Neces nikad ni vidjeti, jer ih ovi nasi ne uvoze. Ali se moze pronaci kod prodavaca na piku, eventualno u nekoj prodavnici muzike opreme, jer su prvenstveno za tu namjenu.DonieBrasco wrote: ↑13/10/2023 14:25Ja nigdje kod nas to nisam vidio po radnjama da ima kupit Edifer.ferratilis wrote: ↑13/10/2023 13:52 Spominjete zvucnike, a ja bas u zadnje vrijeme kontam da uzmem par. Gledam Edifier R1280T, izgledaju mi kao best buy.
PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
- ferratilis
#27601 Re: PC gamerske konfiguracije
- ferratilis
#27602 Re: PC gamerske konfiguracije
Dobio sam Ultimate, konacno. Ovo je stvarno endgame kad su u pitanju controlleri. Hall effect stickovi, charging dock, back paddles, impresivan softver i podrska, gyro, Switch i Xinput mode. Za PC gaming nema boljeg kontrolera. Samo ga skines s docka i igras, poslije vratis i sam se ugasi. Nema zajebancije s Bluetoothom, mada je bt koristan za emulatore. Cista desetka. Ljudi su napravili kombinaciju najboljih stvari Xbox, PS, i Switch kontrolera. Samo jos da Sonijeva haptic tehnologija nije patentirana, bio bi bez premca.

Spoiler
Show

- Averus
#27603 Re: PC gamerske konfiguracije
Cijena?ferratilis wrote: ↑14/10/2023 09:25 Dobio sam Ultimate, konacno. Ovo je stvarno endgame kad su u pitanju controlleri. Hall effect stickovi, charging dock, back paddles, impresivan softver i podrska, gyro, Switch i Xinput mode. Za PC gaming nema boljeg kontrolera. Samo ga skines s docka i igras, poslije vratis i sam se ugasi. Nema zajebancije s Bluetoothom, mada je bt koristan za emulatore. Cista desetka. Ljudi su napravili kombinaciju najboljih stvari Xbox, PS, i Switch kontrolera. Samo jos da Sonijeva haptic tehnologija nije patentirana, bio bi bez premca.
SpoilerShow
![]()
- Plavo-bijeli
#27604 Re: PC gamerske konfiguracije
145 km preko amazona sa dostavomAverus wrote: ↑14/10/2023 10:52Cijena?ferratilis wrote: ↑14/10/2023 09:25 Dobio sam Ultimate, konacno. Ovo je stvarno endgame kad su u pitanju controlleri. Hall effect stickovi, charging dock, back paddles, impresivan softver i podrska, gyro, Switch i Xinput mode. Za PC gaming nema boljeg kontrolera. Samo ga skines s docka i igras, poslije vratis i sam se ugasi. Nema zajebancije s Bluetoothom, mada je bt koristan za emulatore. Cista desetka. Ljudi su napravili kombinaciju najboljih stvari Xbox, PS, i Switch kontrolera. Samo jos da Sonijeva haptic tehnologija nije patentirana, bio bi bez premca.
SpoilerShow
![]()
vjerovatno bude nekad snizenja, pogotovo sad za blackfriday kad bude
- ferratilis
#27605 Re: PC gamerske konfiguracije
- Averus
#27606 Re: PC gamerske konfiguracije
E jbg kontam naručiti, ali možda bolje sačekati do BF
Nadam se maznuti ulti i naći kakve solidne slušalice.
Imam HyperX Cloud Stinger i odličan mi je zvuk mikrofona i slušalica (i multimedia i gaming), ali su jastučići odvratni, raspali se odavno, navukao čarape preko njih
Isto tako, nakon nekog vremena sam skontao i da su poteške na glavi, ali hajd to mogu istrpiti
Ne daje mi se previše love, pa istražujem, ali džaba sve dok ja ne čujem zvuk uživo
Imam HyperX Cloud Stinger i odličan mi je zvuk mikrofona i slušalica (i multimedia i gaming), ali su jastučići odvratni, raspali se odavno, navukao čarape preko njih
Isto tako, nakon nekog vremena sam skontao i da su poteške na glavi, ali hajd to mogu istrpiti
Ne daje mi se previše love, pa istražujem, ali džaba sve dok ja ne čujem zvuk uživo
- ferratilis
#27607 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja vec godinu koristim Razer Blackshark V2, ubjedljivo najudobnije i najizdrzljivije slusalice koje sam imao. Zvuk je za nijansu gori nego kod Hyperxa jer Razer voli prenaglasen bass (nekome se to svidja, meni ne), ali ih mogu nositi cijeli dan da ih ne osjetim na glavi i usi me ne zuljaju, zato bi opet uzeo isti par ako se ovaj raspadne.
- Averus
#27608 Re: PC gamerske konfiguracije
Ma dobro bass se može globalno sniziti kroz EQ 
Jel' USB Ili 3.5mm? Vidim u tech specs kaže 3.5mm with USB sound card?
Je li traže/forsiraju instalaciju Razerovih govana od softvera?
Jel' USB Ili 3.5mm? Vidim u tech specs kaže 3.5mm with USB sound card?
Je li traže/forsiraju instalaciju Razerovih govana od softvera?
- ferratilis
- typeOnegative
#27610 Re: PC gamerske konfiguracije
Hvala kolegaferratilis wrote: ↑12/10/2023 20:47 Iz mog iskustva, itekako vrijedi upgrade sa R5 3600 na R7 5700x, cak ce i 5600x biti odlican. Ja sam koristio RTX 4070 sa 3600 i, iako je fps bio visok u igrama, 1% i 0.1% lows su bili uzasni. 5000 serija je odlicna po tom pitanju, frametime graph je prav kao strijela. Uzeo sam 5700x jer planiram ovaj build koristit narednih pet godina, ali i 5600x moze posluzit za 1440p ili 4k rezoluciju. Iako trenutne konzole imaju 8-core CPU, PC igre najvise vole 6 jezgri. Ko se voli zezat s emulatorima ili igra strategije, ili samo zeli kakav-takav future proofing, preporucujem osam.
Igram na 2K i poneke na 4K na TVu , CORELDRAW za posao i uglavnom i sad to sve lijepo radi, ali uvijek dobro dođu poboljšanja
A tako i ja nekako kontam , uzet 2x16 GB RAMa i procesor i miran slj par godina . vj će bit malo jeftiniji , sacekaj , brzo će to . Ma evo i kod mene dileme , ni sam ne znam što ćuAverus wrote: ↑12/10/2023 21:16 @typeOnegative
U istoj sam situaciji, ganjam 5700X, ali amerikanci nikako da ga spuste ispod $150![]()
Strpljen, spašen.
I ovako me odlično služi, nego kontam dok sam još na AM4 platformi, da izvučem maksimum. Čak sam razmišljao i o nekom od X3D varijanti, međutim čitao sam da se dosta griju, a kod mene je i ovako pretoplo u stanu, pogotovo kad krene sezona grijanja, umro bih
Štaviše, kad budem mijenjao, kontam i kućište da uzmem (V710), da zaokružim![]()
- skajvoker22
#27611 Re: PC gamerske konfiguracije
Odakle je ovo dolazilo i gdje je dolazilo? Meni sad dostava pise 12.49$ do Bosne.ferratilis wrote: ↑14/10/2023 11:0250 dolara + dostava
https://us.maxgaming.com/us/switch-cont ... ller-white
Ovoliko me sve izaslo
![]()
- ferratilis
#27612 Re: PC gamerske konfiguracije
Iz Svedske.skajvoker22 wrote: ↑14/10/2023 19:59 Odakle je ovo dolazilo i gdje je dolazilo? Meni sad dostava pise 12.49$ do Bosne.
-
Raptor44
#27613 Re: PC gamerske konfiguracije
Imam i ja te slušalice i isto su mi se raspali jastučići na njima, uzeo prije mjesec dana sa "brainwavz" stranice zamjenske i reako bih da su bolje nego originalne, eh sad samo je pitanje da li si spreman dati 40KM za zamjenske jastučiće..Averus wrote: ↑14/10/2023 12:25 E jbg kontam naručiti, ali možda bolje sačekati do BF
Imam HyperX Cloud Stinger i odličan mi je zvuk mikrofona i slušalica (i multimedia i gaming), ali su jastučići odvratni, raspali se odavno, navukao čarape preko njih![]()
Ne daje mi se previše love, pa istražujem, ali džaba sve dok ja ne čujem zvuk uživo![]()
-
adsubzero
#27614 Re: PC gamerske konfiguracije
Isplati se definitivno i moze da traje godinamaRaptor44 wrote: ↑15/10/2023 17:22Imam i ja te slušalice i isto su mi se raspali jastučići na njima, uzeo prije mjesec dana sa "brainwavz" stranice zamjenske i reako bih da su bolje nego originalne, eh sad samo je pitanje da li si spreman dati 40KM za zamjenske jastučiće..Averus wrote: ↑14/10/2023 12:25 E jbg kontam naručiti, ali možda bolje sačekati do BF
Imam HyperX Cloud Stinger i odličan mi je zvuk mikrofona i slušalica (i multimedia i gaming), ali su jastučići odvratni, raspali se odavno, navukao čarape preko njih![]()
Ne daje mi se previše love, pa istražujem, ali džaba sve dok ja ne čujem zvuk uživo![]()
- Averus
#27615 Re: PC gamerske konfiguracije
Jesu li isti/sličan materijal?Raptor44 wrote: ↑15/10/2023 17:22Imam i ja te slušalice i isto su mi se raspali jastučići na njima, uzeo prije mjesec dana sa "brainwavz" stranice zamjenske i reako bih da su bolje nego originalne, eh sad samo je pitanje da li si spreman dati 40KM za zamjenske jastučiće..SpoilerShowAverus wrote: ↑14/10/2023 12:25 E jbg kontam naručiti, ali možda bolje sačekati do BF
Gledao sam i ja prije na brainwavz, ali za ovaj model nemaju one prozračne, a meni se uši i oko ušiju oznoji od njih k'o da me neko uljem zalio
- ferratilis
#27616 Re: PC gamerske konfiguracije
Nakon par dana koristenja, malo poredjenje Ultimate Bluetooth i Ultimate C kontrolera kojeg sam vec imao. Ultimate C je budzetna verzija naprednog modela koja kosta samo 15 dolara (naspram 60) i nema dosta stvari kao bt, gyro support, hall effect senzore, customization itd. Ali mogu reci da nekome ko ne mari za navedeno, ovo moze biti idealan izbor.
D-pad - potpuno isti
L2/R2 - potpuno isti
L1/R1 - na C modelu djeluju malo jeftinije, kad se protrese controller cuje se zveckanje, ali je funkcionalnost ista
stickovi - iako C ima obicne Alp potenciometre, nema apsolutno nikakav deadzone, sto me iznenadilo za ovako jeftin model. Naravno, niko ne moze garantovati da se za godinu nece pojaviti drift, ali za cijenu se ne mogu pozalit. U biti, materijal, velicina i otpor su skoro identicni kao na Dualsense-u
vibracija - potpuno ista kao kad je na Ultimate modelu podesena na najjacu (jer C model nema podrsku za 8bitdo softver)
face buttons - potpuno isti, samo sto pokazuju Xbox layout
tezina - lagan, ali mu vibracijski motori daju taman dovoljno tezine da ne djeluje jeftino kao npr. smece od Logitecha F310. Mislim da bi Dualsense bez baterije imao identicnu tezinu.
Eto, ko zeli jeftin dzojstik, nema boljeg od ovog. Godinama pratim 8bitdo, ovo je prvi put da nude budzetne modele, i totalno su opuhali konkurenciju. Kome ne smeta ruzna boja (dostupne su samo zelena i pink, pojma nemam zasto), mogao bi biti dobar izbor.

D-pad - potpuno isti
L2/R2 - potpuno isti
L1/R1 - na C modelu djeluju malo jeftinije, kad se protrese controller cuje se zveckanje, ali je funkcionalnost ista
stickovi - iako C ima obicne Alp potenciometre, nema apsolutno nikakav deadzone, sto me iznenadilo za ovako jeftin model. Naravno, niko ne moze garantovati da se za godinu nece pojaviti drift, ali za cijenu se ne mogu pozalit. U biti, materijal, velicina i otpor su skoro identicni kao na Dualsense-u
vibracija - potpuno ista kao kad je na Ultimate modelu podesena na najjacu (jer C model nema podrsku za 8bitdo softver)
face buttons - potpuno isti, samo sto pokazuju Xbox layout
tezina - lagan, ali mu vibracijski motori daju taman dovoljno tezine da ne djeluje jeftino kao npr. smece od Logitecha F310. Mislim da bi Dualsense bez baterije imao identicnu tezinu.
Eto, ko zeli jeftin dzojstik, nema boljeg od ovog. Godinama pratim 8bitdo, ovo je prvi put da nude budzetne modele, i totalno su opuhali konkurenciju. Kome ne smeta ruzna boja (dostupne su samo zelena i pink, pojma nemam zasto), mogao bi biti dobar izbor.

- Tito_i_Partija
#27617 Re: PC gamerske konfiguracije
Baš me interesuje koliko je forumašima na ovoj temi važna vibracija na controlleru. Naprimjer ja je uvijek obavezno isključim u svakoj igri, jer mi baš ide na živce. 
-
adsubzero
#27618 Re: PC gamerske konfiguracije
Isto i ja, nisam nikad imao ukljucenu vibraciju. Samo smetaTito_i_Partija wrote: ↑17/10/2023 17:14 Baš me interesuje koliko je forumašima na ovoj temi važna vibracija na controlleru. Naprimjer ja je uvijek obavezno isključim u svakoj igri, jer mi baš ide na živce.![]()
- Averus
#27619 Re: PC gamerske konfiguracije
Generalno mi nije bitna, vibracija je gimmick, ali nekad dodaje na doživljaju, što jes' jes'.
Npr. u borilačkim igrama, platformerima isl. mi apsolutno ne treba i odmah gasim.
Ali nedavno sam instalirao Dirt3, bilo mi nešto merak igrati cockpit view na 4K TV-u i mogu reći da mi je fora kad počne vibrirati joystick (DS4) po makadamu i šljunku
Nisam nikad FPS ni probao joystickom, ali vjerujem da je interesantno kad se ubaci neki blagi feedback kod pucanja
Npr. u borilačkim igrama, platformerima isl. mi apsolutno ne treba i odmah gasim.
Ali nedavno sam instalirao Dirt3, bilo mi nešto merak igrati cockpit view na 4K TV-u i mogu reći da mi je fora kad počne vibrirati joystick (DS4) po makadamu i šljunku
Nisam nikad FPS ni probao joystickom, ali vjerujem da je interesantno kad se ubaci neki blagi feedback kod pucanja
-
DonieBrasco
#27620 Re: PC gamerske konfiguracije
Raja koje procesore imate u svojim gaming masinama uparene sa kojim karticom, i sta mislite koliko ce vam godina sluziti.
- Averus
#27621 Re: PC gamerske konfiguracije
Ryzen 5 3600 i RTX 3070DonieBrasco wrote: ↑17/10/2023 19:20 Raja koje procesore imate u svojim gaming masinama uparene sa kojim karticom, i sta mislite koliko ce vam godina sluziti.
Sluzice dok me ne spuca luda i nesto nadogradim jer se ne mogu kontrolisati
- typeOnegative
#27622 Re: PC gamerske konfiguracije
Jbga sto ljudi sto ćudi .. ja ne gasim , cak naprotiv ,stalno je koristim i bas mi je odlična stvar
kad smo kod controllera i vibre već sam prije dok sam igrao FH4 primjetio zanimljivu stvar , na forza serijalu i većini MS igara na PCu XB controller daje puno veći potencijal nego inače . Ukratko , a aktiviraju se sva 4 motora tj i oni ` u trigerrima `koji su u svim dr igrama onemogućeni . Nije kao na XB konzoli gdje su još bolji efekti vibracije, ali primjetno bolje nego na drugim igrama .
Evo baš kako je izašla Forza Motorsport igram svaki dan i u toj igri pored boljeg osjećaja realističnosti , baš mi je super stvar kad imam `otpor` na gasu i kočnici koji su na trigerrima , puno se ljepše može dozirati i daje neki bolji osjećaj realističnosti , nije da je ono `propadne ` kad stisneš LT i RT ili L2R2 na PS layoutu . Po meni baš dobar feature
@donnie R53600 i RTX 3060 i neće dugo ni jedno ni drugo ... :evo istina , i rimuje se

kad smo kod controllera i vibre već sam prije dok sam igrao FH4 primjetio zanimljivu stvar , na forza serijalu i većini MS igara na PCu XB controller daje puno veći potencijal nego inače . Ukratko , a aktiviraju se sva 4 motora tj i oni ` u trigerrima `koji su u svim dr igrama onemogućeni . Nije kao na XB konzoli gdje su još bolji efekti vibracije, ali primjetno bolje nego na drugim igrama .
Evo baš kako je izašla Forza Motorsport igram svaki dan i u toj igri pored boljeg osjećaja realističnosti , baš mi je super stvar kad imam `otpor` na gasu i kočnici koji su na trigerrima , puno se ljepše može dozirati i daje neki bolji osjećaj realističnosti , nije da je ono `propadne ` kad stisneš LT i RT ili L2R2 na PS layoutu . Po meni baš dobar feature
@donnie R53600 i RTX 3060 i neće dugo ni jedno ni drugo ... :evo istina , i rimuje se
Last edited by typeOnegative on 17/10/2023 19:35, edited 1 time in total.
-
DonieBrasco
#27623 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja sam dosao do zida moram novo uzimati sve doslovno a blago receno da je skupo zadnje dvije genercija bilo Intel ili AMD.Averus wrote: ↑17/10/2023 19:31Ryzen 5 3600 i RTX 3070DonieBrasco wrote: ↑17/10/2023 19:20 Raja koje procesore imate u svojim gaming masinama uparene sa kojim karticom, i sta mislite koliko ce vam godina sluziti.
Sluzice dok me ne spuca luda i nesto nadogradim jer se ne mogu kontrolisati![]()
- ferratilis
#27624 Re: PC gamerske konfiguracije
Ryzen 7 5700x
32gb ram 3600mhz
RTX 4070
ukupno 4TB SSDa, jedan SATA i dva nvme
Nista ne diram dok nesto od navedenog ne crkne, puno sam ionako ulozio u racunar. Cak sam razmisljao o prelasku na 4k rezoluciju, drago mi je da nisam, 1440p je sweet spot. S nasim cijenama, 4k je ipak previse.
32gb ram 3600mhz
RTX 4070
ukupno 4TB SSDa, jedan SATA i dva nvme
Nista ne diram dok nesto od navedenog ne crkne, puno sam ionako ulozio u racunar. Cak sam razmisljao o prelasku na 4k rezoluciju, drago mi je da nisam, 1440p je sweet spot. S nasim cijenama, 4k je ipak previse.
- Averus
#27625 Re: PC gamerske konfiguracije
@donniebrasco moje mišljenje je da apsolutno nema potrebe ići na zadnje generacije. I ovako je sve skupo.
AM4 platforma, jači procesori poput 5700, 5800, 5900 mogu guliti još godinama, pogotovo X3D verzije koje su doslovno najjače što se može staviti na AM4.
DDR4 je još uvijek prilično pristupačan, tako da ako imaš dobru ploču, upariš s dobrim procesorom i trzneš npr 64gb rama, miran si doslovno godinama
Pogotovo ako ne igraš previše često i ako ti nije ultramegabitno da je sve uvijek na ultra detaljima.
Ja sam skontao da ću nakon upgrade-a procesora (kad cijene budu malo bolje) ići u drugom pravcu - a to je ergonomija, udobnost. Da ne trpe leđa, zglobovi, vrat.
A evo ovaj combo uz 32gb ddr4 na 3600mhz kod mene vrti sve na 1440p 60-144fps što hoću da igram, a najzahtjevnije igre uz manje kompromise. Jbg RayTracing se plaća, a meni nije pod muss.
Dosta grafičkih opcija se svakako može podesiti na high ili very high, a da igra ne gubi puno na izgledu.
Gledam na yt i redditu često pričaju o DLSS/FSR i kako dosta pomaže, ali ja ga do sad samo jednom koristio radi probe. Ali eto i to je opcija
AM4 platforma, jači procesori poput 5700, 5800, 5900 mogu guliti još godinama, pogotovo X3D verzije koje su doslovno najjače što se može staviti na AM4.
DDR4 je još uvijek prilično pristupačan, tako da ako imaš dobru ploču, upariš s dobrim procesorom i trzneš npr 64gb rama, miran si doslovno godinama
Pogotovo ako ne igraš previše često i ako ti nije ultramegabitno da je sve uvijek na ultra detaljima.
Ja sam skontao da ću nakon upgrade-a procesora (kad cijene budu malo bolje) ići u drugom pravcu - a to je ergonomija, udobnost. Da ne trpe leđa, zglobovi, vrat.
A evo ovaj combo uz 32gb ddr4 na 3600mhz kod mene vrti sve na 1440p 60-144fps što hoću da igram, a najzahtjevnije igre uz manje kompromise. Jbg RayTracing se plaća, a meni nije pod muss.
Dosta grafičkih opcija se svakako može podesiti na high ili very high, a da igra ne gubi puno na izgledu.
Gledam na yt i redditu često pričaju o DLSS/FSR i kako dosta pomaže, ali ja ga do sad samo jednom koristio radi probe. Ali eto i to je opcija