Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi

#11276 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 15/09/2023 09:54
moimoi wrote: 15/09/2023 09:30
Ni to mi nije problem jer sam udata :lol:

Mozda je razlika u tome sto ja nikad na preseljenje ne gledam kao konacno..vec na par godina i kao iskustvo.
Svako ima svoja vidjenja
Kud ces bona onda naseg covjeka odvesti medju te sta im fali :D Razlog vise da ne ides :D
Fidis, to mi nije palo na um :run:
Bodkin

#11277 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Japan ima jedan od ludjih nocnih zivota sto sam vidio. Cijela azija ali japan posebno. Pogotovo za nas visoke :D
Hakiz

#11278 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

darius_maximus wrote: 14/09/2023 23:59
Hakiz wrote: 14/09/2023 23:33
Da, više mi se na glavu popelo mitsko predstavljanje Japanaca kao nekog čuda neviđenog.
Da, i drugi znaju zanate i mogu napraviti stvari čak i bolje od Japanaca, pa šta.
Ima ona zajebancija, uslikaš drvo trešnje u Bosni, meh, uslikaš drvo trešnje u Japanu, odmah orijentalna mistika i vau.

Japanci su narod koji ne odgovara nikome po mentalitetu, niti oni hoće da imaju posla s drugima.
Nemam pojma ni kako ih uvukosmo u priču o iseljavanju, kao da će neko stvarno poželiti da ode u Japan... :D
Diskusija nije počela na temu da Evropljani nemaju znanja i vještine da naprave isto šta i Japanci. Nego da li mogu biti kao Japanci. Kolega forumaš je rekao da mogu. Svaki čovjek može sve šta može i drugi (ako ga konstitucija ili zdravlje ne spriječe) nisu neki narodi ili ljudi iznad drugih, nije u tome poenta.

Razlog zbog koje praktično ne mogu je u onome šta si napisao a ja citirao. A to je "Da žele". E to, želja, pristup stvarima, to je razlog zbog kojeg Evropljani ne mogu. To zbog čega se nešta radi tako kako se radi nas razlikuje. Pa i to kako gledamo na cvijet trešnje. Zašto je japanska trešnja abuzemze, a evropska ništa posebno, način razmišljanja koji je do toga doveo, to pokazuje zašto Evropljani ne mogu kao Japanci.

A, opet, ako ne želim da ručno obradim spoj dvije grede, nego zbog brzine rada i niže cijene proizvoda, konkurentnosti, koristim metalne spojnice i šarafe, zaboravit ću kako se to ručno radi, a onda će teza o nedostatku znanja i vještina biti potvrđena.

I da, dosta je bilo skretanja sa teme.

Kako iseliti u Japan :P
dr_Evil

#11279 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Hakiz wrote: 15/09/2023 11:20

Da, više mi se na glavu popelo mitsko predstavljanje Japanaca kao nekog čuda neviđenog.
Da, i drugi znaju zanate i mogu napraviti stvari čak i bolje od Japanaca, pa šta.
Ima ona zajebancija, uslikaš drvo trešnje u Bosni, meh, uslikaš drvo trešnje u Japanu, odmah orijentalna mistika i vau.

Japanci su narod koji ne odgovara nikome po mentalitetu, niti oni hoće da imaju posla s drugima.
Nemam pojma ni kako ih uvukosmo u priču o iseljavanju, kao da će neko stvarno poželiti da ode u Japan... :D
Diskusija nije počela na temu da Evropljani nemaju znanja i vještine da naprave isto šta i Japanci. Nego da li mogu biti kao Japanci. Kolega forumaš je rekao da mogu. Svaki čovjek može sve šta može i drugi (ako ga konstitucija ili zdravlje ne spriječe) nisu neki narodi ili ljudi iznad drugih, nije u tome poenta.

Razlog zbog koje praktično ne mogu je u onome šta si napisao a ja citirao. A to je "Da žele". E to, želja, pristup stvarima, to je razlog zbog kojeg Evropljani ne mogu. To zbog čega se nešta radi tako kako se radi nas razlikuje. Pa i to kako gledamo na cvijet trešnje. Zašto je japanska trešnja abuzemze, a evropska ništa posebno, način razmišljanja koji je do toga doveo, to pokazuje zašto Evropljani ne mogu kao Japanci.

A, opet, ako ne želim da ručno obradim spoj dvije grede, nego zbog brzine rada i niže cijene proizvoda, konkurentnosti, koristim metalne spojnice i šarafe, zaboravit ću kako se to ručno radi, a onda će teza o nedostatku znanja i vještina biti potvrđena.

Nadjemo kakvu japanku? :D
Hakiz

#11280 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

:D
dr_Evil wrote: 15/09/2023 11:21

Nadjemo kakvu japanku? :D
amo ako je "Idol" :wink:
TriDe

#11281 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TriDe »

Upravo sam imao razgovor sa kolegom koji radi u Karsluhe, istina kao medicinski radnik. Ali poznaje dvojicu iz BiH koji rade na aerodromu Frankfurt. Kaže ovako i ovo je iskustvo jednog od njih

Radi se 6 dana u sedmici, tri naredna dana slobodna. Plata je oko 2000 eura, prvi mjesec besplatan smještaj a drugi se plaća oko 300 eura.

Ima malih popusta na hranu, ali ćete se većinom hranit o svom trošku.

Što se tiče samog posla zavisi šta koga kači. Neki rade unutra a neki vani na istovaru aviona. Tereta ima da ti noge otpadnu plus ulazi se u tovarni prostor aviona, nekad na koljenima, za koja dobiješ zaštitu.

Isplati se kaže radit jedan period a onda tražit nešta novo jer to nije za dugoročno.

Et, ako oni lažu onda je i ovaj post lažan. :-D
Ozimician

#11282 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

TriDe wrote: 15/09/2023 12:09 Upravo sam imao razgovor sa kolegom koji radi u Karsluhe, istina kao medicinski radnik. Ali poznaje dvojicu iz BiH koji rade na aerodromu Frankfurt. Kaže ovako i ovo je iskustvo jednog od njih

Radi se 6 dana u sedmici, tri naredna dana slobodna. Plata je oko 2000 eura, prvi mjesec besplatan smještaj a drugi se plaća oko 300 eura.

Ima malih popusta na hranu, ali ćete se većinom hranit o svom trošku.

Što se tiče samog posla zavisi šta koga kači. Neki rade unutra a neki vani na istovaru aviona. Tereta ima da ti noge otpadnu plus ulazi se u tovarni prostor aviona, nekad na koljenima, za koja dobiješ zaštitu.

Isplati se kaže radit jedan period a onda tražit nešta novo jer to nije za dugoročno.

Et, ako oni lažu onda je i ovaj post lažan. :-D
Pa otprilike ti je sve rekao kako i jeste.

Sad je na svakome da vidi je li to za njega. U sustini morao bi 2 god. odraditi tu i onda dobijas vizu koja nije vezana za poslodavca, pa onda mijenjas po volji, ali kad udjes u seme i sisteme onda ide lakse.

Tacno je da je vecini taj posao odskocna daska za dalje.

Mozda @Alles-Tamam zna vise o tome.
TriDe

#11283 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TriDe »

Da baš tako. Vazda je teško prvih par mjeseci dok se ne uhoda plus još neki period dok se ne pofataju sve šeme.

Dalo bi se nekako i napet iz petnih žila bar jednu godinu, pa možda čovjek tu malo i napreduje.

Para je očito dobra i bolje neko rintant po Bosni.
Ozimician

#11284 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

TriDe wrote: 15/09/2023 12:18 Da baš tako. Vazda je teško prvih par mjeseci dok se ne uhoda plus još neki period dok se ne pofataju sve šeme.

Dalo bi se nekako i napet iz petnih žila bar jednu godinu, pa možda čovjek tu malo i napreduje.

Ako rintas po BiH, svakako je ovo bolja opcija + imat ces ogromne mogucnosti da se snadjes kasnije. Uci jezik i sretno.
moimoi

#11285 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

“Malkice” cu filozofirati, al’ mislim da je prije stvar genetike i da perfekcija nije toliko jednostavna kako se cini. :D
Rekla bih da recimo nas svijet ne zna ni gledati tj ne vide razliku.
Tek mozda nakon sto dobiju puno sliku, ali se ne pitaju radi cega je tolika razlika.
Kada pogledas samo ostatke mozaika (koje imas izlozene u nasem Muzeju) tacno vidis koje mozaike su radili nasi majstori. :D na jednoj strani imas kamen 1x1cm, a na drugoj 3x3 ili cak vise. Logicno da sa kamenom 3x3 ne mozes dobiti savrsenu sliku kao sa manjim komadima, ali ces prije zavrsiti :D
elcaliente

#11286 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Stvar jer u religiji i tradiciji.
Shintoizam nije mala maca, tradicionalne strukture su veoma jake.

Oni sebe smatraju kao odabranu naciju, car je direktan link prema Bogu.

Postuju kvalitet i tradicinalne forme izrade.

Ljudi se digli iz pepela poslije drugog svjetskog, iako su dvije atomske bacene na njih.
Dok Bosanci poslie 25 godina jos uvjek govore ne moze to, rat je bio itd.
elcaliente

#11287 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Npr u Japanu kada autom dolazis na posao je podpuno normalno da se parkiras na firminom parkingu na najdaljem slobodnom mjestu od zgrade, tako da bi kolege koje kasne na posao mogli se parkirati blize zgradi.

Eh sada zamisli Bosnje, kako bi on to :bih:
Ozimician

#11288 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 15/09/2023 16:00 Npr u Japanu kada autom dolazis na posao je podpuno normalno da se parkiras na firminom parkingu na najdaljem slobodnom mjestu od zgrade, tako da bi kolege koje kasne na posao mogli se parkirati blize zgradi.

Eto sad Bosnjo izuzetak, jedini Bosnjo parkira gdje mu je najzgodnije. :D :D :D

Japan je izuzetak, a ne pravilo.

Mada iskreno mislim da bi se vrlo brzo razbili ti mitovi o Japanu kad bi bilo vise stranaca tamo, ovako jako malo ljudi poznaje to drustvo, pa je to plodno tlo za stvaranje mitova. Kod nas i o Njemackoj i dalje postoje mitovi, koja je tu pred nosom.
moimoi

#11289 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Mene oni fasciniraju :D

Ja inace nisam perfekcionista, ali me njihov perfekcionizam ostavlja speechless. Voljela bih fakat provesti jedno vrijeme u Japanu. Ne kao turista, vec stvarno da dozivim zemlju kako treba.
Karikaturist

#11290 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

TriDe wrote: 15/09/2023 12:18 Da baš tako. Vazda je teško prvih par mjeseci dok se ne uhoda plus još neki period dok se ne pofataju sve šeme.

Para sigurno nije ocito dobra, ali organizuj se domacinski i nece ti zafaliti.
elcaliente

#11291 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 15/09/2023 16:03
elcaliente wrote: 15/09/2023 16:00 Npr u Japanu kada autom dolazis na posao je podpuno normalno da se parkiras na firminom parkingu na najdaljem slobodnom mjestu od zgrade, tako da bi kolege koje kasne na posao mogli se parkirati blize zgradi.

Mada iskreno mislim da bi se vrlo brzo razbili ti mitovi o Japanu kad bi bilo vise stranaca tamo, ovako jako malo ljudi poznaje to drustvo, pa je to plodno tlo za stvaranje mitova. Kod nas i o Njemackoj i dalje postoje mitovi, koja je tu pred nosom.
Upravo sto se tice parkiranja Bosnjo je neprikosnoven, nendajebiv sto bi se reklo.
Parkira gdje hoce.

A nije da nema stranaca u Japanu i da nema turista, nisu sve mitovi.
Pogledaj koji dokumetarac o Japanu i njihovom drustvu, puno ce se stvari potvrditi.

Mada Bosnjo i Japanac imaju jednu zajednicku, vole druzenje poslije posla.
Ozimician

#11292 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 15/09/2023 16:09
Ozimician wrote: 15/09/2023 16:03

Upravo sto se tice parkiranja Bosnjo je neprikosnoven, nendajebiv sto bi se reklo.
Parkira gdje hoce.

Pogledaj koji dokumetarac o Japanu i njihovom drustvu, puno ce se stvari potvrditi.

Ti si slabo svijeta vidio izgleda, dok ti je Bosnjo nenadjebiv.
Cak i Talijani nas u tome sisaju. Ko je bio u Napulju, zna sta pricam.

Osmi Socrates

#11293 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Vidjela bi ono što vidiš u većini situacija, da si idealizirala Japan.

Većina Japanaca uopšte nisu perfekcionisti, i većina stvari koje radi većina Japanaca nisu nikakva umjetnost, kao što neki tvrde na nekoj od prethodnih stranica. Moja prijateljica Japanka bi se nasmijala na većinu stvari iznesenih ovdje.

Kaže, hrana im je umjetnost. Jest, u specijaliziranim restoranima. Daleko više se hrane pojede u fast food restoranima, neki od njih su na zapadnjački način, a neki specifični za Japan, ali sigurno hrana u njima nije umjetnost, niti je perfekcija u bilo kom pogledu.
elcaliente

#11294 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 15/09/2023 16:11

Parkira gdje hoce.

A bio si u Milanu, jesi li tamo vidio tako parkiranje?
Gdje si jos vidio parkiranje kao u BiH, osim an jugu Italije?

U Bosni, nema veze koji grad, auto se ostavlja na trotoar.
Ozimician

#11295 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 15/09/2023 16:14

Milano mi je po saobracajnoj kulturi najslicniji Sarajevu iskreno. Not great, not terrible.

Gdje sam jos vidio parkiranje kao u BIH, Srbija, dijelovi Hrvatske, dijelovi Crne Gore, dijelovi Madjarske, Bugarska.

Albanija i dijelovi Crne Gore su jos gori od BiH, Turska i Grcka da ne pricam.

To je sto se Evrope tice, necu spominjati Egipat, Tunis i ostatak...

Sto se tice ostavljanja na trotoar, toga imas i u Njemackoj, cak je dozvoljeno na odredjenim mjestima, imas znak za to.
moimoi

#11296 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Osmi Socrates wrote: 15/09/2023 16:12 Vidjela bi ono što vidiš u većini situacija, da si idealizirala Japan.

Većina Japanaca uopšte nisu perfekcionisti, i većina stvari koje radi većina Japanaca nisu nikakva umjetnost, kao što neki tvrde na nekoj od prethodnih stranica. Moja prijateljica Japanka bi se nasmijala na većinu stvari iznesenih ovdje.

Kaže, hrana im je umjetnost. Jest, u specijaliziranim restoranima. Daleko više se hrane pojede u fast food restoranima, neki od njih su na zapadnjački način, a neki specifični za Japan, ali sigurno hrana u njima nije umjetnost, niti je perfekcija u bilo kom pogledu.
Slusaj, svako dozivljava zemlje svojim ocima. Masa je onih kojima je Njemacka san snova, meni nije. Mozda bih se razocarala, a mozda ne bih.
U svakom slucaju mi je zelja otici.
elcaliente

#11297 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 15/09/2023 16:18
elcaliente wrote: 15/09/2023 16:14

Milano mi je po saobracajnoj kulturi najslicniji Sarajevu iskreno. Not great, not terrible.

Gdje sam jos vidio parkiranje kao u BIH, Srbija, dijelovi Hrvatske, dijelovi Crne Gore, dijelovi Madjarske, Bugarska.

Albanija i dijelovi Crne Gore su jos gori od BiH, Turska i Grcka da ne pricam.

To je sto se Evrope tice, necu spominjati Egipat, Tunis i ostatak...

Sto se tice ostavljanja na trotoar, toga imas i u Njemackoj, cak je dozvoljeno na odredjenim mjestima, imas znak za to.
Jel to ti ozbiljno nabrajas te zemlje ili tako reci rezervate kao primjer?

Primjetis li sta?
Last edited by elcaliente on 15/09/2023 16:23, edited 1 time in total.
Hakiz

#11298 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Parkira gdje hoce.

Sjedim u parku u Firenci i gledam. Parkirao lik neki SUV i izašao, žena mu ostala u autu. Mali auto ispred poslije nekoliko minuta izašao i otšao.dolazi veliki auto i pokušava se ubaci na mjesto malog. Treba mu više prostora pa malo gurne onaj SUV. Žena ne reaguje. I poslije nekih dvadesetsk gurkanja konačno žena iz SUV-a gestikulacijom govori onom što pokušava da se ubavi da je pretjerao. Ne ide, pustila sam te da probaš, odustani.

Zamišljam da neko na parkingu u BiH svojim autom gurne neki parkirani automobil da napravi desetak centimetara prostora. Mrtva glava bi pala.
Ozimician

#11299 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 15/09/2023 16:22

Sjedim u parku u Firenci i gledam. Parkirao lik neki SUV i izašao, žena mu ostala u autu. Mali auto ispred poslije nekoliko minuta izašao i otšao.dolazi veliki auto i pokušava se ubaci na mjesto malog. Treba mu više prostora pa malo gurne onaj SUV. Žena ne reaguje. I poslije nekih dvadesetsk gurkanja konačno žena iz SUV-a gestikulacijom govori onom što pokušava da se ubavi da je pretjerao. Ne ide, pustila sam te da probaš, odustani.

Zamišljam da neko na parkingu u BiH svojim autom gurne neki parkirani automobil da napravi desetak centimetara prostora. Mrtva glava bi pala.
Ko je bio u Parizu, tome je mogao svjedociti 24/7. Bukvalno sam obracao paznju na to, jer mi je to bio fenomen.

Ali sve sto se ne ulazi u narativ da je Bosnjo najgori u svemu u svijetu - se ne pika. :D
elcaliente

#11300 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Hakiz wrote: 15/09/2023 16:22

U to vreme sam šanirao malo u Firenci i gađao neku matorku. Vlasnicu frizerskih salona….
Sidjem ja dole jednog jutra u frizeraj, listam Gazetu dela Sportivo, čujem vrata, okrenem se… Batistuta! Svega mi… Pita ga brica, kako ćemo Bati, a on pokaže na mene i kaže isto kao ovom momku. Ne pomerio se sa mesta…
Post Reply