Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#11151 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 13/09/2023 20:22 Meni nije logicno da su roditelji to dijete uopste htjeli upisati u gimnaziju.
I da je primila gimnazija ona ne bi razred zavrsila.
Pa djeca koja su rodjena ovdje imaju problema u gimnaziji a kamo li neko ko nezna njemacki kako treba.
Nisu mi neke stvari nikako logicne kao ni sto nije logicna integrationsklasse na Gimnaziji.
Naravno, njemački sistem je nemilosrdan, to sam već napisao i prema domaćim, a kamoli prema strancima.
Možeš vrlo lako završiti i u specijalnoj školi (Forderschule) :-D

Zato i služi ova tema na forumu da se i o tome priča.

Eto ti i @sehohari ste druga generacija u DE i znate da te škole nisu nimalo zezancija bolje od mene.

Pa znaš kako, ljudima svi govore kako ih u Njemačkoj čeka sve najbolje za djecu, da djeca imaju prilika koliko hoće, da će im sve biti divno i krasno i onda ovako kao ovaj moj poznanik dožive hladan tuš. Jer to divno i krasno nije baš kako su oni bili zamislili.

Onda neko kaže da se uopšte ne treba raspravljati o ovoj temi kad je iseljavanje u pitanju. :D

Sa ovim znanjem, ja da imam djecu i da su u BIH; između 10. i 18. god. - deff ih ne bih vodio u Njemačku u tom uzrastu; 6-10. god. bih dobro razmislio, mlađe od 6 god bih odmah sutra poveo.

I da, u BiH imaš latinski i njemački/francuski (zavisno od gimnazije) u gimnaziji.
Last edited by Ozimician on 13/09/2023 20:30, edited 2 times in total.
swanfilter

#11152 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

I ja se zapitah, jel to ukinuse Lat u gimanziji ..
moimoi

#11153 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bodkin wrote: 13/09/2023 20:19 Ne znam jel veca debilana roditelj koji preseli u drugu drzavu sa djecom bez da zna pravila u toj drzavi, forumasi koji pisu kako roditelj ima obavezu da djeci omoguci najbolje obrazovanje ili forumasi koji zale djecu jer su ih eto roditelji odveli iz bosne pune potencijala u njemacku da se pate godinu dvije

Gdje sam ja zavrsio iz neke lijeve sarajevske gimnazije, da je neko rekao na pocetku mislili bi svi da je budala.
Kakvih sam se prica o uspjehu u zivotu naslusao. Al jok, daj popljuj radi par jako specificnih slucajeva ako odu u 2 razredu gimnazije

Misle ljudi odes i preko noci ti padne kasika u med. ne treba se truditi ili sta
A ti se vodis da 99% razmislja kao ti?! Sto je, izvini, ali smijesno
Cak i visokoobrazovani ljudi ne ocekuju tako rigorozan skolski sistem.
elcaliente

#11154 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 13/09/2023 20:28
elcaliente wrote: 13/09/2023 20:22 Meni nije logicno da su roditelji to dijete uopste htjeli upisati u gimnaziju.
I da je primila gimnazija ona ne bi razred zavrsila.
Pa djeca koja su rodjena ovdje imaju problema u gimnaziji a kamo li neko ko nezna njemacki kako treba.
Nisu mi neke stvari nikako logicne kao ni sto nije logicna integrationsklasse na Gimnaziji.
Naravno, njemački sistem je nemilosrdan, to sam već napisao i prema domaćim, a kamoli prema strancima.

Eto ti i @sehohari ste druga generacija u DE i znate da te škole nisu nimalo zezancija bolje od mene.

Pa znaš kako, ljudima svi govore kako ih u Njemačkoj čeka sve najbolje za djecu, da djeca imaju prilika koliko hoće, da će im sve biti divno i krasno i onda ovako kao ovaj moj poznanik dožive hladan tuš. Jer to divno i krasno nije baš kako su oni bili zamislili.

Onda neko kaže da se uopšte ne treba raspravljati o ovoj temi kad je iseljavanje u pitanju. :D

Sa ovim znanjem, ja da imam djecu i da su u BIH; između 10. i 18. god. - deff ih ne bih vodio u Njemačku u tom uzrastu; 6-10. god. bih dobro razmislio, mlađe od 6 god bih odmah sutra poveo.

I da, u BiH imaš latinski i njemački/francuski (zavisno od gimnazije) u gimnaziji.
Gimnazija u Njemackoj nije sto i gimnazija u BiH.
Gimnazija u Bayernu je teza nego u ostaloj Njemackoj.
Gimnazija u Njemackoj je tu da pripremi iducu elitu za studiranje i drze se tog plana.
Onaj ko zivi u manjem mjestu i nema novaca da salje dijete da studira samo ga muci sa gimnazijom ako djetetu ucenje ne ide od ruke.
Ozimician

#11155 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 13/09/2023 20:35

Gimnazija u Njemackoj je tu da pripremi iducu elitu za studiranje i drze se tog plana.
Onaj ko zivi u manjem mjestu i nema novaca da salje dijete da studira samo ga muci sa gimnazijom ako djetetu ucenje ne ide od ruke.
I na kraju primi elitu koja završi fakultete od BiH do Kambodže :izet: :izet: :izet:

i to je dio plana...

usput ministar rada ide u Brazil, Ganu i Indiju u potrazi za stručnom radnom snagom (Fachkraft)
https://www.focus.de/finanzen/erfolglos ... 41097.html
darius_maximus

#11156 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by darius_maximus »

Ozimician wrote: 13/09/2023 19:53 Au mašala... već se 5 stranica haman nakucalo.

Maksuz sam se dodatno raspitao:

Informacija iz druge ruke (roditelj djeteta); jučer je počela nova školska godina u Bayernu; djevojčica iz ZDK koja je pohađala gimnaziju i bila odličan učenik nakon 1. razreda i čiji je otac doselio prije par godina u Njemačku i ovog ljeta uradio spajanje porodice - nije primljena ni u jednu gimnaziju u Rosenheimu i okolici (nekoliko gimnazija dalo odbijenicu).

Razlog: Nepoznavanje jezika, a nijedna od tih gimnazija nema Integrationsklasse.

Jedina opcija je Hauptschule (Mittelschule), roditelje su smirili tako što su im rekli da nakon 2 god može tražiti da krene sa gimnazijom ako pokaže izuzetno znanje školskog sadžaja (Inhalt) i njemačkog jezika.

U suštini uz mnogo truda, rada i intelekta će dobiti Abitur i bukvalno ovim potezom ima dodatne 3 god. školovanja.
Otac kaže da je znao da je tako, sačekao bi da završi gimnaziju u Zenici.

Eh zbog takvih slučajeva je dobro da se raspravlja i o ovim stvarima.
Izvini, ali ako je čovjek godinama gore i nije se raspitao šta treba da bi uradio uspješno spajanje porodice (pod tim podrazumijevam i školovanje), to je do te osobe, a ne do "rigirozne" Njemačke.
Pa ja sam trebao nakon gimnazije ići u Njemačku i raspitao sam se šta treba za školovanje na njihovom univerzitetu (tada sam ja mislim polagao A2 ili A1 u Goetheovom, što je bio jedan od glavnih uslova).

Kako neko uopšte može samo doći negdje, bez ikakve očite pripreme svih detalja?
Naravno da će se nešto usput izjaloviti, ali moraš biti spreman.
Znam da postoje ljudi koji su operisani od mozga, ali baš ovoliko...
Godinama je čovjek gore, moglo je dijete godinama usavršavati njemački, a ne doći do B2...
Osmi Socrates

#11157 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ja bukvalno u pet minuta guglanja znam dosta o njemačkom obrazovnom sistemu. Doduše, (guglanje) na engleskom.

Niko se danas ne može vaditi na neznanje.
elcaliente

#11158 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 13/09/2023 20:37

I na kraju primi elitu koja završi fakultete od BiH do Kambodže :izet: :izet: :izet:

i to je dio plana...

usput ministar rada ide u Brazil, Ganu i Indiju u potrazi za stručnom radnom snagom (Fachkraft)
https://www.focus.de/finanzen/erfolglos ... 41097.html
To nema veze sa obrazovnim sistemom, nemoj da mjesamo kruske i jabuke.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#11159 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ovo prvo stoji... Bavarska je u obrazovanju strožija od ostatka... kao i u svemu ostalom....

Međutim, to da je gimnazija samo za elite - okači mačku o rep. Možda prije 20-30 godina.
Naprotiv, 42,5% njemačkih učenika pohađa gimnaziju, sve ostale škole djele onih preostalih 57,5% đaka.

Za bezbroj ausbildunga moraš imati maturu.
Sa Hauptschule ces jedva, jedva naci ikakav zanat, a kamoli da biras.
Dobro se zna ko ide u taj tip skole, ili makar postoje poprilicne predrasude.
elcaliente

#11160 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 13/09/2023 21:23

Ovo prvo stoji... Bavarska je u obrazovanju strožija od ostatka... kao i u svemu ostalom....

Međutim, to da je gimnazija samo za elite - okači mačku o rep. Možda prije 20-30 godina.
Naprotiv, 42,5% njemačkih učenika pohađa gimnaziju, sve ostale škole djele onih preostalih 57,5% đaka.

Za bezbroj ausbildunga moraš imati maturu.
Sa Hauptschule ces jedva, jedva naci ikakav zanat, a kamoli da biras.
Dobro se zna ko ide u taj tip skole, ili makar postoje poprilicne predrasude.
Ja sam napisao da im je plan takav bio i njega se drze a sto su se okolnosti promijenile pa se sada i za jaci Ausbildung trazi Abi je pokazatelj da ove dvije skole bas dobro i ne pripreme omladinu kao nekada prije.
Sada se po Mittelschule uglavnom skoluju stranci i izbjeglice pa se tu ne pridodaje vise neka posebna vaznost znanju.
Nauci ih osnove njemackog jezika, malo matematike i pravac trgovina, frizrski ili baustela.
I dobro je da je tako, jer drustvu trebaju ti radnici.
Bodkin

#11161 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

moimoi wrote: 13/09/2023 20:29
Bodkin wrote: 13/09/2023 20:19 Ne znam jel veca debilana roditelj koji preseli u drugu drzavu sa djecom bez da zna pravila u toj drzavi, forumasi koji pisu kako roditelj ima obavezu da djeci omoguci najbolje obrazovanje ili forumasi koji zale djecu jer su ih eto roditelji odveli iz bosne pune potencijala u njemacku da se pate godinu dvije

Gdje sam ja zavrsio iz neke lijeve sarajevske gimnazije, da je neko rekao na pocetku mislili bi svi da je budala.
Kakvih sam se prica o uspjehu u zivotu naslusao. Al jok, daj popljuj radi par jako specificnih slucajeva ako odu u 2 razredu gimnazije

Misle ljudi odes i preko noci ti padne kasika u med. ne treba se truditi ili sta
Apsolutni debili. Sele u drugu zemlju i ne informisu se kako im za djecu funkcionise obrazovni sistem. I to u vrijeme kad su sve info dostupne i toliko ima nasih ljudi da udjes u dvije fb grupe i sve saznas
swanfilter

#11162 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Mozda je cura odlican ucenik, pa nasi vrli roditelji odmah pomislili, Svabo ce nju objerucke prihvatiti.

Recimo, u Slo je na fakultetima pravilo da prvu godinu mozes proci bez jezika. Profesori ti dozvole polagati ispite kako znas i umijes. Al uslov za upis druge godine je polozen Slo jezik na FF. Sjecam se dva slucaja ciscenja prve godine al ne upisase drugu ...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#11163 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ti sve po sebi mjeris. Solipsizam rodjo :D
moimoi

#11164 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bodkin wrote: 13/09/2023 23:30
moimoi wrote: 13/09/2023 20:29
Apsolutni debili. Sele u drugu zemlju i ne informisu se kako im za djecu funkcionise obrazovni sistem. I to u vrijeme kad su sve info dostupne i toliko ima nasih ljudi da udjes u dvije fb grupe i sve saznas
Moguce da su debili, a moguce da do takvih info ni ne mozes doci jer takve stvari ovise kako od djeteta ( pogotovo kada se promjeni sredina i ostane bez prijatelja)tako i do nastavnika.

Poenta je da dobro treba razmisliti da li se seliti sa djecom od 5.razreda pa do kraja srednje
Bodkin

#11165 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote: 14/09/2023 07:27

Pa necu po drugima :D
Salu na stranu, neke stvari sto procitam ovdje su bas nestvarne. Cuj roditelj odluci da seli u drugu drzavu i ne informise se o sistemu zemlje gdje ide.

Meni rodica dobila posao u njemackoj i nije otisla jer kaze mali mi ne moze preci iz gimnazije u gimnaziju i izgubio bi barem godinu u najboljem slucaju.

Nema opravdanja za neznanje u 2023
Ozimician

#11166 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Kakvih sve prica ima u emigraciji, ovo je mila majka. :D

Sto se informacija tice, ne mora znaciti da se covjek nije raspitao, mozda samo nije postavio konkretno/pravo pitanje kome treba.

Informacije na internetu (ko ne kopa dublje) su vrlo "welcoming" ; cak i po forumu ovdje se pisalo "nema nikakvih problema, od poznanika/rodjaka djeca dosla u Njemacku, oni sve rijese, djeca odmah krenu u skolu" itd.

Pa na ovoj temi prije nekoliko stranica neko smatra da je ovo tema o kojoj ne treba raspravljati. Tako da nije nimalo tesko da neko prosjecnog posla i inteligencije i nedovoljnog znanja jezika, dobije dezinformacije i lose savjete.

Cak i ovdje neki pisu - pa bolje je djetetu da i izgubi par godina skolovanja nego da ostane u BiH, jer ipak u DE ima 100x vece mogucnosti (parafraziram).

Ono sto je stvarni problem: Niko se ne pita kako je tom djetetu, pita li se ono i za sto oko svog zivota? Svi znamo koliko djeca od 15-tak god. znaju biti problematicna i sta onda mozes ocekivati od djeteta koga protiv njegove volje bacis u drugu zemlju gdje ne poznaje nikoga i ne zna jezik i usput izgubi par godina skolovanja (spusti se iz gimnazije u zanatsku skolu i onda mora odatle sustizati gradivo iz gimnazije ako zeli napredovati).

Nije dijeto komad namjestaja da ga tako saltas i ocekujes neki uspjeh, okolnosti kao stvorene za razvoj psihickih poremecaja. Ali sve to jer roditelji to rade "za njegovo dobro". Objektivno jeste tako, ali ljudi nisu stijene.
Dope_Man

#11167 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

To sam ja davno rekao na temi, i slazem se sa svima koji kazu djecu voditi ili prije skole (eventualno 1-2-3 razred), ili nakon sto zavrse srednju. Sve izmedju je ubijanje djeteta u pojam, osim ako dijete iz ovog il onog razloga vec nije upoznato sa tim sistemom, jezikom itd.

Mi smo u osnovnoj imali jarana koji je u Njemackoj odrastao, roditelji se nakon rata vratili u BiH, skontali da su se zeznuli i negdje u 7 razredu opet odluce u Njemacku. Al on bio sretan - jezik znao, sve Njemacko mu bilo zanimljivo i takav se moze prebaciti.

Al to su rijetki slucajevi, uglavnom vezani za tu djecu rodjenu oko ratnog perioda, davno prosle generacije.
nikeze

#11168 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nikeze »

Gledao sam uslove za upis na njemački fakultet i za prvi stepen Bachelor, potreban je C1 stepen njemačkog jezika što je veoma visoko, kao i prijemni ispit iz nekih predmeta, npr matematike za one koji dolaze iz trećih zemalja.
Za upis na master je potreban puno lakši B1 stepen njemačkog i traje kraće. Naši fakulteti su H++ priznati u Njemačkoj i puno je bolje završiti u BiH a ko hoće nastaviti master u Njemačkoj. Školovanje je besplatno, ali se plaća smještaj, prevoz, ishrana i neka školarina koja ovisi od imovnog stanja roditelja i studenta.
U principu, u njihovim firmama je takva situacija da ih ne interesuje diploma nego znanje i reference i samostalnost u radu i da puno ne pitaš i da donosiš profit. Firme su jače od države i imaju obrt od oko 100 milijardi Eura kao Deutsche Telekom, DB, Vodafone itd. i imaju svoj sistem obrazovanja i tradiciju koja se ne uči u školi nego kod njih tokom radnog staža.
Za dijete je puno bolje da ide u školu u BiH, a ne da se tamo pati. Uostalom taz.de piše kako djeca u BiH imaju bolju nastavu informatike u osnovnoj i srednjoj školi nego njemačka djeca. Vjerovali ili ne.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#11169 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote: 14/09/2023 09:24
_BataZiv_0809 wrote: 14/09/2023 07:27

Salu na stranu, neke stvari sto procitam ovdje su bas nestvarne. Cuj roditelj odluci da seli u drugu drzavu i ne informise se o sistemu zemlje gdje ide.

Meni rodica dobila posao u njemackoj i nije otisla jer kaze mali mi ne moze preci iz gimnazije u gimnaziju i izgubio bi barem godinu u najboljem slucaju.

Da ali tvoje iskustvo nije mjera svih stvari. Ja kad bih mjerio po sebi, BiH bi bila Ceska u najmanju ruku.
Bodkin

#11170 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote: 14/09/2023 10:30

Da ali tvoje iskustvo nije mjera svih stvari. Ja kad bih mjerio po sebi, BiH bi bila Ceska u najmanju ruku.
Mislis tvoj osjecaj razvijenosti drzave?

Ja nisam samo o tome pricao. Kazem ti, nema opravdanja za neinformisanost u 2023. Subjektivna misljenja su druga prica. Ali da selis megdje i ne znas kako sistem funkcionise je debilno, pogotovo ako ti je za djecu
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#11171 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

I onda takav dodje na forum i tvrdi kako ga svabo diskriminira zato sto je bosanac, i onda ozimican kaze da ima primjer gdje su dijete odbili zato sto prica "bosanskim akcentom".
Ozimician

#11172 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 14/09/2023 10:41
I onda takav dodje na forum i tvrdi kako ga svabo diskriminira zato sto je bosanac, i onda ozimican kaze da ima primjer gdje su dijete odbili zato sto prica "bosanskim akcentom".
Ti imas problema s citanjem i razumjevanjem postova.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#11173 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

nikeze wrote: 14/09/2023 10:13 Za dijete je puno bolje da ide u školu u BiH, a ne da se tamo pati. Uostalom taz.de piše kako djeca u BiH imaju bolju nastavu informatike u osnovnoj i srednjoj školi nego njemačka djeca. Vjerovali ili ne.
Image

Ako je kod nas bolje, njemackoj onda sigurno crtaju Paint :D
Bodkin

#11174 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Kad cujem ovo “bolje da se ne pati”…
Kad ce se patiti ako nece u formativnom dobu. Sigurno ga je bolje u staklenom zvonu drzati
Dope_Man

#11175 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Nije danas relevantno, al sjetih se kako smo mi u osnovnoj imali knjige iz informatike, u njima naravno slike raznih stvari iz windows i office.. a onda upalimo komp a na njemu DOS :D

Al bar smo nesto malo radili u Basic-u, to je bilo zanimljivo.
Post Reply