To je za 1945. Danas je vecina ljudi smjestena u gradu. Sela su pusta. A ono sto je zivo, ima potencijal za bus i taxi. Ne vidim logike u tvom postu.studeni76 wrote: ↑20/07/2023 20:42Zeljeznica nije samo tu da spaja gradić već i sela. Pola sata o kojima ja pričam je bas u tim selima. Evo konkretno u blizine mene stanica u Puracic je na rudniku i nije ni blizu naselja, stanica u Dobosnici je pored sela a selo je ogromno (bus im treba za doći na stanicu), stanica u Bistarcu je na ruku samo malom dijelu tog sela za ostalo je brže autom doći u Lukavac. A lokalni taxi imas u gradskim zonama, na selu toga nema osim po pozivu. A to bas nije jeftino da ti ta i dodje na adresu 20km od grada. O tih pola sata sam ja pisao
Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Moderator: anex
-
BAK-eV
#5001 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
- studeni76
#5002 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Haj dobro, zeljeznica je buducnost putnickog saobracaja. Eto zavrsena prica
-
BAK-eV
- So What!
#5004 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Izgradnja obilaznice Bužim - 28. 07. 2023. @ ElvOoo (Skyscrapercity forum)

Last edited by So What! on 01/08/2023 13:59, edited 1 time in total.
- So What!
- So What!
-
mistek
#5007 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Meni je iznenađujuće kako su ovo kod Stoca riješili na najjednostavniji mogući način. Prije godinu-dvije sam mislio da će se i to otegnuti, da će biti problem ovaj ili onaj i da ćemo na kraju godinama prolaziti uskim ulicama Stoca. Ovako, nije napravljeno ništa specijalno, a zapravo je urađeno mnogo
Sad bi još valjalo da odrade širenje ceste na onom početnom usponu, odmah nakon uključenja sa ove obilaznice na cestu za Neum. Nije problem ni ovako, ali recimo tih nekih 500m do kilometar, samo da prošire cestu za metar, a čini mi se da ima prostora.
Na Nišićima rade otprilike 3 radnika i jedna manja mašina. Ja da sam radnik, baš bih bio nemotivisan raditi ono, umreš radeći, a ne vidiš nikakve rezultate jer si sam. Uostalom, ondje je plan fakat da urade komplet S krivinu treću traku? Hajd ono na vrhu se i nadzire šta će biti, ali na preostalih 2,5km vala ni to
I hoćemo li ikad dočekati obilaznicu oko Živinica? Na stranu ostatak puta, ali samo ta obilaznica bi skratila put Sarajevo-Tuzla za 10 minuta. U nekim periodima dana i više. Ko to uopšte koči? Ima li naznaka da će se raditi? Koliki je rok radova predviđen uopšte?
Na Nišićima rade otprilike 3 radnika i jedna manja mašina. Ja da sam radnik, baš bih bio nemotivisan raditi ono, umreš radeći, a ne vidiš nikakve rezultate jer si sam. Uostalom, ondje je plan fakat da urade komplet S krivinu treću traku? Hajd ono na vrhu se i nadzire šta će biti, ali na preostalih 2,5km vala ni to
I hoćemo li ikad dočekati obilaznicu oko Živinica? Na stranu ostatak puta, ali samo ta obilaznica bi skratila put Sarajevo-Tuzla za 10 minuta. U nekim periodima dana i više. Ko to uopšte koči? Ima li naznaka da će se raditi? Koliki je rok radova predviđen uopšte?
- So What!
#5008 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Opet su razvukli ovo oko Stoca bespotrebno i tek u septembru puštaju, a realno je da su mogli barem do sredine sezone ubaciti u veću brzinu.mistek wrote: ↑01/08/2023 14:28 Meni je iznenađujuće kako su ovo kod Stoca riješili na najjednostavniji mogući način. Prije godinu-dvije sam mislio da će se i to otegnuti, da će biti problem ovaj ili onaj i da ćemo na kraju godinama prolaziti uskim ulicama Stoca. Ovako, nije napravljeno ništa specijalno, a zapravo je urađeno mnogoSad bi još valjalo da odrade širenje ceste na onom početnom usponu, odmah nakon uključenja sa ove obilaznice na cestu za Neum. Nije problem ni ovako, ali recimo tih nekih 500m do kilometar, samo da prošire cestu za metar, a čini mi se da ima prostora.
Na Nišićima rade otprilike 3 radnika i jedna manja mašina. Ja da sam radnik, baš bih bio nemotivisan raditi ono, umreš radeći, a ne vidiš nikakve rezultate jer si sam. Uostalom, ondje je plan fakat da urade komplet S krivinu treću traku? Hajd ono na vrhu se i nadzire šta će biti, ali na preostalih 2,5km vala ni to![]()
Na Nišićima je trebalo praviti tunel, zajedno sa trećim trakama, a da ne komentarišem koliko pate ovu trenutnu izgradnju.
Što se tiče Živinica, to je skup projekat pravo, ali nevezano za to, dobili su novac za prvu dionicu, sada ja mislim se zajebavaju s otkupom zemljišta, lokalnom i kantonalnom administracijom.
- Bumerang
#5009 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
"Da li je ovo muguce? Propala cetiri miliona eura za cestovno povezivanje Sarajeva i Gorazda!"
https://gorazdepress.blogspot.com/2023/ ... 8pzqhB-jjo
https://gorazdepress.blogspot.com/2023/ ... 8pzqhB-jjo
- studeni76
#5010 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Trenutno bi se saobraćaj ubrzao sa obilaznicom. Ali poznavajuci rad ljudi kod nas vrlo brzo će se taj put pretvoriti u ono na što sada liči postojeća trasa. Dopustit će se gradnja pored ceste i to je to
- studiorum_tuzlaensis
#5011 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Stolac, Bugojno i Bužim.
Svaka od ovih obilaznica će smanjiti saobraćaj kroz jezgro i tako spasiti dosta života. O teretnjacima da ne govorim.
Sta je sa zapadnom obilaznicom, veza M5 i M16, u Donjem Vakufu? Ima li kakvih slika?
Svaka od ovih obilaznica će smanjiti saobraćaj kroz jezgro i tako spasiti dosta života. O teretnjacima da ne govorim.
Sta je sa zapadnom obilaznicom, veza M5 i M16, u Donjem Vakufu? Ima li kakvih slika?
- So What!
#5012 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ima snimak asfaltiranja od prije mjesec dana:studiorum_tuzlaensis wrote: ↑10/08/2023 10:16 Stolac, Bugojno i Bužim.![]()
![]()
A evo i bonusa iz Gruda, da ne pomislite da su HDZ uporišta zaboravljena
- studeni76
#5013 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Megaprojekat sanacije magistrale TZ-Doboj zapeo kod BP Junuzovic. To je to haman za ovu godinu, taman do 2050e možda završe tih 40ak kilometara ovim tempom.
Sto bi narod rekao "obećanje, ludom radovanje"
Sto bi narod rekao "obećanje, ludom radovanje"
-
doktor78
-
Dr Arsla
#5015 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
- So What!
#5016 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Objavljen tender težak 123 miliona KM za veliki projekt blizu Sarajeva
Biznis Info
Javno preduzeće Autoceste FBiH objavilo je danas tender za nastavak radova na tunelu Hranjen koji se nalazi između Sarajeva i Goražda.
Tunel Hranjen predstavlja složenu građevinu jednog dijela dionice buduće brze ceste Prača – Goražde.
Procijenjena vrijednost ugovora je nešto preko 123 miliona KM bez PDV-a, izvještava BiznisInfo.ba.
Trajanje ugovora je 30 mjeseci. Riječ je o otvorenom postupku a kriterij je najniža cijena.
Rok za prijem ponuda je 19. oktobar 2023. godine.
– Radovi obuhvaćeni ovom nabavkom obuhvataju probijanje i izgradnju primarne podgrade i ugrađivanje sekundarne obloge što predstavlja kompletiranje objekta – navodi se u informaciji.
Kao što i naziv nabavke glasi “Nastavak izgradnje tunela Hranjen, probijanje i sekundarna obloga”, ukazuje se na nastavak radova na jednom objektu, odnosno građevinskoj cjelini te nema potrebe za podjelu na lotove.
Podsjetimo da je rok za završetak radova na ovom tunelu istekao još u februaru prošle godine, do kada je probijeno tek nešto više od trećine glavne tunelske cijevi dok su gotovo sva sredstva, više od 80 miliona maraka potrošena.
Tada je rečeno da će se naći dodatna sredstva kako bi se dovršila izgradnja tunela.
- So What!
#5017 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Okončani radovi na Stolačkoj obilaznici: Još brže do jedinog bh. grada na moru
Klix
Stolačka obilaznica koja bi uveliko trebala olakšati put iz Mostara prema Neumu u potpunosti je završena asfaltiranjem posljednjeg kružnog toka na ovoj dionici.
Izgradnjom zaobilaznice, automobili više na putu prema jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru neće morati prolaziti kroz Stolac čime će se spriječiti stvaranje velikih gužvi, naročito tokom turističke sezone.
Moderna dvotračna obilaznica, dužine 1.300 metara vodi kroz nekadašnju industrijsku zonu, preko rijeke Bregave i dalje kroz Vidovo polje do spoja s cestom Stolac - Neum, čija je izgradnja završena prošle godine.
Uz most na Bregavi na obilaznici se nalaze i tri kružna toka, a još jedan izgrađen je, na križanju ulica koje vode za središte Stoca, ali i Bileću.
Za potpuni završetak dionice Stolac - Neum ostalo je još spajanje od obilaznice do Drenovca što će dodatno skratiti vrijeme vožnje do Neuma.
-
The BEN10
#5018 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
KlixSo What! wrote: ↑14/09/2023 11:39 Okončani radovi na Stolačkoj obilaznici: Još brže do jedinog bh. grada na moru
Stolačka obilaznica koja bi uveliko trebala olakšati put iz Mostara prema Neumu u potpunosti je završena asfaltiranjem posljednjeg kružnog toka na ovoj dionici.
Za potpuni završetak dionice Stolac - Neum ostalo je još spajanje od obilaznice do Drenovca što će dodatno skratiti vrijeme vožnje do Neuma.
[/quote]
Hoće li sada odmah biti u upotrebi, nisam shvatio iz članka?
Koliko se sada razlikuje prolazak kroz Stolac u odnosu na ranije - idem za vikend, pa da provjerim.
Hvala
- So What!
#5019 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
U upotrebi je, ovo će skratiti maksimalno do 10 minuta, da se ne bi peglao kroz uske ulice Stolačke čaršije, sada se ide novim mostom pa kroz Vidovo Polje.
- escobar__
#5020 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Sad će tu uskoro 40 km/h i pokoji radar (dok se naprave dva-tri divlja priključka, pa "zabrinuti građani" zakukaju općinskoj vlasti) pa će na kraju bit brže ići uskim uličicama. 
- emotivac
#5021 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Šta će tek biti kada nekada stave radar tzv "tronožac" na brzoj cesti Stolac-Neum, pa tu ljudi idu brže nego na autoputu, po 160 km/h
Što se tiče te zaobilaznice super je odrađena, prolazio sam prije 15-ak dana kada su postavljali drugi sloj asfalta, ima još malo "loše" ceste prije nove, ali opet nije ni toliko loša, podnošljiva je.
Bez zaobilaznice se išlo između zgrada, isto kao da voziš preko nekog parkinga

Što se tiče te zaobilaznice super je odrađena, prolazio sam prije 15-ak dana kada su postavljali drugi sloj asfalta, ima još malo "loše" ceste prije nove, ali opet nije ni toliko loša, podnošljiva je.
Bez zaobilaznice se išlo između zgrada, isto kao da voziš preko nekog parkinga
- So What!
#5022 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Opština im je već dozvolila da se svaka avlija direktno nakači na ovo, što je suludo, jer ovo naselje Vidovo Polje je baš linijski izgrađeno te svi imaju priključke na lokalne ulice, a lokalne ulice su sve spojene na ovu novu cestu.
Ovo je praktično obilaznica Stolačke čaršije, kud su busevi, kamioni jedva prolazili, a dva auta se teško mogla mimoići.
Ali ovo da se ne lažemo nije prava obilaznica, ni ovo kroz Bužim, ni ovo kroz Donji Vakuf, to su tranziti, ova oko Bugojna donekle jeste, a prava obilaznica je oko Brčkog, Bijeljine, Gradiške, Odžaka, gradova na M17 u slivu rijeke Bosne.
-
doktor78
#5023 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Kakav je put za Jajce preko Vlašića?
-
NecuVise
-
mishic
#5025 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Lokalni put za koji ne treba puno novca (nešto je već urađeno) a koji bi bio višestruko isplativ za Vlašić od Mehurića kroz Mokri Do je nešto što u ovom trenutku ima neprocjenjivu vrijednost. Taj put bi došao do Kraljice koja je kao kružni tok na sred vlašićkog platoa i odatle bi svaki krak Vlašića bio dostupan kako nomadima tako i planinarima ali i građanima koji bi rekreativno imali daleko, daleko više Vlašića na raspolaganju nego što ga imaju dolaskom na Babanovac.
SB Kanton i Opština Travnik bi to trebali prepoznati kao prioritet kojim bi Zenica i dobar dio biljanske i lašvanske doline ali i doline Bosne dobili daleko bližu i povoljniju varijantu korištenja blagodati Vlašića. Već sada tim putem mogu proći terenci a podloga, okrenutost jugu i izloženost suncu bez mogućnosti da ga ugrozi voda ili sniježni nanosi učinili bi ga daleko korisnijim i frkventnijim od postojećih putnih pravaca.
SB Kanton i Opština Travnik bi to trebali prepoznati kao prioritet kojim bi Zenica i dobar dio biljanske i lašvanske doline ali i doline Bosne dobili daleko bližu i povoljniju varijantu korištenja blagodati Vlašića. Već sada tim putem mogu proći terenci a podloga, okrenutost jugu i izloženost suncu bez mogućnosti da ga ugrozi voda ili sniježni nanosi učinili bi ga daleko korisnijim i frkventnijim od postojećih putnih pravaca.