Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#26026 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by PreWiBa »

MMM1977 wrote: 10/10/2023 00:48
sehohari wrote: 10/10/2023 00:45

Zlocini itekako imaju implikacije na legitimnost, ili ono sto ti nazivas zakonom.

Bez zlocina, VRS bi bila utoliko legitimna da stanovnici teritorija koje je bilo pod njihovom kontrolom danas imaju pravo na "samopredjeljenje", u najmanju ruku bi imao labaviju drzavu nego sto je sada imamo.

Posljedice bi bile jos vece da nasi agenti iz SDA nisu gledali parkete po Sarajevu dok se u Hagu vode tuzbe, i da nam vrhunac diplomatije nije bila Bisera Turkovic.
Slažem se 💯 %. Ali je stanje takvo kakvo jeste. Da smo se ugledali na Izael bilo bi drugačije ali SDA...
Ovo svakako nije tema za stvari unutar BiH, samo sam htio razjasniti da jedna vojska ne može legitimna i istovremeno zločinačka.

Od legitimnosti se "odbijaju zločini". Samo što se ne dešava nekom čudom ili svemogućom karmom, već diplomatijom, lobiranjem ili čemu već.
Jer je to uvijek računica koja zavisi od "posmatrača".
U BiH vaga dosta više naginje prema zločinima nego u Americi, jer tamo prosječni stanovnik Chicaga koji gleda Fox News ili CNN rijetko bilo šta zna o zločinima Izraela. Isto u neku rijeku vrijedi i za političare (naravno, u politici vazda ima i drugih interesa, ali većinom je ipak to šta god neko pričao).

Kada se sjetim, ipak bih malo spomenuti Bosnu:
Mi volimo reći da se treba ugledati na Izrael, ali treba to gledati i ovako: Jevreji i izraelska država opstaju tamo od sredine prošlog vijeka, a Bošnjaci su od 1878. u neprijateljskom okruženju.
Dok su srcu Osmanskog carstva dosta bliže grupe, veće, bogatije po Thesalonikiju, Sofiji, Peloponnesu nestale, Mujo i dan-danas u 2023. godini, 1000 kilometara od Turske, ispija kahve po Baščaršiji.
Nije ni to baš bilo igrom slučaja, već makar djelimično i "realnom" politikom:
Iako je na početku bilo bitaka sa Bečom, vodstvo je prihvatilo Austrougarsku upravu dugoročno i zadržalo svoja prava. Prva Jugoslavija je bila grozna, pa smo se opet nekako provukli kroz iglene uši, da bi onda uprkos srpskohrvatskom škripcu u SFRJ uspjeli zadržati Bosnu i Hercegovinu kao jedinicu, i ako ništa, doći do priznanja zasebnosti "Muslimana".
Vazda je vodstvo među Bošnjacima bili prinuđeno "pokriti se ušima", ali je ipak tako osiguran opstanak - lako je zaključiti šta bi se desilo da je se rat protiv AU vodio dalje, ili da je Mehmed Spaho tražio više od jednog bezveznog ministarstva reda radi. Većinom je tako bilo i u SFRJ, ali je se uspjelo ušićariti nešto.

Na kraju je možda zajeb što je ta taktika previše ostala u sjećanju u Dejtonu 1995, ali treba imati na umu da je BiH i Bošnjaci u njoj kako-tako preživjeli rat koji je bio iz svih uglova nemoguća misija glede naoružanja, političke pozicije, geografije i još mnoštva faktora.

Znam da mistificiram, znam da je bilo i dosta sreće, ali nisu muslimani u sred evrope pali sa neba 2023.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#26027 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by PreWiBa »

auspuhc wrote: 10/10/2023 00:54
sehohari wrote: 10/10/2023 00:34

To opet ne legitimira akcije Izraela.
Pa sta bi trebali? Ko je ovim budalama kriv sto napadaju jaceg od sebe?
Opet ne legitimira.
Ako me ti udariš, nemam pravo da ti odsječem ruku kasnije.
Sanjarko

#26028 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Sanjarko »

corolla02 wrote: 10/10/2023 01:06
Sanjarko wrote: 10/10/2023 00:55

Hamas ima po procjenama oko 50 000 boraca, sta ce Izraelu mobilizacija 500 000 vojnika? Hezbolah u okruzenju ima po procjenama oko 100 do 150 000 boraca? Vec se polarizuje religijski/vjerski vec tako polarizovan svijet, i vec se poziva na rjesavanje Muslimanskog pitanja.

Ne vjerujete, citajte po internetu.

PS. Kad krene i ako krene veliko njesra sta mislite kako ce se ostatak svijeta postaviti, bit na cijoj strani.
izrael ima vojnika koliko hoce i vojne tehnike jos vise

hamas nema nista, samo zivo meso

sto diraju mecku bez ikakvog povoda ili plana, katastrofa je vec nakon 3 dana

no ja se bojim III rata, cijeli svijet je bure baruta, a na ovu svetu zemlju ulog imaju sve 3 Ibrahimove religije...
Nema, ima koliko im treba za osvajanje novih odrezdenih teritorija. Ide sad napad na Gazu, a pod tim ce bit sirenje dalje i na Gazu, i na Liban i Siriju mozda. Hamas nema nista bas. 50 000 boraca. Sta je to. Pa mi svi smo ovdje imali oko 500 000 vojnika pod oruzjem u ratu. Mislim na sve vojne formacije.

Da li je Hamas cackao mecku ili? A i ako jest opet da li je ovo profesionalna vojska i demokratska drzava ili?

A sveta zemlja je upitno koliko je sveta, kao i citav svijet je natopljena krvlju nevinih odavno.

PS. Razorio Izrael crkvu u Gazi, jednu od najstarijih na svijetu.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#26029 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by corolla02 »

Grean

#26030 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Grean »

Izetbegović: Faktički već 70 godina traje otimačina zemlje od Palestinaca od strane Izraela

Kako je kazao, nažalost, stvari tako stoje, a svijet ili šuti ili islamofobni dio svijeta podržava Izrael tako što stavlja zastave te zemlje na zgrade vlada diljem Evrope.

"Dok se mrtva palestinska djeca vade ispod ruševina. Muslimani ponešto progovaraju ali nema organizovane odbrane, prije svega mislim na diplomatsku i političku odbranu jer Palestinci brane jedno od svetih muslimanskih mjesta. Palestinska braća su skoro pa ostavljena na cjedilu uz rijetke iznimke poput reakcije turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ili iranskog predsjednika. Većinom je to, nažalost, nikad tiše", istakao je Izetbegović.

"Bez našeg pitanja Netanyahu je stavio i bh. zastavu jer u jednom dijelu BiH, u RS-u, stavljena je izraelska zastava na zgradu RS-a. Općenito u Evropi islamofobi su dočekali ovu priliku, uključujući Dodika, da pokažu svoj animozitet prema svim muslimanima. Iskoristili su najbolniju tačku, a to je Palestina i masakr Palestinaca", dodao je Izetbegović.
Ko bi rekao da ce doci do toga da Izedbegovica pohvalim. Neko se oglasio.

A i bolje je da budemo satro namazani, ono ko' Konakovic umjereno a opozicija otvoreno a mislimo svi isto u velikoj vecini. Tako rade i ovi sto nam o glavama rade.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#26031 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by corolla02 »

Sanjarko wrote: 10/10/2023 01:14
corolla02 wrote: 10/10/2023 01:06

izrael ima vojnika koliko hoce i vojne tehnike jos vise

hamas nema nista, samo zivo meso

sto diraju mecku bez ikakvog povoda ili plana, katastrofa je vec nakon 3 dana

no ja se bojim III rata, cijeli svijet je bure baruta, a na ovu svetu zemlju ulog imaju sve 3 Ibrahimove religije...
Nema, ima koliko im treba za osvajanje novih odrezdenih teritorija. Ide sad napad na Gazu, a pod tim ce bit sirenje dalje i na Gazu, i na Liban i Siriju mozda. Hamas nema nista bas. 50 000 boraca. Sta je to. Pa mi svi smo ovdje imali oko 500 000 vojnika pod oruzjem u ratu. Mislim na sve vojne formacije.

Da li je Hamas cackao mecku ili? A i ako jest opet da li je ovo profesionalna vojska i demokratska drzava ili?

A sveta zemlja je upitno koliko je sveta, kao i citav svijet je natopljena krvlju nevinih odavno.

PS. Razorio Izrael crkvu u Gazi, jednu od najstarijih na svijetu.
ja samo iznosim cinjenicno stanje sa terena, izrael je jaci i ima potporu zapadnog svijeta, bar najveceg broja

u takvoj situaciji, igrati na kartu hamasa je najskuplja i najkobnija karta za palestince!

i kao takav, hamas treba biti odstarnjen od starne parestinaca i to ako je uopste njihov igrac
Osmi Socrates

#26032 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Osmi Socrates »

Sve klasične gluposti od Bakira, od svetih islamskih mjesta (na području koje je sveto i drugim religijama) do islamofobije.

Do budalastog isticanja da je jedan dio države za Izrael, a drugi nije.

Koji je on jebeni faktor uopšte?
Last edited by Osmi Socrates on 10/10/2023 01:27, edited 1 time in total.
alijagoro

#26033 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alijagoro »

Grean wrote: 10/10/2023 01:17
Izetbegović: Faktički već 70 godina traje otimačina zemlje od Palestinaca od strane Izraela

Kako je kazao, nažalost, stvari tako stoje, a svijet ili šuti ili islamofobni dio svijeta podržava Izrael tako što stavlja zastave te zemlje na zgrade vlada diljem Evrope.

"Dok se mrtva palestinska djeca vade ispod ruševina. Muslimani ponešto progovaraju ali nema organizovane odbrane, prije svega mislim na diplomatsku i političku odbranu jer Palestinci brane jedno od svetih muslimanskih mjesta. Palestinska braća su skoro pa ostavljena na cjedilu uz rijetke iznimke poput reakcije turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ili iranskog predsjednika. Većinom je to, nažalost, nikad tiše", istakao je Izetbegović.

"Bez našeg pitanja Netanyahu je stavio i bh. zastavu jer u jednom dijelu BiH, u RS-u, stavljena je izraelska zastava na zgradu RS-a. Općenito u Evropi islamofobi su dočekali ovu priliku, uključujući Dodika, da pokažu svoj animozitet prema svim muslimanima. Iskoristili su najbolniju tačku, a to je Palestina i masakr Palestinaca", dodao je Izetbegović.
Ko bi rekao da ce doci do toga da Izedbegovica pohvalim. Neko se oglasio.

A i bolje je da budemo satro namazani, ono ko' Konakovic umjereno a opozicija otvoreno a mislimo svi isto u velikoj vecini. Tako rade i ovi sto nam o glavama rade.
Vidi Baketa jest se ohrabrio :mrgreen:
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#26034 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

auspuhc wrote: 09/10/2023 23:43
hilmija frlj wrote: 09/10/2023 23:39
Pravac Izrael, sta cekas :lol: :lol: :)
Imam ja fenomenalnih opcija. Gotovo kompletan civilizovan svijet je na strani Izraela.
De, bogati, reci nam koji je to civilizovani svijet, od kada nisu ratovali, nisu kolonizirali, tlacili slabije...bas da cujemo i mi neupuceni.
toska

#26035 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by toska »

corolla02 wrote: 10/10/2023 01:23
ja samo iznosim cinjenicno stanje sa terena, izrael je jaci i ima potporu zapadnog svijeta, bar najveceg broja

u takvoj situaciji, igrati na kartu hamasa je najskuplja i najkobnija karta za palestince!

i kao takav, hamas treba biti odstarnjen od starne parestinaca i to ako je uopste njihov igrac
koga sem Amerike?

a evo šalju im nakon dan i po rata hitnu vojnu pomoć, Izrael je napravio dobar dil sa Amerima kao njihova podružnica za BI.
corolla02

#26036 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by corolla02 »

toska wrote: 10/10/2023 01:51
corolla02 wrote: 10/10/2023 01:23

koga sem Amerike?

a evo šalju im nakon dan i po rata hitnu vojnu pomoć, Izrael je napravio dobar dil sa Amerima kao njihova podružnica za BI.
informacije radi
Image
Pklat4

#26037 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Pklat4 »

WW3 je počeo, samo nam još niko nije zvanično javio.
toska

#26038 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by toska »

corolla02 wrote: 10/10/2023 02:08
koga sem Amerike?

informacije radi
Image
Ta slika govori samo o tome ko je izrazio solidarnost sa Izraelom povodom napada Hamasa i to je sasvim Ok, ne znam sta tu i Bakir zamjera.

Sasvim drugo je trajna podrška ma šta Izrael činio, tu ima podrsku samo od Amerike.
corolla02

#26039 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by corolla02 »

kako to pa sad, a zivimo u vrijeme brzog prohoda informacija :-)

vrlo vrijedan video, toplo preporucujemo!

Sanjarko

#26040 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Sanjarko »

Pklat4 wrote: 10/10/2023 02:15 WW3 je počeo, samo nam još niko nije zvanično javio.
Jesam ja. Davno je poceo. Prije jedno preko 20 godina. Samo se definicija promjenila. Pisao sam ovdje na forumu o tome. Davno sa pisao ako jos ima to i da ce biti u buducnosti neko njesra na Srednjem Istoku. Samo su se sad neke stvari promjenile.
jeza u ledja

#26041 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

Po ovom sto slusam , Izraelci pravo nalozeni. Ovaj kao hoce da potpuno unisti Hamas. Hajd da i to vidimo. :roll:

Nesto nisam bas siguran u sposobnost Izraelaca za takve akcije - to bi znacilo potpunu okupaciju Gaze ponovo i bogtepita koliko zrtava. I gotovo sam siguran da bi se onda i Hezbolah ukljucio.
skrbavi-admin

#26042 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by skrbavi-admin »

bosnjo na strani fasistickog narativa sa svim mogucim nazi doktrinama :lol: reko bi coek da imamo sva rijesena zivotna pitanja :lol:

dok mu se stevandic i mnogi drugi za koje se javno i tajno zna da su zlocinci setkaju pod prozorom slobodno....i dan danas maltretiraju i prebijaju a i ubijaju ranjive....
Jordan1961

#26043 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Jordan1961 »

auspuhc wrote: 10/10/2023 00:54
sehohari wrote: 10/10/2023 00:34

To opet ne legitimira akcije Izraela.
Pa sta bi trebali? Ko je ovim budalama kriv sto napadaju jaceg od sebe?
Kako možeš napadati okupatora? Valjda se brane. Kako Ukrajina može bombardovati Rusiju? Postoji pravo na odbranu po međunarodnom pravu (osuđujem ubijanje civila na obje strane).
skrbavi-admin

#26044 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by skrbavi-admin »

koga sem Amerike?

informacije radi
Image
poserem se na sve na toj karti pa i na tu ganjolu al da naraste :lol:
bosnjo ko bosnjo.... zaboravio je da je imao priliku zivit u koncwntracionom logoru srednje bosne ili sarajevu dje nije mogla ni tica uc a litar nafte i kila brasna se sanjala....
skrbavi-admin

#26045 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by skrbavi-admin »

MMM1977 wrote: 10/10/2023 00:23
archi_a wrote: 10/10/2023 00:20 Image
A slavili smo Sulejmana, Mehmeda i ostale osvajače? Država se pravi silom, rijetko je koja napravljena drugačije
ko ja ba slavio sta lupas :lol: :lol: :lol:
skrbavi-admin

#26046 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by skrbavi-admin »

MMM1977 wrote: 10/10/2023 00:35
sehohari wrote: 10/10/2023 00:30

Po tome je i VRS legitimna vojska.

Niko ne kritikuje postojanje drzave Izrael.
Kritikujemo ilegalna naselja i sirenje koje i dan-danas traje.

Jedno je biti Mehmed Osvajac kada svijet nije znao sta je wc, drugo je raditi land-grab ilegalnim naseljima dok se raspravlja o AI.
Naravno da je VRS legitimna. To sto je ujedno i zločinačka je druga stvar, srećom po nas nisu znali i nisu imali sto Izrael ima, podavili bi nas kao mačiće.

Mi smo po situaciji puno bliže Izraelu nego Palestini. I kamo sreće da smo usvojili njihovu retoriku i ponašanje, ne bi nam se pišali po žrtvama a zločinci šetali okolo
samo da te podsjetim Sarajevo je bilo gore od Gaze... i toj retorici o kojoj ti baljezgas je puno blize Šumska sa Smrdijom.... dzaba krecis i trudis se da budes jeben kad si tanak ko alu folija
corolla02

#26047 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by corolla02 »

skrbavi-admin wrote: 10/10/2023 05:10

informacije radi
Image
poserem se na sve na toj karti pa i na tu ganjolu al da naraste :lol:
bosnjo ko bosnjo.... zaboravio je da je imao priliku zivit u koncwntracionom logoru srednje bosne ili sarajevu dje nije mogla ni tica uc a litar nafte i kila brasna se sanjala....
pa takav je sentiment momentalno u svijetu, ja sam samo podjelio fakte

i bosna samo moze proci kao gradjanska opcija u europi, jbg
corolla02

#26048 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by corolla02 »

only in america :mrgreen:

aratet

#26049 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by aratet »

corolla02 wrote: 10/10/2023 06:23 only in america :mrgreen:

Ovo su većinom budale i na jednoj i na drugoj strani.
aratet

#26050 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by aratet »

Nakon njemačkih i nepalskih agresora, hamas je izgledao ubijao i tajlanđane.
Locked