Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
jeza u ledja

#26651 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

sehohari wrote: 10/10/2023 17:16
jeza u ledja wrote: 10/10/2023 17:13

Meni prosto nevjerovatno koliko puta cujem frazu kako je Izrael zatvorio ovo, zatvorio ono. Malo ko da spomene kako karta izgleda.
A druga strana onda vazda kaze da se Egipat tu pita koliko i Posavski kanton.
Jordan1961 wrote: 10/10/2023 17:17
Sanjarko wrote: 10/10/2023 17:16

Daj ba Primus, da se Sisi boji Hamasa, oko 50 000 njih. Egipat ima oko 105 miliona stanovnika, a Sisi se boji njih 50 000.
Ne boji se on njih nego njihove tijesne povezanosti sa Muslimanskim bratstvom i njihovom sljedbom u Egiptu (inace su Sisi bratstvo smrtni neprijatelji).
Upravo tako.
I da li je onda pametno vezati se za Muslimansko bratstvo i podrsku Irana ako si u poziciji Gaze? Hmm, kako li bi samo mogli rijesiti taj problem...
elcaliente

#26652 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by elcaliente »

jeza u ledja wrote: 10/10/2023 17:40
sehohari wrote: 10/10/2023 17:15

Vazna tema u globalnim okvirima, samo sto mi to onda gledamo samo iz emotivne perspektive jer nemamo nikakav interes tamo.

I ne zaboravi da su sva ostala desavanja bila ipak dosta kraca.
Taj konflikt traje vec 70 godina, sve ostalo navedeno je bilo puno krace, i nije bilo toliko u svjetskim medijima.
Ma nije to samo kod nas. Cijeli svijet decenijama prica o Palestini i Izraelu. Drugi su manje bitni. U stvari skoro pa nebitni. Moze se cijela jedna lista sastaviti raznoraznih genocida i pokolja koji su se desili u zadnjih 70 godina. Boga pitaj koliko desetina, stotina miliona ljudi.

Cak i kad se prica u geostrateskim okvirima, i oni su tu nastali zbog kako ti kazes "emotivne perspektive" i odnosa okolnih zemalja naspram Izraela.

A zasto postoji ta "emotivna perspektiva" u vezi ovog sukoba, a vrlo je malo ima u vezi drugih sukoba na planeti, to je moje pitanje.

Znamo mi na sve ovo odgovore - Palestina je u zizi javnosti jer je Palestina, jer je Sveta zemlja, jer su na njoj jevreji, jer su Palestinci uglavnom muslimani, jer Izrael ima podrsku Zapada i jer se oko svega toga vrti geopolitika, nafta, itd.

Prema tome nije glavni razlog ovolike brige za desavanjima tamo moralna osuda zlocina i briga za nevinim zrtvama.

No ovdje se ljudi prosto utrkuju u moralnim izljevima podrske ili osude i uzivaju drzeci pridike drugima.
To nije borba za pravdu i protiv tlacenja slabijih u svijetu generalno. To je podrska Palestini protiv Izraela u borbi za komad zemlje koji vecina svijeta smatra Svetom zemljom.
A pazi paradoxa, Bosnjaci bi da imaju rado podrsku zapada i uvjek se obracaju zapadu kada je neki problem a ne odobravaju to isto Izraelu i nazivaju ga mrskim zapadom.
Kiki_Musampa

#26653 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Kiki_Musampa »

sime_cipol wrote: 10/10/2023 17:15
jeza u ledja wrote: 10/10/2023 17:05

Zapadna Obala je na.... istocnoj strani. :-)
I meni je ovo uvijek bilo interesantno :-)
Zapadna obala rijeke Jordan
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#26654 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 10/10/2023 17:40
sehohari wrote: 10/10/2023 17:15

Vazna tema u globalnim okvirima, samo sto mi to onda gledamo samo iz emotivne perspektive jer nemamo nikakav interes tamo.

I ne zaboravi da su sva ostala desavanja bila ipak dosta kraca.
Taj konflikt traje vec 70 godina, sve ostalo navedeno je bilo puno krace, i nije bilo toliko u svjetskim medijima.
Ma nije to samo kod nas. Cijeli svijet decenijama prica o Palestini i Izraelu. Drugi su manje bitni. U stvari skoro pa nebitni. Moze se cijela jedna lista sastaviti raznoraznih genocida i pokolja koji su se desili u zadnjih 70 godina. Boga pitaj koliko desetina, stotina miliona ljudi.

Cak i kad se prica u geostrateskim okvirima, i oni su tu nastali zbog kako ti kazes "emotivne perspektive" i odnosa okolnih zemalja naspram Izraela.

A zasto postoji ta "emotivna perspektiva" u vezi ovog sukoba, a vrlo je malo ima u vezi drugih sukoba na planeti, to je moje pitanje.

Znamo mi na sve ovo odgovore - Palestina je u zizi javnosti jer je Palestina, jer je Sveta zemlja, jer su na njoj jevreji, jer su Palestinci uglavnom muslimani, jer Izrael ima podrsku Zapada i jer se oko svega toga vrti geopolitika, nafta, itd.

Prema tome nije glavni razlog ovolike brige za desavanjima tamo moralna osuda zlocina i briga za nevinim zrtvama.

No ovdje se ljudi prosto utrkuju u moralnim izljevima podrske ili osude i uzivaju drzeci pridike drugima.
To nije borba za pravdu i protiv tlacenja slabijih u svijetu generalno. To je podrska Palestini protiv Izraela u borbi za komad zemlje koji vecina svijeta smatra Svetom zemljom.
Ne, pogresno i na neki nacin veoma podmukljivo podmetanje.

To sto se zbog zapadnih reflektora na desavanja u Izraelu mogu vidjeti i zlocini prema Palestincima (za one koji to zele da vide) ne znaci da briga za tim ljudima nije istinita.
palermo

#26655 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by palermo »

General War wrote: 10/10/2023 17:40
palermo wrote: 10/10/2023 17:17

I tebe da pitam isto. Koji vid palestinskog otpora bi zadovoljio tvoje moralne.norme.
Sto se mene tice moze sve, ali nema kukanja kad drugi vrati
Pa rat je, naravno.....ja koliko znam zrtve ce biti palestinci ne ja i ti.....njihov odabir, al zasto se toliko imbretite njihovoj odluci da pruze otpor....makar bio i uzaludan...
karanana

#26656 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by karanana »

koliko god da se covjeku gade trenutne twitter reakcije i komentari sta se treba uraditi....te baciti takticku nukicu na gazu, te iseliti sve a ostaviti mozda 10ak posto (zvuci kao hitlerovo finalno rjesenje ili sprsko rjesenje za bh muslimane 1/3, 1/3, 1/3), mislim da je ovdje fakat etnicko ciscenje na zalost rjesenje. jedini problem je sto ove ljude niko nece i ne postoji mjesto na planeti koje je "slobodno" kao sto je to bilo nakon WW2 pa da se jevrejima podane drzava.
sumirprimus

#26657 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

palermo wrote: 10/10/2023 17:41
palermo wrote: 10/10/2023 17:16

A sta je otpor za tebe ? Koji bi vid palestinskog otpora zadovoljio tvoje moralne norme.
Smetnuo si da mi odgovoris. Dakle, neki prijedlog, nesto.....
Srljaju svaki prekinuti mirovni sporazum, svski rst sve gore.
Realno natanjahu je bio na konopcima, hamas mu je ovim pomogo ko bakir/sda dodiku zadnjih 15 godina.
Prvo moraju se sebi okrenuti i od sebe poceti , uslov svih uslova, i skinuti hamas i odreci se terorizma.zabraniti hamas islamski dzihad i slicne. Onda priznati izraelu pravo na postojanje, sto ni dam danas nike slucja,hjteli to oni ioi ne maksimalisticki zahtjevi ne prolaze, izrael je tu da ostane i ako cete pricati o istprijskom pravu izraelovo je starije. Izbij sve adute za silu a onda skola obrazovnja i grajdanski neposluh ili jednostavno odustajanje od 2 state solusna i trazenje izraelksog pasosa. Sve psim rata koji nikad ne mogu nikad dobit i samo nanose jad svom narodu.
Sanjarko

#26658 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Sanjarko »

Hakiz wrote: 10/10/2023 17:41
Sanjarko wrote: 10/10/2023 17:39

Pokrstiš se i riješen problem jest da bi bili osunečeni Kršćani.
Kada smo već osunećeni, bolje postati jevrej. Izrael majka.
Onda bi se morali iseliti i sad s Palestincima i drugim okolnim narodima ratovati.
Student_u_Ostavci

#26659 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Student_u_Ostavci »

Kamo sreće da se udruže svi muslimani koji se nalaze oko Izraela i jednom zauvijek unište tu terorističku državu koja desetljećima teroriše palestinski narod.
Kiki_Musampa

#26660 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Kiki_Musampa »

Student_u_Ostavci wrote: 10/10/2023 17:47 Kamo sreće da se udruže svi muslimani koji se nalaze oko Izraela i jednom zauvijek unište tu terorističku državu koja desetljećima teroriše palestinski narod.
Pobit bebe,djecu,starce,žene itd?
Ps: i opet bi ga popušili :skoljka:
Last edited by Kiki_Musampa on 10/10/2023 17:49, edited 1 time in total.
palermo

#26661 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by palermo »

sumirprimus wrote: 10/10/2023 17:45

Realno natanjahu je bio na konopcima, hamas mu je ovim pomogo ko bakir/sda dodiku zadnjih 15 godina.
Prvo moraju se sebi okrenuti i od sebe poceti , uslov svih uslova, i skinuti hamas i odreci se terorizma.zabraniti hamas islamski dzihad i slicne. Onda priznati izraelu pravo na postojanje, sto ni dam danas nike slucja,hjteli to oni ioi ne maksimalisticki zahtjevi ne prolaze, izrael je tu da ostane i ako cete pricati o istprijskom pravu izraelovo je starije. Izbij sve adute za silu a onda skola obrazovnja i grajdanski neposluh ili jednostavno odustajanje od 2 state solusna i trazenje izraelksog pasosa. Sve psim rata koji nikad ne mogu nikad dobit i samo nanose jad svom narodu.
Da sumiram, odustati od bilokakvog otpora....
emirolini

#26662 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by emirolini »

Zna li neko koliko je Palestinaca u IDF-u?

I koliko je ukupno IDF-ovaca u sluzbi? Trenutno aktivna rezerva je oko 375 000 IDF-ovaca. Sa aktivnim oko pola miliona ili?
jeza u ledja

#26663 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

palermo wrote: 10/10/2023 17:16

A sta je otpor za tebe ? Koji bi vid palestinskog otpora zadovoljio tvoje moralne norme.
Otpor su probali. Rat su davno izgubili. Vise puta.

Dobili su komadice zemlje koje se svojski trude jos vise unazaditi. Svake decenije imaju sve manje i manje. A ponudjeno im je jos davno bar pola.
sumirprimus

#26664 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

MUST READ — Former top Israeli domestic intelligence Shin Beth chief Ami Ayalon to Le Figaro on what went wrong in Israel:

“A large part of the responsibility lies of course with the government.

The commanders of all security organizations told [Netanyahu] that the policy conducted was bad and that it was obvious that it would be used by our enemies.

They perceived a moment of great division around the crisis caused in the country by the justice reform.

Of course, politicians did not listen.

Especially with regard to the warnings about the West Bank.

⚡️⚡️⚡️The Israeli government has done everything to ensure that Fatah and the Palestinian Authority are no longer a partner, because they have given power to Hamas.⚡️⚡️⚡️

Yes, we have no choice but to destroy the Ezzeddine al-Qassam Brigades. But we should totally change our policy in order to create a Palestinian partner.

We must say from the outset that our war is not against the Palestinian people.

Our war is against the military wing of Hamas.

Even before we attack, we should say that we want to create a reality in which we talk with the Palestinians, who accept the peace initiatives and want to discuss with us the reality of two states.

But I don't think any Israeli government will agree to do that today.

And yet, if we don't, we will see an upsurge in violence.

⚡️⚡️⚡️Even today, Israel refuses to admit that the Palestinians are a nation. Economic development is not enough for them. They want freedom, they want to see an end to the occupation.⚡️⚡️⚡️

QUESTION; Do you think the events of the weekend would have been avoided if the Palestinian question had been resolved with the creation of a Palestinian state?

“Yes, of course. Look at our concept of security in Israel. Until the Yom Kippur War 50 years ago, we preferred land to peace, because peace was not important to us.

Our goal was security. It wasn't until the shock of the Yom Kippur War that we came to the conclusion that to have security, you need peace.

We only made peace with Egypt because of the trauma of Yom Kippur, and we only started negotiating with the Palestinians in Madrid, and then in Oslo, because of the first Intifada.

Finally, we left Lebanon only because of Shiite terror and suicide bombings. We withdrew from Gaza only because of the second Intifada.

The international community played a major role in all these cases.

Today we are living through a tragedy and nobody cares. We can't blame anyone. No one can save us in spite of ourselves.
Izraelci krive bibija. Svejedno hamas mora ici
Sanjarko

#26665 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Sanjarko »

sumirprimus wrote: 10/10/2023 17:41
Hakiz wrote: 10/10/2023 17:39

Tada im je bilo lijepo?
Tad nije bilo terorizma oh wait. Minhen
USS Liberty, napadi s kamionom bombama, onaj hotel King David ako se ne varam itd, sve podli Arapi i Muslimani to uradili.
emirolini

#26666 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by emirolini »

Student_u_Ostavci wrote: 10/10/2023 17:47 Kamo sreće da se udruže svi muslimani koji se nalaze oko Izraela i jednom zauvijek unište tu terorističku državu koja desetljećima teroriše palestinski narod.
Da uniste, na nacin koji je to Hitler radio ili da uniste... kuce, zgrade? Dakle ovo sto i Izraelci rade?
General War

#26667 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

palermo wrote: 10/10/2023 17:44

Pa rat je, naravno.....ja koliko znam zrtve ce biti palestinci ne ja i ti.....njihov odabir, al zasto se toliko imbretite njihovoj odluci da pruze otpor....makar bio i uzaludan...
PA nije rat samo tu, rat bio i kod nas, i kod ukrainaca, Bliski istok, po africi...nekoliko dana su Izraelci bili zrtva, sad ce palestinici, koje Hamas predstavlja...nema ljutnje.
elcaliente

#26668 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by elcaliente »

Ja cudim tome da koriste svoje zene i djecu kao zivi stit.
Sve mi ide u glavu ali to ne.
Hajde razumijem i afekat pa odes pa se sakrijes u svom stanu ali ne razumijem planiranje unaprijed.
Sjede njih destorica iz Hamasa i kazu ej ajmo za mjesec danas napasti Zidove i onda cemo pobjeci u stan u djeciju sobu i zakljucati se.
Vrhunac licemjerstva je onda kada padne bomba ubje mu djecu on kao na tv place i drzi tjelo u rukama.
palermo

#26669 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by palermo »

jeza u ledja wrote: 10/10/2023 17:49

Otpor su probali. Rat su davno izgubili. Vise puta.

Dobili su komadice zemlje koje se svojski trude jos vise unazaditi. Svake decenije imaju sve manje i manje. A ponudjeno im je jos davno bar pola.
Dakle i ti mislis, rjesenje za palestince je odustayi od otpora..
Janjicar

#26670 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Janjicar »

palermo wrote: 10/10/2023 17:49
Mahanje zastavicama i dva prstica u zrak dok te teroristicki zidov drzi na nišanu…
sumirprimus

#26671 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

Znaci ne citas.
casiowr

#26672 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by casiowr »

Zaista čovjek ne može ostati imun na ovoliko divljaštvo koje sprovodi Izrael nad nadežnim ljudima Gaze, pa za 48h ubili su 140 djece i 105 žena mimo ostalih civila, 30% Gaze je trenutno sravnjeno sa zemljom. Nekad se čovjek zapita kakav je to Zapad koji sve to podržava i finansira ali najviše i zbog čega. Šta očekivati od tog istog Zapada u budućnosti.

Optuživati Hamas pa onda ubijati civile redom, kakva je tu logika. Hamas ti kriv, pa kradeš zemlju, Hamas ti kriv pa ubijaš djecu. Hamas ti kriv pa gaziš maslenjake, Hamas kriv pa uništavaš civilama izvore pitke vode, Hamas ti kriv pa 75 godina otimaš kuću po kuću i livadu po livadu.

Ne opravdavam Hamas i ciljane napade na žene i starije osobe to nisu legitimne vojne mete, od toga nema nikakve koristi. Hajde vojnički da se suprostave jedni prema drugima je razumljivo.

Ali ovo što radi Izrael je čisto zlo.
Last edited by casiowr on 10/10/2023 17:52, edited 1 time in total.
Bossona

#26673 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bossona »

Jordan Foreign Ministry slams Smotrich over 'Greater Israel' map
Amman slams treasurer for presenting chart of Israel encompassing neighboring kingdom's territory; Jerusalem says recognizes Jordan's territorial integrity in response
I24NEWS|03.20.23

"Israel is committed to the 1994 peace agreement with Jordan. There has been no change in the position of the State of Israel, which recognizes the territorial integrity of the Hashemite Kingdom," a Twitter statement read.
Image

During his trip, Smotrich also claimed that "there is no such thing" as a Palestinian people. A spokesperson for the Jordanian Foreign Ministry called the Israeli treasurer's presentation “incitement” and a violation of the peace agreement between Israel and Jordan.
https://www.ynetnews.com/article/hy00xkgueh

Smotrich gives speech next to Israel map featuring parts of Jordan and Syria
Israel's far-right finance minister Bezalel Smotrich described the Palestinians as 'fictitious' during a speech in Paris over the weekend.

Far-right Israeli finance minister Bezalel Smotrich has told an audience at an event in Paris “the Palestinian people are an invention that is less than 100 years old.”
https://www.jewishnews.co.uk/israeli-mi ... invention/
sumirprimus

#26674 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

elcaliente wrote: 10/10/2023 17:50
Ja cudim tome da koriste svoje zene i djecu kao zivi stit.
Sve mi ide u glavu ali to ne.
Hajde razumijem i afekat pa odes pa se sakrijes u svom stanu ali ne razumijem planiranje unaprijed.
Sjede njih destorica iz Hamasa i kazu ej ajmo za mjesec danas napasti Zidove i onda cemo pobjeci u stan u djeciju sobu i zakljucati se.
Vrhunac licemjerstva je onda kada padne bomba ubje mu djecu on kao na tv place i drzi tjelo u rukama.
Kult smrti.
Ko isis
palermo

#26675 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by palermo »

sumirprimus wrote: 10/10/2023 17:51

Znaci ne citas.
Bas citam....zat nesto drugo pise ?
Locked