno nema dobru perspektivu, osim kada je ta osoba toga svjesna pa prepusti drugoj vodjenje finansija.Truba wrote: ↑07/11/2023 10:51izvini vidim da ne kontašQler wrote: ↑07/11/2023 10:48I kad sam radio za platu koju sam dobijao na kapaljku kroz citav mjesec, a i sad kad sam kako ti kazes haker, nisam dijelio na moje i njeno. I kad je ona vise zaradjivala i kad ja sam ja, budget je bio zajednicki.Truba wrote: ↑07/11/2023 10:14
to možeš kad imate para....a znamo da ste haker i imaš para
i to može kad je 2 sličnih osoba
a ne
1 odmah kupi nove tene
a 2 osoba 3 tjedna razmislja o novim tenama hoce li ili ne kupiti
dakle slični ste i imate pare stoga se ne uspoređuj s ljudima gdje jedan nepredvidjen trošak ili kupovina gura obitelj u minus
I ne kontam kakve veze ima profesija sa time kako se dijele pare u kuci? I nemamo dzeparac, nego trosimo nase pare zajedno, uz dogovore za bilo koji veci trosak.
ti kad si radio za kapaljku znao si da je to privremeno i da imaš perspektivu jer si haker
postoje desetine tisuća parova i ljudi kojima je cjeloživtna perspektiva kapaljka.... nikada neće biti bolje (osim u njemačku ako se ode a i to je upitno)
ako se ne paze pare ode u minus i robiju
i sad kad imaš jednog koji pazi a drugog ne
kako se postaviti?
Ako bih ja od partnera morao kriti svoje pare jer ona ne zna sa parama, to je ozbiljan problem i tesko bi funkcionisalo.
- Dope_Man
#204 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
Pazi, ne mora se kriti. Ja rekog - zena mi trosi k'o i auto - sve sto naspes
I ona je toga svjesna, i slozila se sama da cemo tako kako idemo, da ona pokrije troskove zivota pa trosi sta ostane, a ono sto ja stedim za oboje moze u svakom trenutku znati koliko imamo, samo ne moze provuci karticu i trositi ih jer su na mom racunu.
Dakle nema skrivanja, nema prisile, samo jasan dogovor ko ce sta pokriti kojim se ni ja ne osjecam kao idiot koji stedi da bi neko drugi trosio, a ni njoj nema razlike u odnosu na period prije mene - i dalje trosi do nule
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#205 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
svi vi muški forumaši ovdje pričate šuplju a zapravo
a) radite što žena želi u kontekstu novaca
b) mislite da radite što želite a zapravo su vas supruge natjerale da posdvsjesno mislite da vi to želite a zapravo ona želi prikazujući to vašom željom
c) kombinacija a i b
a) radite što žena želi u kontekstu novaca
b) mislite da radite što želite a zapravo su vas supruge natjerale da posdvsjesno mislite da vi to želite a zapravo ona želi prikazujući to vašom željom
c) kombinacija a i b
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#206 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
kako god, mi jebemo.
- Truba
#207 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
znaci glavnicu si ti otplatio a ona kamate?Ateista wrote: ↑07/11/2023 11:48 Ni pare za redovno trosenje rasporedimo po sedmicama pa pred kraj isto znamo pitagi koliko ti je ostalo.![]()
Nekako su pare vecinom kod mene, ali ne da ja rasporedjujem s njima vec sto je njoj mrsko nosati pare, nekad nesto sice i to je to, vecina je kod mene ali zna se da su zajednicke.
Kredit se prije odbijao od moje plate a kasnije prebacili na njenu sa reprogramom jer je mogla dobiti bolje uslove.
- Ateista
#208 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
Ovo za sakrivanje nisam mislio na tvoj slucaj, to je ok ako je ona svjesna da ne zna sa parama i prepusti ti da vodis racuna o tome, pa je sve po dogovoru i bez sakrivanja, to postujem.Dope_Man wrote: ↑07/11/2023 11:58Pazi, ne mora se kriti. Ja rekog - zena mi trosi k'o i auto - sve sto naspes![]()
I ona je toga svjesna, i slozila se sama da cemo tako kako idemo, da ona pokrije troskove zivota pa trosi sta ostane, a ono sto ja stedim za oboje moze u svakom trenutku znati koliko imamo, samo ne moze provuci karticu i trositi ih jer su na mom racunu.
Dakle nema skrivanja, nema prisile, samo jasan dogovor ko ce sta pokriti kojim se ni ja ne osjecam kao idiot koji stedi da bi neko drugi trosio, a ni njoj nema razlike u odnosu na period prije mene - i dalje trosi do nule![]()
Problem je kad neko ne da reci da ne zna sa parama i ne vjeruje dovoljno partneru pa ne da vodjenje finansija, onda svako svoje cuva i sakriva koliko ima, cuo sam za te slucajeve, to je bas ruzno i tuzno.
- Ateista
- Truba
#210 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
šta je tužno?Ateista wrote: ↑07/11/2023 12:05Ovo za sakrivanje nisam mislio na tvoj slucaj, to je ok ako je ona svjesna da ne zna sa parama i prepusti ti da vodis racuna o tome, pa je sve po dogovoru i bez sakrivanja, to postujem.Dope_Man wrote: ↑07/11/2023 11:58Pazi, ne mora se kriti. Ja rekog - zena mi trosi k'o i auto - sve sto naspes![]()
Dakle nema skrivanja, nema prisile, samo jasan dogovor ko ce sta pokriti kojim se ni ja ne osjecam kao idiot koji stedi da bi neko drugi trosio, a ni njoj nema razlike u odnosu na period prije mene - i dalje trosi do nule![]()
Problem je kad neko ne da reci da ne zna sa parama i ne vjeruje dovoljno partneru pa ne da vodjenje finansija, onda svako svoje cuva i sakriva koliko ima, cuo sam za te slucajeve, to je bas ruzno i tuzno.
imati 1500 da pokopaš nekoga
ili imati 500 za veliki servis ili ekskurziju?
a da ne moraš skupljati pare uokolo dok je još leš u mrtvačnici
- Ateista
#211 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
Ne, uradili reprogram sa boljim uslovima i digli jos para. Sve u svemu, zajedno otplacujemo i jedan i drugi jer sve pare idu bukvalno na kamaru i rasporedjuju se, potpuno je svejedno sa cijeg racuna se skida.Truba wrote: ↑07/11/2023 12:05znaci glavnicu si ti otplatio a ona kamate?Ateista wrote: ↑07/11/2023 11:48 Ni pare za redovno trosenje rasporedimo po sedmicama pa pred kraj isto znamo pitagi koliko ti je ostalo.![]()
![]()
![]()
![]()
- Truba
#212 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
iskreno sumnjam uvijek je tu muško donjeAteista wrote: ↑07/11/2023 12:07Ne, uradili reprogram sa boljim uslovima i digli jos para. Sve u svemu, zajedno otplacujemo i jedan i drugi jer sve pare idu bukvalno na kamaru i rasporedjuju se, potpuno je svejedno sa cijeg racuna se skida.Truba wrote: ↑07/11/2023 12:05znaci glavnicu si ti otplatio a ona kamate?Ateista wrote: ↑07/11/2023 11:48 Ni pare za redovno trosenje rasporedimo po sedmicama pa pred kraj isto znamo pitagi koliko ti je ostalo.![]()
![]()
![]()
![]()
ali eto ti si našao neku koja se nije željela obvezati potpisom pa možda ima nešto posebno u vašoj vezi
- Ateista
#213 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
Pinove kartica znamo, pa ako bi se nekom nesto desilo nema tih problema.Truba wrote: ↑07/11/2023 12:07šta je tužno?Ateista wrote: ↑07/11/2023 12:05Ovo za sakrivanje nisam mislio na tvoj slucaj, to je ok ako je ona svjesna da ne zna sa parama i prepusti ti da vodis racuna o tome, pa je sve po dogovoru i bez sakrivanja, to postujem.Dope_Man wrote: ↑07/11/2023 11:58
Pazi, ne mora se kriti. Ja rekog - zena mi trosi k'o i auto - sve sto naspes![]()
imati 1500 da pokopaš nekoga
ili imati 500 za veliki servis ili ekskurziju?
a da ne moraš skupljati pare uokolo dok je još leš u mrtvačnici
Veliki servis tretiramo kao zajednicki trosak, iako ja vozim auto vozim i nju u njemu i on je zajednicki, pa tako i trosak. Putovanja planiramo zajedno i dogovaramo.
- Ateista
#214 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
Potpis je nebitan, nakon 3 ili 5 godina se vanbracna tretira kao brak, ali da je posebno - jeste, jako smo dugo skupa i svasta smo prosli zajedno, i dobro i lose, tako da tu niko nije donji.Truba wrote: ↑07/11/2023 12:09iskreno sumnjam uvijek je tu muško donje
ali eto ti si našao neku koja se nije željela obvezati potpisom pa možda ima nešto posebno u vašoj vezi
- Truba
#215 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
čisto savršenstvo 
- Ateista
- Truba
#217 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
vi ste se na početku dogovorili o važnim odlukama i velikim troškovima odlučuješ ti a o nevažnim odlukama i malim troškovima ona
već 5 godina niste imali važne odluke i velikog troška
samo otaj rad
nije evolucija milijunima godina ženama dala sposobnosti da bude kao tvoja cura
to je nešto sumnjivo
samo otaj rad
to je nešto sumnjivo
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- Ateista
#219 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
Zivimo mi puno duze od 5 godina, to sam samo naveo kako se zakonski tretira, nisam siguran jeli 3 ili 5 godina.Truba wrote: ↑07/11/2023 12:18 vi ste se na početku dogovorili o važnim odlukama i velikim troškovima odlučuješ ti a o nevažnim odlukama i malim troškovima ona
![]()
samo otaj rad
to je nešto sumnjivo
Imali smo dosta vaznih odluka i sve donesemo zajedno dogovorom.
Cak smo i renoviranje stana uspjeli dogovoriti, a to sa mnom nije ni malo jednostavno.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#220 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
Ja placam racune, gorivo, servise,. Fasungu zajedno, ona ljetovanja i tako vec godinama funkcionisemo. 
-
Zoooka
- Ateista
#222 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
Znaci zato moras u brist na more, punica hoce a zena mora slusati mamu?konektovan wrote: ↑07/11/2023 13:13 Ja placam racune, gorivo, servise,. Fasungu zajedno, ona ljetovanja i tako vec godinama funkcionisemo.![]()
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#223 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
Moramo biti kontinentalno i blizu...za nedaj boze, punica je starija zena.Ateista wrote: ↑07/11/2023 13:20Znaci zato moras u brist na more, punica hoce a zena mora slusati mamu?konektovan wrote: ↑07/11/2023 13:13 Ja placam racune, gorivo, servise,. Fasungu zajedno, ona ljetovanja i tako vec godinama funkcionisemo.![]()
![]()
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
-
Zoooka
#225 Re: Koliki su vam mjesecni troskovi?
ne ložim bgm, nego mi je logika da svako ima svoj račun odvojen pored zajedničkog računa.