INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nepass1

#14901 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Truba wrote: 06/10/2023 10:11 ja sam prosli mjesec bio u minusu
ne na računu nego 50 km više potrošio od zarađenog
nema tu više ni olx ni facebopk prodaja sve stalo
Svaki mjesec "ustedim" 985KM na ratu kredita. Dosta od mene

Treba malo i proziviti :D
vjeshalica

#14902 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

Marza iz 1993 ko kad su pljackali preko Tunela a promovirali ga kao spas za gradjane, bio obicna svercerska rupa,brlog i nista vise. Tako je i danas
dječak sa šibicama

#14903 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Alemko je svakako poslovni trgovacki ideal za vecinu danasnjih trgovaca.

Zato se oni plase Lidla i eventualnog Aldija i slicno, u BiH. Rukama i nogama se bore da ih sprijece.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#14904 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

dječak sa šibicama wrote: 06/10/2023 10:13

Ekonomski tigar.
Vučić je ekonomski tigar.

Mi smo ekonomski jaguar.

Toplik , prije dan - dva , troje nas , tri porcije ribe , kafe , kisele , pita od jabuka 80 i kusur keka.
Jebi ga nema više po restoranima , kuća , kuhinja , napravi se kafa i sendvič pa kao u vrijeme korone u park kad je lijepo vrijeme.

Jeftinije i zdravije.
vjeshalica

#14905 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

dječak sa šibicama wrote: 06/10/2023 10:31 Alemko je svakako poslovni trgovacki ideal za vecinu danasnjih trgovaca.

Zato se oni plase Lidla i eventualnog Aldija i slicno, u BiH. Rukama i nogama se bore da ih sprijece.
Zbog cega smatras da bi Aldi i Lidl napravili razliku toliku u cijeni u odnosu na sadasnje tajkune? Ako je sada mlijeko 2,00KM (npr) zasto mislis da bi ga oni prodavali za 1,50?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14906 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

sjoo kad se sjetim alemka i bonova iz hidrogradnje pa samo tamo mozes kupiti
:lol:
dječak sa šibicama

#14907 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

vjeshalica wrote: 06/10/2023 10:45
dječak sa šibicama wrote: 06/10/2023 10:31 Alemko je svakako poslovni trgovacki ideal za vecinu danasnjih trgovaca.

Zbog cega smatras da bi Aldi i Lidl napravili razliku toliku u cijeni u odnosu na sadasnje tajkune? Ako je sada mlijeko 2,00KM (npr) zasto mislis da bi ga oni prodavali za 1,50?
Ne bi ogromnu, nemam iluzija, ali bi pravili nekakvu razliku jer oni ne posluju po mafijaskim standardima balkana.

Nasa mafija se plasi takve konkurencije, na zapadu se trzisna utakmica vodi cijenama, popustima, ko ima nize cijene taj dobija kupce. Kod nas, pa eto, mozda samo ja imam dojam ali moj je dojam da sjednu bingas konzum hose amko i dogovore marze i cijene odnosno pomogni ti mene pomognucu ja tebe.
Ozimician

#14908 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Lidl ce svakako odlicno doci da se ne uspostavi monopol Binga.

To je najvaznija stavka postojanja Lidla, mada ovdje u Njemackoj svi trgovacki lanci rade kao kartel.

Imaju i klipovi na taj racun, gdje covjek uzima 10 istih proizvoda od vlastitih robnih marki iz Lidl, Aldi, Penny, Rewe, Kaufland i svi proizvodi i racun u konacnici jednaki u cent.

Ja nisam na to obracao paznju prije ovih poskupljenja, ali kad se desilo poskupljenje, otisao sam u drugi market da kupim (jer znam da sam placao jeftinije), kad u drugom marketu cijena ista u cent. Razlika se javi samo kad je odredjeni proizvod u odredjenom marketu na akciji. Redovne cijene u cent jednake.

Takodjer kad su akcije, znas koje cijene mozes ocekivati, Red Bull mi je odlican primjer, recimo do prije nekih 6 mjeseci, najcesca cijena na akciji je bila 0,88€ (+Pfand), imas onda druge vrste akcija kad je 0,99€ (cesce) i neke super akcije od 0,77€ (rjedje).

Ono sto je zanimljivo da u svakom marketu i te akcijske cijene su iste. Znas sta da ocekujes kad je akcija. (svejedno koji market)
Last edited by Ozimician on 06/10/2023 12:00, edited 1 time in total.
vjeshalica

#14909 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

dječak sa šibicama wrote: 06/10/2023 11:42
vjeshalica wrote: 06/10/2023 10:45

Ne bi ogromnu, nemam iluzija, ali bi pravili nekakvu razliku jer oni ne posluju po mafijaskim standardima balkana.

Nasa mafija se plasi takve konkurencije, na zapadu se trzisna utakmica vodi cijenama, popustima, ko ima nize cijene taj dobija kupce. Kod nas, pa eto, mozda samo ja imam dojam ali moj je dojam da sjednu bingas konzum hose amko i dogovore marze i cijene odnosno pomogni ti mene pomognucu ja tebe.
Otkud mafijaski standardi na balkanu? Dopustila ih Evropa. Nisam fascinirana sa njima jer znam da nece biti tako kako izgleda. Uvijek se ispostavi tako. Mi smo treca zemlja svijeta i tu sve zavrsava.
Ci-Nick

#14910 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

dječak sa šibicama wrote: 05/10/2023 11:07

svaka slicnost je slucajna :D

na stranu supljiranje tipicno i za bejha botove, sad sam zbunjen, jel struja najjeftinija u Srbiji ili u BiH :?
Bila je najjeftinija u Srbiji,.. sad je u BiH,.. tacnije receno kod Elektroprivrede BiH jer je skuplja kod ove druge dvije elektroprivrede.
dječak sa šibicama

#14911 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Voditeljka je jasno dala pitanje koje obara sve te smijesne tvrdnje o najjeftinijoj struji, kad gledas odnos plata i cijena, naravno da je onih lupam 20 pf u Austriji jeftinije od 10 pf u BiH.

Nije pivo u Oslu skupo jer je 12 eura casa, nama je skupo posto su nam primanja mizerna u odnosu na Europu, norvezaninu je to ok cijena jer su njegova primanja desetak puta veca.
Ozimician

#14912 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Davno je 100x objasnjeno da se nigdje u svijetu cijene ne formiraju spram standarda.

n+1 je i to graficki objasnio, da veci procenat plate odlazi na osnovne potrebe (hrana, higijena) u siromasnijim nego u bogatijim zemljama.

Tako u Evropi imas na jednom kraju Ukrajinu, na drugom Svicarsku.

Ali ako poredis cijene struje trenutno, cak i ako uzmes u obzir visine plata po zemljama, BiH ce i dalje biti u drustvu najjeftinijih.
daario naharis

#14913 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by daario naharis »

Ja sam Septembar zavrsio sa +2.96 KM (plata - troskovi). Nije lose. :lol:
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#14914 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by W0rM »

daario naharis wrote: 06/10/2023 12:19 Ja sam Septembar zavrsio sa +2.96 KM (plata - troskovi). Nije lose. :lol:
Dobar, ja sam bio na 7 eurica od 23, proslog mjeseca, jedva kraj s krajem.
Ci-Nick

#14915 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

dječak sa šibicama wrote: 06/10/2023 11:58 Voditeljka je jasno dala pitanje koje obara sve te smijesne tvrdnje o najjeftinijoj struji, kad gledas odnos plata i cijena, naravno da je onih lupam 20 pf u Austriji jeftinije od 10 pf u BiH.

Nije pivo u Oslu skupo jer je 12 eura casa, nama je skupo posto su nam primanja mizerna u odnosu na Europu, norvezaninu je to ok cijena jer su njegova primanja desetak puta veca.
A cijene za maslac, ulje, brašno, čokoladu, deterdžent se formiraju naspram plate ?
Sve je po tržišnim cijenama, osim struje, samo je struja ne ispod tržišne nego ispod proizvodne.
Elektroprivreda Srbije je u 2021. i 2022. zaglavila milijardu eura minusa jer nije mogla proizvesti dovoljno struje pa je uvozila.
Niko od onih što im je prodavao struju nije imao obzira prema prodajnoj cijeni i standardu građana.
Ozimician

#14916 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Sto se cijena struje tice, vjerujem da bi se svi u BiH bunili da cijena za domacinskva bude 25% njemacke cijene (tj. 0,30KM/kWh) - tj. spram prosjecne plate da se odradi :D

I to najvise ovi koji kao argument potezu visinu necije plate, da dodju konacno na svoje.

Moje misljenje onako totalni licno i nestrucno - cijena struje za domacinstva mora rasti, ali ne preko 20%.
Struja je postala ubjedljivo najjeftiniji energent u BiH, a ako se prodaje ispod proizvodne cijene - sto se vise trosi na domacem terenu, EP ide vise u gubitak.

Trziste struje je slobodno, ponudjaca ima koliko hoces, pa zasto niko ne prelazi kod njih?

Sve je dan i Bajram dok postoji EPBIH i to u ovakvom obliku i vlasnistvu, kad docekate trzisno formiranje cijena kao i na maslacu i ulju i seceru, eh tek tad cete zakukati na cijene.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14917 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

daario naharis wrote: 06/10/2023 12:19 Ja sam Septembar zavrsio sa +2.96 KM (plata - troskovi). Nije lose. :lol:
ja sam imao 300 marki sto sam mogao prebaciti za ovaj mjesec ili ranije popraviti reostat i pumpicu u sedmom i osmom mjesecu pa razgodniti
ali nikad se ne zna sto je dobro
Ci-Nick

#14918 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Ozimician wrote: 06/10/2023 13:46 Sto se cijena struje tice, vjerujem da bi se svi u BiH bunili da cijena za domacinskva bude 25% njemacke cijene (tj. 0,30KM/kWh) - tj. spram prosjecne plate da se odradi :D

I to najvise ovi koji kao argument potezu visinu necije plate, da dodju konacno na svoje.

Moje misljenje onako totalni licno i nestrucno - cijena struje za domacinstva mora rasti, ali ne preko 20%.
Struja je postala ubjedljivo najjeftiniji energent u BiH, a ako se prodaje ispod proizvodne cijene - sto se vise trosi na domacem terenu, EP ide vise u gubitak.

Trziste struje je slobodno, ponudjaca ima koliko hoces, pa zasto niko ne prelazi kod njih?

Sve je dan i Bajram dok postoji EPBIH i to u ovakvom obliku i vlasnistvu, kad docekate trzisno formiranje cijena kao i na maslacu i ulju i seceru, eh tek tad cete zakukati na cijene.
20% bi bilo taman da se pokrije proizvodna cijena u mixu, TE i HE. Ali bi i to bilo dobro da se zaustavi rast potrosnje struje,... jer broj stanovnika opada a potrosnja struje raste, ne smije biti jeftinije grijanje na termoblok nego na plin i pelet.
Elektroprivreda je izvozila po 2 TWh i tu pokrivala gubitak na domaćinstvima ali zbog nerada rudnika izvoz u ovoj godini će biti samo 300 do 400 GWh. Sto je jako malo.
Ozimician

#14919 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Ci-Nick wrote: 06/10/2023 14:22
Ozimician wrote: 06/10/2023 13:46 Sto se cijena struje tice, vjerujem da bi se svi u BiH bunili da cijena za domacinskva bude 25% njemacke cijene (tj. 0,30KM/kWh) - tj. spram prosjecne plate da se odradi :D

20% bi bilo taman da se pokrije proizvodna cijena u mixu, TE i HE. Ali bi i to bilo dobro da se zaustavi rast potrosnje struje,... jer broj stanovnika opada a potrosnja struje raste, ne smije biti jeftinije grijanje na termoblok nego na plin i pelet.
Elektroprivreda je izvozila po 2 TWh i tu pokrivala gubitak na domaćinstvima ali zbog nerada rudnika izvoz u ovoj godini će biti samo 300 do 400 GWh. Sto je jako malo.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ci-Nick

#14920 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Ozimician wrote: 06/10/2023 14:26
Ci-Nick wrote: 06/10/2023 14:22

I da, bolje sad 20% nego se uvaliti u minuse kao Srbija ikoja će do 01.05.2024. imati 5 poskupljenja u godinu i po i ukupno poskupljenje od 60%.
Ozimician

#14921 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Ci-Nick wrote: 06/10/2023 14:34
Ozimician wrote: 06/10/2023 14:26

I da, bolje sad 20% nego se uvaliti u minuse kao Srbija ikoja će do 01.05.2024. imati 5 poskupljenja u godinu i po i ukupno poskupljenje od 60%.
Jeste svakako i problem rudnika treba rijesiti jednom za sva vremena. Samo treba skupiti muda i to uraditi.
Vrlo nepopularan potez.

Prosla vlast je imala proteste rudara, imat ce i ova.

Ono sto je najgore sto se moze desiti jeste da se stabilizira poslovanje EP, saniraju rudnici i onda sve to da nekome pod koncesiju ili na prodaju. :D

(kao sto su se nameracili na aerodrom, sad kad je posao 90% zavrsen)
Ci-Nick

#14922 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Iako su ovi totalni diletanti,. Izgledaju odlučniji da naprave promjene. Prošla uprava je u sukobu sa rudarima samo gubila jer je svaki strajk znacio jos manje uglja a rudari bi na kraju dobili sto su trazili.
Ovi će koliko vidim rjesavati sve kroz penzionisanja i otpremnine.
Ako uspiju jos popraviti radni ucinak,. Ima nade.
EU je obećavala pomoć. Zasto ne uzeti i od njih novac za zbrinnavanje rudara.
Mislim da ako ima volje ima i nacina i da se znacajno popravi stanje.
Elektroprivreda Crne Gore će ove godine imati 150 miliona eura dobiti.

Al odosmo od teme...

Problem koji trenutno imamo,.. ne lokalno nego globalno, je stvaranje vjestacke nestasice.
To je krenulo od 2020. Prvo sa kontejnerskim transportom koji je u kratkom vremenu poskupio 300% pa onda sve ostalo.
Zasto proizvoditi 105 % od potreba bilo cega kad taj visak obara cijenu, obara zaradu a dio i propadne,.. kad je bolje proizvoditi 95% potreba i imati dva ili tri puta veću marzu i prodati robu bez ikakvih problema.
Iako je tesko povjerovati da postoji dogovaranje svijet nije tako veliki kao nekad u svakoj proizvodnji imaš par globalnih giganata koji uz prećutno dogovaranje mogu kontrolisati trziste.
Sve do politike,.. ona odlucuje kako će nam biti.
dječak sa šibicama

#14923 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Samo da vam Bicakcic i Jerlagic ne ofale, zelena ekipo :D
vjeshalica

#14924 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

Mda para ima samo se trose gdj3 ne treba i to se pravda slabom proizvodnjom itd...malom cijenom itd...lopovske baliješine
dječak sa šibicama

#14925 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Kako ono pcelari kazu, losa godina, mozda je i kod zelenih termita iz EP losa godina.

Meni je najjace kako se botine pretvaraju da EP posluje po strogim europskim standardima poslovanja :D i nije SDFA grabila iz kase kad god im se kurac digne, za kongrese, predizborne kampanje, namjesteni tenderi ahbabima u privatnim firmama, podjela kajmaka, zaposljavanje kunte i pante iz familije do rodnog sela, mamicu vam mafijasku.
Post Reply