tranquil wrote: ↑02/03/2023 19:57
Arnie jeste napravio pomak kao glumac. Prije koju godinu sam se šokirao gledajući drama-horror "Maggie", u kojem je čak pokazao da je možda u međuvremenu završio neki glumački kurs, i prvi put u karijeri pokazao malo više glume. Iako su ga stalno poredili sa Stalloneom, on je nekako imao "inverznu" karijeru u poređenju sa Slyem - Stallone je na samom početku (Rocky, First Blood) jasno pokazivao da zna da glumi, a poslije se degradirao kroz loše nastavke i druge filmove, dok je Arnie na početku bio hrpa mišiĉa sa njemačkim akcentom, a poslije se malo "izbirikao". Možda je imao šansu da napravi totalni pomak u karijeri kao što je to godinama prije njega uradio Eastwood.
Da, i ja često poredim karijere Arnie-a i Sly-a, valjda što su bili aktivni u isto vrijeme, i velikim mahom u istom žanru.
Sly je definitivno bio bolji glumac. Samo ono što je pokaz'o u First Blood je nešto što Arnie jednostavno nikad nije mog'o dostić'. Također je i bolji pisac, mada je to lahko reć' jer se Arnie nije nikad upušt'o u scenarijske vode. Al' imajući u vidu da je dobar dio života proveo u teškom siromaštvu, između ostalog k'o i beskućnik spavajući na željezničkim stanicama, mislim da je htjeo da maksimalno iskoristi priliku da zaradi puno para kroz akcione filmove jer je shvatio da dramska gluma i nije baš najlukrativnija u svijetu filma.
Eh sad, možda Arnie i nije baš najbolji glumac, al' je činjenica da je frajer radio sa daleko kvalitetnijim režiserima i dobrim dijelom zbog toga im'o bolje i uspješnije filmove.
James Cameron
Walter Hill
Ivan Reitman
Paul Verhoeven
John McTiernan
Al' nije samo do kvalitete režisera, jer Arnie je itekako im'o neku svoju karizmu. I ne samo to: dok su Slyevi karakteri bili po mom mišljenju preozbiljni, Arnie je svoj pos'o radio sa nekom dozom humora, što ga je meni činilo nekako prihvatljivijim. Mislim, Arnijevi one-lineri su i danas dan legendarni.
Zato je meni Demolition Man možda i najdraži film od Slyea, velikim mahom zato što se ni on, a ni ostali u filmu (pogotovo Sandra Bullock, Wesley Snipes i Dennis Leary) ne uzimaju previše ozbiljno. Da je malo više slijedio takav recept, mislim da bi im'o puno boljih filmova u svom repertoaru.