nekitamopd wrote: ↑10/10/2023 12:16
Sanjarko wrote: ↑10/10/2023 12:11
Svi navedeni pa i Jevreji trebaju da imaju svoje drzave. Ne smatram da je ok sta Turska radi, a da li je ok sta Kurdi rade tj ono njihovo militantno krilo, i sto hoce Veliki Kurdistan na racun drugih drzava.
Smislio sam ja rjesenje ovog problema davno, jos oko 2007 godine. U nekoj svesci sam ga zapisao. Ali sad je mozda za to kasno, i mene niko ne slusa ili me slabo slusa.
Po tebi gdje Kurdi zasluzuju drzavu? Ako necemo na racun drugih?
Ako jedan narod ne zaslužuje državu, ne zaslužuje je ni jedan.
Drugo pitanje je realna mogućnost nekog naroda da je ostvari.
A to, opet, pokreće pitanja vraćanja u prošlost i tačke prestanka vraćanja. Naime, i Turska je formirana tako što je jedan narod doselio odnekud pa osvojio teritoriju drugog. I to ne toliko davno, ne postoji ni Turska oduvijek. Mlađa je, na primjer, od Grčke. Bizant bi, recimo, imao šta reći o formiranju Turske.
Tako da Kurdi imaju pravo na svoju državu jednako koliko i Turci. Razlika je u tome što Kurdi nemaju dovoljnu oružanu silu da je realizuju.
I Izrael je nastao tako što je neka oružana sila podržala politiku formiranja. Nije nastao tako što su jevreji rekli imamo pravo, a Palestinci rekli, u pravu ste. Moralo se krvi proliti, pa je sila koja je za Izrael (koalicija nekoliko sila) bila jača od onih protiv.
Na kraju se sve svede na silu, ne na pravo ili zaslugu.
Zato su nacionalne države sranje. Izvor problema. Ali, tako je moralo biti. Da nije, ne bi bilo. Nismo mi kao vrsta sposobni za drugačiju ni politiku, ni ekonomiju, ništa.
Jači tlači.