Ovo svakako nije tema za stvari unutar BiH, samo sam htio razjasniti da jedna vojska ne može legitimna i istovremeno zločinačka.MMM1977 wrote: ↑10/10/2023 00:48Slažem sesehohari wrote: ↑10/10/2023 00:45
Zlocini itekako imaju implikacije na legitimnost, ili ono sto ti nazivas zakonom.
Bez zlocina, VRS bi bila utoliko legitimna da stanovnici teritorija koje je bilo pod njihovom kontrolom danas imaju pravo na "samopredjeljenje", u najmanju ruku bi imao labaviju drzavu nego sto je sada imamo.
Posljedice bi bile jos vece da nasi agenti iz SDA nisu gledali parkete po Sarajevu dok se u Hagu vode tuzbe, i da nam vrhunac diplomatije nije bila Bisera Turkovic.%. Ali je stanje takvo kakvo jeste. Da smo se ugledali na Izael bilo bi drugačije ali SDA...
Od legitimnosti se "odbijaju zločini". Samo što se ne dešava nekom čudom ili svemogućom karmom, već diplomatijom, lobiranjem ili čemu već.
Jer je to uvijek računica koja zavisi od "posmatrača".
U BiH vaga dosta više naginje prema zločinima nego u Americi, jer tamo prosječni stanovnik Chicaga koji gleda Fox News ili CNN rijetko bilo šta zna o zločinima Izraela. Isto u neku rijeku vrijedi i za političare (naravno, u politici vazda ima i drugih interesa, ali većinom je ipak to šta god neko pričao).
Kada se sjetim, ipak bih malo spomenuti Bosnu:
Mi volimo reći da se treba ugledati na Izrael, ali treba to gledati i ovako: Jevreji i izraelska država opstaju tamo od sredine prošlog vijeka, a Bošnjaci su od 1878. u neprijateljskom okruženju.
Dok su srcu Osmanskog carstva dosta bliže grupe, veće, bogatije po Thesalonikiju, Sofiji, Peloponnesu nestale, Mujo i dan-danas u 2023. godini, 1000 kilometara od Turske, ispija kahve po Baščaršiji.
Nije ni to baš bilo igrom slučaja, već makar djelimično i "realnom" politikom:
Iako je na početku bilo bitaka sa Bečom, vodstvo je prihvatilo Austrougarsku upravu dugoročno i zadržalo svoja prava. Prva Jugoslavija je bila grozna, pa smo se opet nekako provukli kroz iglene uši, da bi onda uprkos srpskohrvatskom škripcu u SFRJ uspjeli zadržati Bosnu i Hercegovinu kao jedinicu, i ako ništa, doći do priznanja zasebnosti "Muslimana".
Vazda je vodstvo među Bošnjacima bili prinuđeno "pokriti se ušima", ali je ipak tako osiguran opstanak - lako je zaključiti šta bi se desilo da je se rat protiv AU vodio dalje, ili da je Mehmed Spaho tražio više od jednog bezveznog ministarstva reda radi. Većinom je tako bilo i u SFRJ, ali je se uspjelo ušićariti nešto.
Na kraju je možda zajeb što je ta taktika previše ostala u sjećanju u Dejtonu 1995, ali treba imati na umu da je BiH i Bošnjaci u njoj kako-tako preživjeli rat koji je bio iz svih uglova nemoguća misija glede naoružanja, političke pozicije, geografije i još mnoštva faktora.
Znam da mistificiram, znam da je bilo i dosta sreće, ali nisu muslimani u sred evrope pali sa neba 2023.