Svaki mjesec "ustedim" 985KM na ratu kredita. Dosta od mene
Treba malo i proziviti
Moderator: anex
Vučić je ekonomski tigar.
Zbog cega smatras da bi Aldi i Lidl napravili razliku toliku u cijeni u odnosu na sadasnje tajkune? Ako je sada mlijeko 2,00KM (npr) zasto mislis da bi ga oni prodavali za 1,50?dječak sa šibicama wrote: ↑06/10/2023 10:31 Alemko je svakako poslovni trgovacki ideal za vecinu danasnjih trgovaca.
Zato se oni plase Lidla i eventualnog Aldija i slicno, u BiH. Rukama i nogama se bore da ih sprijece.
Ne bi ogromnu, nemam iluzija, ali bi pravili nekakvu razliku jer oni ne posluju po mafijaskim standardima balkana.vjeshalica wrote: ↑06/10/2023 10:45Zbog cega smatras da bi Aldi i Lidl napravili razliku toliku u cijeni u odnosu na sadasnje tajkune? Ako je sada mlijeko 2,00KM (npr) zasto mislis da bi ga oni prodavali za 1,50?dječak sa šibicama wrote: ↑06/10/2023 10:31 Alemko je svakako poslovni trgovacki ideal za vecinu danasnjih trgovaca.
Zato se oni plase Lidla i eventualnog Aldija i slicno, u BiH. Rukama i nogama se bore da ih sprijece.
Otkud mafijaski standardi na balkanu? Dopustila ih Evropa. Nisam fascinirana sa njima jer znam da nece biti tako kako izgleda. Uvijek se ispostavi tako. Mi smo treca zemlja svijeta i tu sve zavrsava.dječak sa šibicama wrote: ↑06/10/2023 11:42Ne bi ogromnu, nemam iluzija, ali bi pravili nekakvu razliku jer oni ne posluju po mafijaskim standardima balkana.vjeshalica wrote: ↑06/10/2023 10:45
Zbog cega smatras da bi Aldi i Lidl napravili razliku toliku u cijeni u odnosu na sadasnje tajkune? Ako je sada mlijeko 2,00KM (npr) zasto mislis da bi ga oni prodavali za 1,50?
Nasa mafija se plasi takve konkurencije, na zapadu se trzisna utakmica vodi cijenama, popustima, ko ima nize cijene taj dobija kupce. Kod nas, pa eto, mozda samo ja imam dojam ali moj je dojam da sjednu bingas konzum hose amko i dogovore marze i cijene odnosno pomogni ti mene pomognucu ja tebe.
Bila je najjeftinija u Srbiji,.. sad je u BiH,.. tacnije receno kod Elektroprivrede BiH jer je skuplja kod ove druge dvije elektroprivrede.dječak sa šibicama wrote: ↑05/10/2023 11:07
svaka slicnost je slucajna
na stranu supljiranje tipicno i za bejha botove, sad sam zbunjen, jel struja najjeftinija u Srbiji ili u BiH![]()
Dobar, ja sam bio na 7 eurica od 23, proslog mjeseca, jedva kraj s krajem.daario naharis wrote: ↑06/10/2023 12:19 Ja sam Septembar zavrsio sa +2.96 KM (plata - troskovi). Nije lose.![]()
A cijene za maslac, ulje, brašno, čokoladu, deterdžent se formiraju naspram plate ?dječak sa šibicama wrote: ↑06/10/2023 11:58 Voditeljka je jasno dala pitanje koje obara sve te smijesne tvrdnje o najjeftinijoj struji, kad gledas odnos plata i cijena, naravno da je onih lupam 20 pf u Austriji jeftinije od 10 pf u BiH.
Nije pivo u Oslu skupo jer je 12 eura casa, nama je skupo posto su nam primanja mizerna u odnosu na Europu, norvezaninu je to ok cijena jer su njegova primanja desetak puta veca.
ja sam imao 300 marki sto sam mogao prebaciti za ovaj mjesec ili ranije popraviti reostat i pumpicu u sedmom i osmom mjesecu pa razgodnitidaario naharis wrote: ↑06/10/2023 12:19 Ja sam Septembar zavrsio sa +2.96 KM (plata - troskovi). Nije lose.![]()
20% bi bilo taman da se pokrije proizvodna cijena u mixu, TE i HE. Ali bi i to bilo dobro da se zaustavi rast potrosnje struje,... jer broj stanovnika opada a potrosnja struje raste, ne smije biti jeftinije grijanje na termoblok nego na plin i pelet.Ozimician wrote: ↑06/10/2023 13:46 Sto se cijena struje tice, vjerujem da bi se svi u BiH bunili da cijena za domacinskva bude 25% njemacke cijene (tj. 0,30KM/kWh) - tj. spram prosjecne plate da se odradi![]()
I to najvise ovi koji kao argument potezu visinu necije plate, da dodju konacno na svoje.
Moje misljenje onako totalni licno i nestrucno - cijena struje za domacinstva mora rasti, ali ne preko 20%.
Struja je postala ubjedljivo najjeftiniji energent u BiH, a ako se prodaje ispod proizvodne cijene - sto se vise trosi na domacem terenu, EP ide vise u gubitak.
Trziste struje je slobodno, ponudjaca ima koliko hoces, pa zasto niko ne prelazi kod njih?
Sve je dan i Bajram dok postoji EPBIH i to u ovakvom obliku i vlasnistvu, kad docekate trzisno formiranje cijena kao i na maslacu i ulju i seceru, eh tek tad cete zakukati na cijene.
Ci-Nick wrote: ↑06/10/2023 14:2220% bi bilo taman da se pokrije proizvodna cijena u mixu, TE i HE. Ali bi i to bilo dobro da se zaustavi rast potrosnje struje,... jer broj stanovnika opada a potrosnja struje raste, ne smije biti jeftinije grijanje na termoblok nego na plin i pelet.Ozimician wrote: ↑06/10/2023 13:46 Sto se cijena struje tice, vjerujem da bi se svi u BiH bunili da cijena za domacinskva bude 25% njemacke cijene (tj. 0,30KM/kWh) - tj. spram prosjecne plate da se odradi![]()
I to najvise ovi koji kao argument potezu visinu necije plate, da dodju konacno na svoje.
Moje misljenje onako totalni licno i nestrucno - cijena struje za domacinstva mora rasti, ali ne preko 20%.
Struja je postala ubjedljivo najjeftiniji energent u BiH, a ako se prodaje ispod proizvodne cijene - sto se vise trosi na domacem terenu, EP ide vise u gubitak.
Trziste struje je slobodno, ponudjaca ima koliko hoces, pa zasto niko ne prelazi kod njih?
Sve je dan i Bajram dok postoji EPBIH i to u ovakvom obliku i vlasnistvu, kad docekate trzisno formiranje cijena kao i na maslacu i ulju i seceru, eh tek tad cete zakukati na cijene.
Elektroprivreda je izvozila po 2 TWh i tu pokrivala gubitak na domaćinstvima ali zbog nerada rudnika izvoz u ovoj godini će biti samo 300 do 400 GWh. Sto je jako malo.
I da, bolje sad 20% nego se uvaliti u minuse kao Srbija ikoja će do 01.05.2024. imati 5 poskupljenja u godinu i po i ukupno poskupljenje od 60%.Ozimician wrote: ↑06/10/2023 14:26Ci-Nick wrote: ↑06/10/2023 14:22
20% bi bilo taman da se pokrije proizvodna cijena u mixu, TE i HE. Ali bi i to bilo dobro da se zaustavi rast potrosnje struje,... jer broj stanovnika opada a potrosnja struje raste, ne smije biti jeftinije grijanje na termoblok nego na plin i pelet.
Elektroprivreda je izvozila po 2 TWh i tu pokrivala gubitak na domaćinstvima ali zbog nerada rudnika izvoz u ovoj godini će biti samo 300 do 400 GWh. Sto je jako malo.
![]()
![]()
![]()
![]()
Jeste svakako i problem rudnika treba rijesiti jednom za sva vremena. Samo treba skupiti muda i to uraditi.