Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nisamsdaali

#3226 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by Nisamsdaali »

xoklix wrote: 06/10/2023 16:02
Plavo-bijeli wrote: 27/08/2023 19:02 Ja sam jedno vrijeme izbjegavao MM i isao kod Nagiba, ili u Melinu, gdje je kad naprave dobro, bio dosta bolji, međutim...često se znalo dešavati, a pogotovo kod Nagiba, da bude loš, suh, a cijena tad bila 50% skuplja. Par puta se razočarao i tjt, ne mogu ja sad gladan tamo ići i da molim Boga da bude dobra.

MM uvijek solidna, ništa sad Aman zaman, ali kad je vruća, dobra je. Meni je stari prije 15ak godina znao kupovat kod njih burek i maksuz ga nositi jednoj starijoj milionerki na Bistrik, samo taj volila burek jesti. Kupi za 10km i uvijek dobije 30-50km za uzvrat :D

Standardi su različiti, ovdje raja zna uzimati u pekari Raveni i kažu dobra, a doslovno smeće.
Sto se tice pekara, nije losa u ASu u Hrasnom, isto ništa posebno, ali navečer u 1 ako hoćeš da jedes iz nekog razloga, dobra je.

Sto se tice Hrasnog, samo jednom probao u En&GA i razočarao se. Jos uzeo vruću i zeljanicu i burek. Znam tu maksuz policajaca Sto dodju, pa ne znam jesam li fakat potrefio lošu...

Jel ko probao u Tri Sinije? Mala buregdzinica u Hrasnom blizu Masline.

Sto se tice onih buregdzinica u žutim zgradama na Malti, udjem u onu sto je bliža Mercatoru i pitam reko kako vam je kad imate konkurenciju odmah do vas, jel se još više trudite da budete bolji, a odgovara mi lik, za kojeg nisam odmah znao da je vlasnik, kaže ništa više se ne trude.
Oni su tu kaže dosta stariji i ne moraju se oni truditi više zbog konkurencije.

Vidio sam odmah da nema poente da mu objašnjavam da neko moze postojati sedmicu, a da bude 100x bolji od nekog što postoji 100 godina, te odmah dobro pretpostavio da će pita biti vrlo ispod prosjeka. Nikad više.

Jedino me Sač nikad nije prevario, mada eto upoznam taksistu kaze ne voli ispod saca pite, znaci sve zavisi od čovjeka, do čovjeka.
Ravenna je nešto najgore što sam u životu probao. Prije bih probao street food sa Indijskih ulica nego ušao u tu pekaru.
Kad ogladniš u pola 1 ne pitaš :D Al fakat je katastrofa pekara
nivla

#3227 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by nivla »

ja volim ispod saca pite, ali u buregdzinici sac onaj kvalitet pite nije vrijedio ni kad su cijene bile normalne a posebno ne vrijedi sad sa onim cijenama, za onaj iznos ocekujem da pita bude top a ne srednja zalost, jeste stalno pun, ali sve zavisi sta ocekujes od pite
posebno mi je smijesno bilo ono poljevanje pite pavlakom, posebno kad znas da se prava pita jede rukama, pa kad sve ono zajedno postane gnjecavo, al raja voli onu poparu od lepine u hariju, pa valjda voli i kad je pita vise corbasta
Better Man

#3228 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by Better Man »

Nema pite do domaće pite kad je napraviš kući. Sve ove pite po burekdžincama nije vidjelo pite niti se može mjeriti kvalitetom sa domaćom pitom koju napravite kući.
tramvajtrojka

#3229 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by tramvajtrojka »

Better Man wrote: 08/10/2023 18:35 Nema pite do domaće pite kad je napraviš kući. Sve ove pite po burekdžincama nije vidjelo pite niti se može mjeriti kvalitetom sa domaćom pitom koju napravite kući.
znas li kakva je u Londonu slučajno :mrgreen:
HelaS

#3230 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by HelaS »

Better Man wrote: 08/10/2023 18:35 Nema pite do domaće pite kad je napraviš kući. Sve ove pite po burekdžincama nije vidjelo pite niti se može mjeriti kvalitetom sa domaćom pitom koju napravite kući.
U čemu je razlika?
nepass1

#3231 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by nepass1 »

E ovo nisamznao, moram probati
gidra

#3232 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by gidra »

xoklix wrote: 06/10/2023 16:02 Ravenna je nešto najgore što sam u životu probao. Prije bih probao street food sa Indijskih ulica nego ušao u tu pekaru.
A kad si se pijan davio u 4-5 ujutro iz Waltera i na spavanje na Maltu, nisi tako pričao? Ili se ne sjecas :D
xoklix

#3233 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by xoklix »

gidra wrote: 08/10/2023 23:14
xoklix wrote: 06/10/2023 16:02 Ravenna je nešto najgore što sam u životu probao. Prije bih probao street food sa Indijskih ulica nego ušao u tu pekaru.
A kad si se pijan davio u 4-5 ujutro iz Waltera i na spavanje na Maltu, nisi tako pričao? Ili se ne sjecas :D
Pa nabijem te tad sam prvi i zadnji put jeo u Ravenni :mrgreen:
epik

#3234 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by epik »

Meni je dobar sjecani burek u buregdzinici Zigo u Magribiji...
HelaS

#3235 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by HelaS »

epik wrote: 10/10/2023 16:26 Meni je dobar sjecani burek u buregdzinici Zigo u Magribiji...
Nekad je bio sjeckani :-)
team87

#3236 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by team87 »

Nagib, Melina, Oklagija
Plavo-bijeli

#3237 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by Plavo-bijeli »

nivla wrote: 08/10/2023 18:32 ja volim ispod saca pite, ali u buregdzinici sac onaj kvalitet pite nije vrijedio ni kad su cijene bile normalne a posebno ne vrijedi sad sa onim cijenama, za onaj iznos ocekujem da pita bude top a ne srednja zalost, jeste stalno pun, ali sve zavisi sta ocekujes od pite
posebno mi je smijesno bilo ono poljevanje pite pavlakom, posebno kad znas da se prava pita jede rukama, pa kad sve ono zajedno postane gnjecavo, al raja voli onu poparu od lepine u hariju, pa valjda voli i kad je pita vise corbasta
Iako sam hvalio Sač, nedavno opet jeo i baš sam bio razočaran. Previše reš, a nekako prazna, baš su ofalili.

Na temu pavlake jbg, šta ko voli. Meni je stari napr, Sarajlija, prije 20 godina u buregdznici rekao nepoznatoj zeni, seljanko, pita se jede rukama, nesto mu je smetalo bas kad raja jede viljuskom i nozem pitu :-) :D, a ja eto, kao da mi on nije stari, bas volim sa pavlakom i onda volim sa nozem i viljuskom jer se ne moze rukama...

Od pozitivnih stvari, samo da pohvalim Tri Sinije! :thumbup:
Uzeo zeljanicu vrelu i iskreno ne pamtim kad sam posljednji put ovako dobru pojeo, baš kao da je domaća. Nije ni malo kisela, odličan omjer hrskavosti i mekanosti, ma sve ubija.
Naredni put moram burek probati.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#3238 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by gentoo »

Primjetna je mastovitost sa nazivima "firmi" kod sarajevskih buregdzija:

- tepsija
- 3 tepsije
- rerna
- sinija
- brasno
- voda i so
- oklagija
- jufka

:-)

Inace, jedan kolega forumas je vlasnik jedne buregdzinice, i jako je dobra bila u to neko vrijeme kad sam ja jeo.. Takodje Agronom na Grbavici (kojeg vise nema?) mi je sjedao
epik

#3239 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by epik »

HelaS wrote: 10/10/2023 16:27
epik wrote: 10/10/2023 16:26 Meni je dobar sjecani burek u buregdzinici Zigo u Magribiji...
Nekad je bio sjeckani :-)
E taj taj :mrgreen:
HelaS

#3240 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by HelaS »

Plavo-bijeli wrote: 10/10/2023 16:51 Iako sam hvalio Sač, nedavno opet jeo i baš sam bio razočaran. Previše reš, a nekako prazna, baš su ofalili.

Ako hoćeš pojesti "punu" pitu :D onda idi u Nedžariće :D

Image
Naslovnica

#3241 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by Naslovnica »

Sadiković kod Kliničkog, standardno solidan. :thumbup:
Edin H.

#3242 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by Edin H. »

tramvajtrojka wrote: 08/10/2023 20:46
znas li kakva je u Londonu slučajno :mrgreen:
Grčka zeljanica :oops:
spree

#3243 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by spree »

dervoz za sve osim za sjeckani burek (mislim da ga i nema u ponudi), nakon toga sjeckani iz mm-a. konstanta. ostali previše variraju.
McGradySA

#3244 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by McGradySA »

Faširani iz MM - a na Malti užas, bacio sam skoro pola kile, kao da je podgrijavan od jučer. Nije prvi put da im se to dešava.
Saian

#3245 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by Saian »

Ne znam kako se zove buregdzinca, al pofalici preko puta el. Energetske skole zgrada, ona 7-8 spratova, ispod nje ona kafana ko od prije rata, jel gato, eh do nje buregdjinca, imaju onu bakrenu pec mislim da je na drva. Helem, meni se svidja zeljanica i zvrk krompirushe im je dobar.

Dervoz i dole na Stupu “Chejf”, moji favoriti.

Moram makar jednu od te tri sinije probat.
Naslovnica

#3246 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by Naslovnica »

Saian wrote: 21/10/2023 15:51 Ne znam kako se zove buregdzinca, al pofalici preko puta el. Energetske skole zgrada, ona 7-8 spratova, ispod nje ona kafana ko od prije rata, jel gato, eh do nje buregdjinca, imaju onu bakrenu pec mislim da je na drva. Helem, meni se svidja zeljanica i zvrk krompirushe im je dobar.

Makedonac?
Ćejf se fino pokvario u zadnje vrijeme.
Dervoz je jedina buregdžinica gdje sam našao dlaku u piti. :lol: :run:
Saian

#3247 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by Saian »

Moze biti, nemam pojma kako se zove. Ne mogu potvrditi to za Dervoza, bar dosad. U chejfu istina nisam bio jedno 4-5 mjeseci.
ZuzuTop

#3248 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by ZuzuTop »

Svaka prica o hrani bez slika je jalova.
Dajte ljudi slika hah
HelaS

#3249 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by HelaS »

Naslovnica wrote: 21/10/2023 16:02
Saian wrote: 21/10/2023 15:51 Ne znam kako se zove buregdzinca, al pofalici preko puta el. Energetske skole zgrada, ona 7-8 spratova, ispod nje ona kafana ko od prije rata, jel gato, eh do nje buregdjinca, imaju onu bakrenu pec mislim da je na drva. Helem, meni se svidja zeljanica i zvrk krompirushe im je dobar.

Makedonac?
Ćejf se fino pokvario u zadnje vrijeme.
Dervoz je jedina buregdžinica gdje sam našao dlaku u piti. :lol: :run:
Makedonac standardno dobar, među 5 najboljih u gradu.

Moram napisati jednu "Ćejf" anegdotu :D

Nedavno uđem u "Ćejf" na burek. Toplo podnevno vrijeme... Za pultom sin od vlasnika, a ispred stoji čovjek u 60-tim godinama. Već je kupio neke pite, ovaj malac mu je umotao, i odlazi. Ja uzimam svoj burek i odlazim za stol. Sam nosim tanjir. Potom u buregdžinicu ulazi još jedan čovjek srednjih godina, uzima neku pitu u papir, i vidim da traži sitan novac da plati. U tom trenutku, nekom brzinom, u buregdžinicu "ulijeće" muškarac u 35-40 g., vidim da je malo popio. Ovaj prije njega izlazi vani, nosi pitu u kesi. Pijanac sada bira pite, ne zna koju će, a sve su u vitrini, vitrina puna, i on bira sirnicu. Malac ga pita hoće i za stolom jesti, ne, kaže ovaj, nosi pa će za mezu :D . Plati i izlazi vani. Nosi tu pitu u ruci, i ispred "Ćejfa" stade i maše rukom za taxi. Nema nijedan slobodan taxi i vidim hoda ispred i sam sa sobom priča. Pa naglas nešto zapjeva. I prebaci se na drugu stranu ulice, prema servisu. U tom trenutku ulazi jedna žena i kako stade ispred vitrine sa pitama, kaže malcu iza - nečiji mobitel ostao. Malac uzima mobitel i iste sekunde istrčava vani i zove pijanca, kaže ostao ti mobitel. I daje mu ga. Ovaj se zahvaljuje, gleda mobitel i stavlja ga u zadnji džep hlaća. I nastavlja da maše rukom za taxi. Stvarno taxija nema nikako. I polako se pomjera prema pruzi i tamo negdje na glavnoj cesti sam ga izgubio iz vida. Ja sam već na drugom bureku, kad unutra sad ulazi onaj čovjek srednjih godina koji je tražio sitan novac da plati. Kaže malcu - ostao mi mobitel ovdje, jesi li ga našao. Paf :D Mali sada kaže jesam, ali sam ga dao... Kome, šta... Mali izlazi vani, ode tamo iza ugla, pijanca niđe... Izašao sam vani, ostali su da raspravljaju :D
last mohicans

#3250 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by last mohicans »

Jučer kilu bureka kod Zige, razočarenje veliko. Preslan, premastan, nikakav. Jedna kola, BCCa i kisela ga nisu provarili.
Post Reply