skafiskafsnjak wrote: ↑13/09/2023 10:18
moimoi wrote: ↑13/09/2023 10:10
Samo kazem da i na te stvari treba racunati. Pogotovo sto veliki broj nasih ljudi se ni ne raspita kako obrazovanje fercera u drugoj zemlji.
Misle da mogu birati… a to bas i nije tako. Je li tako?
Pa tako je kako je.
Sta mozes u BiH birati?
Ne znam šta u BiH možeš birati, ali u Njemačkoj profesor osnovne škole u 3. razredu bira faktički za vas.
Njegova "preporuka" odlučuje hoće li dijete ići u gimnaziju, "Realschule" ili "Hauptschule". Tako često imaš profesore koji djeci stranaca, naročito ako ne znaju 100% njemački ili ako oni imaju takav utisak (mislim, ipak se radi o djeci od 9-10 godina), daju preporuke koje ih šalju na niže škole. Moj profesor mi je jedva, uz intervenciju moje majke, dao takvu preporuku, ali samo "ograničenu", pa smo se opet morali boriti da me prime u gimnaziju. A ja kasnije konstantno najbolji u razredu.
A razlika je ogromna, samo maturiranje na gimnaziji dozvoljava da kasnije možeš ići na studije.
To sa preporukama mislim nije toliko jako izraženo u ovim velikim gradovima tipa Berlin, ali u konzervativnijim krajevima ili manjim mjestima mislim da je to i dalje glavna stvar koja se pika. Naravno, nije svaki profesor takav, naprotiv, većina mi je uvijek pomogala, ali nikad ne znaš na kakvog idiota ćeš naletiti.