Zelis reci da njegova majka nije nikakav majstor sto se tice pita?nivla wrote: ↑26/08/2023 01:07jednako su losi, ali vama koji niste probali domace pite ova pita dobra, a nit je neki kvalitet nit je cijena dovoljno niska da su malo bolje od pita iz pekare, mada van konkurencije po losoj kvaliteti su one jami i aspekove pite(danasnji fine food), za njima u losoj kvaliteti nimalo ne kasni MBA pokusaj "domacih" smrznutih pita, i mlinar se moze pridruzitiW0rM wrote: ↑25/08/2023 23:30
Brat bratu 15 godina kako kupujemo u MM i sto kazes, ljudi drze standard i respect za to![]()
Otvorili su još jednu buregdžinicu na Stupu kod Gazproma, sasvim oke i korektno. Majstori svog zanata, nema šta.
Kada mi majka koja pravi pite vrhunski kaže da je dobra, nemam šta dalje komentarisati.![]()
da se ogradim pojedem ja u svakom od tri mm-a pitu kad imam jos drustva i jako su mi nejasne hvale za onako losu pitu
Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
- auspuhc
#3201 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
- nivla
-
JelBistro
- Grijem se na: kratkih rukava
- Vozim: isključivo VW, Audi
#3203 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
MM ima svoje poklonike,ali uglavnom to bi bilo to. Čisti prosjek a meni nešto i slabija.
-
Naslovnica
#3204 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Ama ljudi vole okus Vegete i to je jednostavno dio genetskog koda.
-
Nisamsdaali
#3205 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
U MMu je kora vrh vrhova, jedino je burek tanak ostalo je sve iznadprosjeka bar
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#3206 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Zelim da vjerujem da se kolega @nivla preletio u izjavi i da nije mislio da kaze to na taj nacinauspuhc wrote: ↑26/08/2023 02:52Zelis reci da njegova majka nije nikakav majstor sto se tice pita?nivla wrote: ↑26/08/2023 01:07
jednako su losi, ali vama koji niste probali domace pite ova pita dobra, a nit je neki kvalitet nit je cijena dovoljno niska da su malo bolje od pita iz pekare, mada van konkurencije po losoj kvaliteti su one jami i aspekove pite(danasnji fine food), za njima u losoj kvaliteti nimalo ne kasni MBA pokusaj "domacih" smrznutih pita, i mlinar se moze pridruziti
da se ogradim pojedem ja u svakom od tri mm-a pitu kad imam jos drustva i jako su mi nejasne hvale za onako losu pitu
Kao sto sam i prije rekao o ukusima se ne da raspravljati, svi smo mi odrasli na drugacijem stilu kuhanja i kolicini zacinjenosti.
Mati redovno jos uvijek hvala Bogu moze kuhati pite i naravno jel, cisto subjektivno misljenje, njena pita je najbolja
Eh sad, tu i tamo kupi i ona iz neke buregdzinice usput, nekad donesem ja, nekad buraz, nekad stari, da vidimo sta nam se svidja i MM nam taj stil kuhanja, tj. tu vrstu pite prave kako mi i moji volimo. Naravno nije mozda za svaciji ukus, zato i imamo toliko drugih buregdzinica (konkurencija je svakako zdrava)
- mayab
#3207 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Probao ja juče, burek i zeljanica ,problemnatravunu wrote: ↑25/08/2023 20:25 Bivši "Agronom" u Kovačićima , koji je unazad , šta ja znam godinu dvije postao "Turkish Doner" , počeo prodavati i pite.
Nisam probao, samo vidim jučer na izlogu i LED displeju da se reklamiraju pite...koliko na brzinu vidjeh, cijene ispod obližnjeg "Efesa" koji po meni ima visok standard kvalitete pita , tako da ovima neće biti lako.Prvom prilikom probavam, pa javim
solidna pita, burek punjen mesom cijelom dužinom
ako poredim sa Efesom preko puta , Agronom ima malo deblje tijesto, pa ko voli.
Burek 13 KM, u Efesu je 16 KM.
I zeljanica je bila dobra, sve u svemu svratiću opet
-
HelaS
#3208 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Ne postoji standardizacija bosanskih pita. U različitim krajevima države, pite se prave na sličan način, ne jedinstven, i koriste se različiti repromaterijali, i odatle su i ukusi različiti, plus vlastita nepca... Njegova majka i on, imaju jednu mjeru za pitu. O istoj pist svi mi imamo svoju, i nije nužno da se naše mjere i njegova i majke mu, da se podudaraju u potpunosti.auspuhc wrote: ↑26/08/2023 02:52Zelis reci da njegova majka nije nikakav majstor sto se tice pita?nivla wrote: ↑26/08/2023 01:07
jednako su losi, ali vama koji niste probali domace pite ova pita dobra, a nit je neki kvalitet nit je cijena dovoljno niska da su malo bolje od pita iz pekare, mada van konkurencije po losoj kvaliteti su one jami i aspekove pite(danasnji fine food), za njima u losoj kvaliteti nimalo ne kasni MBA pokusaj "domacih" smrznutih pita, i mlinar se moze pridruziti
Svaka pita u buregdžinicama može se smatrati "domaćom". "Jami" pita, "MBA", i slične, one su "industrijske"
- mayab
#3209 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Glede "Jami" pita i njihove "industrijske prirode" , kad su se pojavili, a ima tome godina i godina ,
znao sam počesto kupiti usput da na brzinu stavim u kljun ,
i meni se nije svidjelo što im je kvalitet i ukus varirao od perfektnog do bukvalno nejestivog smeća ,
a fol industrijska , standardizirana produkcija.
Ja sam ih prekrižio
znao sam počesto kupiti usput da na brzinu stavim u kljun ,
i meni se nije svidjelo što im je kvalitet i ukus varirao od perfektnog do bukvalno nejestivog smeća ,
a fol industrijska , standardizirana produkcija.
Ja sam ih prekrižio
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#3210 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
ne moze ni pod navodnicima... buregdzinica=sitna industrijaHelaS wrote: ↑27/08/2023 08:33Ne postoji standardizacija bosanskih pita. U različitim krajevima države, pite se prave na sličan način, ne jedinstven, i koriste se različiti repromaterijali, i odatle su i ukusi različiti, plus vlastita nepca... Njegova majka i on, imaju jednu mjeru za pitu. O istoj pist svi mi imamo svoju, i nije nužno da se naše mjere i njegova i majke mu, da se podudaraju u potpunosti.
Svaka pita u buregdžinicama može se smatrati "domaćom". "Jami" pita, "MBA", i slične, one su "industrijske"
pojedinacna, maloserijska, serijska proizvodnja
-
HelaS
#3211 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Serijska proizvodnja pite je kada napraviš jufku i prilog za desetine, stotine pita. U sararajevskim buregdžinicama pite se prave za svaku tepsiju. Zajednički su prilozi, ali svi se stavljaju na jufke ručno, identično kao što pite pravi žena u svojoj kući.Toto wrote: ↑27/08/2023 13:06ne moze ni pod navodnicima... buregdzinica=sitna industrijaHelaS wrote: ↑27/08/2023 08:33
Ne postoji standardizacija bosanskih pita. U različitim krajevima države, pite se prave na sličan način, ne jedinstven, i koriste se različiti repromaterijali, i odatle su i ukusi različiti, plus vlastita nepca... Njegova majka i on, imaju jednu mjeru za pitu. O istoj pist svi mi imamo svoju, i nije nužno da se naše mjere i njegova i majke mu, da se podudaraju u potpunosti.
pojedinacna, maloserijska, serijska proizvodnja
- Isner
#3212 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Na Pofalićima "MM" je uz buregdzinicu imao i pekaru, kasnije su je pregradili pa je sad samo pekara i samo buregdzinica.. Volio sam tu pekaru, imali su fina peciva.. Dva puta nakon toga usao, integralne sa zeljem i kukuruzne sa sirom - kao dvije šnite hljeba sa mrvom sira između.. Bio jos par puta sve se nadao vratice kvalitet ali kurko..
Za mene pita u MM nije nista specijalno, vise volim kod Makedonca otici, svakako su pored...
Za mene pita u MM nije nista specijalno, vise volim kod Makedonca otici, svakako su pored...
-
HelaS
#3213 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
I kod "Makedonca" sam vadio sitno sitno sjeckanu mrkvu iz bureka 
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#3214 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
zahvaljujem na strucnom tehnoloskom objasnjenju malosrijske proizvodnje u burekdzinici. fale ti ekonomski aspekti: produktivnost, ekonomicnost, rentabilnosst itd.
Burekdzinica pravi profit a pita je sekundarni proizvid. Domacinstvo samo pece pitu. Dakle: Burekdzinica nije isto sto i domacinstvo.
Da stvar bude jos gora: tema je kvalitit a tu su burekdzinice u nedostiznom zaostatku za domacinstvom.
- Peacean
#3215 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Ali ipak postoji razlika između buregdžinica i fabrika. Buregdžinice guraju ručno pravljenje do limita ali ipak koliko-toliko prate klasičnu recepturu. U fabrikama se koriste potpuno drugi recepti kako bi se omogućila masovna mašinska proizvodnja. Domaća će uvijek biti najbolja ali ni kvalitetne buregdžinice nisu daleko za njima.
- Plavo-bijeli
#3216 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Ja sam jedno vrijeme izbjegavao MM i isao kod Nagiba, ili u Melinu, gdje je kad naprave dobro, bio dosta bolji, međutim...često se znalo dešavati, a pogotovo kod Nagiba, da bude loš, suh, a cijena tad bila 50% skuplja. Par puta se razočarao i tjt, ne mogu ja sad gladan tamo ići i da molim Boga da bude dobra.
MM uvijek solidna, ništa sad Aman zaman, ali kad je vruća, dobra je. Meni je stari prije 15ak godina znao kupovat kod njih burek i maksuz ga nositi jednoj starijoj milionerki na Bistrik, samo taj volila burek jesti. Kupi za 10km i uvijek dobije 30-50km za uzvrat
Standardi su različiti, ovdje raja zna uzimati u pekari Raveni i kažu dobra, a doslovno smeće.
Sto se tice pekara, nije losa u ASu u Hrasnom, isto ništa posebno, ali navečer u 1 ako hoćeš da jedes iz nekog razloga, dobra je.
Sto se tice Hrasnog, samo jednom probao u En&GA i razočarao se. Jos uzeo vruću i zeljanicu i burek. Znam tu maksuz policajaca Sto dodju, pa ne znam jesam li fakat potrefio lošu...
Jel ko probao u Tri Sinije? Mala buregdzinica u Hrasnom blizu Masline.
Sto se tice onih buregdzinica u žutim zgradama na Malti, udjem u onu sto je bliža Mercatoru i pitam reko kako vam je kad imate konkurenciju odmah do vas, jel se još više trudite da budete bolji, a odgovara mi lik, za kojeg nisam odmah znao da je vlasnik, kaže ništa više se ne trude.
Oni su tu kaže dosta stariji i ne moraju se oni truditi više zbog konkurencije.
Vidio sam odmah da nema poente da mu objašnjavam da neko moze postojati sedmicu, a da bude 100x bolji od nekog što postoji 100 godina, te odmah dobro pretpostavio da će pita biti vrlo ispod prosjeka. Nikad više.
Jedino me Sač nikad nije prevario, mada eto upoznam taksistu kaze ne voli ispod saca pite, znaci sve zavisi od čovjeka, do čovjeka.
MM uvijek solidna, ništa sad Aman zaman, ali kad je vruća, dobra je. Meni je stari prije 15ak godina znao kupovat kod njih burek i maksuz ga nositi jednoj starijoj milionerki na Bistrik, samo taj volila burek jesti. Kupi za 10km i uvijek dobije 30-50km za uzvrat
Standardi su različiti, ovdje raja zna uzimati u pekari Raveni i kažu dobra, a doslovno smeće.
Sto se tice pekara, nije losa u ASu u Hrasnom, isto ništa posebno, ali navečer u 1 ako hoćeš da jedes iz nekog razloga, dobra je.
Sto se tice Hrasnog, samo jednom probao u En&GA i razočarao se. Jos uzeo vruću i zeljanicu i burek. Znam tu maksuz policajaca Sto dodju, pa ne znam jesam li fakat potrefio lošu...
Sto se tice onih buregdzinica u žutim zgradama na Malti, udjem u onu sto je bliža Mercatoru i pitam reko kako vam je kad imate konkurenciju odmah do vas, jel se još više trudite da budete bolji, a odgovara mi lik, za kojeg nisam odmah znao da je vlasnik, kaže ništa više se ne trude.
Vidio sam odmah da nema poente da mu objašnjavam da neko moze postojati sedmicu, a da bude 100x bolji od nekog što postoji 100 godina, te odmah dobro pretpostavio da će pita biti vrlo ispod prosjeka. Nikad više.
Jedino me Sač nikad nije prevario, mada eto upoznam taksistu kaze ne voli ispod saca pite, znaci sve zavisi od čovjeka, do čovjeka.
- tramvajtrojka
#3217 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
au jest se cejf pokvario drama uzeh dns zvrk bureka i zeljanice bas lose

- tramvajtrojka
- corsa
#3219 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Na Malti još bolji, ali definitvno sjeckani u MM-u najbolji u Sarajevu.
-
Naslovnica
#3220 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Ja jučer svratio, nakon duže vremena, upravo na burek i zeljanicu.tramvajtrojka wrote: ↑09/09/2023 21:10 au jest se cejf pokvario drama uzeh dns zvrk bureka i zeljanice bas lose![]()
![]()
Pa da se tuspasim, kad vidim tvoj post.
Uglavnom, meso čudnog okusa, jufke drugačije nego prije (deblje nekakve), manje "mesa", manje zelja.
Promjena na lošije u odnosu na zadnji put kada sam bio (poodoavno)
Meščini 6.5KM zvrk bureka i zelja.
- Staylezz
#3221 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Ado-P na Stupu (Tibrine zgrade). Uvijek tu uzimam - dobar kvalitet a i cijena realna.
- Caterpilar
#3222 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Ćejf kod Hece
- xoklix
#3223 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Ravenna je nešto najgore što sam u životu probao. Prije bih probao street food sa Indijskih ulica nego ušao u tu pekaru.Plavo-bijeli wrote: ↑27/08/2023 19:02 Ja sam jedno vrijeme izbjegavao MM i isao kod Nagiba, ili u Melinu, gdje je kad naprave dobro, bio dosta bolji, međutim...često se znalo dešavati, a pogotovo kod Nagiba, da bude loš, suh, a cijena tad bila 50% skuplja. Par puta se razočarao i tjt, ne mogu ja sad gladan tamo ići i da molim Boga da bude dobra.
MM uvijek solidna, ništa sad Aman zaman, ali kad je vruća, dobra je. Meni je stari prije 15ak godina znao kupovat kod njih burek i maksuz ga nositi jednoj starijoj milionerki na Bistrik, samo taj volila burek jesti. Kupi za 10km i uvijek dobije 30-50km za uzvrat![]()
-
daario naharis
#3224 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
Dvije rerne na Cvili je odlicna buregdzinica...
- oldtajmer
#3225 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?
u zadnje vrijeme samo tu jedem,odlicna fakat