Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nis , Vranje , Leskovac , Kursumlija itd . ovdje su bili svi Albanci do 1912 godine .
Mogu li da tebe, kao prilično objektivnog čovjeka koji iznosi dosta informacija o događanjima na Kosovu, pitam nešto.
Kakvo je tvoje mišljenje u vezi sa mogućim ujedinjenjem Republike Kosovo i Republike Albanije u jednu državu?
Da, ili ne?
Zbog čega bi to bilo dobro, a zbog čega ne bi bilo dobro?
Naravno, bez ikakvih promjena granica sa Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom.
Ima napretka u tom smjeru , npr. U vrijeme ljeta nema granice izmedju Kosova i Albanije , Luka u Drač postaje "KOSOVSKA" LUKA. nekoliko turisticke plaze po Albaniju su na Kosovskim rukama ...sporazum o carinskoj uniji s Albanijom itd .
Ali za ujedinjenje sa Albanijom je malo teze mozda ?
Albanija je u NATO savezu , Kosovo nije .
Albanci sa Kosova ne vole Premiera Albanije , Ramu .
I dok je on na vlasti , sumnjam da iko misli od Kosovora o ujedinjenju .
agim. wrote: ↑28/09/2023 23:03
....
Nis , Vranje , Leskovac , Kursumlija itd . ovdje su bili svi Albanci do 1912 godine .
Mogu li da tebe, kao prilično objektivnog čovjeka koji iznosi dosta informacija o događanjima na Kosovu, pitam nešto.
Kakvo je tvoje mišljenje u vezi sa mogućim ujedinjenjem Republike Kosovo i Republike Albanije u jednu državu?
Da, ili ne?
Zbog čega bi to bilo dobro, a zbog čega ne bi bilo dobro?
Naravno, bez ikakvih promjena granica sa Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom.
Pa ne znam bas da je objektivan, ali hajde.
Ujedinjenje nije opcija, niti to Amerika podrzava, jer to nebi bilo ujedinjenje vec aneksija jer kosovo nije priznato u UN, sto bi dalo Srbiji povoda za intervenciju, a ako se sjetimo od Vijetnama do Avganistana amerikancima se zna brzo ogaditi nesto za sto su ulozili ogromna sredstva, ne znam jeli bi to bilo i pametno
agim. wrote: ↑28/09/2023 23:03
....
Zašto ga ne vole Albanci iz Republike Kosovo?
Amerikanci ga jako vole.
On j bio jako ineteresovan za ''Otvoreni Balkan'' , znaci ispalo kao Kosovarima da je dao noz u ledja kako kazhu .
Cesto sa Vucicem dali konferenciju za novinare u prijatelstvom smislu : https://www.youtube.com/watch?v=d8wF1XL0e7g
Kosovari njega gledaju kao izdajica .
Seawolf wrote: ↑28/09/2023 23:06
Zašto ga ne vole Albanci iz Republike Kosovo?
Amerikanci ga jako vole.
On j bio jako ineteresovan za ''Otvoreni Balkan'' , znaci ispalo kao Kosovarima da je dao noz u ledja kako kazhu .
Cesto sa Vucicem dali konferenciju za novinare u prijatelstvom smislu : https://www.youtube.com/watch?v=d8wF1XL0e7g
Ali zašto ga onda Albanci u Albaniji podržavaju?
Ima li ipak nekih razlika u razmišljanju prosječnog stanovnika Tirane i Prištine? Postoji li značajan dio stanovništva koji je donekle "prosrpski" orijentisan ili da "ne želi da se petlja u stvari druge države"?
Ima li ipak nekih razlika u razmišljanju prosječnog stanovnika Tirane i Prištine? Postoji li značajan dio stanovništva koji je donekle "prosrpski" orijentisan ili da "ne želi da se petlja u stvari druge države"?
Albanci iz Albanije, kosovske smatraju primitivnim. Ne svi, ne sve, ali postoji određeni antagonizam među njima. I još uvijek im prigovaraju jugoslovenstvo. I nemaju toliki nacionalni naboj kao kosovski Albanci. Očito da nemaju "iskustva Srbije"
Po raznim anketama da se kosovski i albanski Albanci zalažu za nacionalno ujedinjenje je 74 otsto ZA
Od njih 74 odtso su vecina Albanci iz Albanije koji zele ujedinjenje sa Kosovom , dok kod Kosovara ima pad u zadnje vrijeme .
Rama dobija izbore u Albaniju jer nema konkurenciju , a dobija ih sa 30 posto glasova .
Albanci iz Albanije, kosovske smatraju primitivnim. Ne svi, ne sve, ali postoji određeni antagonizam među njima. I još uvijek im prigovaraju jugoslovenstvo. I nemaju toliki nacionalni naboj kao kosovski Albanci. Očito da nemaju "iskustva Srbije"
Ja sam čuo obrnuto
Da Kosovari smatraju ove u Albaniji primitivnim i zaostalim jer su ipak 45 godina bili u izoalciji kao Sjeverna koreja, dok su ovi ipak koliko toliko kao dio Juge imali pristup blagodatima moderne civilizacije, išli na rad u inostranstvo i tkd.
I da su Albanci na Kosovu i Makedoniji puno veći vjernici od albanskih (jer je Hoxha bio veoma radikalni ateista).
Međutim, ovo su sve stvari iz druge ruke, stvarno bi želio dobiti i nešto informacija od pravih Albanaca. Uprkos tim razlikama je ipak više nego jasno da se radi o istom narodu i da je zastava Albanije i zastava većinskog stanovništva na Kosovu.
Po raznim anketama da se kosovski i albanski Albanci zalažu za nacionalno ujedinjenje je 74 otsto ZA
Od njih 74 odtso su vecina Albanci iz Albanije koji zele ujedinjenje sa Kosovom , dok kod Kosovara ima pad u zadnje vrijeme .
Rama dobija izbore u Albaniju jer nema konkurenciju , a dobija ih sa 30 posto glasova .
Hvala za informacije.
Da li je Rama nešto nalik Vučiću što se tiče njegove vladavine?
Nekako imam takav utisak.
Ja sam čuo obrnuto
Da Kosovari smatraju ove u Albaniji primitivnim i zaostalim jer su ipak 45 godina bili u izoalciji kao Sjeverna koreja, dok su ovi ipak koliko toliko kao dio Juge imali pristup blagodatima moderne civilizacije, išli na rad u inostranstvo i tkd.
I da su Albanci na Kosovu i Makedoniji puno veći vjernici od albanskih (jer je Hoxha bio veoma radikalni ateista).
Međutim, ovo su sve stvari iz druge ruke, stvarno bi želio dobiti i nešto informacija od pravih Albanaca. Uprkos tim razlikama je ipak više nego jasno da se radi o istom narodu i da je zastava Albanije i zastava većinskog stanovništva na Kosovu.
Često odlazim u Albaniju poslom, sve do Korče, i svaki put, ti me ljudi iznenade svojom kulturom, ljudskosti, izostankom zla i pristojnošću. Ne žive bogatim životom, jako su skromni, izuzetno pošteni, i čestiti. Ne kažem da kosovski nisu, ali kažem šta mi albanski Albanci govore, i sam zaključujem.
Ja sam čuo obrnuto
Zapad Albanije je isti = Kosovo , i po mentalitetu i po dijalektu .
Jug Albanije koji vecina su ateisti ili Ortodoksi , razlikuju se od Kosovara .
Hvala za informacije.
Nemogu rjec dali je slican njemu , ali je sve samo nacionalista nije .
Hvala za informacije.
Rama je za ostatak balkanskih političara, a pogotovu za Vučića, neko ko je Roosevelt, Churchill, Adenauer i De Gaulle u jednom.
Kakva prilika da udjemo u Nato? Je li to stvarno vjerujes? Nikada mi necemo u Nato, osim ako Amerikanci ne kazu da treba zbog njihovih interesa. A, nemaju takvih interesa. Interesi su im zadovoljna Srbija. A, to sto smo na "putu u Nato" - pa i Srbija je prakticno na istom nivou saradnje sa Nato ko i Bosna. To sluzi samo kao element kontrole sta i kako se radi u vojskama i da se tusne zapadna oprema na velikim poslovima. Pa, sada Srbija pregovara da kupi francuske rafale, migova ni na stolu.
To sto ti mislis da se mi nesta rjesavamo - da, ali na nacin da Ameri preko nas prelamaju trosak da Srbija izgradi neki odnos za Zapadom.
Opet poslije Berlinskog kongresa smo kusur i odlucuje se hoce li na tusnuti ovoj ili onoj strani. Ili, tacnije - podjeliti.
I sta je tvoj prijedlog: Letargija? Hajmo nista ne radit. Hajmo gajit iluzije da ce nam Turska pomoci. Mashalah, elhamdulilah, insallah. Hoce hoce. Ko ne vidi da se u svijetu desava rasplet taj je slijep. Saudijska arabija sjela sa Izraelom da pregovara o Palestini. Palestinci nisu pozvani. Zasto? Zato sto su zadrti i nemaju nikoga ko ce ih predstavljati. Isto je i sanama. Nemamo nikoga ko nas predstavlja i zato ce drugi odlucivati o nasoj sudbini.
Da ameri imaju nekoga s kim bi razgovarali o NATO-u, oni bi nas iste sekunde zgrabili. Ali mi imamo taj "islamski faktor" koji je prelivoda i sad pa sad bi otisao zajedno sa Iranom i Turskom i zato imamo nepovjerenje prema bosnjacima. Ameri bi jedva docekali da se rijese ruskog uticaja na balkanu i na Kosovu imaju s kim pricati. Kod nas nemaju. zato nas i ne zovu nigdje. Konakovic dobije priliku da razgovara sa Bajdenom i usere je. Nicim nije izrodilo. Komsic isto tako. Il oni nisu zainteresirani ili su nesposobni.
Ne zaboravi da Dodik ide na noge Putinu i Xi-u iduce sedmice. Ide da ih pita koliko smije zatezati. Ameri su mu opalili samar i on sad ide da pita smije li on samarat. Ovi ce mu okrenuti ledja jer su se zabavili o sebi. Sad je prilika da se bosnjaci ujedine i naprave zajednicki pritisak na NATO da nas prime. Bolje da mi pritiscemo nego da kao palestinci gledamo kad se Hrvatska i Srbija sastaju sa svjetskim celnicima da odlucuju o nama. A doce i to. RUsija je trenutno slaba. Za 10 godina ce se oporavit.
Stvari se danas rjesavaju u svijetu. Azeri uzese Armeniju, Kina propada samo jos nije ozvaniceno. RUsija se uvukla u govna. Sacemo vidjeti i Cecene. U Africi se pretumbavaju interesi. Bliski istok haman na pragu historijskog sporazuma. Svi nesto pokusavaju. Traze. Propituju. Gledaju mogu li se dodvorit amerikancima. Jedino u nas: Buuuu amerika napala Irak. 'bo vas Irak vise. Nase budale nisu skontale prije 200 godina kad je Gradascevic htio drzavu pa ga ubise i dodvorise se srbima i od tada 11 genocida dozivismo. Sad imamo novu sansu, al opet nemamo Gradascevica. Ove sto ih imamo vise vole kontrolisati puteve droge kroz balkan nego praviti drzavu.
Pa vala mogli su nas nekako ubaciti na foru u Nato nakon prestanka rata i posebno nakon Nato bombardovanja Srbije.
Islam kao politički stub je uništio bošnjačke i probosanske interese, i Albanci kosovari su 99% muslimani pa s njima nema zezancije. Naravno, zato što tamošnja IZ ne pametuje i ne predlaže za koga da se glasa (maltene zloupotrebljavljajući glasačka vjerovanja pričom da je glas za SDA religijska obaveza po džumama, srećom sada nije toliko izraženi). I zato što ne vjeruju slijepo u dobre namjere islamskih zemalja čisto jer vjeruju u istog boga, vjeruju i Englezi i Nijemci u istog pa šta. Pregovarati i sa satanistima ako treba ukoliko će nas to dovesti do blagoslova viših sila i ulaska u EU i NATO tokove
Nisamsdaali wrote: ↑29/09/2023 00:40
Islam kao politički stub je uništio bošnjačke i probosanske interese, i Albanci kosovari su 99% muslimani pa s njima nema zezancije. Naravno, zato što tamošnja IZ ne pametuje i ne predlaže za koga da se glasa (maltene zloupotrebljavljajući glasačka vjerovanja pričom da je glas za SDA religijska obaveza po džumama, srećom sada nije toliko izraženi). I zato što ne vjeruju slijepo u dobre namjere islamskih zemalja čisto jer vjeruju u istog boga, vjeruju i Englezi i Nijemci u istog pa šta
To stoji, ali računaj da je Albanaca na Kosovu preko 80%, a Bošnjaka u BiH jedva 50%. Nisu iste pozicije.
Plod tih razlika i razmišljanja je podjela na Gege i Toske koja dolazi iz Albanije. Postoje odredjene razlike u jezičkom dijalektu, kulturi i običajima. Medju Toskama ima dosta katolika mada i jedni i drugi pripadaju dvjema religijama. Toske su mentalitetom dosta više orijentisani prema Albaniji isključivo i na okolne države gdje žive Albanci gledaju isključivo kao na komšijske države. Te neke stvari sam čuo kroz priču sa gazdom hotela u Italiji gdje sam radio kao student. On je iz grada Vlore, pripada Toskama i primjetio sam da na Kosovo gleda kao na nešto preko granice, kao što ja gledam Hrvatsku ili Srbiju ili Crnu Goru.
Pratim na fejsbuku ovu ljudsku gromadu i baš zbog ovakvih ne mogu kazat da su svi isti
Ivan Lalić
8 h ·
U kontekstu hroničnog patetičnog kosovarenja vodje, navijača i ostalih patriota na čelu sa Novakom, imam potrebu da iznesem neke istorijske i verske činjenice u vezi Kosovom.
Dakle, nakon poraza na Kosovu, 1389, srpska država više nema kontrolu nad tom teritorijom sve do 1913 kada ju je povratila balkanskim ratovima. Srpska država prestaje da postoji 1459, padom Smedereva, prestonog grada despotovine u ruke Turaka. Sve do Karadjordja, Srbija je pod totalnom turskom vlašću. S malim intervalima habsburškog uticaja /Kočina krajina u 18 veku npr / U medjuvremenu, Kosovo, kao teritorija, trpi razne demografske promene. Pre svega - seobu Srba, pod vodjstvom Patrijarha Arsenija Čarnojevića u 17 veku. Srbi se pomeraju na sever, sve do Sent Andreje.
Karlovačka Mitropolija jedno vreme menja Pećku Patrijaršiju u 19 veku kao centar naše crkve. Prvo nacionalno pozorište se osniva u Novom Sadu 1861. Tek posle u Beogradu, 1868.
Vojvodina ulazi u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. Nikada nije bila deo srpske države. Uvek multietniĉka, danas je raznim migrativnim procesima, uključujući i kolonizacije, postala zaokružena etnička teritorija sa 70 plus posto srpske populacije. Još jednom ponavljam, Vojvodina nikada nije bila deo srpske države.
Ali Kosovo jeste kliču rodoljubi. Doduše pre 6-7 vekova. Kada se kuka za Kosovom, niko ne pominje Vojvodinu kao realni, autentični supstitut.
Da, ostali su naši, prelepi, neverovatni manastiri na Kosovu. Osmanlije i Albanci ih nisu rušili kroz vekove. Čuvali su ih. Oni su bili većina, oni su bili vlast i oni su ih sačuvali. Ne mi. Tokom vladavine Turaka u Beogradu je izgradjeno 270 džamija. Danas je sačuvana samo Bajrakli džamija u gospodar Jevremovoj. İsti je slučaj u celoj Srbiji. Crkve i manastire Turci i Albanci sačuvali, mi džamije srušili. Eto, dragi Novače, malo edukacije nije na odmet. Čisto da znaš kad upadneš u srbo-sevdah sledeći put. O tome zašto nas je Nato bombardovao 1999, narednom prilikom. Pošto vidim da i tu ozbiljno fulaš.
muha_sa wrote: ↑29/09/2023 07:25
Pratim na fejsbuku ovu ljudsku gromadu i baš zbog ovakvih ne mogu kazat da su svi isti
Ivan Lalić
8 h ·
U kontekstu hroničnog patetičnog kosovarenja vodje, navijača i ostalih patriota na čelu sa Novakom, imam potrebu da iznesem neke istorijske i verske činjenice u vezi Kosovom.
Dakle, nakon poraza na Kosovu, 1389, srpska država više nema kontrolu nad tom teritorijom sve do 1913 kada ju je povratila balkanskim ratovima. Srpska država prestaje da postoji 1459, padom Smedereva, prestonog grada despotovine u ruke Turaka. Sve do Karadjordja, Srbija je pod totalnom turskom vlašću. S malim intervalima habsburškog uticaja /Kočina krajina u 18 veku npr / U medjuvremenu, Kosovo, kao teritorija, trpi razne demografske promene. Pre svega - seobu Srba, pod vodjstvom Patrijarha Arsenija Čarnojevića u 17 veku. Srbi se pomeraju na sever, sve do Sent Andreje.
Karlovačka Mitropolija jedno vreme menja Pećku Patrijaršiju u 19 veku kao centar naše crkve. Prvo nacionalno pozorište se osniva u Novom Sadu 1861. Tek posle u Beogradu, 1868.
Vojvodina ulazi u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. Nikada nije bila deo srpske države. Uvek multietniĉka, danas je raznim migrativnim procesima, uključujući i kolonizacije, postala zaokružena etnička teritorija sa 70 plus posto srpske populacije. Još jednom ponavljam, Vojvodina nikada nije bila deo srpske države.
Ali Kosovo jeste kliču rodoljubi. Doduše pre 6-7 vekova. Kada se kuka za Kosovom, niko ne pominje Vojvodinu kao realni, autentični supstitut.
Da, ostali su naši, prelepi, neverovatni manastiri na Kosovu. Osmanlije i Albanci ih nisu rušili kroz vekove. Čuvali su ih. Oni su bili većina, oni su bili vlast i oni su ih sačuvali. Ne mi. Tokom vladavine Turaka u Beogradu je izgradjeno 270 džamija. Danas je sačuvana samo Bajrakli džamija u gospodar Jevremovoj. İsti je slučaj u celoj Srbiji. Crkve i manastire Turci i Albanci sačuvali, mi džamije srušili. Eto, dragi Novače, malo edukacije nije na odmet. Čisto da znaš kad upadneš u srbo-sevdah sledeći put. O tome zašto nas je Nato bombardovao 1999, narednom prilikom. Pošto vidim da i tu ozbiljno fulaš.
Muhaa, jesi li ono zatvorio kafanu, inspekcije ubise jel de
muha_sa wrote: ↑29/09/2023 07:25
Ivan Lalić
8 h ·
Muhaa, jesi li ono zatvorio kafanu, inspekcije ubise jel de
Nisam--hanuma mi se razbolila pa mi nije do zajebancije a tamo šta drugo radim nek cirkuzam