Naravno, njemački sistem je nemilosrdan, to sam već napisao i prema domaćim, a kamoli prema strancima.elcaliente wrote: ↑13/09/2023 20:22 Meni nije logicno da su roditelji to dijete uopste htjeli upisati u gimnaziju.
I da je primila gimnazija ona ne bi razred zavrsila.
Pa djeca koja su rodjena ovdje imaju problema u gimnaziji a kamo li neko ko nezna njemacki kako treba.
Nisu mi neke stvari nikako logicne kao ni sto nije logicna integrationsklasse na Gimnaziji.
Možeš vrlo lako završiti i u specijalnoj školi (Forderschule)
Zato i služi ova tema na forumu da se i o tome priča.
Eto ti i @sehohari ste druga generacija u DE i znate da te škole nisu nimalo zezancija bolje od mene.
Pa znaš kako, ljudima svi govore kako ih u Njemačkoj čeka sve najbolje za djecu, da djeca imaju prilika koliko hoće, da će im sve biti divno i krasno i onda ovako kao ovaj moj poznanik dožive hladan tuš. Jer to divno i krasno nije baš kako su oni bili zamislili.
Onda neko kaže da se uopšte ne treba raspravljati o ovoj temi kad je iseljavanje u pitanju.
Sa ovim znanjem, ja da imam djecu i da su u BIH; između 10. i 18. god. - deff ih ne bih vodio u Njemačku u tom uzrastu; 6-10. god. bih dobro razmislio, mlađe od 6 god bih odmah sutra poveo.
I da, u BiH imaš latinski i njemački/francuski (zavisno od gimnazije) u gimnaziji.