Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
EmirTr wrote: ↑11/09/2023 15:08
Bez namjere da trolam, ali ima jedan mali detalj koji razlikuje ovu situaciju sa prečicom kroz baštu od peglanja krivina. ZOBS peglanje krivina smatra prekršajem ( član 39.) i propisao je kaznu 50 do 250 KM i kazneni bod ili dva za nepoštivanje istog. Tako da to ustvari nikada nije ni bio izbor između dvije ravnopravne opcije već izbor između poštivanja ili kršenja propisa.
Ok da je to taj član, a sta je sa unistavanjem zelene povrsine, to je dozvoljeno!
Član 39
(1) Vozač je dužan da se kreće vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove saobraćaja i stanje i osobine puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kojem za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila, vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
(4) Odredba stava (3) ovog člana ne odnosi se na vozača autobusa, vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozača vozila koje na ravnom putu ne može da razvije brzinu kretanja veću od 40 km na čas i na vozača vozila koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta ispred raskrsnice ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo.
(1) Vozač je dužan da se kreće vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove saobraćaja i stanje i osobine puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kojem za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila, vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
(4) Odredba stava (3) ovog člana ne odnosi se na vozača autobusa, vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozača vozila koje na ravnom putu ne može da razvije brzinu kretanja veću od 40 km na čas i na vozača vozila koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta ispred raskrsnice ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo.
Laplace wrote: ↑12/09/2023 17:35
Gdje pise za peglanje krivine?
...da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza...
Laplace wrote: ↑12/09/2023 17:35
Gdje pise za peglanje krivine?
...da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza...
Procitaj cijeli tekst koji si citirao, a ne samo dio? Pogotovo kraj citiranog teksta!
Ljudi, taj član je tako formulisan jer nemaju sve ceste horizontalnu signalizaciju.
Kad je imaju, ti si u okvirima zakona dok si god u svojoj traci. Nema objektivne ocjene koliko si desno u tom casu mogao voziti. Mozes jednostavno ne biti svjestan dimenzije svog vozila pa bjezis lijevo da koga ne pokupis. Dok ne gazis liniju ti si ok.
I to nema nikakve veze sa peglanjem krivina koje jeste prekršaj koji se radi svjesno i proračunato kad se ocijeni bezbjedno.
Dakle bez posljedica.
Preksrsaj jeste, niko nije rekao da nije. Ali neki od nas ga rade i vi nas u tome necete sprijeciti. Vozite kako hocete i kukajte kakvih sve budala ima.
Vala, ja je presijecem kad god mogu. Naravno, bez da nekoga iz drugog smjera guram s ceste ili da mora bjezati od mene. Kad je cisto, logicno je da se krivina malo sijece, ili po moderno - pegla.
Dozer wrote: ↑12/09/2023 23:14
Vala, ja je presijecem kad god mogu. Naravno, bez da nekoga iz drugog smjera guram s ceste ili da mora bjezati od mene. Kad je cisto, logicno je da se krivina malo sijece, ili po moderno - pegla.
Ma naravno da neću nikog ugrožavat. Samo kad nema nikog i kad je cesta nadaleko pregledna.
Dozer wrote: ↑12/09/2023 23:14
Sad od Stupa prema Energoinvestu na Ilidži žena kod Braće Mujić pumpe prelazi, kao trči, više u fazonu pačijeg hoda, znači hanuma mi vozila, sreća ne bi auto u drugoj traci pa se moglo prestrojiti... Ne znam gdje joj je pamet, nije tu ni pješački, a ni semafor.
Na Č. Vili upalilo se zeleno za vozače, prelazi biciklista, naravno, nije "sjahao" s bicikla kao po propisu, bo na biciklu da pređe, pa je uletio pred vozača, psuje mu... Kontam "paša ti si kriv, nije prelaz za bicikliste nego za pješake, po pravilu noraš da siđeš".
toska wrote: ↑12/09/2023 15:31
da, to sam previdio, mada mi i dalje ostaju neke sumnje za sve van AP.
Valjda postoji neki član zakona i za to.
Posebne odredbe za saobraćaj na autoputu, putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila i brzoj cesti su posebno definisane u sekciji ZOBS-a od člana 116. do člana 122.
Sta me nervira, nervira me to sto 80% raje ne zna voziti. I na forumu je taj procenat, i ovi sto pisu kao nesta ih nervira isti su . Ogranicenje 60 umjesto da voze 65 on 45 i jos kad se tako 2 debila naporede i jos jedan tu negdje ne mozes ni preteci.. do ilidje ili do grada lagano na svaki semafor stani radi debila. Kruzni tokovi su mi poslastica tu preskacem ko gazela dok se debili ne dogovore gdje ce koji boli me vise...
Scena od neko dan kad nisam zvizno, vozim se vanjskom u kruznom debil ispred mene vozi i staje u po kruznog da pusti nekog lika koji nije ulijetao pa da nesta iz straha nego je stajao i cekao cistinu da se ukljuci jedva zakoci mogo sam ga sastaviti. Kisa kad padne to je posebna prica guzve x2. Tramvaj zakon zivce sacuvas.
bersK wrote: ↑13/09/2023 23:19
Novi radar kod poste je u zoni 50, a slika na 51. Trake na cesti u toj zoni takodje. Tek desetak metara poslije je znak za 40.
Ateista wrote: ↑14/09/2023 07:30
Bila je nekad tema o radaru kod marsalke koji je slikao na 61 a ogranicenje 60, ne znam da li je neko isao na sud i kakav je ishod bio.
Pa dobro, neki se referent sjetio da striktno prati zakon. Tamo ne piše o toleranciji 10 km
Ateista wrote: ↑14/09/2023 07:30
Bila je nekad tema o radaru kod marsalke koji je slikao na 61 a ogranicenje 60, ne znam da li je neko isao na sud i kakav je ishod bio.
Pa dobro, neki se referent sjetio da striktno prati zakon. Tamo ne piše o toleranciji 10 km
Mislim da u Zakonu nije bila propisana kazna za prekoračenje do 10km/h.
Novi radar kod poste je u zoni 50, a slika na 51. Trake na cesti u toj zoni takodje. Tek desetak metara poslije je znak za 40.
Kakav lov u mutnom...
Nije. Imas kamere dole gdje ti stoji ogranicenje 40km/h.
Kakav lov u mutnom...
Nije. Imas kamere dole gdje ti stoji ogranicenje 40km/h.
Kamera stoji kod posta prije mosta, a znak 40 je iza mosta kod narodnog,
Jedino da su oni senzori postavljeni iza znaka dole kod narodnog pozorista, ali opet treba pokriti i semafor za crveno