Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ElRe

#2576 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

Već smo pisali, 90% destinacija aerodrom Priština su dijasporske linije. Kompletna Švica (300.000), Njemačka (350.000), Italija (50.000) i Skandinavija (80.000).
Već smo pisali o vezanosti Albanaca za matičke države (Albanija, Kosovo), o njihovom perferiranju korištenja aviona zbog udaljenosti, viza, putovanja kroz BiH i Srbiju...
the the

#2577 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by the the »

Sarajevo je jedan od najbitnijih gradova svijeta ali ga prave tesko dostupnim zadnjih 30g njegov najgluplji dio stanovnistva koji se dokopao odlucujucih funkcija pa i komunikacija i aerodroma SJJ (a prije toga tudje politike)

Kad vas pita neko odakle ste, slobodno rexite iz Sa, ne morate objasnjavati dalje, nisam siguran da Pg, Sk ili Pr imaju taj brend

Skopje i Pristina imaju jos u blizini sezonske aerodrome, plus Podgoricu, Tivat, pa i Tiranu itd itd blizi nego nama sto su aeorodromi Bg i Zg a o IST ili FRA VIE da ne pricamo preko kojih se uglavnom odvija putovanje u trece zemlje i obratno

Ne znam sto bi albanska dijaspora bila drugacija od nase, nema gdje nas nema i gdje nas nece biti
Al evo nek nema dijaspore nikako…

Pa u Sarajevu je na opste iznenadjenje najveceg broja pametnjakovica koji su tumacili da Sarajevo nije zanimljiv grad turisticki manje vise nikome, buknuo turizam i evo i danas sretoh ljude iz Spanije i Francuske sto se prebacise sluzeci se njima znamim metodama do nas, nije lako nama koji moramo kuci doci iz neke Nice ili Zarahoze a kamoli njima pa ljudi dolaze i cijelu godinu je/ce biti tako

To je sreca za nas ljubitelje setnje po svom gradu ipak, jer da nam je opste shvatanje sopstvenih vrijednosti bilo blize istini i liseno kompleksaskog elementa danas bi bilo pretesko hodati pretrpabim ulicama Sa a za raliku od npr primorskih gradova u Sa sezona traje/ bi trajala godinu dana. Ovako
Imamo mir vecim dijelom godine,bar nesto…
ElRe

#2578 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

Tirana i Albanija provode veliku turističku kampanju u zapadnoj Europi.
BTW Tirana ima 8 hotela sa 5*, ima Intercontinental, Hilton, Marriot...
https://www.thetimes.co.uk/article/the- ... -zpqfkpvnv
the the

#2579 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by the the »

Poredio sam SJJ sa dva neatraktivna grada iz nase najblize okoline, iz drzava sa malim brojem stanivnika u to i posiromasnih, a nedaleko udaljenih jedan od drugog.

Albanija je neka druga prica ali, Tirana je dobro veci grad od Sa kako prostorno tako i populacijom, 8 hotela i nije neki broj, Sarajevskih 6 od kojih su Swissotel i Sofitel najpoznatiji brend, uz dva Marriotta koji su 4 stars nije nikakva prednost sobzirom na razliku u velicini i prostranstvu koje zauzimaju dva grada, ako to moze biti ikakva mjera

Ali, postojanje tih lanaca hotela u Tirani ipak ukazuje koliko se moze uraditi a sta se ovde nije uradilo, i ne samo u turizmu vec u svemu pocevsi od odbrane pa preko popravke do nove gradnje itd itd

Btw takav slican txt ima i o Sarajevu, feb 2023
https://www.thetimes.co.uk/article/sara ... -xb72q3263

Sarajevo je ulozilo zadnjih par stotina godina u promidzbu, koja je kostala itekako, ta granica izmedju istoka i zapada je naplacena i u zivotina, pa uprkos turistickim nedjelatnicima i vladajucoj kasti interes i posjecenost se desava na dnevnom nivou kao i odavde nicim izazvani tesktovi po bjelosvjetskim medijima i inim infulencijama

Jednostavno ljudi zele da podjele svoje utiske iz ciste potrebe da podjele drugima bez direktne koristi tipa placena kampanja, nama tesko shvatljiv koncept u IMT ekomoniji zadnjih 33 g
tramvajtrojka

#2580 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

ElRe wrote: 25/10/2023 19:56 Tirana i Albanija provode veliku turističku kampanju u zapadnoj Europi.
Imali bi i mi, i davno ovaj grad je presao sve sadasnje hotelske kapacitete al nema projekata tj. tiha eutanazija grada je u pitanju gdje bi se mogli ti hoteli smjestiti
ElRe

#2581 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

Da, tako je. MDvor je morao imati još 1 hotel sa 5*. Kasarna Jajce bi morala biti hotel sa 5*.
konami666

#2582 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by konami666 »

ElRe wrote: 25/10/2023 19:56 Tirana i Albanija provode veliku turističku kampanju u zapadnoj Europi.
Da je bogdom Sarajevo ko Tirana. Ipak je Albanija svjetlosnu godinu ispred BiH.
DaysleepeR

#2583 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

ElRe wrote: 25/10/2023 15:58 Već smo pisali, 90% destinacija aerodrom Priština su dijasporske linije. Kompletna Švica (300.000), Njemačka (350.000), Italija (50.000) i Skandinavija (80.000).
Već smo pisali o vezanosti Albanaca za matičke države (Albanija, Kosovo), o njihovom perferiranju korištenja aviona zbog udaljenosti, viza, putovanja kroz BiH i Srbiju...
Pišete gluposti, tj. stvari koje nikakve veze s vezom nemaju.

Ako Priština i Skopje ovo imaju sa svojom dijasporom, mi bi trebali imati barem dva puta više.
ElRe

#2584 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

U toku je tender za subvencije, pa ćemo da vidimo da li će se neko javiti. Mislim da je rok do sredine novembra.
drndalo

#2585 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

DaysleepeR wrote: 26/10/2023 11:38
ElRe wrote: 25/10/2023 15:58 Već smo pisali, 90% destinacija aerodrom Priština su dijasporske linije. Kompletna Švica (300.000), Njemačka (350.000), Italija (50.000) i Skandinavija (80.000).
Pišete gluposti, tj. stvari koje nikakve veze s vezom nemaju.

Ako Priština i Skopje ovo imaju sa svojom dijasporom, mi bi trebali imati barem dva puta više.
Mislim da nisi u pravu iz razloga sto smo mi cijeli dan voznje blizi svojoj dijaspori nego Albanci... To sto je to 300-400 km, ne znaci da nije dan voznje u pitanju... Za cestovne putnike.

Dio Albanaca osim ovoga izbjegava Srbijanske ceste kada mogu.
DaysleepeR

#2586 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Opet vi sa dijsporom, imamo mi dijaspore koja nije u EU, a kojoj se više isplati vezati prekookeanski let sa presjedanjem na LCC za SJJ.
Tako su moji iz Kanade nedavno došli. MI jednostavno imamo duplo veću dijasporu od njih i svaki argument da dijaspora pravi ove linije za Prištinu samo ide u prilog tome da bi kod nas pravila duplo.
akcija007

#2587 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Po ovome sto vidim leteci iz SA , Austrian Lufthansa i Swiss pobrase kajmak. Sve su dupke puni avioni i 90% aviona prelazi na transfer u Becu/Frankfurtu/Cirihu.
Lufthansa je ranim jutarnjim letom iz SA u 06 50 h uzela putnike od Croatia Airlinesa koji su preko Zagreba isli za FRA jer dok bije bilo LH za FRA preko Zagreba je bio prvi dolazak u FRA iz SA oko 10 30 h i upadalo se u udarni val konekcija. Sada se leti direltno i vec si u 9h ujutro na Franfkurtu u najudarnijem valu konekcija
drndalo

#2588 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

DaysleepeR wrote: 26/10/2023 16:20 Opet vi sa dijsporom, imamo mi dijaspore koja nije u EU, a kojoj se više isplati vezati prekookeanski let sa presjedanjem na LCC za SJJ.
Tako su moji iz Kanade nedavno došli. MI jednostavno imamo duplo veću dijasporu od njih i svaki argument da dijaspora pravi ove linije za Prištinu samo ide u prilog tome da bi kod nas pravila duplo.
Da prostis, “uvezivanje” leta sa LCC ne moze da se radi.

Posebno ne prekookeanskih ketova. Let ti kasni, ne mozes odraditi check-in na vrijeme na presjedajucem aerodromu? Tough luck, vise srece iduci put... Poneki LCC ima stidljivu mogucnost presjedanja unutar svoje mreze u nekim bazama, tipa Ryan, ali je to izuzetak.
akcija007 wrote: 26/10/2023 19:59 Po ovome sto vidim leteci iz SA , Austrian Lufthansa i Swiss pobrase kajmak. Sve su dupke puni avioni i 90% aviona prelazi na transfer u Becu/Frankfurtu/Cirihu.
Lufthansa je ranim jutarnjim letom iz SA u 06 50 h uzela putnike od Croatia Airlinesa koji su preko Zagreba isli za FRA jer dok bije bilo LH za FRA preko Zagreba je bio prvi dolazak u FRA iz SA oko 10 30 h i upadalo se u udarni val konekcija. Sada se leti direltno i vec si u 9h ujutro na Franfkurtu u najudarnijem valu konekcija
I da, LH grupa odavno ima fakticki monopol u SJJ kao i vecini regije, barem sto se tice legacy prevoznika. Zadnjih godina se taj trend mijenja, ali samo do nivoa da nisu 50%+ nego ispod, ali opet najcesce najveci pojedinacni....
Haris.ba

#2589 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Haris.ba »

Kontam da ne kontam.
drndalo wrote: 27/10/2023 07:23 I da, LH grupa odavno ima fakticki monopol u SJJ kao i vecini regije, barem sto se tice legacy prevoznika. Zadnjih godina se taj trend mijenja, ali samo do nivoa da nisu 50%+ nego ispod, ali opet najcesce najveci pojedinacni.
Znaci, i kad se aerodrom da u koncesiju nista se nece promjeniti?
yoda82

#2590 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by yoda82 »

the the wrote: 25/10/2023 16:54 Sarajevo je jedan od najbitnijih gradova svijeta ali ga prave tesko dostupnim zadnjih 30g njegov najgluplji dio stanovnistva koji se dokopao odlucujucih funkcija pa i komunikacija i aerodroma SJJ (a prije toga tudje politike)

Kad vas pita neko odakle ste, slobodno rexite iz Sa, ne morate objasnjavati dalje, nisam siguran da Pg, Sk ili Pr imaju taj brend

Skopje i Pristina imaju jos u blizini sezonske aerodrome, plus Podgoricu, Tivat, pa i Tiranu itd itd blizi nego nama sto su aeorodromi Bg i Zg a o IST ili FRA VIE da ne pricamo preko kojih se uglavnom odvija putovanje u trece zemlje i obratno

Ne znam sto bi albanska dijaspora bila drugacija od nase, nema gdje nas nema i gdje nas nece biti
Al evo nek nema dijaspore nikako…

Pa u Sarajevu je na opste iznenadjenje najveceg broja pametnjakovica koji su tumacili da Sarajevo nije zanimljiv grad turisticki manje vise nikome, buknuo turizam i evo i danas sretoh ljude iz Spanije i Francuske sto se prebacise sluzeci se njima znamim metodama do nas, nije lako nama koji moramo kuci doci iz neke Nice ili Zarahoze a kamoli njima pa ljudi dolaze i cijelu godinu je/ce biti tako

To je sreca za nas ljubitelje setnje po svom gradu ipak, jer da nam je opste shvatanje sopstvenih vrijednosti bilo blize istini i liseno kompleksaskog elementa danas bi bilo pretesko hodati pretrpabim ulicama Sa a za raliku od npr primorskih gradova u Sa sezona traje/ bi trajala godinu dana. Ovako
Imamo mir vecim dijelom godine,bar nesto…
Ne kontaš ti.

Sarajevo nikom nije interesantno i iz Sarajeva ljudi ne žele da igdje putuju, a sva dijaspora dolazi autima... :roll:
Logično da nema linija na aerodromu.
DaysleepeR

#2591 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

drndalo wrote: 27/10/2023 07:23
DaysleepeR wrote: 26/10/2023 16:20 Opet vi sa dijsporom, imamo mi dijaspore koja nije u EU, a kojoj se više isplati vezati prekookeanski let sa presjedanjem na LCC za SJJ.

Posebno ne prekookeanskih ketova. Let ti kasni, ne mozes odraditi check-in na vrijeme na presjedajucem aerodromu? Tough luck, vise srece iduci put... Poneki LCC ima stidljivu mogucnost presjedanja unutar svoje mreze u nekim bazama, tipa Ryan, ali je to izuzetak.
Može, jer ima ljudi koji su malo opušteniji pa umjesto što gledaju da odmah produže dalje, eventualno provedu dan dva u Njemačkoj ili Holandiji.
drndalo

#2592 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Haris.ba wrote: 27/10/2023 08:36 Kontam da ne kontam.
drndalo wrote: 27/10/2023 07:23 I da, LH grupa odavno ima fakticki monopol u SJJ kao i vecini regije, barem sto se tice legacy prevoznika. Zadnjih godina se taj trend mijenja, ali samo do nivoa da nisu 50%+ nego ispod, ali opet najcesce najveci pojedinacni.
Znaci, i kad se aerodrom da u koncesiju nista se nece promjeniti?
Pa ne mora znaciti, ali isto tako nema nikakve garancije da hoce...

Evo da ja ne budem ptica zloslutnica, pogledaj Star Alliance clanice na SJJ, pa sam donesi zakljucak...

Od svih, jedino TK ima neku svoju politiku unutar alijanse i mozda LOT, njih nisam istrazivao jer prije nisu letili kod nas, a ostali su ili u vlasnistvu LH, ili i gori od toga, Croatia npr. nije u vlasnistvu, ali radi vise za LH korist nego za vlastitu...
Last edited by drndalo on 27/10/2023 09:44, edited 1 time in total.
drndalo

#2593 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

DaysleepeR wrote: 27/10/2023 08:50
drndalo wrote: 27/10/2023 07:23

Može, jer ima ljudi koji su malo opušteniji pa umjesto što gledaju da odmah produže dalje, eventualno provedu dan dva u Njemačkoj ili Holandiji.
Tako moze, ali to onda nije "uvezivanje"... Uvezivanje podrazumijeva cekanje, brigu, prebacivanje putnika na druge linije ako nesto ne stima.

Ovako je to pauza u putovanju.

Koliko takvih znas, da to praktikuju...? Ja jednog iz Australije, koji malo usput i izhadzija u Singapuru, Bangkoku ili Dubaiu, dok odmori od prvog dijela puta... Ostalih 28 koje znam lete sa sto boljim konekcijama jer nemaju 29 dana odmora pa da potrose 4 lezeci bez problema.
ElRe

#2594 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

https://www.cdm.me/ekonomija/ozbiljni-r ... e-zagreba/
Treba istaći da kompanija Wizzair iz Tirane do Rima leti čak dva puta dnevno, a iz Podgorice je liniju ukinula. Wizzair iz Tirane sa planiranim otvaranjem novih konekcija letjeće ka 57 destinacija.

Takođe, kompanija Ryanair, iz Tirane od novembra otvara linije ka 17 gradova.
Podgorica je doživjela sličnu sudbinu kao i Tuzla. I pored navodno velikog LF, linije se ukidaju. Naravno, Tirana je na cca 3 sata od Podgorice, 3 sata vožnje od Ulcinja, Budve i obje kompanije su odličile, to je evidentno, da operatocije fokusiraju na Tiranu.

Tuzla je vjerovatno porezena zbog blizine Beograda, i širenja Wizzaira u Beogradu.

Vidjećemo da li će SJJ uspjeti da privuče nekog novog prijevoznika u aktuelnom tenderu.

O'Leary je juče posjetio Tiranu.
DaysleepeR

#2595 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Tehnikalije.
Stvar je u smanjenju troškova i kvalitetu života.
the the

#2596 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by the the »

Samo na udaljenosti 250 km kolko je od Sa do Du je 4 aerodroma DBV LTV TGD TIR, a u cijeloj zoni 7 na ova 4 jos ohrid, skopje, pristina da zbog politicke situacije ne racunamo nis koji bi bio 8. jer eto ne mogu albanci koristit a turiste necemo racunati

Kad se radi tad se i koriguju procesi i procedure, trzista se zatvaraju a druga otvaraju, za aerodrome vazi da se nekad zatvaraju linije naravno a neke se opet i otvaraju

Sjecam se jedne godine ima tome 10-15 g Pristina je imala direkt vezu na NYC jedno ljeto, odmerakali i sta sad, jesu izginuli zbog tog? Vjerovatno su samo postali zeru pametniji kao sto to biva u poslu

A kad se ne radi i kad trazis opravdanje onda imas Bosnu i Sarajevo, jbt gledam kako se tvrdi da je Albanija ipak svjetlosnim godinama daleko od nas, ko ne treba se referirat na njih, ej

Najbolje je ukinuti drzavu, skup je to poduhvat, valja gradit nesto a 220+ ih vec registrovano kod UN a mnoge se ukidaju
akcija007

#2597 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Dolazi nam zimski red letenja
Frabkfurt nece biti vecernjeg leta i ranojutarnjeg polaska
Zagreb subotom popodne let
Varsava se ukida
Bec ide Emrarer 195 umjesto A 320
To sam uspio uhvatiti novosti
tramvajtrojka

#2598 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

akcija007 wrote: 27/10/2023 19:08 Dolazi nam zimski red letenja
Frabkfurt nece biti vecernjeg leta i ranojutarnjeg polaska
Zagreb subotom popodne let
Varsava se ukida
Bec ide Emrarer 195 umjesto A 320
To sam uspio uhvatiti novosti
Image

Gledao cijene sa austrianom u novembru za Beč ovi ne da lupaju po usima nego nisu normalni :lol:

al neka nemamo dodatnih aviokompanija neka budu radnici zadovoljni sa regresom, neka se sindikat protivi sa novim gazdom, neka dobijaju Ecco cipele i cizmice :mrgreen: i ostale uhljebske kategorije :zzzz: sve preko ledja putnika
Hajvan

#2599 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hajvan »

bolje zatvortiti aerodrom, izgraditi oblakodere oko bivse piste... bila bi to lepa avenija.

jbg, nemam nista smisleno napisat :(
akcija007

#2600 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Do Beca je skupoo. Deranje i uvijek je pun puncat avion . Sve su trasnferni 98 % ovih ostalih su 2%
Meni je firma platila 408 eur kartu isti dan odlazak i navecer povratak
I Beograd je skup. 400- 500 KM je karta. Budu nekada akcije pa je 150 KM
Wizzair kroz novembar Banja Luka Dortmund 300- 500 KM jedan smjer . Nisu ni oni normalni
Post Reply