Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
EFD22 wrote: ↑19/09/2023 13:12
Ako ti smeta što čovjek u punoj opremi na +40° pređe preko reda i oduzme tvojih visokovrijednih 30 sekundi maksimalno. Onda fino uzmeš sebi ACC Tag pa te niko neće prelaziti.
Znači nigdje veze frajeru smeta što ga obiđe motorista. Pravi onaj bošnjo. Ne do bog da ko prije njega prođe, a on će svaku prečicu moguću iskoristiti.
Samoživost na najjače.
Zbog takvih i jesmo tu gdje jesmo.
Valjda veliko 30 KM za Tag šta li je.
Hodaj pješke ljudino, nije auto za svakog.
Ako cijelom forumu (uključujući i meni) smetaju ljudi koji peglaju na pumpi sa kretanjem i puštači na magistralama (nijedno nije ilegalna radnja), što također uzima 30-ak sekundi, naravno da imam pravo da mi smeta papansko uvaljivanje na naplatnim, što svakako jeste ilegalna radnja. A pojedini forumaši su upravo salve bijesa radi tih pomenutih 30 sekundi ovdje na ovoj temi izlijevali.
I pogledaj ti te tvoje debilne logike, zbog 'takvih kao ja' smo tu gdje jesmo, a ne zbog likova koji svjesno i bahato krše zakon, očekujući da su svi dužni da njih puštaju jer su na motoru.
Ti ako si kupio motor, to je tvoja stvar, ko je to dužan da se tebi prilagođava jer si ga ti kupio iz svojih razloga?
EFD22 wrote: ↑19/09/2023 13:12
Ako ti smeta što čovjek u punoj opremi na +40° pređe preko reda i oduzme tvojih visokovrijednih 30 sekundi maksimalno. Onda fino uzmeš sebi ACC Tag pa te niko neće prelaziti.
Znači nigdje veze frajeru smeta što ga obiđe motorista. Pravi onaj bošnjo. Ne do bog da ko prije njega prođe, a on će svaku prečicu moguću iskoristiti.
Samoživost na najjače.
Zbog takvih i jesmo tu gdje jesmo.
Valjda veliko 30 KM za Tag šta li je.
Hodaj pješke ljudino, nije auto za svakog.
Ako cijelom forumu (uključujući i meni) smetaju ljudi koji peglaju na pumpi sa kretanjem i puštači na magistralama (nijedno nije ilegalna radnja), što također uzima 30-ak sekundi, naravno da imam pravo da mi smeta papansko uvaljivanje na naplatnim, što svakako jeste ilegalna radnja. A pojedini forumaši su upravo salve bijesa radi tih pomenutih 30 sekundi ovdje na ovoj temi izlijevali.
I pogledaj ti te tvoje debilne logike, zbog 'takvih kao ja' smo tu gdje jesmo, a ne zbog likova koji svjesno i bahato krše zakon, očekujući da su svi dužni da njih puštaju jer su na motoru.
Ti ako si kupio motor, to je tvoja stvar, ko je to dužan da se tebi prilagođava jer si ga ti kupio iz svojih razloga?
Tragikomedija od logike i razlučivanja.
Mene samo zanima da li su i ovi po Europi papani i da li se uvaljuju ili koriste pravo... buduci da je kod njih ta radnja po zakonu. Takodjer me zanima da li ce ti prestati smetati ako se to nekada uvrsti u zakon?
Caterpilar wrote: ↑18/09/2023 17:49
Duga je lista i vjerovatno bi je mogao apdejtovati svaki dan , ne može mi sve naumpasti iz prve
- hadalji na semaforima , bolno je gledati koliko velik procenat vozača, ne zna startati kako treba, dobar broj starijih vozača i vozačica kreće kao da mu je spaljena lamela , mene boli što sa teretnim vozilom brže krećem , a kamoli kad sam u civilnom. Ljudi ili su zamišljeni , dekoncentrisani ili gledaju u telefon , bukvalno vrištim iza njih , a kada sam pored takvih u susjednoj traci, znam biti na 40 kmh poslije nekih 19 metara , oni i dalje stoje na semaforu.
- debili i bezobrazluk na cesti od stupske petlje pa do aerodroma , gdje pojedina gospoda , uz već nenormalnu gužvu koja je svakodnevna , meni koji sam iza njega stvara još veću gužvu, tako što već kod esmeralde u lagano tempu , stvara 10-30 metara praznog prostora ispred sebe , što onda masa drugih vozača iskorištava sa svim mogućih uključenja ,od petrola ,marsa , binga i onda umjesto nekih 30 vozila ispred sebe , imam dodatnih 30 još , do skretanja za dobrinju idem 30 minuta . Godišnje gubim jedan mjesec u koloni.
- i kolege sa kiperima , na razoraznim mjestima , što prema jugu , što prema sjeveru, preko Lašve , preko karaule , kakav nevjerovatan bezobrazluk , stvaraju strašne čepove iza sebe vožnjom 15-20 na sat , nikom neće da se sklone , a dužni su i takvi stvaraju kamikaze koji više od bijesa ne mogu izdržat da ne pretiču. Ne znam kako policija to ne sankcioniše i ne sklanja
Tragikomedija od logike i razlučivanja.
Mene samo zanima da li su i ovi po Europi papani i da li se uvaljuju ili koriste pravo... buduci da je kod njih ta radnja po zakonu. Takodjer me zanima da li ce ti prestati smetati ako se to nekada uvrsti u zakon?
Možeš li navest negdje taj član zakona u inostranstvu gdje je to pravo? I koje sve države?
Možeš li navest negdje taj član zakona u inostranstvu gdje je to pravo? I koje sve države?
Ma samo kupis tag i nikoga ispred sebe ne cekas samo prodjes kroz naplatne kucice i boli te briga hoce li kome motorista proci ispred njega.
Ma samo kupis tag i nikoga ispred sebe ne cekas samo prodjes kroz naplatne kucice i boli te briga hoce li kome motorista proci ispred njega.
Brze i jeftinije, nema dalje
Imao sam tag na prošlom autu kad se dosta po autoputu vozilo, sad nisu toliko česte rute po autoputu pa i nemam potrebe za njim. Ali svejedno, to ne mijenja razlučivanje ovakve situacije.
NediM17 wrote: ↑19/09/2023 13:38
Nego moRe li se kroz zaustavnu sa TAG-om?
Kad nemas kuda proci od onih sto stoje na naplatnim onda si primoran to raditi da bi normalno prosao naplatne kucice, jer ne ostave prostora za one sa tagom da mogu normalno proci.
Brze i jeftinije, nema dalje
Imao sam tag na prošlom autu kad se dosta po autoputu vozilo, sad nisu toliko česte rute po autoputu pa i nemam potrebe za njim. Ali svejedno, to ne mijenja razlučivanje ovakve situacije.
Kakve veze ima cesto ili rijetko vozanje autoputem, tag nema ogranicenje kada da potrosis novac sa racuna, a sto si ostavio tag na proslom autu, prenes se ga novo auto bez ikakvih problema. Sada cak ima opcija da moze bez tablica i da ga cak dajes drugome da se vozi sa njim.
r_faruk wrote: ↑19/09/2023 13:40
Mogao bih, da si barem odgovorio na pitanje. Nekada davno sam to nasao, a da budem iskren, sada mi se ne da traziti. Mozes izguglati ako zelis.
Nema potrebe da guglam, desilo se u BiH. Znam sigurno da je u SAD-u ista situacija i da za motoriste važe isti zakoni kao i za putnička vozila. Ali eto, odgovorit ću ti, da, i dalje mi je to papanluk, jer očito da i drugi, zakoni relevantnijih država u svijetu tretiraju motoriste ravnopravno u saobraćaju sa ostalim učesnicima.
Dimu1927 wrote: ↑19/09/2023 13:21
E cuj investicija mu dopuna a dopuna 20% jeftinija
Investicija je stajati u koloni gubiti vrijeme trositi gorivo i placati 20% skuplju putarinu
Sve zbog ogromnih 40 KM koje se otplate kroz popust vrlo brzo...
Al jok gdje ces ti bosnji nesto utjerat u mozak, samo se vi guzvajte gospodo
Sve stoji, tacno, otplacuje se, hajmo reci - sam, s tih 20 posto ili 15 po manjem BH entitetu. S tim receno, realno je da je mala investicija, isplati se, ne kazem, al' treba se drug pruziti za skoro 40 Keka i jos to dopuniti, pa haman je mjesecni internet toliko, a potrosacka korpa sve tanja i manja. Prvi put najvise boli, svaki naredni "rez" je oke.
Investicija je stajati u koloni gubiti vrijeme trositi gorivo i placati 20% skuplju putarinu
Sve stoji, tacno, otplacuje se, hajmo reci - sam, s tih 20 posto ili 15 po manjem BH entitetu. S tim receno, realno je da je mala investicija, isplati se, ne kazem, al' treba se drug pruziti za skoro 40 Keka i jos to dopuniti, pa haman je mjesecni internet toliko, a potrosacka korpa sve tanja i manja. Prvi put najvise boli, svaki naredni "rez" je oke.
Onda imaju i drugi vidovi prevoza, bus, voz, tako da neka se svako protegne koliko je dug, a ne da kuka kako je nesto skupo a zeli to da koristi a ima dosta jeftiniju alternativu.
Kakve veze ima cesto ili rijetko vozanje autoputem,
Zato što mi i ne naumpadne da ga kupim. Da sam češće na autoputu kao prije, vjerovatno bi mi i naumpalo.
a sto si ostavio tag na proslom autu, prenes se ga novo auto bez ikakvih problema. Sada cak ima opcija da moze bez tablica i da ga cak dajes drugome da se vozi sa njim.
Ima bus onda za putovanje. Ako jednom 40 strasan iznos koji ss otplati vrlo brzo, ne znam odkud pare za auto uopste, za registraciju gume servise gorivo... i jos putujes negdje ides hodas, al 40 km je uvala... ni internet ti ne treba ako su finansije knap. Nije to potrosacka korpa to je sve luksuz
Ateista wrote: ↑19/09/2023 10:00
Ne stavljam znak jednakosti, njihov je puno gori jer je uzrok problema, da oni drze odstojanje i ostave prostora ne bi bilo potrebe za mojim prekrsajem.
Preticanje nije obavezna radnja, tako da teoretski oni nisu u prekršaju, niti su uzrok problema. To što oni ne drže rastojanje, to je do njih.
Poprilično sam siguran da bi ti bio kriv da je došlo do udesa, kao preticatelj.
Slazem se da nije obavezna, ali oni jedu u prekrsaju jer im je obaveza da drze odstojanje i omoguce preticanje.
Da je doslo do udesa, mozda bi bila obostrana krivica, ako bi bilo tesko dokazati oko odstojanja mozda i samo moja, nisam siguran. Objektivno, uzrok problema je nedrzanje razmaka.
Preticanje nije obavezna radnja, tako da teoretski oni nisu u prekršaju, niti su uzrok problema. To što oni ne drže rastojanje, to je do njih.
Poprilično sam siguran da bi ti bio kriv da je došlo do udesa, kao preticatelj.
Slazem se da nije obavezna, ali oni jedu u prekrsaju jer im je obaveza da drze odstojanje i omoguce preticanje.
Da je doslo do udesa, mozda bi bila obostrana krivica, ako bi bilo tesko dokazati oko odstojanja mozda i samo moja, nisam siguran. Objektivno, uzrok problema je nedrzanje razmaka.
Po ZOBS-u jeste naloženo da se drži rastojanje zbog sigurnosti saobraćaja. Sad ne znam koliko bi to u hipotetičkom uviđaju uopće uzimali u obzir, jer generalno onaj koji pretiče nije baš favorizovan na uviđajima. Ne bi me čudilo i da ne uzmu taj aspekt, nego da bi bila spika "što si krenuo u preticanje ako si vidio da nema dovoljno mjesta da se vratiš u traku".
Onda imaju i drugi vidovi prevoza, bus, voz, tako da neka se svako protegne koliko je dug, a ne da kuka kako je nesto skupo a zeli to da koristi a ima dosta jeftiniju alternativu.
E nasao si 2 jako popularna BH prevozna sredstva, nema sta. Pa to kod nas iole da valja imali bi makar za 1/6 manje automobila po ulicama. Voz Sa - Ploce i tjt. A bus, pa to je tek cirkus, da se zapalis ko neki dan sto se zapalio, zato raja i ide autom.
r_faruk wrote: ↑19/09/2023 13:40
Mogao bih, da si barem odgovorio na pitanje. Nekada davno sam to nasao, a da budem iskren, sada mi se ne da traziti. Mozes izguglati ako zelis.
Nema potrebe da guglam, desilo se u BiH. Znam sigurno da je u SAD-u ista situacija i da za motoriste važe isti zakoni kao i za putnička vozila. Ali eto, odgovorit ću ti, da, i dalje mi je to papanluk, jer očito da i drugi, zakoni relevantnijih država u svijetu tretiraju motoriste ravnopravno u saobraćaju sa ostalim učesnicima.
Da, i ja bas cesto idem motorom u Ameriku. Pogledaj Njemacku, Englesku, Holandiju, Belgiju, Francusku... ili su i one banana drzave... Stvar je jednostavna. Generalno ne putujemo van granica nase zemlje. Imamo svoja pravila za koja smatramo da su jedina ispravna (pa ni kruzni tok nismo regulisali). Europa je 30 godina ispred nas. U Austriji, Italiji pa i Sloveniji sam uzivao voziti motor. Italija je malo cudna, ali sam se snasao. Ovdje kod nas je nocna mora bilo da si na motoru, pjeske ili u autu. Nema saobracajne kulture, uvazavanja drugih.... pune ceste "imača prava".
Ateista wrote: ↑19/09/2023 13:58
Po ZOBS-u jeste naloženo da se drži rastojanje zbog sigurnosti saobraćaja. Sad ne znam koliko bi to u hipotetičkom uviđaju uopće uzimali u obzir, jer generalno onaj koji pretiče nije baš favorizovan na uviđajima. Ne bi me čudilo i da ne uzmu taj aspekt, nego da bi bila spika "što si krenuo u preticanje ako si vidio da nema dovoljno mjesta da se vratiš u traku".
Slazem se da postoji velika mogucnost da bi na to tako gledali, ako nista tesko je dokazati to oko rastojanja a sigurno bi bilo da sam ja preticao pa bi mozda bilo najlakse mene okriviti, i sto kazes ne vole bas one koji preticu.
Sto je neko vec rekao - pravo i pravda nisu uvijek isto, tako ni u ovom slucaju. Ja smatram da su glavni realni krivci oni koji nisu drzali odstojanje i pri tome drugi kojeg sam pretekao nije napravio prostor ni kad sam ga pretekao, da li namjerno ili nisu vidjeli to je pitanje. Ako i nije namjerno, neshvatljivo mi je da neko toliko ne prati saobracaj da ne primijeti da ga neko pretice i da je ispred njega auto u drugoj traci i trazi prostor da se vrati, cak ni kad mu sviram.
Meni se nekad desi da me neko pretekne na punoj kad vozim iza nekog ko me usporava (ako me niko ne usporava niko ni ne moze da me stigne a ne proba preteci ) i u takvim situacijama odmah ostavljam prostor da se vrati, nikad mi se nije desilo da ne primijetim preticanje ili da idem logikom da on tu ne treba preticati pa mu ne trebam ostavljati prostor, ako je krenuo odmah gledam ima li prostora.
Da, i ja bas cesto idem motorom u Ameriku. Pogledaj Njemacku, Englesku, Holandiju, Belgiju, Francusku... ili su i one banana drzave... Stvar je jednostavna. Generalno ne putujemo van granica nase zemlje. Imamo svoja pravila za koja smatramo da su jedina ispravna (pa ni kruzni tok nismo regulisali). Europa je 30 godina ispred nas. U Austriji, Italiji pa i Sloveniji sam uzivao voziti motor. Italija je malo cudna, ali sam se snasao. Ovdje kod nas je nocna mora bilo da si na motoru, pjeske ili u autu. Nema saobracajne kulture, uvazavanja drugih.... pune ceste "imača prava".
Realno, amerika se tesko moze uzeti kao pozitivan primjer za bilo sta, pogotovo kad je saobracaj u pitanju.
Evropa je daleko ispred.
Ko o čemu, mi o saobraćajnoj kulturi... sa kršenjem zakona, malo paradoksalno
Već sam naveo, desilo se u BiH, dakle to je tačka referisanja. To gdje ti ideš i šta je nama geografski bliže i pristupačnije, to je tvoja stvar. Kad uđeš u određenu državu, dužan si da se pridržavaš zakona te države. SAD nisam spomenuo kao realnu sferu obitovanja, nego kao primjer da i najrazvijenije države svijeta imaju taj isti specifičan propis kao i naša banana država.
Ja smatram da su glavni realni krivci oni koji nisu drzali odstojanje i pri tome drugi kojeg sam pretekao nije napravio prostor ni kad sam ga pretekao, da li namjerno ili nisu vidjeli to je pitanje. Ako i nije namjerno, neshvatljivo mi je da neko toliko ne prati saobracaj da ne primijeti da ga neko pretice i da je ispred njega auto u drugoj traci i trazi prostor da se vrati, cak ni kad mu sviram.
Zato i jesam odmah napisao, preticanje nije obavezna radnja i na tebi je inicijalna odgovornost da se prije preticanja uvjeriš da ne ugrožavaš ni svoju, a ni sigurnost drugih učesnika u saobraćaju. Vrlo lahko bi te samo tom stavkom mogli optužiti da si kriv, bez obzira na tuđa neodržavanja rastojanja.
Realno, amerika se tesko moze uzeti kao pozitivan primjer za bilo sta, pogotovo kad je saobracaj u pitanju.
Evropa je daleko ispred.