Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
MarlboroGold wrote: ↑15/10/2023 15:01
Sva moć je koncentrisana oko jedne etnije i svi resursi. Izrael je školski primjer etnokratije sa nekim elementima demokratije, ali nisu dominantni. Čak su i marginalni.
Moć je uglavnom kod obrazovanih i sekularnih. To se može vidjeti koji gradovi pripadaju visokorazvijenim clusterima.
Ovi zadrti, i Arapi i Jevreji nemaju resurse.
PeppermintSA wrote: ↑15/10/2023 14:58
Izrael je direktna ekpozitura Zapada utoliko sto je useljenička država koja slijedi sve obrasce, premda sa zakašnjenjem, po kojim su nastale Sjedinjene Države, Kanada, Australija, Novi Zeland isl. Stoga, ona i jeste liberalna demokratija na isti onaj način na koji su pobrojane zemlje bile prilikom svog nastanka - s jakom dozom vjerskog mesijanizna. To je takođe razlog zbog kojeg se kolektivni Zapad poistovjećuje sa Izraelom. On naime u Izraelu vidi svoje lice i naličje, budući da se za Izrael zaista može reći da je evropska ili zapadna tvorevina na bliskom istoku.
S druge strane, arapski odnos prema Izraelu baziran je upravo na tome. Palestina u kolektivnoj svijesti Arapa i muslimana predstavlja ono sto Kosovo danas predstavlja Srbima - fiksaciju i opsesiju. Naime, stradanja i humanitarne katastrofe u nekim drugim ratom zahvaćenim, muslimanskim ili arapskim zemljama mogu umnogome biti gore, ali budući da su protagonisti tih strahota sami Arapi i muslimani, one nekako ostaju u zapećku. Ono što rasplamsava gnjev i imaginaciju arapskih i muslimanskih masa nije samo stradanje Palestinaca već činjenica da su odgovorni za to stradanje u prvom redu Jevreji, a u drugom Zapadnjaci iliti pripadnici judeohrišćanske civilizacije.
Dakle, s jedne strane Zapad u Izraelu vidi bastion judeohriscanske, zapadne civilizacije na bliskom istoku, a Arapi i muslimani vide uzurpaciju arapske i muslimanske zemlje od strane judeohrišćanskog, zapadnog okupatora. I jedni i drugi, stoga, zauzimaju pozicije u odnosu na sopstveni identitet. Samo je mali broj nas koji ne podliježu instant identifikaciji i polaze isključivo sa univerzalističkih pozicija.
Dobro objašnjeno.
Stim da ni u jednoj od nabrojanih zemalja tzv. domorodačko stanovništvo ne može ostvariti "historijsko pravo" koje je, prevashodno kolonijalno-ekspanzionističkim monopolom, ostvareno.
Mogu li se Indijanci u Americi, Maori u Australiji pozvati na "historijsko pravo"? Ne. Upravo nešto takvo imamo na primjeru Australije gdje je famozna demokratija rekla "ne" domorodačkom stanovništvu, a za sve ostalo je tu reparacija. Palestinci, po "demokratskim" postulatima cionizma, nemaju ni pravo na reperaciju. Jednostavno, cionizam ih ne priznaje. Ko ne vjeruje, neka pročita šta kaže o pravima Arapa jedan Ben-Gurion.
Last edited by Škobo Habu on 15/10/2023 15:06, edited 1 time in total.
MarlboroGold wrote: ↑15/10/2023 15:01
Sva moć je koncentrisana oko jedne etnije i svi resursi. Izrael je školski primjer etnokratije sa nekim elementima demokratije, ali nisu dominantni. Čak su i marginalni.
Moć je uglavnom kod obrazovanih i sekularnih. To se može vidjeti koji gradovi pripadaju visokorazvijenim clusterima.
Kad Jevrej napravi neko sranje bez obzira koji je razlog u pitanju ima demokratski sud koji mu sudi, a Arapima sudi vojni sud.
Kad Jevrej napravi neko sranje bez obzira koji je razlog u pitanju ima demokratski sud koji mu sudi, a Arapima sudi vojni sud.
MarlboroGold wrote: ↑15/10/2023 15:05
Toliko o demokratiji.
Zato što su državljani druge države.
Dakle, i dalje tvrdiš da je Izrael demokratska zemlja?
PeppermintSA wrote: ↑15/10/2023 14:58
Izrael je direktna ekpozitura Zapada utoliko sto je useljenička država koja slijedi sve obrasce, premda sa zakašnjenjem, po kojim su nastale Sjedinjene Države, Kanada, Australija, Novi Zeland isl. Stoga, ona i jeste liberalna demokratija na isti onaj način na koji su pobrojane zemlje bile prilikom svog nastanka - s jakom dozom vjerskog mesijanizna. To je takođe razlog zbog kojeg se kolektivni Zapad poistovjećuje sa Izraelom. On naime u Izraelu vidi svoje lice i naličje, budući da se za Izrael zaista može reći da je evropska ili zapadna tvorevina na bliskom istoku.
S druge strane, arapski odnos prema Izraelu baziran je upravo na tome. Palestina u kolektivnoj svijesti Arapa i muslimana predstavlja ono sto Kosovo danas predstavlja Srbima - fiksaciju i opsesiju. Naime, stradanja i humanitarne katastrofe u nekim drugim ratom zahvaćenim, muslimanskim ili arapskim zemljama mogu umnogome biti gore, ali budući da su protagonisti tih strahota sami Arapi i muslimani, one nekako ostaju u zapećku. Ono što rasplamsava gnjev i imaginaciju arapskih i muslimanskih masa nije samo stradanje Palestinaca već činjenica da su odgovorni za to stradanje u prvom redu Jevreji, a u drugom Zapadnjaci iliti pripadnici judeohrišćanske civilizacije.
Dakle, s jedne strane Zapad u Izraelu vidi bastion judeohriscanske, zapadne civilizacije na bliskom istoku, a Arapi i muslimani vide uzurpaciju arapske i muslimanske zemlje od strane judeohrišćanskog, zapadnog okupatora. I jedni i drugi, stoga, zauzimaju pozicije u odnosu na sopstveni identitet. Samo je mali broj nas koji ne podliježu instant identifikaciji i polaze isključivo sa univerzalističkih pozicija.
Dobro objašnjeno.
Stim da ni u jednoj od nabrojanih zemalja tzv. domorodačko stanovništvo ne može ostvariti "historijsko pravo" koje je, prevashodno kolonijalno-ekspanzionističkim monopolom, ostvareno.
Mogu li se Indijanci u Americi, Maori u Australiji pozvati na "historijsko pravo"? Ne. Upravo nešto takvo imamo na primjeru Australije gdje je famozna demokratija rekla "ne" domorodačkom stanovništvu, a za sve ostalo je tu reparacija. Palestinci, po "demokratskim" postulatima cionizma, nemaju ni pravo na reperaciju. Jednostavno, cionizam ih ne priznaje. Ko ne vjeruje, neka pročita šta kaže o pravima Arapa jedan Ben-Gurion.
Tu dolazimo do onog “zakašnjenja” kojeg sam spomenuo. Izrael je nastao na isti način na koji su nastajale i nacionalne evropske države, ali i useljeničke. Jedina je razlika što je Izrael nastao između pedeset i sto pedeset godina kasnije. Moderna Grcka i moderna Turska nastale su na etničkom čišćenju nepoželjnih manjina - Grci su protjerali etničke Turke, a Turci etničke Grke. To je bilo legitimno politicko sredstvo početkom XX vijeka, ali već nakon WWII je prestalo to biti. Izrael pokusava to emulirati, jedan dio zapada mu to dozvoljava, dok jedan dio se tome protivi. Tu lezi sva filozofija.
aratet wrote: ↑15/10/2023 15:01
Da nije Iran veća demokratija? eno Ronalda osudiše.
Iran je teokratska država. Ona je to po definiciji.
Izrael je država jevrejskog naroda. Jevreji su nacija odabrana od Boga. Prema tome o kakvoj demokratiji pričamo kada i rabini u Izraelu, trenutno, napadaju ideju o sekularnosti Izraela. Saćeš nas početi ubjeđivati od odvojenosti vjerskih institucija od državnih u Izraelu?
Mit o Obećanoj zemlji nije samo nacionalni u smislu cionizma, već i teološki. Pravo na Izrael je nešto što je- po definici - vjerski mit oko koga su okupljeni svi Jevreji. I religiozni, i oni koji to nisu.
Last edited by Škobo Habu on 15/10/2023 15:14, edited 1 time in total.
MarlboroGold wrote: ↑15/10/2023 15:14
Ma nemam šta imenovati kad ni Izrael nije to što govoriš. Kratko i jasno.
Pa ko je više od Izraela, kaži, Sirija? Saudijska Arabija? jedna mora biti, ako je moja tvrdnja pogrešna.
TI unutar Izraela smiješ pričati šta hoćeš, smiješ nosati palestinske zastave, LGBT zastave, zastave na kojima je sotona.
Smiješ kritikovati, sve živo, pa i Izrael.
U Palestini recimo imaš 0 ateista.
Last edited by aratet on 15/10/2023 15:20, edited 1 time in total.
MarlboroGold wrote: ↑15/10/2023 15:14
Ma nemam šta imenovati kad ni Izrael nije to što govoriš. Kratko i jasno.
Pa ko je više od Izraela, kaži, Sirija? Saudijska Arabija? jedna mora biti, ako je moja tvrdnja pogrešna.
TI unutar Izraela smiješ pričati šta hoćeš, smiješ nosati palestinske zastave, LGBT zastave, zastave na kojima je sotona.
Izrael je osnovan na osnovu teškog položaja jevreja u Svijetu.
Arheologija je dokazala prisustvo jevreja tamo. Daleko od mita.
Hajd' i ovo da ti odgovorim: prvi cionisti državu Izrael nisu ni zamišljali u Palestini, već u Evropi.
Nacisti su prvobitno "jevrejsko pitanje" imali na umu riješiti tako što bi sve Jevreje naselili u Poljsku ili Rusiju. Pošto se to pokazalo nemoguće u smislu organizacije transporta, obezbjeđenja životnog prostora, troškova itd. onda su započeli Shoah.
Hajd' i ovo da ti odgovorim: prvi cionisti državu Izrael nisu ni zamišljali u Palestini, već u Evropi.
Nacisti su prvobitno "jevrejsko pitanje" imali na umu riješiti tako što bi sve Jevreje naselili u Poljsku ili Rusiju. Pošto se to pokazalo nemoguće u smislu organizacije transporta, obezbjeđenja životnog prostora, troškova itd. onda su započeli Shoah.
Prvi cionisti su zamišljali Izrael bilo gdje, gdje bi to bilo moguće. Na UK teritoriji se tada činilo kao preveliki zalogaj?
Kakve veze nacisti imaju s idejama cionista?
Last edited by aratet on 15/10/2023 15:40, edited 2 times in total.
Grean wrote: ↑15/10/2023 13:57
Osuditi manje Hamas za ubijanje civila (i ovo je generalizacija, nisu svi ubijali civile) ili izraelskih vojnika? Ako je za ovo prvo, pa za sta me smatras?
Ameri pored 340 miliona imaju uglavnom jedan mainstream. Znamo o cemu pricamo, o stavovima koji su opsteprihvatljivi.
I nemati stav po pitanju teritorije jer je pitanje kompleksno je najblaze receno kukavicki ili relativiziranje otimacine. Ako nista drugo imamo cinjenicu da istocni Jerusalim, Zapadna obala i Gaza koji se pokusavaju kolonizirati nisu dio Izraela i da je to okupirano. Svaka prica koja nema stav o tome je poput prica o zastiti prava ruskog stanovnistva u Donbasu.
Tu je onda bojim se u pitanju da je onaj koji nema stav debelo pod uticajem nekog svog predznaka, htio to sebi priznati ili ne.
fokus ti je limitiran.
Referirala sam se na tvoju tvrdnju:
S tim da uvijek ima malo bitnijih pitanja i ona se vezu za onaj predznak, na zalost ali je tako.....da ne shvataju da je zlocin rusiti kuce palestinskim porodicama u Jerusalimu i naseljavati jevreje s ciljem da kroz neko vrijeme legalizujes okupaciju ali onaj predznak im odredjuje nivo kritike, velikoj vecini.
Stoga i moj komentar/pitanje.
Tebi je lako to izjaviti, ali ako se isto aplicira na tebe, onda je problem.
Da, moj post o nemanju stava kada se na temi onako amaterski tabiri o historiji i teritoriji jer nekima i to njihovo krhko znanje seže samo 70 godina unatrag. Da ti razjasnim jer ne razumiješ što sam napisala - ne usuđujem se dati stav o historiji tog područja kada se govori o teritoriji. Historija obuvata malo više od stoljeća i malo kompeksije od navijanja za tim kojem pripadaš. Ergo, kao što neću davati svoje komentare na temi o dvocilindričnim motorima, tako neću komentarisati ni ovdje postove odnosno mape i određene konfabulacije o teritoriji koje iznose odredeni forumaši koji su stručnjaci za sve.
Što naravno ne implicira da nemam stav o trenutnim dešavanjima i patnjama naroda. Mislim da je to lako razlikovati.
Ali opet, ono što ti tvrdiš za druge, naravno vrijedi i za tebe. Ti gledaš kroz jednu prizmu, drugi kroz drugu, neki kroz treću.
I nmaravno da je lakše baratati generalizacijama, samo pazi da te te generalizacije ne dočekaju kada doše do tebe samog i tvog naroda.
Opet si relativizirala okupaciju nepobitno samim tim razvodnjavanjem price kao 70 godina je kratak period, ne znam ja kome pripada zemlja. Veci dio svijeta zna sta je okupirano sem tebe izgleda. A prodavala bi neku moralnu superiornost. Ne znam znas li kome pripada Herson recimo ili makar kome ne pripada, nije tema ali je pitanje slicno?
Sto se generalizacija tice cini mi se prisivas meni ono sto ti radis. Gdje sam ja generalizovao?
A do mog naroda je davno doslo, cetnici su rehabilitovani, dobit ce i muzej, cak americki ambasador u Srbiji postavlja objave o zajednickoj borbi i baca lajkove na film kako smo culi u medijima.